Forkortelser og fagudtryk

Hvis du mangler en uddybende forklaring på en af nedenstående betegnelser, eller du er stødt på en betegnelse, som ikke optræder på vores liste, så send os en mail, hvorefter vi hurtigst muligt vil hjælpe dig med at få besvaret dine spørgsmål.

A

ABV – Alcohol by volume – Alkoholstyrke ved volumen: Whiskyens alkoholstyrke målt som en procentdel i relation til væsken som helhed. Flasker købt i USA har næsten altid både ABV og ”proof” (se detaljer under dette ord) på etiketten. Proof er det dobbelte af ABV.

Age (Alder)Enhver aftappet whiskys alder henviser altid til den yngste whiskey, der er benyttet i blandingen/blendet.

Alligator Char: Er den betegnelse man bruger når fadene bliver brændt indvendigt så længe, at overfladen ligner huden på en alligator. Se også ”Charring”.

Angel’s share: Den andel af en lagret whiskey der fordamper fra fadet, bliver refereret til som ”englenes andel”. Tommelfingerreglen for whiskey lagret i Kentucky er, at ca. 10 % af en tøndes indehold fordamper det første år af modningsperioden. Derefter fordamper ca. 4 % på årsbasis.  

Antique collection: Henviser til de 5 flasker som Buffalo Trace’s årligt frigiver i et stærkt begrænset oplag, og som samlet udgør The Antique Collection. Serien indeholder “age stated” udgaver af : William Larue Weller, Thomas H. Handy, Sazarac, George T. Stagg og Eagle Rare. Samlingen er også kendt som ”BTAC” (Buffalo Trace Antique Collection).

 

B

Barley: Byg (kornsorten)

Barrel Char Levels: Se ”Char levels”.

Barrel Proof/Barrel Strength: Også kendt under udtrykket Straight From The Barrel. Hvilket betyder at en whiskey er blevet flasket ved fadstyrke. Altså den alkohol procent som whiskyen har opnået under lagringen, og dermed ikke efterfølgende er blevet reduceret med vand.

Blended Whiskey: Se artiklen De forskellige whiskey typer. 

Blended Straight Bourbon Whiskey: Se artiklen De forskellige whiskey typer. 

Blending/Vatting: En betegnelse for sammenblandingen af whiskyer.

Bottled In Bond (BiB)Se artiklen De forskellige whiskey typer. 

Bottom Shelf Whiskeys: Amerikansk udtryk der henviser til de ”billigere” whiskeymærker på markedet, hvor man ofte får et produkt af relativ høj kvalitet for få penge. Mærker som Evan Williams White Label, Old Grand-Dad og Heaven Hill White Label b.la. bliver ofte nævnt i denne “kategori”.      

Bourbon Heritage Month: I 2007 erklærede Den Amerikanske Kongres September for National Bourbon Heritage Month og opfordrede forbrugerne til at fejre USA’s Distinct Spirit”.

Bourbon Whiskey: Se artiklen De forskellige whiskey typer.

BTAC: Buffalo Trace Antique Collection. Se også “Antique Collection”.

Bung: Den prop der bankes i hullet (”The Bung Hole”) på tønden/fadet for at forsegle det.

  

C  

Cask: Et andet ord for fad eller tønde.

Cask Strength: Se “Barrel Proof

Char/charring: Afbrænding af tønderne/fadene indvendigt. Se også ”Char Levels” nedenunder og artiklen om produktion af whiskey.

Char Levels: Fagudtryk der bruges til at beskrive, hvor længe indersiden af en ny tønde er blevet ”afbrændt/forkullet”. De mest brugte char levels er #1 – #4. Hvoraf en tønde der er blevet forkullet med en char level #1, har været udsat for åben ild i 15 sekunder, og en tønde der er blevet forkullet med en char #4, har været udsat for åben ild i 55 sekunder.   

Charcoal mellowing: Er en proces der filtrerer destillationsvæsken igennem noget der minder om grillkul inden den kommer på tønder/fade. Processen bruges af Jack Daniel’s og kaldes også for ”The Lincoln County Process”. Netop denne process ligger til grund for debatten om hvorvidt Jack Daniel’s er en Bourbon – da det er ulovligt at tilføre andet en vand inden whiskeyen lagres. 

Chill-Filtering – Koldfiltrering: Fjernelse af kongener ved nedkøling af whiskyen. Det er en rent kosmetisk forholdsregel, der benyttes til at forhindre uklarheder, når der bliver tilsat is til whiskyen. Jo mere spritten bliver nedkølet under filtreringen, jo flere kongener bliver der fjernet.

Column Still: Er det apparat hvori destillationsprocessen foregår. En column still er udformet som en høj og aflang kolonne – deraf navnet. I modsætning til en Pot Still kan en Column Still køre 24 timer i døgnet og kaldes derfor også for en ”Continous Still”. Se også artiklen om produktion af whiskey.

Continous Still: Se ”Column Still” ovenfor.

Cooper/cooperage: En Cooper hedder en “bødker” på dansk – og er den person der producerer tønderne/fadene (stort set ved håndkraft). Et Cooperage er det sted eller den virksomhed som producerer dem.

Corn Whiskey: Se artiklen De forskellige whiskey typer.

Copita Glas: Whiskey glas, som i sin udformning minder om en mindre udgave af et Sherry glas. Der findes flere udgaver af Copita glasset, hvoraf hovedvægten af disse har et tulipan formet hoved og en stilkeformet fod.    

Craft Distillery: Der er ingen regulering af betegnelsen Craft eller Craft Destilleri, og derfor er det fuldstændig op til producenterne selv, hvordan og hvorvidt de vil bruge betegnelsen. Men betegnelsen blev oprindeligt brugt til at beskrive et ”mindre” uafhængig ejet destilleri, med en relativ lille produktions kapacitet.

 

D

Devil’s Cut: Betegnelsen for den whiskey der er tilbage inden i selve træstavene i tønderne/fadene efter de er blevet tømt.

Distillation: Den del af processen hvor whiskeyen destilleres ved at  opvarme ”Destiller’s Beer” (se nedenfor) og derefter fortætte alkoholdampene. Se mere i artiklen om produktion af whiskey.

Distiller’s beer: Betegnelse for det der fremkommer efter gærcellerne har gæret væsken i 3-5 dage. Alkoholprocenten er typisk 7-10% på dette tidspunkt. Se mere i artiklen om produktion af whiskey.

DoublerBetegnelse for det apparat hvor anden destillation foregår. I nogle tilfælde bruges samme apparat som til første destillation. Se mere i artiklen om produktion af whiskey

Dusty/DustiesSlang udtryk for ældre whiskyer. Henviser ofte til brands, som ikke længere er i produktion, eller hvor enten flaskedesign, alder eller selve whiskyen er anderledes end de flasker, der bliver produceret på nuværende tidspunkt. 

Dram: Et generisk udtryk for at tage et glas whiskey – typisk et ”shot”

 

E

Expression: En betegnelse for et individuelt whiskeyprodukt. Når et mærke sælges i forskellige versioner taler man altså om forskellige ”expressions”. Eksempel: ”Jim Beam offers their Knob Creek product line in eight different expressions”.   

 

F

Fadstyrke: Se ”Barrel Proof

Fermentation: Dette er gæringsprocessen der omdanner sukkeret til alkohol. Se mere i artiklen om produktion af whiskey.

Finished Whiskey: Se artiklen De forskellige whiskey typer

Flavored whiskey: Se artiklen De forskellige whiskey typer” 

Flipper: Slang for en person som profiterer sig ved at opkøbe whiskey for at videresælge til tredje part.

Forkulning: Afbrænding af en ny tøndes indre.

 

G

Glencairn Glas: Det første glas, der blev fremstillet udelukkende med whiskey for øjemål.

Grain-to-glass: En betegnelse for at en producent har styr på alle dele af processen, lige fra hvordan kornsorterne vokser på marken til whiskeyen hældes på flasker.

 

H

Hazmat: Betegnelsen for whiskeyer hvor alkoholprocenten er højere end 70% (og derfor ikke må medbringes på fly)

Head: En betegnelse for låget på tønden/fadet.

High wine: Betegnelsen for det færdige destillat efter anden destillation – typisk på 60-80% alkohol. Se mere i artiklen om produktion af whiskey.

High Rye: Henviser til en bourbon med et højt indehold af rug.

Honey barrel: Betegnelsen for en ekstra god tønde.

 

I

In the wild: Betegnelsen for at en whiskeyentusiast finder en sjælden flaske i en forretning. Eksempel: ”I spotted the Booker’s 25 in the wild today!”

Independent Bottler – Uafhængig aftapper: Firmaer som ikke selv producerer whiskey, med opkøber whiskyen direkte fra destillerierne, for derefter at sælge den under deres egne mærker. 

 

K

Kentucky Chew: En speciel måde at smage whiskey på – opfundet af Booker Noe (Jim Beams oldebarn). Det foregår ved at man nærmest ”tygger” på whiskeyen. Du kan se hvordan det foregår ved at søge på udtrykket på YouTube.

Kentucky Hug: Betegnelsen for den følelse man får når man drikker en whiskey med en meget høj alkoholprocent.

Kongener: Kemiske sammensætninger i whiskyen, som er dannet under gæringen, destillation og modning, og som har egenskaber, der har direkte indflydelse på whiskyens smag og duft. Nogle af de mere delikate kongener kan gå tabt ved koldfiltrering.

 

L

Lagring: Den proces ved hvilken whiskey ”opsamler” sin individuelle karakter ved at modnes i et egefad.

Lincoln County Process: Næsten alle whiskyer der bliver produceret I staten Tennessee gennemgår den såkaldte “Lincoln County Prosess”, hvor råspritten bliver filtreret igennem charcoal chips/ trækuls chips, der er blevet produceret af brændt sukker ahorntræ, før den bliver lagret i nye egetræsfade.

Low Wine: Betegnelsen for destillationsvæsken efter første destillation. Alkoholprocenten er typisk 20-30%.

 

M

Malt: Malt er typisk maltet byg. Man malter byg ved at lade kernerne ligge i vand i et stykke tid. Når de begynder at spire, så tager man dem ud af vandet og tørrer dem. Der er en stor forekomst af enzymet amylase i spirerne – og det er dette enzym der omdanner stivelsen i kornblandingen til sukker (som så kan omdannes til alkohol).

Mash bill: Den opskrift, der specificerer fordeling og valg af korntyperne i amerikansk whiskey.

Mash: Også kaldet “mæsk” på dansk. Se også “mashing” nedenfor.

Mashing: Også kaldet “mæskning” på dansk. Det er den del af produktionen der går ud på at omdanne stivelse til sukker ved at blande kornmel og vand til en grød der opvarmes. Se mere i artiklen om produktion af whiskey.

Master Blender: Stillingsbetegnelsen for den person der er ansvarlig for at blande whiskey fra de individuelle tønder, for at man kan opnå den smagsprofil man ønsker.

Master Distiller: Stillingsbetegnelsen for den person der er ansvarlig for destillationsprocessen. Det er p.t. den mest prestigefyldte stilling i branchen – og nogle Master Distillers har nærmest rockstjernestatus.

MGP/MGPI/Midwest Grain Products of Indiana: Er et Amerikansk destilleri beliggende i Lawrenceburg, Indiana, som indtil for nyligt udelukkende producerer whiskey til NDP destillerierne. Se også “NDP”.

 

N

NAS/No Age Statement: Henviser til en whiskey, hvor alderen ikke er oplyst.

Neat: En måde at drikke whiskey på rent – uden tilsætning af vand og/eller isklumper. Synonymet ”straight” bruges meget sjældent i USA, da ”Straight Whiskey” har en anden betydning (se også artiklen De forskellige whiskey typervedr. “Straight Whiskey”.).

New whiskey: Se ”White Dog

New make whiskey: Se ”White Dog

NDP/Non Distilling Producers: Betegnelse for en whiskey producent, der ikke selv destillerer sin whiskey, men køber whiskyen fra et eller flere destillerier, og markedsfører den under sit eget mærke. Nogle NDP’s lagrer og blender selv sin whiskey, hvoraf andre køber whiskyen og sælger den, som den er. Mange nye producenter starter ud med at være NDP’s for derefter gradvist at begynde at destillere sin egen whiskey. Af kendte mærker som har gennemgået denne proces kan b. la. nævnes WhistlePig, Michter’s og Bulleit.

Non-chill filtered (NCF): Chill filtering er en process hvor whiskeyen køles ned til ca. 0 grader celsius og hvor man derefter filtrerer evt. rester (der typisk klumper sig sammen når de nedkøles) væk. Denne process foretages udelukkende af kosmetiske årsager. De fleste er enige om at processen også fjerner visse smagstoffer – og derfor er produkter der er NCF generelt at foretrække – på trods af at der kan fremkomme uklarheder i flasken, specielt når der er køligt.  

Nose: Betyder både næse og ”at dufte” – og bruges i begge sammenhænge. Eksempler: ”It has a fantastic nose” og ”Let’s nose this whiskey”.

 

P 

Peat/Peated: Betyder direkte oversat ”tørv” og er en måde at beskrive den røgede smag som specielt skotske whiskeyer er kendt for. Der findes amerikanske whiskeyer der er peatede, men det er relativt sjældent.

Pot still: Betegnelsen for den klassiske udformning af et destillationsapparat med en meget bred base og en smal top – næsten altid lavet af kobber. I modsætning til en ”Column Still” skal en Pot Still renses ud med jævne mellemrum. Se mere i artiklen om produktion af whiskey.

Proof: Betegnelse for alkoholstyrke og er i USA altid det dobbelte af alkoholprocenten (ABV). F.eks. er 80 proof lig med 40% ABV.

Pre-Fire: Betegnelse der bruges om whiskey produceret hos Heaven Hill i tiden før den 7. november 1996, hvor en massiv ildebrand ødelagde destilleriet.

Private barrel: Betegnelse for tønder der er specielt udvalgt af individer, grupper eller virksomheder med henblik på at blive flasket som en speciel udgave af den pågældende whiskey. Når det er en liquor store/chain der gør det, så sælges disse flasker i deres butikker som deres særlige ”Store Pick”.

Prohibition: Det Amerikanske spiritus forbud, der varede fra den 17. januar 1920 – 5. december 1933.

R

Rackhouse: Lagerhus hvor whiskeyen opbevares i tønder, indtil  den bliver flasket.

Rick: Betegnelsen for de hylder hvor tønderne ligger på.

Rickhouse: Se ”Rackhouse

 

S

Sample/Whiskey sample: Betegnelse for en whiskey ”smagsprøve” som typisk indeholder 3 – 5cl.  

Secondary Market: Betegnelsen for det grå marked for sjældne og/eller gamle flasker. Priserne for udvalgte produkter kan være astronomiske, men bliver dog generelt styret af udbud og efterspørgsel. I USA er dette marked teknisk set ulovligt – og er af samme grund udelukkende noget der foregår mellem forbrugere (typisk via Facebook grupper).

Single Barrel: En whiskey der er blevet flasket fra et fad/tønde, og dermed ikke er blevet skabt ved at blende mange forskellige fade sammen.  

Single MaltEn betegnelse for en whiskey der er lavet på maltet byg (der er dog undtagelser) på et enkelt destilleri. Single Malt forbindes typisk med skotsk whiskey, men der findes også amerikanske produkter. 

Small Batch: Small batch whiskey er produceret ved at blende et relativt ”lille” antal af udvalgte tønder whiskey sammen. Da der ikke findes nogen regulering af betegnelsen, er det fuldstændig op til producenterne selv, hvordan de vil definere brugen af den. F.eks. blender Four Roses 17 udvalgte tønder for at skabe deres Small Batch Bourbon.  

Sourced Whiskey: Betegnelse for whiskey der er købt enten via en mellemmand eller direkte fra et destilleri, for derefter at blive solgt under et andet mærke. Mærker som f.eks. High West og Smooth Ambler, køber størstedelen af deres whiskey fra andre destillerier, for derefter at blende, lagre og flaske whiskyen under deres egne whiskey mærker.

Sour Mash: En metode hvor man starter en ny mæsk ved at tilsætte lidt af den gamle mæsk for at “kickstarte” processen. Lidt ligesom ved produktion af surdej.

Stillhouse: Betegnelsen for den bygning hvor destillationsprocessen foregår.

Store pick: ”Se ”Private Barrel”.

Straight Bourbon Whiskey: Se artiklen De forskellige whiskey typer.

Straight Rye Whiskey: Se artiklen De forskellige whiskey typer.

Sweet Mash: I modsætning til “Sour Mash“, så starter man her helt forfra hver gang

T

Tennessee Whiskey:Se artiklen De forskellige whiskey typer.

Thief: Se ”Whiskey Thief

Toasting: Dette er en proces hvor man varmer tønderne op i nogle timer, inden de bliver brændt indvendig. Efter sigende skulle dette frigive ekstra gode smagsnuancer og samtidigt nedbryde bl.a. tanniner, der er med til at give en bitter smag. 

TTB/The US Alcohol And Tobacco Tax And Trade Bureau. Håndhæver de gældende regler om alkohol i USA.

U

Uncut: Se ”Barrel Proof

Unicorn: Et udtryk for en mytisk flaske som er næsten umulig at finde og som man har ledt efter i mange år. Altså lidt ligesom en enhjørning (som er den direkte oversættelse).

 

W  

WashBetegnelsen for væsken efter fermenteringsprocessen – men inden destillationsprocessen. Se mere i artiklen om produktion af whiskey.

Warehouse: Se ”Rackhouse

Whiskey brokers/Whiskey købmænd: Personer som arbejder for firmaer, der opkøber whiskey fra forskellige destillerier, for derefter at videresælge det til destillerier, som sælger whiskyen under deres mærke.

Whiskey Thief: Et instrument der bruges til at udtage prøver fra whiskeytønderne. De fleste er lavet af metal og udformet som en meget stor pincet.

White dog: Betegnelse for whiskey der netop er kommet fra destilleriet og som ikke er hældt på tønder endnu. White Dog er helt gennemsigtig som vodka og vand – deraf navnet ”White”. Det resterende ”Dog” kommer fra af drikken har noget af et ”bid”, da alkoholprocenten typisk er 62,5%.

Y

Yeast: Gærceller.