Anmeldelser

Joseph Magnus Straight Bourbon Whiskey

I de seneste par år er det blevet populært at producere de såkaldte ”finished” whiskeyprodukter i USA. Denne term dækker over, at det pågældende produkt er blevet efterlagret i en tønde der tidligere har været brugt til noget andet. De mest populære er dem der har været brugt til portvin, sherry, rom og Cognac. En gang imellem ser man også tønder der har været brugt til vin og øl – og der er sågar eksotiske produkter, som den whiskey man kan købe hos producenten George Dickel, der har været lagret på brugte Tabasco-fade.

Og lad os lige få det lovgivningsmæssige på plads med det samme – f.eks. i forhold til et finished Bourbon produkt: Det er (måske) som bekendt ulovligt, at tilsætte andet end vand til et Bourbon-produkt – og således helt forbudt at ændre smagen på nogen som helst måde. En Bourbon der er blevet ”finished” må dog fortsat godt kalde sig en Bourbon, hvis de to nedenstående forhold er til stede:

  1. Produktet skal på et tidspunkt have været en normal Bourbon. Det har det, hvis det i starten er blevet lagret på et nyt forkullet egetræsfad. At det så senere er blevet hældt over på et andet fad, er ikke relevant i denne sammenhæng.
  2. Det skal klart fremgå af etiketten, at produktet er blevet efterlagret.

Jeg følger opdateringer i den amerikanske whiskeylovgivning ret tæt og det er min vurdering, at der er ændringer på vej inden for dette område. Der sker formodentlig det, at finished produkter får deres egen kategori. Jeg er selv tilhænger af dette, da ekstra informationer til forbrugerne altid er en god ting. I forhold til producenter bliver det spændende at se, om det får positiv eller negativ indflydelse, hvis de f.eks. ikke må skrive ”Bourbon” på etiketten. Vi må se hvad der sker ….

I denne anmeldelse skal vi se på Joseph Magnus Straight Bourbon Whiskey som er et finished produkt – og som har til huse i District of Columbia, som ikke er en stat – men tværtimod et særområde hvor bl.a. USA’s hovedstad Washington og Det hvide Hus ligger.

Producenten har en meget speciel og interessant historie: I 2007 gennemroder Joseph Magnus’ tipoldebarn nogle kasser med familieklenodier – og falder over en uåbnet flaske whiskey der ser meget gammel ud. Efter lidt undersøgelser viser det sig, at flasken er 122 år gammel. Joseph Magnus var en whiskeyproducent der var aktiv fra 1890’erne indtil forbudstiden startede i 1920. Ved en gennemgang af bøgerne fra dengang fandt man derfor ud af, at den fundne flaske faktisk var den første flaske der nogensinde var produceret – og helt specifikt i 1892.

Familien blev nu enige om at tage ca. 10 cl fra flasken og lade et professionelt smagepanel vurdere kvaliteten. Smagepanelet bestod blandt andet af Nancy Fraley (også kendt som ”The Nose”) som er meget kendt i branchen – og som er ekspert i blanding af whiskeyer. Til alles overraskelse var whiskeyen noget af det bedste de nogensinde havde smagt – og der var bred enighed om, at det kunne været spændende, at prøve at genskabe den smagsprofil der havde fået dem helt op i det røde område.

Alt dette førte til at familien besluttede at genskabe Joseph Magnus brandet – og ikke mindst ansætte Nancy som Master Blender.

Den udgave jeg skal anmelde i dag, er kreeret af Nancy og består af en 12 år gammel whiskey fra Indiana (hvilket betyder den er produceret af MGP, selv om de ikke specifikt nævner det), der efter disse 12 år som almindelig Bourbon er blevet efterlagret i tre forskellige typer fade. De tre fadtyper er Oloroso sherry, Pedro Ximénez sherry og Cognac.

Rent praktisk gør man det, at man hælder den 12 år gamle Bourbon på de forskellige brugte fadtyper separat – og så blander man dem sammen i det forhold der passer til den smagsprofil man er ude efter. Det er altså ikke sådan af hele produktionen først bliver efterlagret i Oloroso-fade, så bliver hældet over på Pedro Ximénez-fade – for til sidst at blive hældt på Cognac-fade. Og netop blandingen er Nancy ”The Nose” Fraley’s ekspertise. Jeg kan ikke lade være med at beundre de mennesker der dufter og smager en whiskey og så kan vurdere, hvordan man skal blande forskellige produkter for at opnå samme smagsprofil. Men det kan hun altså. Efterlagringen er i øvrigt 6-12 måneder.

Finished produkter deler i øvrigt vandene; Der er mange der mener, at de forringer det gode rygte som f.eks. Bourbon har – mens andre synes det er fantastisk med produktudvikling. Jeg hører nok mest til den sidste gruppe – for hvorfor skulle det dog være en dårlig ide at give forbrugerne flere valg? Jeg kan selvfølgelig godt sætte mig ind i, at man måske kan få en dårlig oplevelse hvis man køber en Bourbon som smager skarpt af f.eks. portvin, hvis man lige have overset at den var en efterlagret whiskey – og at man absolut ikke er til portvin. Og netop derfor ser jeg frem til at de amerikanske myndigheder (i dette tilfælde ”Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau” – også kendt som ”TTB”) opretter en speciel kategori, så ingen kan være i tvivl.

Jeg vil komme mere ind på finished whiskeyprodukter en anden gang, men nu er det tid til selve anmeldelsen …

 

Joseph Magnus Straight Bourbon Whiskey

  • Aftapper: Joseph A. Magnus & Co.
  • Destilleri: Formodentlig MGP Ingredients, Indiana
  • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
  • Alder: 12 år
  • ABV: 50 %
  • Mash Bill: Ikke oplyst
  • Pris: Jeg har købt den i USA for $99.95 + taxes. i august 2017. Kan desværre i skrivende stund ikke købes i Danmark.

Duft: Alkoholen er meget afdæmpet og jeg er ikke i tvivl om at jeg har en Bourbon i glasset. Der er også en behagelig sødme som jeg normal ikke får i en Bourbon – og efter et stykke tid går det op for mig, at det må være Pedro Ximénez sherryen der har fundet vej til næsen. Der er også en svag duft af modne æbler. I det hele taget et harmonisk duftindtryk som jeg i virkeligheden kan blive ved med at nyde.

Smag: En varm og dejlig fornemmelse breder sig i munder da jeg tager den første smag og sødmen fra efterlagringen er nu helt fremme i første række. Sødmen tager aldrig overhånd og der er fuld plads til at fornemme det originale Bourbon produkt.

Eftersmag: Overraskende lang, selvom det meste af eftersmagen bliver i mundhulen og ikke går særlig langt ned i svælget.

Konklusion: Et velkomponeret og behageligt produkt der imponerer både i duft og smag. Nancy Fraley har styr på sine processer og der er ingen tvivl om at Joseph Magnus er en af de førende producenter inden for finished produkter. Hvis du får muligheden for at købe en flaske, så vil du ikke fortryde det. Heller ikke selv om $100 måske er lidt i den dyre ende.

 

Score: 89/100

Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *