Anmeldelser

Woodford Reserve Double Oaked

Woodford Reserve er nok et af de kendteste amerikanske whiskeymærker – og ikke mindst internationalt, da du kan få deres produkter i næsten enhver taxfree shop i lufthavnene og på de fleste barer og restauranter. Og hvis du her i Danmark tager i Bilka eller Føtex – eller for den sags skyld den lokale vinhandler – så er der stor chance for, at Woodford er en af de få amerikanske whiskeyprodukter der står på hylderne.

Jeg besøgte selv destilleriet i 2017 og det er måske et af de smukkeste destillerier der overhovedet findes; Stedet ligger kun 15km fra Kentuckys hovedstad Frankfort og de 20 min det tager at køre den rute, fører dig gennem noget af det smukkeste Kentucky landskab der findes. På vejen kommer man desuden forbi det overdådige Castle & Key Distillery (det der tidligere hed ”Old Taylor Distillery”) og desuden det gamle (og nu lukkede) ”Old Crow Distillery”. En sidebemærkning omkring Old Crow er, at vores svenske redaktør Linus og jeg besøgte Old Crow i april 2019 og kun 2½ måned senere brændte stedet ned til jorden. Det var (og er) ejet af Jim Beam og branden ødelagde det der svarer til næsten 1,4 millioner flasker af deres White Label produkt!

Old Crow – billedet taget i april 2019
Samme sted – kun 2½ måned senere

Den smukke tur fortsætter i øvrigt yderligere 12km til byen Versailles, hvortil Woodford officielt er tilknyttet. Når man kommer frem, så bliver man mødt af utroligt velholdte bygninger, der indvendigt ligner et 5-stjernet hotel. Jeg har efterhånden besøgt de fleste større destillerier – og ingen er indrettet med en klasse på niveau med Woodford.

 

Historien om destilleriet

Woodford Reserve er opkaldt efter Woodford County hvor destilleriet ligger i. I modsætning til hvad mange tror, så blev mærket først introduceret i 1996 og har altså på rekordtid nået at blive et af de mest udbredt mærker i verden.

Historien går dog en del længere tilbage, da der allerede i 1812 åbnede et whiskeydestilleri der hvor Woodford ligger i dag. Dengang blev det etableret af den nu meget kendte Pepper familie – og det var i første omgang Elijah Pepper der startede destilleriet op. Firmaet overgik til hans søn Oscar da Elijah døde i 1833 og destilleriet blev nu kendt som ”Oscar Pepper Distillery”. Oscar ansatte nu den skotske kemiker Dr. James C. Crow som Master Distiller. Dr. Crow skulle senere lægge navn til både det destilleri som efterfølgende brændte (som du kan se på billederne ovenfor) og navn til det legendariske ”Old Crow” produkt. Crow var et geni – og sammen med Oscar grundlagde han præmisserne for den såkaldte ”Sour Mash” proces, som næsten alle producenter bruger i dag. Oscar døde uventet i 1867, hvorefter sønnen James tog over – hvormed firmaet skiftede navn til ”James E. Pepper Distillery

James drømte om at bygge et helt nyt destilleri i byen Lexington, ca. 30km fra det daværende destilleri. For at finansiere denne drøm optog James et lån hos ingen andre end den navnkundige Oberst E. H. Taylor, som bl.a. stod for den vigtige ”Bottled-in-Bond” lovgivning fra 1897. Du kan læse meget mere om Taylor i vores anmeldelse af de produkter der er opkaldt efter ham. Desværre gik det sådan, at James ikke kunne betale lånet tilbage – og det gamle destilleri overgik nu til Taylor i 1878. Taylor solgte det næsten med det samme til Leopold Labrot and James Graham som forsatte på stedet helt indtil forbudstidens start i 1920. Efter forbudstidens ophør i 1933 fortsatte man – men solgte dog til de nuværende ejere Brown-Forman i 1941.

Brown-Forman brugte i starten destilleriet til at producere Early Times – men lokationen levede generelt en omtumlet tilværelse efterfølgende, hvilket inkluderede både at blive solgte fra omkring 1970 og købt igen i 1993. Efter tilbagekøbet gennemgik stedet en større renovation – og man lancerede som sagt Woodford Reserve mærket herfra i 1996.

 

Double Oaked

Det produkt jeg i dag skal anmelde, er Woodfords ”Double Oaked” produkt. Det er deres standard Bourbon, som i den sidste del af lagringen er blevet hældt over på nye fade (heraf navnet). De nye fade er blevet ”toastede” meget længe, men til gengæld kun let forkullede. ”Toasting” er en proces hvor man varmer træet op i adskillige minutter ved en middelhøj temperatur – hvorimod forkulning (charring) sker ved intens høj varme i meget kort tid. Kombinationen af nye fade, lang toasting og kort forkulning, skulle efter sigende tilføre en meget rig smagsoplevelse (hvad det så end betyder) til den oprindelige Bourbon. Double Oaked kom på markedet i 2012.

Nå … lad os så se om man dufte og smage dette …..

 

 

Woodford Reserve – Double Oaked

  • Mærke: Woodford Reserve
  • Producent: Brown-Forman
  • Destilleri: Woodford Reserve Distillery
  • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
  • Alder: NAS (dog mindst 4 år)
  • ABV: 43,2%
  • Mash bill: 72% majs, 18% rug og 10% maltet byg
  • Pris: Købt oktober 2018 taxfree i O’Hare International Airport (Chicago) for  $49 for en hel liter. Pris i Danmark er 400-450 kroner for 700 ml.

Duft: Jeg fornemmer med det samme alkoholen, på trods af den relativt beskedne styrke. Selv efter at have duftet den et stykke tid hænger det ved – lidt overraskende. Tanninerne fra fadene er meget fremtrædende – og det er til gængæld ikke overraskende, givet tilførelsen af de nye fade til sidst. Efter en god tid kommer de mere behagelige noter frem og jeg fanger nu karamel, sød pibetobak, meget svag sød lakrids og lidt brun farin. Det er som om at duftoplevelsen forbedres over tid.

Smag: Lidt forvirrende, da det hele foregår i den forreste del af mundhulen. Alkoholen er stadig nærværende og sødmen fra duften er også klart til stede på tungen – mens de bitre noter fra tanninen samler sig i den bagerste del af mundhulen. Jeg er godt klar over at bl.a. tungen er inddelt i zoner der kan smag sødt, salt, bitters, m.v., men det giver et forvirrende indtryk – nærmest som om den ikke er harmonisk.   

Eftersmag: Kort – og primært præget af alkohol og tannin.

Konklusion: Jeg har aldrig været fan af Woodfords standard Bourbon – og Double Oaked er kun marginalt bedre. Double Oaked er at foretrække – men det er svært at se sig ud af, at jeg har over 100 andre flasker jeg foretrækker. Baseret på prisniveauet er jeg heller ikke imponeret; F.eks. kan du købe Four Roses Single Barrel til samme eller lavere pris – og det er et produkt der slår Double Oaked med længder på samtlige parametre. Det er muligt, at Woodford generelt er en “acquired taste“, men i givet fald er det ikke en jeg har tillagt mig endnu.  

Score: 71/100
Kategori: Middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *