Anmeldelser

Western Gold & Kentucky Highway

Denne anmeldelse adskiller sig fra alle andre jeg har lavet her på bloggen – idet jeg stort set intet kender til historien bag produkterne. Når jeg alligevel har kastet mig over at skrive nogle ord (udover selve anmeldelse af smag og duft), så er det fordi de to flasker har en enestående position på det danske marked: ”Western Gold” og ”Kentucky Highway” er (formodentligt) de billigste Bourbon-produkter man kan købe (skriv gerne til os, hvis du finder nogle der er billigere).

De to flasker har kostet henholdsvis 95,- og 99,- kroner – og har i perioder været på tilbud til 89,- Det er jo ret imponerende når man ved, at Bourbon jo skal lagres på helt nye træfade (og de er dyre), at lagringen skal have varet mindst 3 år før man må sælge den i Danmark, at priserne er inklusive moms – og at alkoholafgiften udgør 42,- kroner pr. flaske. Hvis vi udelukkende kigger på lagring, moms og afgift – og vi f.eks. kigger på Western Gold – så er der 29,- kroner tilbage, da en tommelfingerregel er, at det koster mindst 5 kroner i USA at lagre Bourbon i 3 år (tønderne er dyre at fremstille – men man kan sælge dem igen brugte).

29 kroner.

De penge skal altså fordeles på omkostninger til selve fremstillingen af whiskeyen, transport, filtrering, nedvanding, flaskning, etiketter, marketing omkostninger, diverse andre administrative omkostninger – og så selvfølgelig fortjeneste til producent, distributør og forhandler. Hertil kommer principielt den såkaldte “Trump tax” på 25% der blev påført indførelsen af amerikansk whiskey i 2018 – men det kan være at man stadig har gamle lagre i EU der ikke er berørt.

Uanset, så giver det samlede regnestykke næsten ingen mening – og kvaliteten må unægtelig være til at overse. Så det har jeg tænkt mig at afprøve.

Men lad os kort kigge på de meget sparsomme oplysninger der er om de to flasker. Jeg har lagt billeder af alle siderne af flaskerne nederst i anmeldelsen, så du selv kan lave dig egen tolkning af det jeg skriver nedenunder.

 

Western Gold

Hvis man skal tro producenten, så er den lavet på de bedste råvarer, rent vand (rimeligt heldigt) og fremstillet af erfarne destillatører. Den trænede Bourbon fan vil nok næppe falde for disse beskrivelser – men det er altså hvad der står. Ydermere står der at den er destilleret og lagret i USA, hvilket jo er noget af en lettelse, da der er tale om en Bourbon 😊 Helt specifikt i staten Kentucky. Samtidigt skriver de, at smagen er delikat og har det højeste kvalitetsniveau. Der kan altså kun være tale om århundredets kup til den pris ……

Der står også to ting til som er interessante. For det første kan man læse, at den er flasket i Tyskland. Det betyder, at whiskeyen er sejlet over Atlanterhavet i store tanke og så har den tyske importør kommet den på flasker. Det er noget billigere end at sende flasker over dammen – så det giver mening. For det andet står der at der er tilsat farvestoffet E150a (karamel). I sig selv er det ikke kontroversielt, da der er et hav af whiskeyprodukter der bruger dette trick (specielt fra Scotland) – men i Bourbon sammenhænge er det en ganske anden sag. Det vender jeg lige tilbage til om et øjeblik.

 

Kentucky Highway

Næsten de samme superlativer præger etiketten her – og man begynder at ane samhørigheden mellem de to flasker. Herudover er flaskerne fysisk tæt på identiske – og etiketterne har samme størrelse. Og når man nærlæser det med småt, så er det da også selvsamme importør i Tyskland der er tale om.

Eneste ting der stikker lidt ud er, at der flere steder på Kentucky Highway står at whiskeyen er lagret i 3 år – hvorimod Western Gold ikke har nogen aldersbetegnelse. Men hvis man ved lidt om lovgivningen i EU, så ved man at Western Gold også er mindst 3 år gammel (ellers må man ikke kalde produktet for ”whiskey”) – og det er næsten helt sikkert, at den ikke er en dag over 3 år (det ville jo koste penge). Med andre ord: De er næsten med garanti begge 3 år og nul dage gamle.

 

Er det overhovedet Bourbon?

Jeg kan lige så godt afsløre det med det samme: Ingen af de to flasker overholder reglerne for Bourbon og havde de været solgt i USA – og nogen havde opdaget dem – så skulle de trække produkterne ud af markedet og ville sikkert også få en bøde.

Problemet er tilsætningen af E150a, som er ABSOLUT FORBUDT, når der er tale om Bourbon. Hvis man skal gå helt i detaljer om reglerne i USA, så er det tilladt at tilsætte op til 2,5% ”andre ting” (herunder E150e) til whiskey, med to meget vigtige undtagelser:

 • Hvis ordet ”Straight” står på etiketten, så må man ikke tilsætte noget (andet en vand, naturligvis). Dette ord fremgår af etiketten på Western Gold, men dog ikke på Kentucky Highway.
 • Hvis ordet ”Bourbon” fremgår af etiketten – også selv om det ikke står ”Straight” – så må man heller ikke tilsætte noget. Reglerne her er klare: Ingen tilsætning, så længe man bruger ordet ”Bourbon”.

Og da ”Bourbon” fremgår meget tydeligt af begge produkters etiketter, så er det altså en overtrædelse af Bourbon-reglerne, at tilsætte E150e som de gør.

Og hvordan kan de så slippe af sted med det? De overtræder (så vidt jeg ved) ikke nogen regler i EU, da Bourbon-reglerne faktisk kun er gældende i USA. Moralsk er det dog virkelig dårlig stil.

Og så en lille teori: Årsagen til at man vælger at tilsætte E150e er, at den naturlige farve er for bleg. Givet at whiskeyen er lagret i 3 år indikerer klart for mig, at den IKKE er lagret på nye fade, som Bourbon-reglerne foreskriver. Hvis man havde gjort det, havde farven været fin næsten uanset hvad – så jeg våger den påstand, at man også her har set stort på reglerne og benyttet brugte fade.

Far er ikke sur – far er skuffet!

Men hvem ved – måske smager de godt? Lad os kigge på den side af sagen.

 

Western Gold Straight Old Kentucky Bourbon Whiskey

 • Mærke: Western Gold
 • Producent: Ukendt
 • Destilleri: Ukendt
 • Klassifikation: Whiskey
 • Alder: NAS (næsten sikkert at det er 3 år)
 • ABV: 40%
 • Mash bill: Ukendt
 • Pris: Købt i Lidl i maj 2020 for 95,- kroner

Duft: Ikke overvældende, men faktisk en anelse bedre en frygtet. Det klassiske Bourbon-noter er næsten fraværende og tanninerne er mere fremtrædende (lidt overraskende). Der er en meget, meget svag duft af æble og lidt banan når jeg virkelig anstrenger mig.

Smag: Tynd og kedelig. Den smager ikke direkte forfærdeligt, men lidt som at stikke tungen ud af en S-tog.

Eftersmag: Ikke eksisterende (var faktisk ude i spejlet for at se om jeg stadig havde whiskey i munden, men den var god nok – jeg havde drukket det).

Konklusion: Et på alle måder undervældende produkt som ikke bør nydes neat, som ikke bør benyttes i f.eks. en Old Fashioned (har prøvet – gys!) – og som til nøds kan drikkes sammen med cola, hvis man er helt desperat. Eneste positive ting jeg kan sige er, at man får man betaler for. Hvis du virkelig ikke vil ofre mere for en Bourbon, så brug hellere 10-20 kroner mere og køb en Jim Beam White (som kan købes til 100-110,- kroner når den er på tilbud). Jim Beam White overholder alle regler, er 4 år gammel, er lagret på nye fade – og smager markant bedre.

 

Score: 30/100
Kategori: Fuldstændig uacceptabel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

 

Kentucky Highway Kentucky Bourbon Whiskey

 • Mærke: Kentucky Highway
 • Producent: Ukendt
 • Destilleri: Ukendt
 • Klassifikation: Whiskey
 • Alder: 3 år
 • ABV: 40%
 • Mash bill: Ukendt
 • Pris: Købt i Føtex i november 2016 for 99,- kroner

Duft: Næsten identisk med Western Gold – om muligt endnu mere afdæmpet.

Smag: Som Western Gold

Eftersmag: Et mulehår længere end Western Gold. Men vi taler altså om en eftersmag der varer i to sekunder op imod nul sekunder.

Konklusion: Ikke overraskende er produktet næsten identisk med Western Gold – og der er stor chance for, at whiskeyen kommer fra samme destilleri.

 

Score: 30/100
Kategori: Fuldstændig uacceptabel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Og som lovet, billeder af etiketterne:

 

3 Comments

 • Kasper nielsen

  Aldi ligger inde med en der kaldes West point, og historien er givet den samme, den ligner på en prik, og kan som nævnt her absolut kun til nøds bruges med en gang cola og is, men prisen er 94.95 mener jeg, så et mulehår billigere måske.

 • Daniel Niemi

  Som nyinflyttad till Danmark från Sverige, så fann jag “Western Gold” på Lidl. Jag blev förvånad då jag såg att det innehöll färgämnen. “Whiskeyn” smakar skit och det finns absolut ingen anledning till att inte dricka något annat.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *