MB Roland

  • Ejer: Paul og Merry Beth Tomaszewsk 
  • Beliggende: Pembroke, Christian County, Kentucky 
  • DSP Nr.: DSP-KY-15010 
  • Officiel hjemmeside: mbroland.com 

MB Roland åbnede sine døre i Pembroke, Kentucky tilbage i 2009. Men andre ord, i starten af det boom, som craft destilleri bevægelsen sidenhen oplevede. Hvorfor at ægteparret; Paul og Merry Beth Tomaszewski, også var nogle af de første til at starte et craft destilleri i hvad der, med rette, betegnes som værende Bourbon producenternes højborg. Da de seneste tal blev offentliggjort i 2020, var der i øvrigt i alt 45 craft destillerier i Kentucky. 

MB Roland har til huse i en gammel hvidmalet gård, som indtil Tomaszewski parret købte den, havde været hjem til en Armish familie, som havde drevet landbrug på ejendommen. Hvilket betød, at udover de mange andre udfordringer, som parret stod overfor, da de skulle etablere deres nye destilleri, samtidig skulle etablere el fuldstændig fra bunden. Da Armish-folket, som bekendt, giver afkald på “moderne” teknologi. I det hele taget kæmpede parret en brav kamp med at få leveret destillationsudstyr, der passede til deres behov. Hvilket selvsagt skyldes, den på daværende nærmest ikke eksisterende efterspørgsel på udstyr, der er skaleret til at passe et destilleri, der ikke producerer meget mere end en håndfuld fade om ugen. Og man må da også sige, at MB Roland startede ud i det små, ved “kun” at have en 280 liter pot still fra producenten Trident Stills. Som de, i de første år, udelukkende benyttede til at destillere moonshine på. Men med årene, har MB Roland fået installeret endnu en pot still på 2300 liter. Og i skrivende stund, er der tale om at udvide med et nyt længe ventet rickhouse. Da deres nuværende er fyldt til bristepunktet. En anden ting, som også har været i rivende udvikling, er MB Roland’s produkt portefølje, som i skrivende stund tæller ikke mindre end 20 forskellige whiskey, moonshine samt agave udgaver. Jeg vil ikke gennemgå hele deres produkt portefølje, da interesserede selv kan indhente de oplysninger via MB Roland’s hjemmeside. Dog vil jeg alligevel fremhæve et af deres produkter, da det er ret unikt i Amerikansk henseende. Nemlig deres Dark Fired Straight Bourbon, som er noget så eksklusivt som en røget Bourbon. MB Roland benytter dark fired tobacco til at ryge deres white corn med. En proces, som de i øvrigt selv udfører, da destilleriet har deres eget røgeri. Dark fired tobacco er traditionelt dyrket og produceret i vest Kentucky og Tennessee, og som det også er tilfældet med deres korn, køber MB Roland denne noget specielle tobak type lokalt. Men til trods for at der er fremdrift, er MB Roland på ingen måder nogen stor producent. Da ægteparret, tilbage i 2019, i gennemsnit producerede hvad der svarede til fire fade Whiskey om ugen, og havde en lagerbeholdning på et sted imellem 500 – 600 fade Whiskey. Præcis hvor meget Whiskey MB Roland i skrivende stund producerer, ved jeg desværre ikke. Men mit umiddelbare bud er, at de grundet COVID, befinder sig på nogenlunde same niveau, som de gjorde tilbage i 2019. Især set i lyset af, at de til stadighed kun har distribution i 12 stater i Amerika. 

MB Roland er et såkaldt “grain to glass” destilleri, som benytter korn sorter, der alle er produceret lokalt i Christian County, hvor MB Roland har til huse. I det hele taget, har Tomaszewski parret utrolig meget fokus på, hvilke korn typer, de bruger i deres produktion. Og benytter bl.a. hvide majs, i stedet for den gængse gule majs sort, som langt største delen af de amerikanske producenter benytter sig af. 

Selv når det kommer til brugen af fade, skiller MB Roland sig ud fra de største amerikanske Whiskey producenter. Da Ca. halvdelen af deres producerede destillat, bliver lagret i gennemsnit i 2 – 3 år i fade der “kun” indeholder 95 liter. Hvorimod den resterende halvdel, i gennemsnit bliver lagret i 5 – 6 år i amerikanske standard fade, som rummer 200 liter. For derefter at blive blended sammen i batches, der består af Ca. 6 – 7 fade. I modsætning til de flere hundrede eller sågar 1000 fade, som de største producenter blender batches ud fra. Sidste nævnte, er selvsagt mere et spørgsmål om produktionskapacitet end egentlig kvalitet. Den gængse opfattelse er, at Whiskey, der lagres i “mindre” fade, har en større berøringsflade med indersiden af træet i tønden og derfor modnes hurtigere, end det er tilfældet ved brugen af standard fade. Men Paul Tomaszewski, har en anden teori, som går på; at hvis man som MB Roland er beliggende i et område, hvor temperaturen i sommermånederne kan komme op omkring de 30 grader. At temperaturen og dermed trykket i de små fade, bliver betydeligt højere, end det er tilfældet i standard fade. Hvorfor at whiskyen trænger dybere ind i porrerne på træet. 

Men hvad der virkelig fangede min interesse, da jeg første gang hørte om MB Roland, er det faktum, at de ikke tilføjer vand til deres Whiskey, før den bliver fadlagret. Og heller ikke gør det efterfølgende. Hvorfor at deres Whiskyer også bærer betegnelsen “still and barrel proof”. Og for at det ikke skal være helt løgn, benytter de samtidig også en relativ lav “barrel entry proof” på 55%. Hvilet alt sammen har en enorm betydning for kvaliteten, men også er en utrolig omkostningsfuld måde at producere Whiskey på. Hvordan det hænger sammen, er en selvstændig artikel værdig. Da det kræver utrolig meget spalteplads at forklare i dybden. Men da jeg på nuværende tidspunkt, lidt har fanget mig selv i en blindgyde, så skylder jeg måske alligevel, at I får en “hurtig” forklaring på overstående. 

Barrel entry proof: 

I Amerika er det tilladt at destillere Whiskey op til 80% alkohol. Med andre ord, den alkoholprocent, som whiskyen har, når den forlader destillationen. Men da det maximalt er tilladt at fylde whiskyen på fade, ved en alkoholprocent på 62,5% – kaldet “barrel entry proof”, tilsætter producenten vand til fadene, for at efterleve de gældende regler. 

En sidegevinst ved denne proces er, at hver eneste liter vand producenterne tilføjer – minus angel’s share, efter endt lagrings tid er gået hen og blevet til Whiskey. Og jo mere Whiskey man i sidste ende har, jo større bliver ens afkast. Når whiskyen er fyldt i fadene, begynder alkoholprocenten gradvist at stige hen over årene. Vel at mærke, at ens rickhouse er beliggende i et område, som er velsignet med varme sommermåneder, som f.eks. Kentucky. Hvilket vil sige, at hvis en producent har fyldt whiskyen på fad, ved de førnævnte 62,5%. Og alkoholprocenten derefter er steget, at man igen skal tilsætte rigtig mange liter vand, hvis man ønsker at flaske sin Whiskey ved f.eks. 45%. Hvilket synes at være et “sweetspot” for mange producenter. Og jo mere en producent nedvander en Whiskey efter endt lagring, jo mere kan de ende med at give køb på kvaliteten. Hvorfor det er hensigtsmæssigt at tilføje lidt mere vand, før whiskyen bliver fyldt på fad, end efterfølgende. Da vandet dermed bliver lagret sammen med whiskyen. Og det er her en lav barrel entry proof kommer ind i billedet. For jo “lavere” en alkoholprocent, som producenten starter med at lagre sin Whiskey ved, desto mindre vand skal der efterfølgende til, for at nå ned på den ønskede alkoholprocent. Derudover er det videnskabeligt bevist, at Whiskyer med en “lav” barrel entry proof indeholder en betydelig højere mængde “kongener” og dermed “estere”, som er medvirkende til at give den brede palette af dufte, som vi Whiskey entusiaster sætter pris på. 

Men da MB Roland, som nævnt, hverken tilsætter vand før eller efter endt lagring, og har en barrel entry proof i den lave ende af skalaen, er de lykkelig fri for at bekymre sig om, at give afkald på kvaliteten. Hvilket også betyder, at de ikke behøver at benytte koldfiltrering, som også har afgørende betydning for kvaliteten. Da, som nogen måske ved, at Whiskey først bliver uklar ved tilførsel af vand eller is, når den er flasket under 46%. Hvilket er grunden til, at nogle producenter vælger at koldfiltrere deres Whiskey til at begynde med. 

Følgende MB Roland produkter er anmeldt hos Straight Whiskey.dk: 

 

Denne artikel er skrevet af: Hasse Berg