Anmeldelser

Sall Whisky – Inaugural Release – Single Malt Dansk Whisky 

Tilbage i 2016 tappede jeg, som så mange andre, ind i syv gutters drøm om at opføre et whiskydestilleri i deres egen baghave. Og det tilmed i en by, der kun rummer lidt over 200 indbyggere. Byen der også har lagt navn til destilleriet, er Sall, som er beliggende et stenkast fra Hammel i Østjylland. Og som jeg indrømmet – til trods for, at jeg er bosiddende mindre end 30 min kørsel derfra, aldrig havde hørt om tidligere. Hvilket, jeg tænker, gjorde sig gældende for de fleste. Men mon ikke at de syv herrers whiskyeventyr, her i 2023, endelig har fået sat byen på landkortet. Om ikke andet, så i Danske Whisky kredse.  

Men som nævnt, blev jeg i 2016 opmærksom på, at der i Sall blev brygget på ideen om at åbne, et – for mig, lokalt beliggende Whiskydestilleri. Hvilket fik mig til at invitere medejer og destilleriets ansigt udadtil; Snæver Albertsson, til at medvirke i et interview om Sall Whisky på min hedengangen blog. Hvor jeg bl.a. erfarede, at Sall var på nippen til at skyde gang i en crowdfunding kampagne. Der forhåbentlig kunne være medvirkende til at rejse en del af de mange penge, som det kræver for at realisere drømmen om at blive indehaver af et Whiskydestilleri. Crowdfunding kampagnen gik i al sin enkelthed ud på, at man med sit økonomiske bidrag kunne blive “ambassadør” for Sall Whisky, og samtidig sikre sig en flaske Whisky eller to fra deres første udgivende batch.  

Set i bagklogskabens uendelig klare lys, lød projektet vel egentlig, på papiret, som en af de ideer, der bliver udtænkt en alt for sen aftentime, i en lettere eksalteret tilstand. Og som man gør klogest i at glemme alt om den efterfølgende dag. Men samtidig hang der også en aura af oprigtig passion og folkelighed over hele projektet. Hvilket, når alt kommer til alt, var årsagen til, at jeg faldt for projektet, og endte med at sende et “bidrag”, hvor beskedent det end var. En fornemmelse, som i øvrigt skulle vise sig at holde stik. For selvom Sall drengene selvfølgelig ikke er rendyrkede filantroper, så virker det til stadighed til, at motoren i Sall Whisky er fællesskabet og glæden ved at dele deres passion med andre. Hvilket, til trods for at det er gået hen over hovedet på flere, er det, som Whisky i sidste ende handler om.  

Selvom jeg efterhånden har fået ry af, at være den lettere kyniske halvdel af anmelderduen her på bloggen, skal jeg være den første til at indrømme, at det var med stor glæde, at jeg oplevede at drengene nåede i hus med deres projekt. Og da jeg som nævnt, bragte et interview med Snæver i Salls opstartsfase, er det også med en følelse af, at ringen er blevet fuldendt. Da jeg i dag satte mig til tasterne for at skrive denne anmeldelse af deres første batch. Men før vi kommer så langt, så lad os vanen tro, først kigge Sall destilleri efter i sømmene.  

Med hjælp fra deres crowdfunding kampagne, LAG-midler samt en god del egenkapital, lykkedes det de syv Sall drenge at komme i mål. Hvorefter Sall Whisky officielt åbnede dørene til deres nyopførte destilleri i november 2018. Med andre ord, godt og vel to år efter, at de havde lanceret deres crowdfunding kampagne. For inden de nåede så langt, skulle der søges diverse tilladelser, bygges et destilleri, indkøbes destillationsudstyr, fade mm. Og… nå ja, så lige lære kunsten at destillere Whisky.  

Sall Whiskys destilleri på beskedne 132 m2 blev opført i de to medejeres; Martin Sejr Nielsen og Snævar Albertssons baghave, og er beliggende lige over for det lokale forsamlingshus. Byggeriet stod de syv stiftere selv for at opføre, med kyndig hjælp og vejledning fra – hvis ellers min hukommelse ikke spiller mig et pus, Snævars stedfar, som i modsætning til de syv, er tømmer af profession.  

Ligesom det også er tilfældet hos de to Skotske mikrodestillerier; Strathearn’s og Dornoch, benytter Sall Whisky to Hoga-stills på henholdsvis 500 liter (wash still) samt 1000 liter (spirit stil). I det hele taget er der ingen tvivl om, at det er de Skotske destillerier, der er forbillederne hos Sall Whisky, som traditionen tro, også benytter sig af dobbelt destillering. Når det så er sagt har Sall Whisky, i modsætning til mange af de store masseproducerende Skotske destillerier, især særlig stor fokus på fermenteringen. Med andre ord, hvor længe malten bliver mæsket. Hvilket efter sigende, spiller en afgørende rolle for kompleksiteten i en Whiskys smag. Den gennemsnitlige fermentering i Skotland varer normalt mellem 48 til 96 timer. Hvoraf de destillerier, der placerer sig i den laveste ende af skalaen, har en fermenterings tid på 48 – 60 timer. Hvorimod malten hos Sall Whisky bliver mæsket, i øvrigt ved håndkraft, et sted imellem 120 – 168 timer.  

Vårbyggen, som indgår i Sall Whisky, er af sorten evergreen, og er sået, dyrket og høstet på medejer Lars Egelund Olsen’s marker; Stadsgaard og Mosevang, som er beliggende få kilometer fra destilleriet. Og så er den økologisk. Hvilket vil sige, at Sall Whisky lægger sig i slipstrømmen af Nyborg og Thy Whisky, som også har økologisk Whisky på dagsordenen. Nu hvor talen falder på Thy Whisky, er det samtidig værd at nævne, at det er her Sall Whisky får maltet deres byg, da de ikke selv råder over er malteri. For nyligt indgik Sall Whisky også et samarbejde med Thy Whisky om at tørv ryge den malt, som skal indgå i deres fremtidige røgede/peated Whiskyer. Derudover bruger Sall hele tre forskellige malttyper; pilsner, pale og vienna i deres forskellige aftapninger. Hvilket bibringer hver deres individuelle karakter til en Whiskey, ligesom vi kender det fra ølproduktionen. 

Hvad angår fadlagringen, er Sall Whisky en stor, legesyg og blandet bolchebutik. Hvor alt fra de traditionelle Bourbon og populære Sherry fade, over ex-Laphroaig fade, til fade, der sågar tidligere har indeholdt Mezcal, kommer i spil. Så der skulle være rigelig af spændende aftapning at vælge imellem i de kommende år. Selve lagringen forgår på to lokationer: I en 20 fods skibscontainer, som står og troner sig op bag selve destilleriet. Samt i en af tidligere nævnte medejere; Lars Egelund Olsen’s lader.  

For god ordens skyld består den resterende del af Sall teamet og ejerkreds – som endnu ikke er nævnt i denne anmeldelse, af; Kåre Gyldenløve, Mathias Broch, Thomas Holm og Thomas Rye. Derudover har Sall Whisky – siden august 2021, haft produktionsmedarbejderen Ingus Brikmanis ansat.

Udover Whisky producerer Sall også Gin med det mundrette navn; SyvSindGin, som bliver produceret i et begrænset antal flasker, et batch af gangen. Hver batch, eller i Sall Whiskys tilfælde; “Sind”, indeholder syv ingredienser – så som enebær, korianderfrø, kaffebønner, kakaobønner, sort kardemomme, kanel og klementinskal, som varierer fra batch til batch. SyvSindGin er af hensyn til smagen ikke koldfiltreret, og bliver flasket ved en alkoholstyrke på mellem 43 – 47% alt afhængig af, hvilket batch, man får fingrene i. Samtlige flasker er smukt dekoreret med silketryk, hvor hver enkelt batch er repræsenteret med hver sin farve. Og hvis jeg ikke tager meget fejl, har de syv fra Sall også her taget del i selve processen. Da trykket ikke er påført maskinelt, men derimod på god gammeldags serigrafi maner.  

  

Sall Whisky Inaugural Release – Single Malt dansk Whisky 

Sall Whiskys første batch blev officielt frigivet den 28. november 2022. Efter at destilleriet fredagen forinden, havde afholdt “release party” for deres ambassadører og stolt udleverede de allerede afsatte flasker til selvsamme, den efterfølgende lørdag og søndag.  

Jeg var desværre forhindret i at deltage ved selve festen, og ankom som det tynde øl sidst på søndagen, hvor jeg blev mødt af en flok trætte, men tydeligt lykkelige medejere.  

Sall’s første batch bærer det til lejligheden passende navn; Inaugural Release, som oversat til rigsdansk betyder; “indvielse”. Men indrømmet, ikke ligefrem ruller på tungen, af en rask Jysk dreng som jeg. Inaugural release er lagret i tre år på 1st fill 25 gallon fade, som tidligere har indeholdt Bourbon fra Garrison Brothers i Texas. Inaugural release er et blend imellem ti fade, som gav et afkast på 1295 flasker, som er flasket ved majestætiske 52,2% ABV.  

Inaugural Release, blev den 1. juni (2023) efterfulgt af Sall’s “second release”. Der udkom i et stærkt begrænset oplag, på kun 320 flasker. Og som kort og godt var navngivet; Oloroso Cask. Der, som navnet antyder det, havde spenderet lidt over 3 år i Ex-Oloroso fade, og var blevet flasket ved 52,7% ABV.  

Før vi når selve anmeldelsen og den endelige bedømmelse, vil jeg egentlig godt benytte lejligheden til at kippe med den sved plettede Stetson trucker cap, som jeg har for vane at bære ved udvalgte lejligheder. Og rose de syv herrer fra Sall Whisky, for at tappe denne flaske ved 52,2 % i 70 Cl. flasker. For med tanke for, at langt største delen af dette batch, allerede for mange år siden var købt og betalt af deres ambassadører eller crowdfunders, om du vil, ville det have været økonomisk fordelagtig at have flasket Inaugural release ved konservative 40 – 43% ABV i 50 Cl. flasker. Da begge dele ville have givet et langt større afkast. Og sidstnævnte synes at være den nye dagsorden i dansk whisky sammenhæng. Men heldigvis vægtede Sall Whisky kvalitet frem for kvantitet.  

  • Producent: Sall Whisky 
  • Destilleri: Sall Whisky 
  • Klassifikation: Dansk Single Malt 
  • Alder: 3 år
  • ABV: 52,2 % 
  • Mash Bill: 100 % Byg 
  • Fad: Ex-Bourbon
  • Malt: Pilsner
  • Flasket: 2022 
  • Pris: 1395 Kr.

Duft: Dufte af maltsødme, honningmelon, pæretærte med marcipan, vanilje flødeis, mælkechokolade, samt et floralt strejf af lyng, nærmest smyger sig ud af glasset.  

Smag: Malt sødmen fra næsen skyller ind over ens tunge som en varm bølge, efterfulgt af citrusfrugter, kanel og rosiner.   

Eftersmag: Relativ kort eftersmag, som bliver båret frem af mynte og får følgeskab af hasselnødder samt et strejk anis.  

Konklusion: Fade som tidligere har indeholdt Bourbon er – i en tid, hvor hedvins fade er blevet det nye sorte, nærmest gået hen og blevet the odd one out. Hvilket jeg skal være den første til at begræde. Da destillatet – vel at mærke, at det er af en høj kvalitet, i den grad kan komme til orde. I modsætning til, hvis det helt eller delvist er lagret i et fad, der f.eks. tidligere har indeholdt Sherry. Hvilket Sall’s Inaugural Release er et prima eksempel på. Da deres fremragende destillat, på smukkeste vis bliver repræsenteret af Bourbonfadets mere nedtonede karakter. Til trods for at samtlige dufte befinder sig i den søde ende af skalaen, kammer “næsen” heldigvis aldrig over, og bliver vammelsød. Men formår derimod at holde balancen på den velkendte knivsæg, så helhedsindtrykket fremstår yderst elegant og særdeles nydelsesværdigt. Til trods for at Inaugural Release, som nævnt, kun er lige på den anden side af tre vintre og tilmed er flasket ved 52,2% ABV, er der ikke skyggen af ethanol til stede. Som nogle yngre Whiskyer, som er flasket ved en høj alkoholprocent, især i næsen, har en kedelig vane at bære præg af. Smagen er dejlig rund og blød og byder samtidig på en cremet viskositet, som jeg vil våge påstanden, er de færreste 3 års aftapninger forundt. Selve eftersmagen er unægtelig Inaugural Release’s svageste led. Hvor det ville havde været ønskværdigt, med en større kompleksitet og længde, som ville have været den perfekte afslutning på en ellers fantastisk helstøbt oplevelse.       

Her hos Straightwhiskey.dk vægter vi altid den enkelte Whiskys pris op imod kvaliteten, før vi når vores endelige score. Og det er relativ indiskutabelt – eller det burde det i hvert fald være, at små 1400 gode danske kroner, er mange penge at smide efter en flaske Whisky. Men hvis man afsøger det danske Whisky segment, vil man også hurtigt erfare, at det mere er reglen end undtagelsen, at de forskellige danske Whisky producenter, rest væk forlanger 1000 Kr. plus, for en flaske Whisky, der typisk har været lagret et sted imellem 3 – 5 år. Set i det lys, leverer Sall Whisky fuldt ud varen, og sætter kvalitetsmæssigt baren relativt højt.  

Jeg er bestemt ikke blind for det faktum, at fadstyrke aftapninger, eller for den sags skyld, aftapninger med en høj alkoholprocent, er bekostelige at producere. Da afkastet selvsagt bliver mindre, jo højere alkoholprocent en Whisky er aftappet ved. Og jeg er også fuldt ud bevidst om, at priserne på Whisky, globalt set, tager himmelflugt. Når det så er sagt, findes der et utal af destillerier, der opererer uden for det ganske danske land, som har CS aftapninger på menuen. Der er lagret i mere end dobbelt så lang tid, som de danske destilleriers. Men i modsætning, befinder sig i 700 – 800 kroners prisklassen. Indrømmet så er længere lagringstid langtfra altid synonym med højere kvalitet. Men rent produktionsmæssigt er de dyrere at producere. Da mængden af Whisky på grund af evaporeringen, også refererer til som angel’s share, giver et mindre afkast for hver år, der går. Så hvorfor langt størstedelen af Dansk produceret Whisky skal koste over tusinde kroner per flaske, vil jeg her lade stå hen som et åbent spørgsmål.  

Til syvende og sidst er det individuelt, om man har råd til at drikke Whisky til 1400 Kr. flasken. Problemet er bare, hvis den opadgående prisudvikling fortsætter, at Dansk Whisky vil gå hen og blive for de udvalgte få. Eller dem, som investerer i flaskerne, ikke på grund af indholdet, men på grund af en uortodokse filosofi om, at Whisky er sjovere at samle på end frimærket. Hvilket er en forbandet skam.  

Men for at komme tilbage til Sall Whisky, er jeg villig til at give dem lidt line at løbe på. Da de trods alt lige har udgivet deres første Whisky. Og dermed, langt om længe, kan begynde at få et afkast af den investering, som de for næsten syv år siden, smed ind i projektet. Hvilket er grunden til, at jeg altid de første par år, har set med formidlende øjne på de forventelige højere priser fra et nyt destilleri. Da jeg føler, at man indirekte stadig støtter et destilleri i “opstartsfasen”, ved at betale en lidt højere pris for deres produkter. Men bliver med beklagelse i stemmen også nødt til at tilføje, at hvis priserne ikke ændrer sig – inden for nævnte tidsfrist, at jeg i fremtiden må melde hus forbi. Hvilket jeg oprigtigt ville være ked af. Da Sall Whisky er et af de destillerier, som jeg med stor interesse og glæde har fulgt fra starten. Og inderligt håber på at få lejlighed til at følge fremadrettet. 

0
Kvalitet: FANTASTISK
0
Værdi: RIGTIG GOD
Hvad betyder dette?
Tjek guiden til vores scoringssystem

Prisinformation: Sall Whisky Inaugural Release er i skrivende stund set billigst hos Bagsvær Vinhandel, Vin-gaven samt Whisky Watcher til 1395 Kr. Samt dyrest hos Whisky.dk, hvor den udbydes til 1699 Kr.   

Den anmeldte Whisky er købt af undertegnede, via Sall Whiskys crowdfounding kampagne i 2016. 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *