Hvad er Bourbon?

Der er intet mindre end 36 forskellige officielle amerikanske  whiskey typer. Denne artikel fokuserer på den type der overskygger dem alle: Bourbon. I artiklen om whiskeytyper får du en oversigt  over de resterende 

Det er uvist hvordan navnet Bourbon er opstået i forbindelse med whiskey – men man ved dog, at selve navnet stammer fra den franske adelsfamilie kendt som ”Maison de Bourbon”. Den franske indflydelse på det nordamerikanske kontinent var enorm i de første århundreder efter ”opdagelsen” i 1492 – og der er derfor en lang, lang række områder, byer og steder der har franske navne.

Det gælder også de to områder som (de kloge skændes om) der har stået fadder til Bourbons navn: Bourbon County i det daværende Virginia – og Rue de Bourbon (nu Bourbon Street) i byen New Orleans. Ingen ved hvem der stod for den oprindelige inspiration – og man har nu næsten opgivet at finde ud af det. Det er dog sikkert at den gode whiskey blev transporteret fra Bourbon County ned af Ohio og Mississippi River – for at blive solgt på Bourbon Street.

Bourbon udgør næsten 75% af al produktion af amerikansk whiskey – hvis man tæller Jack Daniel’s med. Grunden til at vi nævner Jack Daniel’s i denne sammenhæng er, at der er delte meningen om hvorvidt det er en Bourbon. Det kan du læse mere om i næste artikel.

95% af al Bourbon fremstilles i Kentucky – men det er lovligt at fremstille Bourbon i alle 50 stater i USA. Mange tror at Bourbon kun må fremstilles i Kentucky – men det er ikke korrekt. I 1964 vedtog Kongressen en lov der tilsikrede, at Bourbon kun må fremstilles i USA. Det er lidt det samme som man kender fra f.eks. Frankrig, hvor Champagne kun må fremstilles i Champagne regionen. Før 1964 blev der produceret Bourbon både i Canada og Mexico – men det er altså ikke tilladt længere. Bourbon er nu officielt et ”Distinct product of the United States” efter vedtagelsen i 1964.

For at man må kalde sit produkt Bourbon, skal man opfylde følgende 5 skrappe krav:

  1. Kornblandingen skal bestå af mindst 51% majs. Du kan læse mere om hvad en kornblanding er i denne sammenhæng i artiklen om produktion af whiskey. Der må gerne være helt op til 100% majs – men det er dog yderst sjældent at man ser produkter der består af mere end 80%.
  2. Når destillationsprocessen er færdig (og den kan du også læse mere om i artiklen om produktion), så må alkoholprocenten maksimalt være 80%. Man har lavet denne regel for at sikre kvaliteten. Jo højere alkoholprocent jo mindre smag. F.eks. har vodka (der i princippet kan destilleres til mere end 95%) stort set ingen smag.
  3. Når whiskeyen hældes på fade for at lagres, så må alkoholprocenten maksimalt være 62,5%. Også denne regel er lavet for at sikre kvaliteten. Hvis producenterne havde fået lov til at hælde f.eks. 80% whiskey i fadene, så skulle der bruges færre fade til produktionen (som ville spare penge) – men så ville det også være muligt at fortynde med langt mere vand for at komme ned på f.eks. 40% (som mange produkter er). Det ville give mindre smag fra fadlagringen til den enkelte flaske – og dermed en dårligere produkt. Du kan læse mere om hvad fadlagringen gør i artiklen om lagring.
  4. Whiskeyen skal lagres i nye træbeholdere der er lavet af eg og som er brændte på indersiden. Du kan læse mere om hvorfor beholderne skal være brændte i artiklen om lagring – og det er virkelig fascinerende. Lovgivningen foreskriver ”beholdere”, men alle bruger dog tønder (også kendt som ”fade”). Der er ingen regler for hvor længe en Bourbon skal lagres – så det kan i princippet være et sekund. Langt de fleste lagrer dog deres Bourbon i flere år.
  5. Og så skal den som sagt fremstilles i USA.

Så hvis du laver en whiskey der overholder disse 5 regler – så må du kalde den for Bourbon. Du har måske også hørt om noget der hedder Straigth Bourbon eller f.eks. Kentucky Straight Bourbon. Hvad det er – og spørgsmålet om Jack Daniel’s er en Bourbon eller ej – det får du svaret på i næste artikel. 

Næste artikel: Sådan laver man whiskey

(Denne artikel er skrevet af Henrik Brandt)