Woodford Reserve

Woodford Reserve er nok et af de kendteste amerikanske whiskeymærker – og ikke mindst internationalt, da du kan få deres produkter i næsten enhver taxfree shop i lufthavnene og på de fleste barer og restauranter. Og hvis du her i Danmark tager i Bilka eller Føtex – eller for den sags skyld den lokale vinhandler – så er der stor chance for, at Woodford er en af de få amerikanske whiskeyprodukter der står på hylderne.

Jeg besøgte selv destilleriet i 2017 og det er måske et af de smukkeste destillerier der overhovedet findes; Stedet ligger kun 15km fra Kentuckys hovedstad Frankfort og de 20 min det tager at køre den rute, fører dig gennem noget af det smukkeste Kentucky landskab der findes. På vejen kommer man desuden forbi det overdådige Castle & Key Distillery (det der tidligere hed ”Old Taylor Distillery”) og desuden det gamle (og nu lukkede) ”Old Crow Distillery”. En sidebemærkning omkring Old Crow er, at vores svenske redaktør Linus og jeg besøgte Old Crow i april 2019 og kun 2½ måned senere brændte stedet ned til jorden. Det var (og er) ejet af Jim Beam og branden ødelagde det der svarer til næsten 1,4 millioner flasker af deres White Label produkt!

Den smukke tur fortsætter i øvrigt yderligere 12km til byen Versailles, hvortil Woodford officielt er tilknyttet. Når man kommer frem, så bliver man mødt af utroligt velholdte bygninger, der indvendigt ligner et 5-stjernet hotel. Jeg har efterhånden besøgt de fleste større destillerier – og ingen er indrettet med en klasse på niveau med Woodford.

Woodford Reserve er opkaldt efter Woodford County hvor destilleriet ligger i. I modsætning til hvad mange tror, så blev mærket først introduceret i 1996 og har altså på rekordtid nået at blive et af de mest udbredt mærker i verden.

Historien går dog en del længere tilbage, da der allerede i 1812 åbnede et whiskeydestilleri der hvor Woodford ligger i dag. Dengang blev det etableret af den nu meget kendte Pepper familie – og det var i første omgang Elijah Pepper der startede destilleriet op. Firmaet overgik til hans søn Oscar da Elijah døde i 1833 og destilleriet blev nu kendt som ”Oscar Pepper Distillery”. Oscar ansatte nu den skotske kemiker Dr. James C. Crow som Master Distiller. Dr. Crow skulle senere lægge navn til både det destilleri som efterfølgende brændte og navn til det legendariske ”Old Crow” produkt. Crow var et geni – og sammen med Oscar grundlagde han præmisserne for den såkaldte ”Sour Mash” proces, som næsten alle producenter bruger i dag. Oscar døde uventet i 1867, hvorefter sønnen James tog over – hvormed firmaet skiftede navn til ”James E. Pepper Distillery”.

James drømte om at bygge et helt nyt destilleri i byen Lexington, ca. 30km fra det daværende destilleri. For at finansiere denne drøm optog James et lån hos ingen andre end den navnkundige Oberst E. H. Taylor, som bl.a. stod for den vigtige ”Bottled-in-Bond” lovgivning fra 1897. Desværre gik det sådan, at James ikke kunne betale lånet tilbage – og det gamle destilleri overgik nu til Taylor i 1878. Taylor solgte det næsten med det samme til Leopold Labrot and James Graham som forsatte på stedet helt indtil forbudstidens start i 1920. Efter forbudstidens ophør i 1933 fortsatte man – men solgte dog til de nuværende ejere Brown-Forman i 1941.

Brown-Forman brugte i starten destilleriet til at producere Early Times – men lokationen levede generelt en omtumlet tilværelse efterfølgende, hvilket inkluderede både at blive solgte fra omkring 1970 og købt igen i 1993. Efter tilbagekøbet gennemgik stedet en større renovation – og man lancerede som sagt Woodford Reserve mærket herfra i 1996.

 

Følgende Woodford Reserve produkter er anmeldt hos Straight Whiskey.dk:

 

Denne artikel er skrevet af: Henrik Brandt