Whiskeytyper

Der er intet mindre end 35 forskellige typer amerikansk whiskey der er officielt godkendte. Der er organisationen ” Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau” (TTB) der står for at godkende alkoholprodukter i USA. TTB er en del af det amerikanske Finansministerium. Du kan læse mere om den på deres hjemmeside https://www.ttb.gov/.

35 lyder som et meget højt tal (hvilket det også er), men det er dog forskellige afarter af en håndfuld grundtyper. Vi har listet alle 35 nederst i denne artikel, men vi vil kun gennemgå de vigtigste i denne artikel. Hvis du har lyst, så kan du også se listen direkte på TTBs hjemmeside: https://www.ttb.gov/images/pdfs/spirits_bam/chapter4.pdf.

 

De vigtigste typer

Bourbon. Det er den altdominerende type – og vi har derfor også lavet et artikel specielt dedikeret til denne type. Reglerne er:

  • Mindst 51% majs i kornblandingen
  • Destilleret til maksimalt 80% alkohol
  • Må højest være 62,5% alkohol når den hældes på tønder
  • Skal lagres i nye egetræsbeholdere (tønder) der er forkullede på indersiden
  • Skal produceres i USA
  • Der må kun tilsættes vand fra destillationsprocessen er færdig til den hældes på flaske

Rye Whiskey. Minder meget om reglerne for Bourbon, man skal have mindst 51% rug i kornblandingen. Man må godt ændre smag og farve i visse tilfælde – og så behøver den ikke at være produceret i USA. Reglerne er:

  • Mindst 51% rug i kornblandingen
  • Destilleret til maksimalt 80% alkohol
  • Må højest være 62,5% alkohol når den hældes på tønder
  • Skal lagres i nye egetræsbeholdere (tønder) der er forkullede på indersiden
  • Der må godt tilsættes stoffer der ændrer farve og smag, med mindre det er en ”Straight” Rye (se nedenfor)

Malt Whiskey og Rye Malt Whiskey. Malt og Rye Malt minder meget om Bourbon og Rye – med følgende forskelle:

  • Malt whiskey skal bestå af minimum 51% maltet byg i kornblandingen
  • Rye Malt whiskey skal bestå af minimum 51% maltet rug i kornblandingen

Corn Whiskey. Corn whisky skal overholde en del af de samme regler som Bourbon of Rye – dog med to mærkbare forskelle:

  • Skal bestå af minimum 80% majs i kornblandingen
  • Behøver ikke at skulle lagres i egetræsfade, men hvis den er så skal det være brugte fade der ikke er brændt indvendigt

Med andre ord: En whiskey der er lavet af 100% majs kan altså både være en Bourbon og en Corn Whiskey: Hvis den er lagret i nye forkullede egetræsfade, så er den en Bourbon – hvis den er lagret i ståltanke eller brugte fade, så er det en Corn Whiskey.

Wheat Whiskey. Stort set identiske med reglerne for Rye whiskey, dog skal der være brugt minimum 51% hvede i kornblandingen.

Straight Whiskey. Straight whiskey er i virkeligheden ikke sin egen type – men mere et ekstra kvalitetsstempel der bruges sammen med andre typer. Man taler derfor on ”Straight Bourbon” og ”Straight Rye”. For at en whiskey kan kaldes for Straight, skal følgende være opfyldt:

  • Skal være lagret i minimum 2 år
  • Hvis produktet består af whiskey fra flere forskellige tønder, så skal de være fra samme amerikanske stat

Blended Whiskey. Blended whiskey består af en sammenblanding af forskellige whiskeytyper. Der er to regler der gælder for Blended whiskey:

  • Skal bestå af minimum 20% Straight whiskey (uanset hvilken type Straight)
  • Hvis den består af minimum 51% Straight whiskey af en speciel type, så må dette gerne stå på etiketten (f.eks. skal ”Blended Rye Whiskey” bestå af minimum 51% Straight Rye whiskey).

Craft Whiskey. Er ikke en egentlig type, men en betegnelse for whiskey der er lavet af (forholdsvis) små producenter. Det er lidt som man kalder små producenter af øl herhjemme for “mikrobryggerier”.

Bottled-in-Bond. Præcis som Straight, er Bottled-in-Bond et kvalitetsstempel. Du kan læse lidt mere om dette i artiklen om historien bag amerikansk whiskey. For at en producent må skrive Bottled-in-Bond på etiketten skal følgende være overholdt:

  • Skal være lagret i minimum 4 år
  • Lagerbygningen skal være under statslig kontrol (uanmeldte besøg skal kunne accepteres)
  • Alkoholprocenten skal være præcis 50
  • Skal være produceret af en enkelt producent på et enkelt produktionssted og i samme sæson (januar til juni eller juli til december)
  • Hvis den er kommet på flaske på en anden lokation end der hvor den er lagret, så skal dette stå på etiketten

Disse regler kan virke lidt specielle, men de skal ses i sammenhæng med at de blev indført i 1897 på et tidspunkt hvor der var mange der snød med kvaliteten. Bottled-in-Bond lovgivningen var virkelig en milepæl i opgaven med at øge kvaliteten, men det kan du som sagt læse mere om i historiekapitlet.

Uden for de officielle kategorier: ”Finished” Whiskey. Denne kategori er kontroversiel og er samtidigt inde i en rivende udvikling. Kort beskrevet går det ud på, at man fortsætter lagringen af whiskeyen i fade der har været brugt til andet end whiskey, efter den normale lagring er afsluttet. F.eks. laver producenten ”Angle’s Envy” en fantastisk Rye whiskey der er lagret i caribiske romfade efter den var blevet til en Rye whiskey. I visse tilfælde ændrer denne fremgangsmåde smagen en lille smule – i visse tilfælde markant. Metoden er kontroversiel i visse kredse, da det jo for de fleste whiskeytyper ikke er tilladt at ændre smag og farve under lagringen. Dette løser producenterne ved hjælp af et juridisk trick: Juraen siger at f.eks. Bourbon ikke kan blive til ikke-Bourbon, når den først er blevet til Bourbon (håber den sætning gav mening). Med andre ord kan man fortsat kalde en Finished whiskey for det oprindelige navn, blot man skriver hvilken type fade den er blevet afsluttet i. Her er et eksempel på en etiket fra en Finished whiskey:

Dette er altså en almindelig Bourbon der er blevet lagret på spanske Brandyfade efter den var færdig som Bourbon.  De meste populære fade til at afslutte på denne måde er rom, portvin, sherry, Cognac, Brandy og rødvin. Typisk afslutter man i fadene i 3-6 måneder – men nogle producenter gør det helt op til 18 måneder.

Og så er der lige Tennessee Whiskey …. Der er faktisk ikke en officiel TTB whiskeytype der hedder Tennessee Whiskey, men alligevel er der skrevet tusindvis af artikler om forskellen På Tennessee Whiskey og Bourbon – og ikke mindst manglen på samme. I skrivende stund raser debatten på internettet med uformindsket styrke – og de stridende parter kommer nok ikke til at enes foreløbig.

Det hele er Jack Daniel’s skyld. For ca. 70 år siden skrev Jack Daniel’s til de amerikanske myndigheder om at få lov til at kalde sin whiskey for Tennessee Whiskey – ikke kun fordi Jack Daniel’s er baseret i staten Tennessee, men primært fordi de bruger en speciel filtreringsmetode der kaldes for ”The Lincoln County Process”. Jack Daniel’s påstår at denne metode er i konflikt med Bourbonreglerne – og at de derfor bør have deres egen kategori. En ting er sikkert, Jack Daniel’s gør et stort nummer ud af de ikke laver Bourbon – og at deres metode gør smagen endnu bedre:

 

Den officielle liste over amerikanske whiskeytyper fra TTB

  1. Bourbon Whiskey
  2. Rye Whiskey
  3. Wheat Whiskey
  4. Malt Whiskey
  5. Rye Malt Whiskey
  6. Corn Whiskey
  7. Straight Bourbon Whiskey
  8. Straight Rye Whiskey
  9. Straight Wheat Whiskey
  10. Straight Malt Whiskey
  11. Straight Rye Malt Whiskey
  12. Straight Corn Whiskey
  13. Straight Whiskey
  14. Whiskey Distilled from Bourbon Mash
  15. Whiskey Distilled from Rye Mash
  16. Whiskey Distilled from Wheat Mash
  17. Whiskey Distilled from Malt Mash
  18. Whiskey Distilled from Rye Malt Mash
  19. Light Whiskey
  20. Light Blended Whiskey
  21. Light Blended Whiskey
  22. Blended Bourbon Whiskey
  23. Blended Rye Whiskey
  24. Blended Wheat Whiskey
  25. Blended Malt Whiskey
  26. Blended Rye Malt Whiskey
  27. Blended Corn Whiskey
  28. A blend of Straight Whiskeys
  29. A blend of Straight Bourbon Whiskeys
  30. A blend of Straight Rye Whiskeys
  31. A blend of Straight Wheat Whiskeys
  32. A blend of Straight Malt Whiskeys
  33. A blend of Straight Rye Malt Whiskeys
  34. A blend of Straight Corn Whiskeys
  35. Spirit Whiskey

(Denne artikel er skrevet af Henrik Brandt)