Anmeldelser

Kentucky Owl Bourbon. Batch 8

Fra tid til anden når nyhederne om fremtidige Whiskey udgivelser i Danmark Straight Whiskey.dk redaktionens sensitive øre, før selve produkterne rammer forhandlernes hylder. De seneste rygter vil vide, at vi inden for en overskuelig fremtid muligvis vil få mulighed for at købe det ultra hypede og enormt bekostelige Whiskey mærke; Kentucky Owl. Så hvad kunne være mere passende, end at anmelde deres forgangene Bourbon batch 8, samt vanen tro, vende vrangen ud på selve whiskey mærket?

Som med så meget andet her i livet, er der to forskellige beretninger om, hvordan Kentucky Owl Whiskey mærket blev bragt tilbage fra de døde. For Dixon Deadman – som er en af stifterne bag mærket, har ved flere lejligheder fortalt, at han brændende ønskede, at genoplive det Whiskey mærke, som hans tiptipoldefar; Charles Mortimer Deadman stiftede tilbage i 1879. Hvorimod at Deadman’ samarbejdspartner; Mark Carter udlægning er, at Deadman henvendte sig til ham, da han var på udkik efter en vinproducent, som kunne producere en vin til Deadman’ Beaumont Inn hotel i Kentucky. Hvilket Carter indvilgede i, men samtidig tilbød at hjælpe med at genoplive Kentucky Owl mærket.

Skæbnen ville nemlig, at Carter allerede kendte til historien bag Kentucky Owl. Da han tilbage i 90’erne havde hjulpet Deadman’ far Chuck med at få ændret loven om udskænkning af alkohol i Harrodsburg, KY, så Chuck kunne sælge vin og alkohol via Beaumont Inn.

Nu skulle man egentlig tro, at en mand som Carter– indehaver af en succesfuld og prisvindende vingård, ønskede at tilbyde sin ekspertise i forhold til at udvælge de fade Whiskey, der skulle indgå i Kentucky Owl mærkerne. Men det tilbud han gav Deadman indebar, at Carter ville stå for finansieringen, de juridiske opgaver, samt at hans kone Sherri – som er kunstner, kunne stå for selve labeldesignet. Hvorefter de overlod Deadman opgaven med at udvælge og købe den Whiskey, som i fremtiden skulle indgå i Kentucky Owl.

Godt og vel to år efter Deadman og Carter parret havde indgået en aftale, havde Deadman købt tilstrækkelig Whiskey, til at mærket kunne blive en realitet. Hvorefter de tre i fællesskab blendede, hvad der skulle blive Kentucky Owl – The Wiseman’s Bourbon Batch 1. Batch 1 udkom tilbage i 2014 og blev, som mange af de efterfølgende batches; double barreled. Hvilket vil sige, at den blended Whiskey blev efterlagret i en ukendt periode, i nye forkullede fade. I skrivende stund er der blevet udgivet ni forskellige Bourbon batches, samt deres nyeste skud på Bourbon stammen, som går under navnet: Confiscated. I 2017 startede Kentucky Owl med at udgive Rye Whiskey, hvoraf der indtil videre er blevet udgivet tre batches, der i modsætning til Bourbon batchene, alle bærer en aldersbetegnelse, som varierer mellem ti til elleve år. I 2017 blev Kentucky Owl opkøbt af SPI Group, som ansatte Deadman som master blender. Carter parret tog deres andel af udbyttet fra salget, og lancerede Old Carter Whiskey Co. I skrivende stund arbejder SPI Group på at få opført deres eget destilleri ved Cedar Creek Quarry i Bardstown.

Selve Kentucky Owl Whiskey mærket blev, som nævnt tidligere, etableret i 1879 af farmaceuten Charles Mortimer Deadman, som i bryllupsgave af sin adoptivfar, havde modtaget et stort stykke land, der grænsede op til Kentucky floden. Her byggede han C.M. Deadman Distillery, som producerede Kentucky Owl – The Wise Man’s Bourbon, indtil forbudstiden satte en stopper for festen. Ifølge Kentucky Owl’ hjemmeside beslaglagde føderale agenter Kentucky Owl’ lagerbeholdning – svarende til godt og vel 700.000 liter Whiskey, hvorefter de lod den opmagasinere i Frankfort, KY. Angiveligt brændte det lager hus, hvor Kentucky Owl’ Whiskey var opmagasineret, efterfølgende ned til grunden på blot få timer. Hvilket har skabt rygterne om, at Al Capone eller hans lige, havde stjålet fadene med whiskey, hvorefter de havde sat ild til lagerbygningen for at skjule deres spor.

Fuldstændig ligesom det er tilfældet med bl.a. Luxco’s Blood Oath serie, er Kentucky Owl i en hver henseende et klassisk NDP FOMO mærke, som lever højt på alle dem, der lider under Willett syndromet. Problemet er bare, at Willett plejede at levere fuldstændig uovertruffen kvalitet til menneskepenge, hvilket Kentucky Owl ikke just kan prale af. Eller, heller ikke prale af, fristes jeg til at sige. For udover et navn fra et for længst glemt destilleri, og en konspirationsteori, der – måske, måske ikke – involverer Al Capone, ejer Kentucky Owl ikke skyggen af evidens. Hverken når det kommer til deres historiske baggrund eller deres Whiskyer. Hvor man skal lede vidt og bredt for at finde et Whiskey mærke, der er mindre informativt, end det er tilfældet med Kentucky Owl, som er strippet ren for alt, hvad der bare minder om information, om alt lige fra mash bills og aldersbetegnelser, til oprindelse. Men den smule vi ved om Kentucky Owl Bourbon Batch 8 er, at det er en Straight Bourbon Whiskey, der er blevet flasket ved fadstyrke, og ikke bærer nogen aldersbetegnelse. Hvilket vil sige, at den yngste Whiskey, der indgår i dette batch, minimum er blevet lagret i fire år.   

Kentucky Owl Bourbon – Batch #8 – Juli 2018

  • Producent: Kentucky Owl
  • Destilleri: Ikke oplyst
  • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
  • Alder: NAS (Mindst 4 år)
  • ABV: 60.50%
  • Mash Bill: Ikke oplyst
  • Pris: 1900 kr. i Amerika

Næse: Så snart jeg stikker næsen til glasset, bliver jeg mødt af den yderst velkendte Kentucky destilleret “High Proof” Bourbon profil, som i dette tilfælde er både “varm,” velkrydret og indbydende. En røvfuld kanel springer op af glasset, skarpt forfulgt af vanilje og brun farin. Efter nogen tid fremkommer noter af kirsebær, bagte æbler og en anelse læder.

Smag: Mørk ahorn sirup, vanilje, hele peber korn og mandarin.

Eftersmag: Medium lang eftersmag med en let bitter, nøddeagtig note.

Konklusion: Til trods for at jeg savner barrel char, eller toasted egetræ noten, om du vil, som de fleste ”ældre” cask strength Bourbons byder på, er selve næsen det stærkeste element i denne Whiskey. Det er så som så med selve viskositeten i smagen. Hvor den “fede” olierede mundfornemmelse udebliver, og synes en smule tynd i forhold til andre cask strength Whiskyer på markedet. Når det så er sagt, er der en god harmoni og balance de forskellige dufte og smags noter imellem, og Kentucky Owl er på mange barometre en helstøbt, om end lettere forudsigelig oplevelse. Her hos Straight Whiskey.dk tager vi altid whiskyens vejledende udsalgspris med i den samlede betragtning og bedømmelse, før vi når vores endelige konklusion. På baggrund af, at Batch 8 af Kentucky Owl Bourbon smykker sig med en vejledende udsalgspris på ikke mindre end 1900 kr. i USA, og jeg slet ikke tør tænke på, hvad prisen ville være herhjemme, er jeg, prisen taget i betragtning, ikke videre imponeret.

For få dage siden åbnede jeg min Booker’s Bourbon Batch 2018-01E, som er flasket ved 63,70 %. Med andre ord, næsten samme alkoholprocent, som den anmeldte Kentucky Owl. Til trods for at Booker’s herhjemme koster (ca. 800 kr.) en brøkdel af hvad Kentucky Owl koster, er der ikke skyggen af tvivl om, at det nævnte Booker’s batch er den anmeldte Kentucky Owl overlegne, når det kommer til kvaliteten af de to Whiskyer.  

Score: 73/100
Kategori: Middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Undertegnede ønsker at takke Linus Jonsson for at sende mig en sample af Kentucky Owl Bourbon Batch #8. Den anmeldte sample var sendt til undertegnede ud af en pludselig opstået næstekærlighedsfølelse fra afsendernes side. Linus har ingen finansiel interesse i SPI Group eller whiskey importører, der fører Kentucky Owl i deres sortiment. Fotoet der er bragt i denne anmeldelse er taget af Linus Jonsson.

Kentucky Owl er i skrivende stund ikke tilgængelig på det danske marked, men den anmeldte Whiskey kan købes fra Master of Malt, for den nette sum af 2100 danske kroner.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *