Anmeldelser

Knob Creek – 5 forskellige udgaver

Knob Creek er efterhånden blevet et af de helt store mærker – og næsten alle restauranter og online forhandlere har det i deres sortiment. Knob Creek bliver produceret af Jim Beam og blev ”opfundet” af Jim Beams barnebarn Booker Noe – og kom på markedet for første gang i 1992. I dag er det Bookers søn Fred Noe der håndterer denne produktlinje – og der er ingen tvivl om, at han har haft stor indflydelse på Knob Creeks succes.

Officielt er Knob Creek en del af Jim Beams ”Small Batch” serie, som også inkluderer Basil Hayden, Baker’s og Booker’s. Selvom det mærke vi kender i dag så dagens lys i 1992, så er Knob Creek som whiskeymærke meget ældre; Helt tilbage i 1898 var det ejet af ”Penn-Maryland Corp.” en division i virksomheden ”National Distillers”. Jim Beam købte National Distillers i 1987 – og besluttede altså 5 år senere at genoplive Knob Creek navnet.

Og vedrørende navnet, så er det ikke hevet op af en hat – men derimod navnet på en lille bæk (”creek” betyder ”bæk”, på dansk) der løber mellem hovedstaden Louisville og byen Clermont, hvor Jim Beam har hovedsæde. Ifølge legenden arbejdede Abraham Lincolns far på et destilleri ved Knob Creek – og det er man meget stolte af på de kanter.

Efter starten i 1992 kom man relativt hurtigt op at have en portefølje på fire standardprodukter:

 • Bourbon. 9 år gammel. 50% alkohol
 • Rye. Ingen angivelse af alder. 50% alkohol
 • Single Barrel Bourbon. 9 år gammel. 60% alkohol
 • Smoked Maple Syrup Bourbon. Ingen angivelse af alder. 45% alkohol
Det oprindelige udvalg af Knob Creek

I 2016 valgte man – til stor fortrydelse for mange – at fjerne angivelsen af lagringsår på deres standard Bourbon. Årsagen lå i at efterspørgslen langt oversteg udbuddet – og Jim Beam var en af mange producenter der valgte at løse problemet på denne måde. Jeg er selv en af dem der var meget oprørt over beslutningen – selv om alternativet naturligvis havde været højere priser.

Til alles store glæde valgte man dog for nyligt at genintroducere de 9 år på deres Bourbon – og man har endda introduceret en 12-års variant. I det hele taget er produktporteføljen vokset meget – specielt de sidste to år – og inkluderer en række særudgivelser på toppen af standardprodukterne. I skrivende stund ser standardlisten ud som følger:

 • Bourbon. 9 år gammel. 50% alkohol
 • Bourbon. 12 år gammel. 50% alkohol
 • Rye. Ingen angivelse af alder. 50% alkohol
 • Single Barrel Bourbon. 9 år gammel. 60% alkohol
 • Single Barrel Select Bourbon. Varierende alder. 60% alkohol (et såkaldt ”Store Pick”)
 • Single Barrel Select Rye. Varierende alder. 57,5% alkohol (et såkaldt ”Store Pick”)
 • Smoked Maple Syrup Bourbon. Ingen angivelse af alder. 45% alkohol
Knob Creek standardudvalget i 2020

Herudover er der mindst følgende specialudgaver:

 • Quarter Oak. Bourbon, hvor en del af whiskeyen er lagret i små fade, der er en fjerdedel af den normale størrelse. Ingen angivelse af alder. 50% alkohol.
 • Twice Barreled Rye. Deres standard Rye product, som dog bliver hældt på nye fade i den sidste del af lagringsperioden. Ingen angivelse af alder. 50% alkohol.
 • Cask Strength Rye. Deres standard Rye produkt i en ufortyndet udgave. Alder varierer fra år til år.
 • Limited 2001 Edition. En specialudgave, der blev lavet i forbindelse med at produktlinjen overgik fra Booker Noe til Fred Noe. Whiskeyen er lagret i 14 år. 50% alkohol.
 • 25th Anniversary. En specialudgave af deres Bourbon, i forbindelse med deres 25-års jubilæum. 12-13 år gammel. Cask strenght.
Knob Creek specialudgaverne

Jeg har været fan af Knob Creeks produkter siden jeg startede min interesse for amerikansk whiskey. Jeg synes generelt at deres produkter er meget alsidige og næsten aldrig skuffer; de er gode til at drikke neat – og de er uovertrufne i cocktails hvor whiskey spiller en stor rolle (såsom en Old Fashioned). Det ville være for uoverskueligt at anmelde alle flaskerne i min samling, så jeg har besluttet mig for de fem flasker du kan se i det første billede – og som du kan læse mere om nedenunder:

 

Knob Creek Bourbon – Non-Age Stated (NAS)

 • Mærke: Knob Creek Bourbon
 • Producent: Jim Beam
 • Destilleri: Knob Creek Distillery
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS, men formodentlig 6-8 år
 • ABV: 50%
 • Mash bill: 75% majs, 13% rug og 12% maltet byg
 • Pris: Købt hos Uhrskov Vine i januar 2017 til 299,- kroner. Kan i skrivende stund købes fra 340,- kroner.

Duft: Mere traditionelt bliver det ikke – en klassisk Bourbon med vanilje, brun farin og karamel. Alkoholen er der absolut – men samlet giver det et indryk af noget man har lyst til at smage på.

Smag: Alkoholen er nu mere fremtrædende og der er også et ny lag af nogle gode krydderier. Specielt den brune farin fra duften er fortsat fremtrædende – og vaniljen er der også, dog nu i rollen som andenviolin.  

Eftersmag: Mellem lang, behagelig og absolut godkendt.

Konklusion: Knob Creek Bourbon har i mange år været min go-to Bourbon på restauranter – og det er min foretrukne whiskey i en Old Fashioned. Prisen herhjemme er til tider tæt på 500,- kroner – og det er den ikke værd. I skrivende stund har www.whiskyeksperten.dk den på tilbud til 340,- for en liter – og så er pris og ydelse helt i orden. Jeg vil altid have mindst en flaske i min samling.

Score: 85/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Knob Creek Rye

 • Mærke: Knob Creek Rye
 • Producent: Jim Beam
 • Destilleri: Knob Creek Distillery
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS, men formodentlig 5-6 år
 • ABV: 50%
 • Mash bill: Ikke oplyst, men det menes, at der kun er lidt over 51% rug i deres mash bill
 • Pris: Købt i USA i februar 2018 til $27.99 + taxes. Kan p.t. købes i Danmark fra 459,- kr

Duft: Meget diskret – og sjovt nok med mindre indtryk af alkohol, sammenlignet med deres Bourbon. Den krydrede duft man ofte får fra en Rye er helt væk – og det bestyrker teorien om, at det er en ”barely legal” Rye med 51% rug eller tæt derpå. Lidt skuffende i duften samlet set – og det var svært for mig at identificere de individuelle duftnoter.

Smag: Meget behagelig og næsten lidt smør-agtig i munden. Efter det andet sip fornemmer jeg mere af de ting jeg havde forventet, ikke mindst frisk græs, muskatnød og en anelse allehånde.

Eftersmag: Mellemlang og med en god del af krydderierne fra smagen der er blevet intensiveret.

Konklusion: En god og solid Rye Whiskey, som dog har hård konkurrence fra en række andre produkter der er i samme prisklasse eller billigere. Både Michter’s Rye og Rittenhouse Rye er bedre produkter efter min mening – og i tilfælde af Rittenhouse også markant billigere. Når det er sagt, så er dette en fænomenal whiskey til cocktails hvor whiskey er dominerende, såsom Old Fashioned og Manhattan. Af uransagelige årsager er Knob Creek Rye i øvrigt dyrere i Danmark end deres Bourbon – på trods af , at produkterne koster det samme i USA.

Score: 79/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Knob Creek Smoked Maple

 • Mærke: Knob Creek Smoked Maple
 • Producent: Jim Beam
 • Destilleri: Knob Creek Distillery
 • Klassifikation: Whiskey Specialty
 • Alder: NAS, men formodentlig 4-5 år
 • ABV: 45%
 • Mash bill: 75% majs, 13% rug og 12% maltet byg
 • Pris: Købt i USA i august 2017 til $31,99 + taxes. Kan p.t. ikke købes i Danmark.

Lidt info: Selv om der står ”Straight Bourbon” på etiketten, så er der en ”Whiskey Speciality” og IKKE en Bourbon. Forklaringen er lidt syret – så jeg håber du kan følge med; På et tidspunkt var den en Bourbon, men så har man efterfølgende tilsat smagsstoffer der minder om røget ahorn. Men da den altså på et tidspunkt var en almindelig Bourbon, så må man fortsat gerne skrive det på etiketten, så længe det klart fremgår hvad der så efterfølgende er sket.

Duft: Markant indtryk af valnød og ahornsirup. Alkoholen er helt fraværende i starten og kan kun fornemmes hvis jeg lukker munden helt, når jeg dufter.

Smag: Intens sødme, næsten som en Sauterne dessertvin. Ahornsiruppen er stadig meget dominerede, valnødden er lidt mere afdæmpet – og jeg kan nu også fornemme lidt farin og flødekarameller. Med en isterning: Det hele bliver tonet lidt ned – og det er der sikkert nogen der vil synes er godt og nogen der synes er skidt.

Eftersmag: Kort – lidt som forventet

Konklusion: En sjov dessert-whiskey som med STOR fordel kan nydes sammen med f.eks. flødeis en lørdag aften efter maden, eller sammen med kaffen som erstatning for en Baileys. Det har intet med en Bourbon at gøre, men det er også OK; ville aldrig sidde og nyde den rent uden mad – men ville absolut gøre det med førnævnte is. Det giver derfor ikke mening at give den en score – men hvis du ser den på en restaurant, så synes jeg absolut du skulle prøve den. Og … hvis du er sammen med en der ikke kan lide whiskey, så er der stor chance for, at den person siger ”mums” når han/hun prøver den.  

Score: N/A
Kategori: Uden for kategori

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Knob Creek Cask Strength Rye 2009/2018

 • Mærke: Knob Creek Cask Strength Rye
 • Producent: Jim Beam
 • Destilleri: Knob Creek Distillery
 • Klassifikation: Straight Rye Whiskey
 • Alder: 9 år
 • ABV: 59.8%
 • Mash bill: Ikke oplyst, men det menes, at der kun er lidt over 51% rug i deres mash bill
 • Pris: Købt i USA i juli 2018 til $79.99 + taxes. Kan p.t. ikke købes i Danmark.

Duft: Godt førstehåndsindtryk og hvis jeg ikke vidste bedre, så var jeg sikker på, at jeg havde en Bourbon mellem hænderne. Vanilje, lidt frisk æbler, svag muskatnød – og meget afdæmpet alkohol.

Smag: Man kan med det sammen fornemme, at alkoholen er høj – og jeg synes den er en anelse for dominerende til min smag. Herudover kan jeg genkende mange af indtrykkene fra deres standard Rye – men kan helt klart fornemme, at denne har flere år på bagen.

Eftersmag: I første omgang ret kort…. men så kommer den snigende efter nogle sekunder. Flot, uden at være prangende.

Konklusion: Jeg er lidt skuffet, da forventningerne simpelthen var højere. Jeg har givet det der svarer til 600,- kroner for den i USA – og den vil derfor koste ikke under 1000,- kroner herhjemme. Sammenlignet med Pikesville Rye – som i skrivende stund kan købes for under 700,- kroner herhjemme – så taber den simpelthen på stort set alle parametre.

Score: 74/100
Kategori: Middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Knob Creek Bourbon Single Barrel Select

 • Mærke: Knob Creek Bourbon Single Barrel Select
 • Producent: Jim Beam
 • Destilleri: Knob Creek Distillery
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: 11 år, 2 måneder og 5 dage
 • ABV: 60%
 • Mash bill: 75% majs, 13% rug og 12% maltet byg
 • Pris: Købt i USA i september 2019 til $39.99 + taxes. Kan p.t. ikke købes i Danmark.

Duft: Der er virkelig smæk på her – og det føles som om, at der er skruet op på 11 for Bourbon-treenigheden (vanilje/farin/karamel). Jeg fanger også bagte æbler, meget svag kanel – og en endnu svagere lakrids (tog lang tid, inden jeg fangede det …).

Smag: Yeah, baby – yeah!!!! Man… hvor der det bare fedt; Fylder mundhulen på den mest fantastiske måde hvor smagsindtryk og alkohol indgår i en delikat symbiose (OK, måske jeg skulle skrue lidt ned for superlativerne – men jeg er kommet i ret godt humør efter at have smagt alle disse flasker). Udover treenigheden, så fanger jeg også rosiner, tørret abrikos og en svag blanding af krydderier.

Eftersmag: Lang, harmonisk og behagelig.

Konklusion: Dette er den bedste flaske Knob Creek jeg nogensinde har smagt – og det er næsten til at tude over, at jeg kun købte to flasker, til den latterligt lave pris af det der svarer til knap 300,- kroner. Hvis du nogensinde kommer til USA, så tøv ikke med at fylde kufferten. De flasker jeg købte er 11 år gamle – og jeg kan se at der er nogle udgaver der er både 14 og 15 år gamle. Det er virkelig et solidt produkt som Jim Beam her har lavet – og der er ikke mange konkurrenter der kan hamle om med det på deres prisniveau. Jeg tror jeg vil prøve den i en Old Fashioned her på fredag – spændt på om det bliver for overvældende.

Score: 93/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *