Anmeldelser

E. H. Taylor Jr. – Del 1 af 2

I denne og næste anmeldelse kigger vi på ”E.H.Taylor Jr.” serien fra Buffalo Trace destilleriet. I dag går jeg i dybden med manden bag navnet på serien – og samtidigt en mand der fik en kæmpe betydning for amerikansk whiskey. Jeg anmelder også 2 af de 4 standardprodukter i serien nedenfor – de sidste 2 kan du læse mere om i anden del. Serien har i virkeligheden 10 produkter, men de resterende 6 er næsten umulige at få fat i – nogen koster endda mere end 20.000 kroner i udvalgte butikker.

Manden der har givet navnet til serien, er oberst Edmund Haynes Taylor Jr. – og jeg vil blot referere til ham som ”EHT” i denne anmeldelse. Han blev født i Kentuckys hovedstad Frankfort i 1830 hvor han også boede ved sin død i 1923.

Han havde i virkeligheden politik og bankverdenen som område inden han blev involveret med whiskeyproduktion; Hans bedstefar var Zachary Taylor (USA’s 12. præsident) og han var tillige i familie med James Madison (USA’s 5. præsident).

I forbindelse med hans karriere i bankverdenen kommer han i kontakt med en række prominente whiskeyproducenter (som han hjalp med finansiering) og fik på denne måde øjnene op for denne interessante industri.

I 1869 eller 1870 beslutter han at købe et mindre destilleri på det område der i dag er Buffalo Trace Distillery og gav det navnet ”Old Fire Copper” (O.F.C.) Distillery (blev senere omdøbt til “Old Fashioned Copper”). Den første whiskey produktion startede på stedet i 1775 og det første rigtige destilleri (som var det EHT købte) blev bygget i 1812 af Harrison Blanton, der ifølge hvad jeg har kunnet finde ud af, var farfar til Albert Blanton – som har lagt navn til Blanton’s Whiskey. Buffalo Trace Distillery påstår således, at deres destilleri er det ældste i verden. Der er dog andre der mener det samme om netop deres destilleri.

Mindre end 10 år efter overtagelsen blev han nødt til at sælge O.F.C. destilleriet p.g.a. økonomiske vanskeligheder – og de nye købere bestod bl.a. af den navnkundige George T. Stagg, som EHT havde arbejdet sammen med i en årrække. Efter EHT’s afgang blev destilleriet omdøbt til ”George T. Stagg Distillery” (George Stagg produkterne fra Buffalo Trace, vil jeg i øvrigt anmelde en gang i det nye år). I 1999 får det sit nuværende navn – Buffalo Trace Distillery.

Nå …. Men tilbage til EHT.

Ca. 8 år efter han forlader O.F.C. beslutter han, at bygge et nyt destilleri helt fra bunden – og der er her, han leverer mange af de tekniske gennembrud, som flere destillerier bruger den dag i dag. Destilleriet blev bygget med inspiration fra europæisk arkitektur – og minder mest af alt om en middelalderborg. Destilleriet blev navngivet ”The Old Taylor Distillery Company”. I 1920 blev EHT nødt til at lukke dørene på grund af forbudstiden – og de forblev lukkede, indtil en advokat ved navn Will Arvin i 2012 tilfældigvis ”faldt” over ruinerne.

Nu startede et gigantisk renovationsarbejde – der stadig pågår. Destilleriet har i dag fået navnet ”Castle & Key”, som den kendte Master Distiller Marianne Eaves (tidl. Barnes) stod i spidsen for indtil for nyligt. Jeg var så heldig at få en rundvisning på stedet, tidligere i år, af Will Arvin. Jeg fik den helt store tur og kunne med egne øjne se hvor enormt renovationsprojektet var og er. Jeg fik også lov til at smage en meget ung wheated Bourbon, der først kommer på markedet om 2 år – yummy!

Den helt store ting som EHT bidrog med i hans tid på Old Taylor var, at tilsikre, at den såkaldte ”Bottled-in-Bond” lovgivning trådte i kraft i 1897. Denne lovgivning står som den måske største af alle milepæle i den amerikanske whiskeyhistorie. Jeg har allerede beskæftiget mig lidt med denne lovgivning i min anmeldelse af Evan Williams Bottled-in-Bond og du får lidt flere detaljer i næste anmeldelse.

Og så er det tid til selve anmeldelserne:

Jeg anmelder her deres begynderprodukt ”Small Batch”, som ifølge rygterne skulle være ca. 7 år gammel – samt deres Single Barrel udgave, der skulle være mellem 7 og 12 år gammel.

E.H. Taylor Jr. Small Batch

 • Aftapper: Buffalo Trace Distillery
 • Destilleri: Buffalo Trace Distillery
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: Ikke oplyst
 • ABV: 50 %
 • Mash Bill: Ikke oplyst, men er deres ”Mash Bill #1” der formodentligt indeholder 85% majs, 10% rug og 5% maltet byg
 • Pris: Jeg har købt den i USA for $44.95 + taxes. i oktober 2017. Koster i skrivende 869,- kroner i Danmark.

Duft: Meget klassisk Bourbon – men også lidt afdæmpet. Det er svært at vurdere alkoholmængden ud fra duften alene, da ethanolen – som de andre indtryk – er afdæmpet. Efter noget tid fornemmer jeg stenfrugt; mest fersken, tænker jeg – men også lidt blomme (meget svagt).

Smag: Det er over et år siden jeg sidst har smagt den – og jeg havde lidt glemt hvor godt et produkt der er til den vedlejende udsalgspris i USA ($39.99). Behagelig i munden og der er en god sødme – hvoraf noget er lidt sveske- eller blommeagtigt. Meget balanceret og velkonstrueret. En god oplevelse.

Eftersmag: Vaniljen træder virkelig frem i eftersmagen og det er lidt specielt at det først er her jeg fornemmer den så stærkt. Alkoholen er også mere fremtrædende i eftersmagen. Middel-lang og godkendt.

Konklusion: Til prisen i USA er dette en total vinder – og jeg tror faktisk et det vil være min ”daily drinker” (selv om jeg ikke drikker til dagligt), hvis jeg havde levet i USA. Til den pris den kan købes til i Danmark er der dog en lang række produkter der er bedre. Når min score nedenfor ikke er højere, skal det derfor ses i dette lys

Score: 84/100

Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 E.H. Taylor Jr. Single Barrel

 • Aftapper: Buffalo Trace Distillery
 • Destilleri: Buffalo Trace Distillery
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: Ikke oplyst
 • ABV: 50 %
 • Mash Bill: Ikke oplyst, men er deres ”Mash Bill #1” der formodentligt indeholder 85% majs, 10% rug og 5% maltet byg
 • Pris: Jeg har købt den i USA for $59.99 + taxes. i oktober 2017. Koster i skrivende groteske 1.899,- kroner i Danmark hos – you guessed it – whisky.dk.

Duft: Ka-pow! De klassiske Bourbon-noter står i kø og er intense fra første indtryk; karamel, flødekaramel, vanilje, farin, bagte æbler og eg.

Smag: Hmmm… ikke så intens som jeg sidst huskede den – og lidt skuffende, sammenlignet med duftindtrykket. Jeg synes ikke den fylder mundhulen ud på sammen måde som Small Batch. Der gættes på at Single Barrel er lagret 2-5 år længere end Small Batch – så der er naturligvis en mere udbredt smag af eg …. men jeg synes ikke det udelukkende er positivt. Alkoholen er også lidt mere dominerende, på trods af at de to produkter har ens styrke.  

Eftersmag: Absolut længere end Small Batch, men det er med forstærkede indtryk af alkohol og egetræ.

Konklusion: Jeg er faktisk lidt skuffet – og husker den langt bedre. Du er det jo en Single Barrel, så kvaliteten kan svinge og er ikke så konsistent som i en Small Batch. Jeg vil faktisk sige at de to produkter i kvalitet er relativt ens; duften i Single Barrel slår Small Batch med længder – men smagen er måske endda lidt bedre i Small Batch. Prisen taget i betragtning er Small Batch derfor den samlede vinder. Single Barrel sniger sig dog stadig ind i kategorien ”rigtig god”, da duftindtrykket er fantastisk. Og vedr. prisen i Danmark: Dette produkt er ikke i nærheden af at være 1.899 kroner værd. Hvis du alligevel er oppe i det prisniveau – så køb en af Four Roses Limited Edition produkter – de er klasser bedre.

Score: 82/100

Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *