Distillery 291
- Ejer: Michael Myers
- Beliggende: Colorado Springs, Colorado
- Officiel hjemmeside: Distillery291.com
Baseret ud fra Colorado lokaliserede Distillery 291 hjemmeside, virker mikro-destilleriet til at være et one man’s show, hvor ejeren Michael Myers, mere eller mindre håndterer samtlige skridt i processen selv. Da Distillery 291 er et relativt nyt destilleri, har det selvfølgelig ikke en lang forkromet historie at trække på. Men de få informationer, som Myers har valgt at videregive i forhold til sig selv og sit destilleri, handler mest af alt om en forkærlighed til cowboys og heste, samt Myers opvækst på en gård der har beliggenhed imellem Daniel’s og Dickel’s, som jeg ikke gider kede nogen til døde med. Da den i den grad er fuldstændig ligegyldig og intetsigende, men alligevel på snedig vis formår at flette Amerikas så stolte whiskey traditioner ind i Myers egen, som jo må siges at være meget belejligt, når man som Myers egentlig ikke selv har en.
Distillery 291 åbnede tilbage i 2001, som et såkaldt ”grain to bottle” destilleri. Hvad der er interessant ved Distillery 291 er, at de, i modsætning til langt de fleste andre ny opstartede whiskey destillerier, nærmest udelukkende fokuserer på whiskey, og udover en enkelt likør, har ikke mindre end syv forskellige whiskyer, samt en eksperimental serie i sin produktserie. Grunden til at langt de fleste ny opstartede whiskey destillerier har spiritus typer som gin og vodka i deres portefølje er, at de ikke skal lagres, og at de dermed hurtigt kan omsætte disse produkter, og dermed skabe en fast indtjening, imens de venter på at deres whiskyer når en drikkeklar alder. Den finansielle hovedpine ved at skulle vente tre eller fire år på at ens destilleri endelig kan begynde at få et afkast, har Michael Myers løst ved kun at lagre sine forskellige whiskyer imellem 5 måneder til et år. Hvilket naturligvis også gør, at han hverken har en straight bourbon eller straight rye i sin portefølje.
Når det kommer til Myers produktions metoder samt mash bill’s, skiller han sig også her i den grad ud fra de traditionelle amerikanske destillerier. Da maltet rug eller byg indeholder naturlige enzymer, som omdanner stivelse til sukker, benytter langt de fleste amerikanske destillerier 5 – 10 procent maltede byg eller rug i deres mash bill’s. Myers bruger til gengæld hele 61 % maltet rug i sine rye whiskier samt 19 % i sine Bourbons.
Normalt destillerer de amerikanske destillerier deres distiller’s beer til low wine og derefter deres low winen til high wine, før white dog’en kommes på fade. Med andre ord, destillerer man to gange i Amerika, hvorimod man i Irland normalt destillerer en ekstra gang, hvilket også er tilfældet hos Distillery 291. Yderlig mere benytter Distillery 291 sig af, hvad de kalder for ”El Paso County Process” hvor Myers, guderne må vide hvorfor, tilsætter en lille del af sit tidligere destillat til sin mash. Myers lagrer sine whiskyer i heavy charred 10 gallon/38 liter amerikanske egetræsfade for derefter – som vi kender det fra Maker’s Mark 46, at tilsætte enten ”toasted” eller forkullede træ-stave til fadene i 2 – 3 uger, som er udvundet fra asp træer, som vokser i nærheden af destilleriet. Langt de fleste amerikanske destillerier benytter sig af en mash bill som er sammensat af tre kornsorter. Men da Myers i forvejen bruger en meget stor procentdel maltet rug i sin mash, kan han undvære den maltet byg i sin rug whiskie, som dermed kun indeholder 61 % rug og 39 % majs. Hans Bourbon mash har en sammensætning af 80 % majs, 19 % maltet rug samt 1 % maltet byg.
Følgende Distillery 291 produkter er anmeldt hos Straight Whiskey.dk:
Denne artikel er skrevet af: Hasse Berg