Cocktails SE

Whiskey Sour

Whiskey Sour är en nästan ikonisk cocktail – och en som tar dig med storm när du lär känna den. Det är också en cocktail som helt kan förändra människors syn på whiskey. Jag är en av dem själv – och jag rörde inte whiskey förrän jag upptäckte Whiskey Sour.

För många är det cocktail de beställer när de är ute – men det är också en cocktail som kräver lite övning för att behärska hemma. Men oroa dig inte: När du följer instruktionerna i det här inlägget kan du göra en Whisky Sour som är lika bra som en cocktailbar.

De tidigaste referenserna till denna cocktail har sitt ursprung i USA 1870 – men den är antagligen ännu äldre. Det finns ett hav av variationer över Whiskey Sour, till exempel ”New York Sour”, ”Bordeaux Sour”, etc., etc. – och det finns även variationer på grundreceptet.

I Danmark är bartendrarna i allmänhet mycket duktiga på att tillverka denna cocktail – men i t.ex. hemlandet USA, 9 av 10 bartenders kan inte göra den korrekt (och jag har ingen förklaring varför). Till och med det officiella receptet från IBA (International Bartenders Association) är en besvikelse: https://iba-world.com/iba-official-cocktails/whiskey-sour/

Men som utlovat – här kommer världens bästa whiskey sour recept som får änglarna att sjunga och dina gäster be om en ”andra omgång”:

Utrustning

 • Boston Shaker (se nedan)
 • Sil (se nedan)
 • Cocktailglas som kan innehålla ca. 3dl vätska

 

Ingredienser för 2 cocktails

 • 1 äggvita
 • 12 cl Bourbon eller Rye Whiskey (skotsk whisky kan inte användas)
 • 6 cl sockerlag (se nedan)
 • 6 cl citronsaft
 • 2 stänk Angostura
 • 4 Amareno körsbär (2 i varje glas)
 • 1 tesked juice från körsbären (hälls i varsitt glas)
 • isbitar
 • Sugrör (om det är din grej)

 

Tillvägagång (se även video längst ner på sidan)

 1. Fyll isbitar nästan upp i båda glasen så att de kan svalna
 2. Lägg två körsbär i varje glas och en halv tesked juice
 3. Fyll äggvitan i metalldelen av Boston Shaker
 4. Fyll whiskey i shakern (om du är rädd för bakterier i äggvitan – de kommer att dödas nu)
 5. Tillsätt nu sockersirap, citronsaft och Angostura
 6. Sätt på glasdelen av shakern (tryck inte på den för hårt) och skaka i 5-6 sekunder UTAN is (mycket viktigt). Detta kallas också att ”torr skaka” och får äggvita att göra det fantastiska skummet som en Whisky Sour också är känd för.
 7. Ta av glassdelen och lägg i en handfull isbitar
 8. Skaka nu allt i 20-30 sekunder.
 9. Ta bort glasdelen – sätt silen över metalldelen – och fördela nu cocktailen i de två glasen.
 10. Lägg ett par droppar Angostura ovanpå varje glas

Voilá – du har nu två Whiskey Sour i världsklass!

Vad är sockerlag? Det är lika delar socker och vatten som har lösts upp, hällt i en flaska och placerats i kylen. Jag värmer vanligtvis delarna själv i en liten kastrull och svalnar innan jag häller på en flaska.

Vad är en ”Boston-shaker” och vad är en ”sil”? Du kan se dem på bilden nedan. Om du för närvarande inte har denna utrustning kan du också använda er burk i stället (som visas nedan). Om du väljer den här lösningen kan du anstränga genom att bara öppna något för locket till syltet (så att isklumparna inte kommer ut).

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *