Hamilton Distillers

 

Hamilton Distillers er lokaliseret i Tucson, Arizona og blev stiftet tilbage i 2011 af far og datter Stephen og Amanda Paul. Hamilton Distillers startede ud i den ydmyge ende af skalaen med en 150 liters still, samt en hjemmekonstrueret rygeovn, som kunne tørre op til 31 kilo byg ad gangen. Begge dele blev dog udskiftet i 2014, da Hamilton Distillers fik opført en ny bygning, der kunne huse et moderne maltningssystem samt en 1900 liters still. Hamilton Distillers producerer tre forskellige American Single Malts, under navnet Whiskey Del Bac, med tilnavnene; Dorado, Classic og Distiller’s Cut. Samtlige Whiskyer er destilleret på 100% bygmalt, ikke blevet koldfiltrede og bærer ingen aldersbetegnelse. Classic og Distiller’s Cut er begge u-røget Whiskey typer, hvorimod Dorado er en såkaldt røget Whiskey, som vi især kender det fra Skotland, og det er her Hamilton virkelig skiller sig ud. For i stedet for at tørre deres byg ved hjælp af tørv/peat bruger Hamilton mesquite træ, men mere om det lidt senere. Lad os først tage et kig på selve maltningsprocessen, da det er her, at byggen og dermed den endelige Whiskey opnår sin røgede smag.

Lad mig for god ordens skyld nævne, at der nu til dags bliver produceret røgede whiskyer i en lang række lande, men den traditionelle røgede, eller peated whisky, som man også kalder den, stammer oprindeligt fra Skotland. Samtidig skal det også nævnes, at der i Skotland kun er relativt få destillerier tilbage, som selv malter deres byg. Langt de fleste vælger i stedet af købe den færdig bygmalt hos tredjepart, som fremstiller den fuldautomatisk ved hjælp af de såkaldte SGKV’er. Når det så er sagt, så lad os kigge nærmere på hvordan maltningen traditionelt forgår, for at få en bedre forståelse af, hvad der er der giver røget whisky sin karakteristiske duft samt smag. Først opblødes byggen i to til tre dage i store kar eller tanke. Derefter spredes byggen ud på et såkaldt maltningsgulv, hvor den over den næste uges tid får lov til at spire. Under bygkornenes spiring opstår der enzymer, som får bygkornenes cellevægge til at revne, og dermed spire, hvorved der dannes dekstrin (stivelse i opløselig form) og deraf igen, det opløselige maltsukker maltose. Når spirene har opnået den ønskede længde, afbrydes spirringsprocessen ved at tørre malten, som på nuværende tidspunkt kaldes for grønmalt. Dette skete traditionelt i en tørreovn/kiln, som blev opvarmet af tørv/peat, kul eller koks. I dag bruges der dog i stigende grad varm luft til at tørre bygmalten, der skal bruges til de u-røgede whisky typer. Men tørv var og er stadig det, der giver en røget/peated whisky sin karakteristiske duft og smag. Men som nævnt, så har Hamilton valgt at udskifte tørven med brændsel fra mesquite træer, for – med Hamilton Distillers egne ord; ”at give deres Whiskey et sydvestamerikansk islæt”. For mesquite træerne er nærmest synonym med Mexico samt den sydvestlige del af USA, og de bønner der gror på træerne, har været medvirkende til at gøre barbecue fra Texas berømt, da de i vid udstrækning bruger dem til at ryge deres grillkød over. Ristede mesquite bønner skulle i øvrigt afgive aromaer af kokos, chokolade og fløde.

Mig bekendt var Hamilton et af de første destillerier til at bruge mesquite træ til at ”ryge” deres byg, men sidenhen er en række andre destillerier, som f.eks. Santa Fe Spirits, Ranger Creek, High Spirits samt Sespe Creek Destillery, også begyndt at inkorporere denne metode. Sidst nævnte producerer i øvrigt, i modsætning til de tre andre, mesquite smoked Bourbon.

Lige på nær at dyrke deres egen byg – som Hamilton køber fra en producent i det sydlige Colorado, er Hamilton Distillers medvirkende i hver en fase af produktionen. Lige fra maltningen af byggen, til fermenteringen, over destilleringen, til lagringen samt blendningen og til slut aftapningen af deres Whiskey.

Følgende Hamilton Distillers produkter er anmeldt hos Straight Whiskey.dk:

Denne artikel er skrevet af: Hasse Berg

Foto bragt i denne artiker er taget af: Lisa Carrington