Maker’s Mark

  • Ejer: Beam-Suntory
  • Beliggende: Loretto, Kentucky,
  • DSP Nr.: DSP-KY-44/440
  • Officiel hjemmeside: makersmark.com

Det hele begyndte da Bill Samuels Senior købte et destilleri i byen Loretto i Kentucky i 1953. Første destillation skete i 1954 og i 1958 kom de første produkter ud til forbrugerne. Allerede fra første færd forseglede man flaskerne med rød lak – som jo er blevet en ikonisk og integreret del af deres produkter.

Der er forskellige udgaver af historien om hvorfor Bill Samuels Senior fandt på at erstatte rug med hvede, som anden kornsort efter majs. Ifølge deres egen hjemmeside forsøgte han at genskabe en 170 år gammen familieopskrift – men der er absolut også nogen der mener at opskriften er kraftigt inspireret af hans ven Julian ”Pappy” van Winkel der havde lavet wheated Bourbon siden 1930’erne. Det var dog hverken Pappy eller Bill Samuels Senior der havde opfundet konceptet, da William Larue Weller endnu tidligere havde startet på samme type opskrift. Det også derfor, at du vil se ”The Original Wheated Bourbon” på Weller produkter. Hvis man virkelig skal dykke ned i detaljerne, så det formodentligt ikke engang Weller der har startet konceptet, da Stitzel familien (som han arbejdede sammen med) havde gjort det endnu tidligere.

Legenden foreskriver, at Samuels kone Margaret havde bagt en lang række brød til ham, hvor hun havde eksperimenteret men nogle forskellige kornblandinger. Det brød der vandt, havde både majs og hvede i blandingen – og ingen rug. Det skulle altså være forklaringen på at Maker’s Mark blev en wheated Bourbon.

Indtil for relativt nyligt havde de kun deres standardprodukt på hylderne og havde lykkedes med at udbrede det i hele verden, primært grundet en fantastisk tæft for at lave god marketing. Eneste tidspunkt de virkelig kom i uvejr på, var da de i 2013 annoncerede, at de ville sænke alkoholprocenten fra 45 til 42. Forbrugerne lavede et kæmpe oprør og de skyndte sig at trække beslutningen tilbage.

I 2010 introducerede de for første gang et nyt produkt siden virksomheden blev grundlagt, med introduktionen af ”Maker’s 46”. I 2014 introducerede de en ”Cask Strength” udgave af deres standardprodukt. Det sidste produkt i deres portefølje er deres ”Private Select” serie, hvor de kommer 10 egestave ned i tønden for at give ekstra smag. Der findes 5 forskellige stave, der således giver over 1000 kombinationsmuligheder. Hvis man køber en hel tønde (heraf navnet ”Private Select”), så kan man selv bestemme fordelingen af stavene. I 2019 introducerede de produktet ”Maker’s Mark 101” som dog ikke er en del af standardporteføljen, da den kun kan købes i taxfree butikker internationalt.

Maker’s Mark er i dag en del af Beam-Suntory gruppen og således i familie med verdens største Bourbon producent Jim Beam.

Følgende Maker’s Mark produkter er anmeldt hos Straight Whiskey.dk:

Denne artikel er skrevet af: Henrik Brandt