Historien bag …

Det står ikke helt klart hvor og hvornår det hele begyndte, men der er ingen tvivl om at koloniseringen af Nordamerika i den 16. og 17. århundrede har været  det der startede det hele. Før den tid har man – som stort set alle andre steder på Jorden – produceret noget der mindede om øl og vin i måske tusind år. Historien er her ganske enkel: Nedfaldsfrugt er kommet i kontakt med naturlige gærceller fra luften og har gæret.

Forbudstiden starter – gys!

Egentlig destillation (som kræves for at lave whiskey) kommer først til langt, langt senere – og først efter at Europæerne begyndte at bosætte sig på det nordamerikanske kontinent. Første gang der er nedskrevet en beretning der indikerer at man er begyndt at destillere whiskey i Nordamerika er fra 1620.

Som du kan se i artiklen ”Hvad er Bourbon”, så kræver det en speciel måde at producere or lagre denne type whiskey. En af kravene er at man skal brænde tønderne på indersiden, så de bliver let forkullede. Sideeffekterne ved at brænde tønderne er virkelig positive – og du kan læse mere om det i de næste artikler – men det er uvist hvordan denne ide opstod. De fleste mener at den opstod ved at man forsøgte at genbruge tønder til transport af whiskey, som tidligere havde været brugt til f.eks. saltede sild eller tjære – og man tænkte af afbrændingen var den eneste måde at få dan gamle lugt/smag væk. Der er også nogle der tror på at præsten Elijah Craig (som har lagt navn til flere whiskey produkter fra producenten ”Heaven Hill”) havde nogle tønder stående i hans lade – og som blev delvist forkullede grundet en brand efter et lynnedslag. Han skulle så (ifølge legenden) ikke have nænnet at smide dem ud – og forsøgte derfor alligevel at transportere whiskey i de svedne tønder. Det er en fantastisk historie – bare lidt ærgerligt at den næsten med garanti ikke er sand ….

Nå … men for at denne artikel ikke skal blive for lang, så får du hermed de vigtigste hændelser i den amerikanske whiskeyhistorie:

  • 1620. Den første nedskrevne beretning om destillation af whiskey.

  • 1750-1800. Det er i denne periode at man begynder at eksperimentere med indvendig afbrænding af tønderne, som skulle vise sig at få en afgørende betydning for produktionen.

  • 1792. Staten Kentucky løsriver sig fra Virginia og bliver selvstændige. Det bliver startskuddet til en markant forøgelse af produktionen.

  • 1800. Whiskey passerer rom som den foretrukne spiritustype i USA.

  • 1897. ”Bottled-in-Bond” lovgivningen indføres i USA, som foreskriver strenge kvalitetskrav til producenterne for at de kan få lov til at skrive ”Bottled-in-Bond” på deres flasker. Det havde en enorm (positiv) indflydelse på kvaliteten og bliver generelt opfattet som verdens første forbrugerbeskyttelseslovgivning inden for drikkevarer.

  • 1920. Forbudstiden starter i USA og stort set alle producenter går konkurs og indstiller produktionen. Massiv kriminalitet følger og gangsterbevægelsen opstår. Det er stadig muligt at købe en halv liter whiskey per person per uge – men det kræver at man er syg og at man får en recept fra doktoren. Og det var der så et par millioner amerikanere der gjorde ….

  • 1933. Forbudstiden er slut og hele whiskybranchen starter op igen.

  • 1964. Kongressen tildeler Bourbon betegnelsen ”Distinct Spirit of The United States”, hvilket betyder at Bourbon kun må produceres i USA.

 

Næste artikel: Hvad er Bourbon?

(Denne artikel er skrevet af Henrik Brandt)