Anmeldelser

Smooth Ambler Old Scout 7 Years Old Bourbon VS Old Scout 7 Years Old Rye

Det er ikke ofte jeg sætter mig til rette foran tasterne og starter en anmeldelse ud med et, for mig, nærmest overdrevet positivt og følelsesladet udbrud. Ikke desto mindre var det dét der overgik mig, og jeg er sikker på, at min medredaktør Henrik ville have været pavestolt, hvis han havde været til stede, da min hjerneblødning indtraf. Hvilket han imidlertid ikke var. Kender jeg ham ret, var han travlt beskæftiget med at lave en omfattende statusrapport på, hvor længe hans nuværende Whiskey beholdning vil række, i tilfælde af, at den højagtede leder; Kim Jong-un, langt om længe besluttede sig for at placere sin fedladne finger på knappen. Men som nævnt startede dagens anmeldelse ud med en sætning, som jeg ellers mest af alt bruger i sammenhæng med min kone og vores børn, som var: Jeg elsker Smooth Ambler Spirits (SAS) fuldstændig og totalt uforbeholdent! Jeg er fuldt ud klar over, at der er dem, der ser ned på producenter som SAS, da en meget stor del af den whiskey, de har i deres sortiment, er sourced/købt fra andre destillerier. Men personligt kunne jeg ikke være mere fløjtende ligeglad. For SAS udvælger fade af en tordnende høj kvalitet og sælger deres produkter til mere end rimelige priser, samtidig med at de er fuldstændige transparente omkring deres arbejdsmetoder. Så jeg har svært ved at se, hvordan man kan andet end at elske SAS.

Smooth Ambler Spirits er beliggende i West Virginia, hvor det blev grundlagt i 2009 af John Little og hans svigerfar TAG Galyean. Hverken Little eller Galyean kom fra en baggrund i spiritusindustrien og byggede ved hjælp af kun 2 ansatte deres virksomhed op fra bunden. I januar 2017 blev aktiemajoritet i SAS solgt for et unavngivet beløb til spiritusgiganten Pernod Ricard. Før salget producerede SAS rundt regnet 80 tønder whiskey om måneden, og selvom produktionen er gået støt opad med Pernod Richard som medejer, er SAS nu til dags, alligevel ikke oppe at producere mere end ca. 300 tønder whiskey om måneden. Hvilket giver et ret godt billede af, hvor SAS’ hovedindkomst og fokus til stadighed befinder sig.

Selvom SAS producerer deres egen whiskey, startede de som så mange andre før dem, ud med at source/købe deres Whiskey fra andre destillerier (hovedsageligt MGP) for at lancere whiskyen under deres Old Scout mærke. Men i modsætning til så mange andre yngre destillerier, der har bygget deres fundament på samme grundlag, undlod SAS fuldstændig at opdigte en baggrunds historie, som ”deres” Whiskey kunne sælges på. Desuden afholdt de sig fra at køre hele craft-destillery rutinen af på forbrugerne. Men fortalte glædeligt og åbent til enhver, som gad lytte, at deres Old Scout serie ikke var destilleret af dem selv. Faktisk, så gik de så vidt som til at skrive højt og larmende på deres flaske etiketter, at de ikke selv havde produceret whiskyen, så selv forbrugere, der ikke ulejligede sig med at besøge deres hjemmeside, ikke kunne være det mindste i tvivl. Hvilket må siges at være totalt uhørt og på daværende tidspunkt, uden lignende fortilfælde. Selvom SAS aldrig direkte har afsløret, hvor de fade, der indgår i deres Old Scout serie stammer fra, har John Little ved flere lejligheder nævnt, at de køber den i delstaten Indiana. Hvilket gør, at han lige så godt kunne have peget på et stort selvlysende skilt med inskriptionen MGP. Til trods for at SAS ikke direkte oplyser deres kilde, oplyser de via deres hjemmeside, alt lige fra de forskellige whiskyers alder/eller anslået alder, mash bills, fad typer, samt produktionsmetoder.

Jeg tror, at vi var mange, der frygtede, at SAS’ gennemsigtighed ville blive en smule mere matteret med salget til Pernod Ricard. Men enten har Little stadig fat i den lange ende, eller så har Pernod Ricard fanget, at en af de mange ting, som Die Hard SAS fans vægter højt, netop er deres ærlighed, og derfor ikke har ønsket at ændret strategi, som det desværre overgik High West, efter at de blev solgt til Constellation Brands.

SAS fokuserer, som nævnt, både på deres eget destillat samt deres sourced whiskyer, som bliver udgivet under deres Old Scout brand. Old Scout serien kan opdeles i seks hovedkategorier, hvor et væld af forskellige aftapninger figurerer ind under. Det der kendetegner samtlige af Old Scout udgivelserne er, at de alle er sourced fra MGP. Dog med undtagelse af SAS’ relativt nye Single Barrel Select, som er sourced fra Tennessee. Uden at gå voldsomt i dybden med de forskellige aftapninger, da langt de fleste ikke længer er i produktion, skal de seks hovedkategorier for god ordens skyld nævnes her; Standard Old Scout, Very Old Scout, Old Scout Single Barrel, Old Scout Single Barrel Select, Old Scout American Whiskey, samt Old Scout Single Barrel Private & Store Picks.

Smooth Ambler’ egne, eller ”næsten” egne destillerede whiskier er deres wheated Bourbon; Big Level, som tidligere gik under navnet Yearling, samt Contradiction, som er et blend af Bourbon fra MGP samt SAS’ Yearling.

John Little gæstede for nylig min gamle samarbejdspartner Kristopher Hart’ Podcast; Whiskey Neat, hvor Little afslørede, at SAS langt om længe er klar til at bringe deres standard Old Scout tilbage, og at der denne gang ikke blot er tale om et begrænset oplag, da SAS heldigvis har taget de nødvendige foranstaltninger, så de ikke – som det var tilfældet tilbage i 2016, igen kommer til at løbe tør for lagrede Whiskey. Den kommende Old Scout vil – som det også var tilfældet da SAS startede ud, være blevet lagret i fem år, flasket ved 49,5 % ABV og være sourced fra MGP’s high rye bourbon mash bill. Det første batch vil blive frigivet i september 2019 og den vejledende udsalgspris i Amerika, vil komme til at ligge på de 300 kr. Da der ”kun” bliver udbudt ca. 5000 kasser af det første batch, er det desværre yderst tvivlsomt, om vi her i Europa vil få lejlighed til at købe en flaske. Yderlig mere afslørede Little at han havde indledt et samarbejde med ingen ringere end ”The Godfather of Rye Whiskey” Larry Ebersold, som tidligere har virket som master distiller for MGP, om at producere SAS’ egen Rye Whiskey.

Tilbage da Sprit & Co stadig sad på agenturet til SAS, var deres 7 og 10 års Bourbons samt deres 7 års Rye Whiskey herhjemme tilgængelig via de fleste online whiskey forhandlere. Selv år efter at deres 7 års Rye gik ud af produktion i 2015 og de nævnte Bourbons gik samme vej i 2016, kunne man stadig finde dem på det danske marked. På daværende tidspunkt kostede deres 7 års Rye samt Bourbon 350 kr. pr. styk og deres 10 års Bourbon 450 kr. Men som tiden er gået, er de i dag mere eller mindre forsvundet fra hylderne. En ting som jeg indrømmet nok har haft en ikke helt ubetydelig indflydelse på.

Selvom jeg normalt hverken spilder læserens eller min egen tid med at gengive beskrivelserne på de forskellige flaskeetiketter, vil jeg i dag lave en klassisk undtagelse fra reglen manøvre, for at gengive den før omtalt og yderst beundringsværdige ærlighed hos SAS. Hvis vi tager et kig på etiketten står der; “Smooth Ambler Old Scout Bourbon is a fine, curated whiskey”: “scouted” during our efforts to find an exceptional American Whiskey with smoothness and flavor we admire.” I så mange ord, vi har ikke selv lavet skidtet.

SAS’ Old Scout 7 års Bourbon er lavet udfra MGP’ high rye mash bill, som består af hele 36 % rug, 60 % majs og 4 % bygmalt, så det er lige en bourbon efter mit iltre temperament. Også deres 7 års Rye Whiskey er rig på rug, med hele 95 % i kornblandingen og 5 % bygmalt, som nævnt tidligere også fra MGP.

Smooth Ambler Old Scout – 7 Years Old Bourbon. Batch 80. Bottled 24-06-14.

  • Mærke: Old Scout
  • Producent: Smooth Ambler
  • Destilleri: MGP
  • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
  • Alder: 7 år
  • ABV: 49,5 %
  • Mash Bill: 60% Majs, 36% Rug & 4% bygmalt
  • Pris: 350 kr.

Duft: Indbydende dufte af mørk karamel og brændt brun farin, nærmest creme brulé dessert –agtig, med underlæggende noter af cigar røg, garvet læder og blommer.  

Smag: Mere cigar røg, lys egetræ, vanilje, mælke chokolade og en fuldstændig klokke klar blommer i madeira smag. Cigar røg eller røg for den sags skyld er altid en sjælden og uventet gæst i en Amerikansk Whiskey, men ved Gud, hvor jeg elsker, når den endelig indfinder sig.    

Eftersmag: Bliver i den korte eftersmag, som desværre er det svage led her, mere krydret med en smule muskatnød til at lukke ballet på.

Konklusion: Trods sit høje indehold af rug, er SAS’ 7 års Old Scout silke blød og let tilgængelig men samtidig fuldstændig formidabelt skruet sammen. Selvom whiskyen på overfladen er det, som mange Amerikanere vil referere til som værende ”easy sipping” byder den samtidig på en dybde og balance, som kun virkelig velproducerede Bourbons er forundt. Set i lyset af de daværende priser på en tønde whiskey fra MGP og denne whiskys karakter, er jeg ikke et sekund i tvivl om, at der er blevet brugt langt ældre tønder whiskey, end de angivne syv år til at skabe dette batch. Selvom selve eftersmagen efterlader mere at begære, vil du være hårdt presset for, i dag, at finde en Bourbon til 350 kr. som byder på samme høje kvalitet.

Score: 88/100

Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Smooth Ambler Old Scout – 7 Years Old Rye. Batch 63. Bottled 12-05-15.

  • Mærke: Old Scout
  • Producent: Smooth Ambler
  • Destilleri: MGP
  • Klassifikation: Straight Rye Whiskey
  • Alder: 7 år
  • ABV: 49,5 %
  • Mash Bill: 95% Rug & 5% bygmalt
  • Pris: 350 kr.

Duft: Klassisk MGP Rye pebermynte og dild næse med en dominerende urteagtig profil, som langsomt åbner op, og bringer noter af sort peber, appelsinskal, peanuts og læder.  

Smag: Cremet peanut butter, grønne æbler, honning, lyst brændt egetræ og mere pebermynte.

Eftersmag: Syrlig citrus noter blander sig med sød mandarin i den medium lange eftersmag.

Konklusion: Jeg er en totalt sucker for disse vellagrede High Rye mash bill Whiskyer fra MGP, som ofte byder på en rund frugtsød smagsprofil, med en fantastisk dybde og balance, som det også er tilfældet med denne Smooth Ambler Rye, og det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg, når engang min sidste flaske er ”fordampet”, vil savne den inderligt. 

Score: 90/100

Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

De anmeldte flasker er købt af undertegnede, for 350 kr. pr. styk. hos Sprit & Co. som desværre ikke længere fører flaskerne i deres sortiment. Enkelte forhandlere som b. la. Bevco.dk har stadig Old Scout 7 års Bourbon i deres sortiment, hvor den kan erhverves for 374 kr. Hvorimod Old Scout 7 års Rye i dag nærmest er umulig at opdrive. Whisky.dk har den dog stadig til den nette pris af 1499 kr.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *