Anmeldelser

Whiskey Del Bac. Dorado & Distiller’s Cut – Batch 18-2

Hamilton Distillers er lokaliseret i Tucson, Arizona og blev stiftet tilbage i 2011 af far og datter Stephen og Amanda Paul. Hamilton Distillers startede ud i den ydmyge ende af skalaen med en 150 liters still, samt en hjemmekonstrueret rygeovn, som kunne tørre op til 31 kilo byg ad gangen. Begge dele blev dog udskiftet i 2014, da Hamilton Distillers fik opført en ny bygning, der kunne huse et moderne maltningssystem samt en 1900 liters still. Hamilton Distillers producerer tre forskellige American Single Malts, under navnet Whiskey Del Bac, med tilnavnene; Dorado, Classic og Distiller’s Cut. Samtlige Whiskyer er destilleret på 100% bygmalt, ikke blevet koldfiltrede og bærer ingen aldersbetegnelse. Classic og Distiller’s Cut er begge u-røget Whiskey typer, hvorimod Dorado er en såkaldt røget Whiskey, som vi især kender det fra Skotland, og det er her Hamilton virkelig skiller sig ud. For i stedet for at tørre deres byg ved hjælp af tørv/peat bruger Hamilton mesquite træ, men mere om det lidt senere. Lad os først tage et kig på selve maltningsprocessen, da det er her, at byggen og dermed den endelige Whiskey opnår sin røgede smag.

Lad mig for god ordens skyld nævne, at der nu til dags bliver produceret røgede whiskyer i en lang række lande, men den traditionelle røgede, eller peated whisky, som man også kalder den, stammer oprindeligt fra Skotland. Samtidig skal det også nævnes, at der i Skotland kun er relativt få destillerier tilbage, som selv malter deres byg. Langt de fleste vælger i stedet af købe den færdig bygmalt hos tredjepart, som fremstiller den fuldautomatisk ved hjælp af de såkaldte SGKV’er. Når det så er sagt, så lad os kigge nærmere på hvordan maltningen traditionelt forgår, for at få en bedre forståelse af, hvad der er der giver røget whisky sin karakteristiske duft samt smag. Først opblødes byggen i to til tre dage i store kar eller tanke. Derefter spredes byggen ud på et såkaldt maltningsgulv, hvor den over den næste uges tid får lov til at spire. Under bygkornenes spiring opstår der enzymer, som får bygkornenes cellevægge til at revne, og dermed spire, hvorved der dannes dekstrin (stivelse i opløselig form) og deraf igen, det opløselige maltsukker maltose. Når spirene har opnået den ønskede længde, afbrydes spirringsprocessen ved at tørre malten, som på nuværende tidspunkt kaldes for grønmalt. Dette skete traditionelt i en tørreovn/kiln, som blev opvarmet af tørv/peat, kul eller koks. I dag bruges der dog i stigende grad varm luft til at tørre bygmalten, der skal bruges til de u-røgede whisky typer. Men tørv var og er stadig det, der giver en røget/peated whisky sin karakteristiske duft og smag. Men som nævnt, så har Hamilton valgt at udskifte tørven med brændsel fra mesquite træer, for – med Hamilton Distillers egne ord; ”at give deres Whiskey et sydvestamerikansk islæt”. For mesquite træerne er nærmest synonym med Mexico samt den sydvestlige del af USA, og de bønner der gror på træerne, har været medvirkende til at gøre barbecue fra Texas berømt, da de i vid udstrækning bruger dem til at ryge deres grillkød over. Ristede mesquite bønner skulle i øvrigt afgive aromaer af kokos, chokolade og fløde, så der er jeg selvsagt spændt på at se, om det også er tilfældet ved Hamilton’s Whiskey Del Bac aftapning; Dorado. Mig bekendt var Hamilton et af de første destillerier til at bruge mesquite træ til at ”ryge” deres byg, men sidenhen er en række andre destillerier, som f.eks. Santa Fe Spirits, Ranger Creek, High Spirits samt Sespe Creek Destillery, også begyndt at inkorporere denne metode. Sidst nævnte producerer i øvrigt, i modsætning til de tre andre, mesquite smoked Bourbon.

Lige på nær at dyrke deres egen byg – som Hamilton køber fra en producent i det sydlige Colorado, er Hamilton Distillers medvirkende i hver en fase af produktionen. Lige fra maltningen af byggen, til fermenteringen, over destilleringen, til lagringen samt blendningen og til slut aftapningen af deres Whiskey. Kort sagt, alt sker under samme tag, derfor kunne Hamilton – i en snæver vending, for en sjælden gang skyld, med rette kalde sig selv for en grain to glass destilleri. Selv afholder de sig fra at bruge denne terminologi, men jeg er sikker på at hvis de mangler hjælp til superlativerne, så har Trey Zoeller fra Jefferson’ Bourbon, altid et ekstra oppe i ærmet, som han snildt kan undvære.

 

Whiskey Del Bac. Dorado – Batch MS17-1

 • Mærke: Whiskey Del Bac.  
 • Producent: Hamilton Distillers
 • Destilleri: Hamilton Distillers
 • Klassifikation: American Single Malt
 • Alder: NAS
 • ABV: 45%
 • Mash Bill: 100% bygmalt
 • Pris: 386 kr.

Næse: Kærnet-smør sød profil med mørk chokolade, let saltede cashewnødder, et strejf af sort peber, samt en syrlig note af frisk revet appelsinskal, pakket ind i en sublim fløjlsblød cigarrøgs note.  

Smag: Lys mundprofil. Starter ud med en smag af trækul, (tænk Bowmore) som heldigvis ikke overdominerer, men lægger sig som en behagelig dyne i ens mund, og lader noter af tropiske frugter, som ananas og papaja komme til sin ret, med en smule vanilje til at gøre sig følge.       

Eftersmag: Lang eftersmag hvor krydderiblandingen virkelig bliver smidt over borde med paprika, rød chili, hvid peber samt et sidste drag af røg. 

Konklusion: Elegant, levende og super indbydende. Alt synes at gå hånd i hånd, og de forskellige dufte og smagsnoter komplementerer hinanden på smukkeste vis. Næsen er virkelig sublim, hvor det søde bliver spillet perfekt op imod det let saltede og til sidst syrlige. Til trods for at selve mundprofilen er lys, formår den rette blanding af trækul tilsat de tropiske frugter at gøre smagen interessant, for til sidst at slutte fænomenalt af med en behagelig lang velkrydret eftersmag, som løfter hele smagsoplevelsen.         

Score: 89/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Whiskey Del Bac. Distiller’s Cut – Batch 18-2

 • Mærke: Whiskey Del Bac. 
 • Producent: Hamilton Distillers
 • Destilleri: Hamilton Distillers
 • Klassifikation: American Single Malt
 • Alder: NAS
 • ABV: 58,2%
 • Mash Bill: 100% bygmalt
 • Pris: 508 kr.

Trods det faktum, at Hamilton ikke oplyser, hvorvidt denne udgave af deres Distiller’s Cut aftapning er et blend imellem deres u-røgede Classic og deres røgede Dorado, har vi, med lidt hjælp fra vores venner, kunnet afdække, at der er tale om et blend imellem forskellige årgange af Hamilton’s Classic. Distiller’s Cut er i skrivende stund blevet udgivet i syv forskellige batches/udgaver, der hver især er blevet efterlagret, i hvert deres brugte fad – der varierer lige fra madeira til cognac, for derefter at være blevet flasket ved fadstyrke. Batch 18-2, som jeg har stående i mit glas, er blevet efterlagret i fade, der tidligere har indeholdt calvados. Ikke ulig amerikanernes applejack er calvados æblebrændevin fra distriktet calvados, som er beliggende i Normandiet i Frankrig, hvorfra Hamilton selvsagt har købt deres fade. I øvrigt skulle dette batch efter sigende være Hamilton’s mindste til dato, da de kun var i stand til at købe to 200 liters fade fra producenten. Det at lagre Whiskey i ex-calvados fade er bestemt ikke noget nyt fænomen, og en god del skotske såvel som irske destillerier, som bl.a. Arran, Kilkerran, Springbank, Glendalough og Teeling, har alle lagret whisky i ex-calvados fade.

Næse: Portvinsagtig, dog uden den velkendte sødme. Rosiner, karamel, læder, kanel og ikke overraskende, sprøde grønne æbler med et strejf af sort peber.

Smag: På en og samme tid robust og sødladen. Starter ud med en varm krydret omfavnelse, som først er en smule mundsnerpende, men hurtigt går over til at blive mere frugt sød. Karamel, sveskejuice, bagte æbler, kanel, abrikosmarmelade og et strejf af malt sødme. 

Eftersmag: Lang eftersmag, hvor en blanding af læder, vanilje og ”mund prikkende” sorte peberkorn bliver hængende bagerst i munden.

Konklusion: Aromatisk, perfekt balanceret, dyb næse, som virkelig overrasker positivt. Selve smagen byder på en behagelig varme og en god del sødme, som er lige på vippen til at kamme over, men før det sker, træder eftersmagen ind i billedet med sin krydrede smags profil, som på elegant vis løfter oplevelsen og giver sødmen en fantastisk modvægt. Ligger sig typemæssigt langt mere opad en klassisk Cask Strength Bourbon, end en konventionel Skotsk Single Malt, og ville derfor være interessant at smide ind i en blind smagning.

Da de anmeldte Whiskyer desværre ikke er tilgængelige udenfor de amerikanske grænser, og prisen derfor afspejler de amerikanske, er det svært, set med danske briller, at holde kvalitet op imod prisen. Når det så er sagt, betalte jeg gerne et par 100 mere per flaske for at have en flaske eller to stående i min samling.

Score: 87/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Undertegnede ønsker at takke Lisa Carrington, for at medbringe de anmeldte samples hele vejen fra Phoenix, Arizona til Holland, for derfra at sende dem videre til Danmark, samt at være behjælpelig med at kontakte Hamilton Distillers, for at de kunne besvarer mine spørgsmål. Det skal her nævnes at Lisa ingen finansiel interesse har i Hamilton Distillers. Fotos bragt i denne anmeldelse er taget af Lisa Carrington.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *