Anmeldelser

Freimeisterkollektive. Jasmin Haider – Dark Rye 608. 100 % Rye Malt Whisky

Tilbage i 1990 arvede Johann Haider sin fars gård, som er beliggende uden for lands lov og ret i byen Roggenreith i Østrig. Hvis man da ellers kan tillade sig at kalde den det, da under hundrede indbyggere bor her. Så med et slag, stod Johann og hans kone Monika, med valget om at sige deres job i Wien op, og flytte ind på gården, eller slet og ret sælge den. Problemet var bare, at gården, hvis hovedindtægt havde været mælkeproduktion, ikke havde fulgt med tidens industrialisering, og derfor både var udfaset og havde en størrelse, som ikke længere var rentabel. Så enten skulle der en massiv kapitalindsprøjtning til, eller så skulle ægteparret bruge gården til et alternativ formål. Haider ægteparret besluttede sig for sidstnævnte, og en ide om at destillere snaps samt rug whisky, begyndte at spire. Hvorfor ægteparret kom på at destillere Whisky vides ikke. For tilbage i 1990 så Whisky landskabet radikalt anderledes ud, og var mere eller mindre forbeholdt Skotland, Irland samt Amerika og kun meget få producenter producerede i det hele taget rug whisky på dette tidspunkt. Men muligvis havde det, at rug allerede blev dyrket på gården til foderkorn, noget at skulle havde sagt. Hvorom alting er, brugte ægteparret de næste fem år på at transformere den gamle gård til et fuldfunktionelt destilleri, og endelig i 1995 løb de første dråber fra kedlerne.

Hvad ægteparret selvsagt ikke kunne vide var, at deres destilleri selv relativ få år efter åbningen, gik hen og blev en yderst velbesøgt turistattraktion, som folk fra nær og fjerne strømmede til. Og allerede i 2011 kunne parret meddele, at 79.000 besøgende havde lagt vejen forbi deres destilleri. De mange besøgende var selvsagt medvirkende til at øge omsætningen, hvilket afstedkom en større udvidelse af destilleriet. Hvor Haider parret lod nye lagerbygninger, et besøgscenter samt en restaurant opfører. Derudover blev 7000 m2 af parrets grund omdannet til en park, der har de fire elementer – vand, ild, luft og jord som tema. Parret har sågar ladet en helikopterlandingsplads opfører. Hvilket, mig bekendt, er det eneste destilleri i verden der kan bryste sig af.

Waldviertel destilleriet råder over to 500 liters hybrid stills, der er special manufaktureret af Carl i Tyskland, som har produceret stills siden 1869. Selve vandet, som indgår i parrets whiskyproduktion, stammer fra en nærliggende kilde, og selve rugen bliver dyrket på parrets egne marker samt købt af lokale landmænd.
Nu hvor talen falder på rug, adskiller Waldviertel destilleriet sig fra en lang række andre, ved bl.a. at bruge roasted rye/ristede ryemalt i deres destillat. Ristede malt typer, så som f.eks. chocolate rye malt eller crystal malt, bliver almindeligvis brugt i ølbrygning. Men en række destillerier er, hen over de sidste ti år, også begyndt at bruge ristede malttyper i deres whisky produktion, for at fremelske nye smagsvarianter. Forskellen på den malt, der almindeligvis indgår i Whiskyproduktion og ristede malt, skal findes i længden samt de varmegrader som kornet (i dette stadie af processen kaldet for grøn-malt) udsættes for under kilningen i slutningen af maltningsprocessen. Normalvis bliver kornet tørret ved ca. 72 grader, hvorimod f.eks. chokolade malt bliver tørret ved ca. 200 grader. Den grøn malt som Waldviertel destilleriet benytter, er ristet et sted imellem 95 – 110 grader, og indgår i deres Dark Rye samt Dark Malt Whiskyer. Derudover benytter de også gængs rug samt bygmalt i udvalgte af deres udgaver.

Når det kommer til fadtyper, vælger Waldviertel heller ikke den lette vej, ved at opkøbe fade, der tidligere har indeholdt Bourbon eller for den sags skyld Sherry. Men får i stedet bygget deres fade lokalt fra tømmer, der er høstet fra egnens egetræer, og bliver omdannet til 500 liters fade, med en char #4 forkulning. Der også bliver refereret til som “alligator char”, da indersiden af fadet efter forkulningen, har en slående lighed med en alligators skin. Derudover benytter Waldviertel også 224 liter fade, der tidligere har været brugt i den Østriske vinindustri i Domaine Wachau. Samtlige af Waldviertel aftapninger bliver ikke koldfiltreret, og får ikke tilsat E150a karamelkulør.

Waldviertel har et væld af forskellige udgaver under deres bælte, men deres core range består overordnet set af to typer Whisky; roggen/rye samt gerste/malt. Som hver især består af tre aftapninger; Rye Malt samt Single Malt. Dark Rye Malt samt Dark Single Malt, og endelige en Peated Dark Rye Malt samt en Peated Dark Single Malt.

Her på falderebet er det måske værd at nævne, at det siden 2016 er parrets datter Jasmin Haider, som sammen med hendes mor bestyrer destilleriet. Da Johann Haider gik på pension samme år.

Til trods for Waldviertel’s mange forskellige udgaver, er det i dagens anledning en aftapning fra det tyske Freimeisterkollektive vi skal have fat i. Freimeisterkollektive er en sammenslutning af enkeltpersoner samt “craft destillerier”, som siden 2016 har udgivet en lang række forskelligartede spiritustyper, under Freimeisterkollektive navnet. Heriblandt anmeldte aftapning fra Waldviertel distillerie.

Freimeisterkollektive. Jasmin Haider – Dark Rye 608. 100 % Rye Malt Whisky

  • Destilleri: Waldviertel Distillerie J.H.
  • Aftapper: Freimeisterkollektive
  • Alder: 3 år
  • Mash bill: 100% rugmalt
  • Whiskey type: Rye Malt Whisky
  • ABV: 46%
  • Pris: 549 kr. for en halv liter
  • Fad: Ex-Trockenbeerenauslese fad

Dark Rye har været lagret i tre år i fade, der er blevet bygget af egetræ, der har vokset i Østrig. Disse fade har tidligere indeholdt Trockenbeerenauslese dessertvin, som er kendt for deres høje indehold af sukker, samt intense og fyldige smag. Jasmin Haider har benyttet en mash bill bestående at 100 % ristet rugmalt.

Duft: Et sandt festfyrværkeri af sødladende frugtdufte, hvor især fersken, stærk pære cider og grønne æbler er dominerende, med et strejf af marcipan og rugbrød i bunden af glasset, der smukt bliver indkapslet af maltsødme.

Smag: Meget krydret, floral og intens smag, hvor mørkt rugbrød er i højsædet, efterfulgt af dild, grønne vindruer, kakaopulver og en anelse sort peber.

Eftersmag: Lang eftersmag, som starter ud med en tør kanel smag, der langsomt blander sig med tørrede nelliker, samt som ind i helvede brændte mandler og akaciehonning.

Konklusion: Første gang jeg stiftede bekendtskab med Jasmin Haiders Dark Rye, var jeg fuldstændig tryllebundet af Whiskyens næse. Men selve smagen tog mig en tur rundt i manegen, og jeg kunne ærligt ikke beslutte mig for, om jeg mest af alt var fascineret, uden egentlig at bryde mig ret meget om den. Men som tiden er gået, har Dark Rye langsomt med sikkert vundet mit hjerte. Når det så er sagt, er jeg sikker på, at hendes Whisky vil skille vandene. Men er du klar til at begive dig ud på ukendt farvande, er der ingen tvivl om, at en unik oplevelse venter dig på havets bund.

0
Kvalitet: RIGTIG GOD
0
Værdi: RIGTIG GOD

 

Hvad betyder dette?
Tjek guiden til vores scoringssystem

Prisinformation: Dark Rye kan i skrivende stund bl.a. købes hos juul’s vin og spiritus samt bottlehero for 549,- for en 50 cl. flaske.

Den anmeldte Whisky er købt af undertegnede hos Freimeisterkollektive for 350 Kr.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *