Anmeldelser

Elmer T. Lee Single Barrel Bourbon

“Son, we’re not hiring any hands today”

Da jeg tumlede ned i det kanin hul, som Amerikansk Whiskey med tiden skulle vise sig at blive, var Buffalo Trace’s Whiskey mærker – hvis man ser bort fra Jim Beam White Label og Jack Daniel’s Old No.7, blandt de bedst repræsenterede mærker i Danmark. Hvilket, grundet det Amerikanske Whiskey boom og Trump’s straftold, man bestemt ikke længere kan påstå er tilfældet. Men som en naturlig forlængelse heraf, var de to Whiskey legender; Col. Albert B. Blanton og Elmer T. Lee blandt de første, jeg stiftede bekendtskab med. Lige siden har de to herrer og de Bourbons, som bærer deres navne, haft en særlig plads i mit hjerte. Eller det vil sige, en del af de Bourbons, som bærer Blanton’s navn har en særlig plads i mit hjerte, men det træ er der vist ingen grund til at klatre op i´ i dag, for denne anmeldelse omhandler Elmer T. Lee Single Barrel Bourbon og ikke Blanton’s, som Henrik allerede har anmeldt her på vores blog.

Elmer T. Lee blev født i 1919 på en tobaksplantage i nærheden af Peaks Mill i Franklin County. Lee dimitterede fra Frankfort High School i 1936, hvorefter han var ansat hos Jarman Shoe Co. indtil 1941. Lee gjorde tjeneste som ”radar bombardier” ombord på en B-29 Superfortress under 2. Verdenskrig, hvor han endte sin militære karriere med at flyve missioner over Japan i 1946. Lee blev hjemsendt fra militæret i 1946, hvorefter han påbegyndte sin uddannelse som ingeniør ved University of Kentucky in Lexington, hvorfra han dimitterede i 1949. Ifølge overleveringerne søgte Lee i september 1949 arbejde hos George T. Stagg Distillery (Nuværende Buffalo Trace Distillery), hvor Col. Albert B. Blanton afviste ham med ordene; “Son, we’re not hiring any hands today”. Heldigvis for Lee, og alle os andre, bad Orville Schupp, som på daværende tidspunkt arbejdede som ingeniør på destillerier, Lee om at ignorere Blanton’s afslag og møde på arbejde den efterfølgende uge. I de efterfølgende 36 år avancerede Lee i graderne, indtil han til sidst blev udnævnt Master Distiller. Lee gik officielt på pension i 1985, men fortsatte indtil sin død i 2013 med at virke som ambassadør for George T. Stagg – sidenhen Buffalo Trace, da Sazerac Company, Inc. overtog det gamle destilleri og omdøbte det. Yderlig mere mødte Lee hver tirsdag ind på destilleriet, for at smage og udvælge de fade, som skulle indgå i hans Elmer T. Lee Single Barrel Bourbon. Det er fuldstændig uomgængeligt, hvor stor en betydning og aftryk Lee generelt har haft og sat på den Amerikanske whiskey industri, men der er ingen tvivl om, at det er hans opfindelse af Blanton’s Single Barrel Bourbon i 1984, som eftertiden vil komme til at huske ham for. I sidste del af 70’erne og op igennem 80’erne var Amerikansk Whiskey på sit absolutte nulpunkt. Forbrugerne havde ændret vaner, og ulagrede spiritus typer som vodka var sammen med de farvestrålende cocktails blevet in, og Bourbon var blandt de unge gået hen og blevet synonym med ”gammelmands alkohol”, som deres forældre drak. I desperation begyndte mange af destillerierne at sænke alkohol procenten på deres whiskey, i håb om at kunne tilpasse sig markedet, hvilket i mange tilfælde mest af alt bevirkede, at kvaliteten på whiskyen dalede.

Yderlig mere var markedet på daværende tidspunkt påvirket af, at majoriteten af de forbrugere, der stadig yndede at nyde en Bourbon på terrassen, ofte holdte sig til det samme whiskey mærke og i øvrigt, i gennemsnit, ikke ønskede at spendere meget mere end 150 kr. på en flaske. Set i det lys, må det at lancere en såkaldt premium Bourbon, der blev flasket et fad af gangen, ved en alkohol procent, som på daværende tidspunkt må betragtes som værende høj, i en flaske, der grundet sit design var dyr at producere, og derfor også bekostelig for forbrugerne at investere i, betegnes som rendyrket galskab. Men som altid er balancen mellem galskab og genialiteter hårfin, for Lee’ Blanton’s Bourbon (opkaldt efter hans mentor; Col. Albert B. Blanton, der var direktør for George T. Stagg Distillery indtil 1952) blev langsomt men sikkert et hit, først i Japan og sidenhen i Amerika, og kom til at varsle startskuddet på en helt ny række af premium Bourbons i Amerika. 

Den Bourbon, som bærer Elmer’s navn, blev lanceret tilbage i 1990 som en 53,5 procent Straight Bourbon Whiskey, som i folkemunde blev omtalt som Elmer T. Lee BUB (forkortelse for Butt Ugly Bottle). Men det var først efter at Sazerac Company havde opkøbt George T. Stagg Distillery og omdøbt det til Buffalo Trace i 1992, at Elmer T. Lee Bourbon omsider gik hen og blev den single barrel bourbon, som vi kender i dag. Der findes 3 udgaver af Elmer T. Lee single Barrel Bourbon. Standard udgaven, samt to ”hyldest” Commemorative Limited Release udgaver, hvoraf den første blev udgivet tilbage i April 2014, som en 93 Proof udgave, som var Lee’ alder da han gik bort i 2013. Samt en 100 Proof udgave, som efter planen udkommer i september 2019. 100 Proof udgaven er selvsagt en hyldest til, hvad der kunne være blevet Lee’ 100 års fødselsdag. Herhjemme er standard udgaven af Elmer T. Lee Single Barrel Bourbon så godt som umulig at opdrive, og ikke engang Whisky.dk er så heldige at ligge inde med en flaske, som de kan forlange et par tusinde for. For blot små fem år siden fortalte min Amerikanske ven Seth Brown fra hedengangne The Firewater Review Podcast mig, at Elmer plejede at være hans go to Whiskey, men som så mange andre BT produkter, er Elmer nu til dags gået hen og blevet en såkaldt unicorn bottle, som visse butiksindehavere eftersigende ikke er sky for at forlange op til $200 for. Standard udgaven er flasket ved 45 % ABV og er en NAS Whiskey, men angiveligt skulle Lee havde fortalt Michael Veach, at han yndede at vælge fade, der havde været lagret imellem 7 – 9 år. Buffalo Trace videregiver desværre ikke oplysninger om, hvor stor en procentdel af de forskellige korn typer, der indgår i deres mash bill’s. Men det lidt vi ved om BT’ mash bill’s er, at de udover deres wheated og deres rye mash, har to primære Bourbon mash bill’s, som bliver refereret til som mash bill #1 og #2. Elmer T. Lee Single Barrel Bourbon er lavet efter BT’ mash bill #2, som er BT’ ”højere rye mash”, hvor rygterne vil vide, at der indgår ca. 12 – 15 % rug. Blandt andre Bourbons fra mash Bill #2 kan nævnes Ancient Age, Rock Hill Farms, Hancock’s Reserve og Blanton’s. Ønsker du en mere fyldestgørende beskrivelse af BT’ forskellige mashes, kan jeg varmt anbefale Bourbonr Blog’ mash bill breakdown.

Elmer T. Lee Single Barrel Bourbon

  • Mærke: Elmer T. Lee
  • Producent: Buffalo Trace
  • Destilleri: Buffalo Trace
  • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
  • Alder: NAS
  • ABV: 45 %
  • Mash Bill: Mash Bill #2
  • Pris: Ca. 450 kr.

Hver gang jeg tillader mig selv at skænke mig et glas Elmer, fra min efterhånden slunkne flaske, bliver jeg mindet om, at denne Bourbon i den grad lever på lånt tid, og når flasken endelig er tom, at jeg højest sandsynligt ikke får muligheden for at købe en ny. Eller rettere sagt, ikke ønsker at betale den vanvittige overpris, som en flaske på det sekundære marked vil koste mig. Men når alt kommer til alt, er det også helt ok med mig. Intet varer ved og alene tanken om, at dette kan bliver min sidste flaske, får mig, om muligt, til at nyde den endnu mere.

Næse: Der findes ikke mange Bourbons, som byder på en så rendyrket sødmefyldt appelsinskræls note som Elmer, der bliver efterfulgt af vanilje, honning, peanutbutter og mørke blommer. Næsen er på en gang simpel, ligetil og yderst dessertagtig, men samtidig i en klasse for sig. En Whiskys næse behøver bestemt ikke altid at være dyb og kompleks, så længe den er så forbandet velsignet godt skruet sammen, som det er tilfældet hos Elmer.       

Smag: Starter ud i den lysere ende af skalaen med rosiner og mandarin, men bliver hurtigt mere bastant, da lakrids, sort peber og egetræ træder ind i billedet.   

Eftersmag: Tør, lang eftersmag, der byder på tobak, muskatnød og egetræ.   

Konklusion: Der sker uendelig mange spændende ting på den Amerikanske Whiskey scene i disse år, og det er selvsagt super interessant at følge, samt smage udgivelser fra nyere producenter. Men samtidig er der bare i den grad noget velsignet ved at finde hjem til disse klassiske og yderst velproducerede Bourbons, som jeg i den grad mener, at Elmer T. Lee Single Barrel repræsenterer.

Score: 89/100

Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

De anmeldte flasker er købt af undertegnede, for ca. 450 kr. hos kun guderne kan huske hvor.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *