Anmeldelser

Maker’s 46, Maker’s Mark 101 og Maker’s Mark RC6

Da jeg for nogle år siden fik øjnene op for Bourbon, så var Maker’s Mark naturligvis et af de produkter jeg først prøvede. Jeg var ret spændt på at smage den første tår, da jeg havde læst meget om de såkaldte ”wheated Bourbon” produkter, hvor kornsort nummer to i en Bourbon – typisk rug – var erstattet af hvede. Denne ændring skulle efter det jeg læste dengang, give et sødere, blødere og mere afrundet smagsindtryk. Næsten som man kan forestille sig med et franskbrød i forhold til et rudbrød.

Forventningerne var derfor helt oppe, da jeg skulle prøve standardudgaven af Maker’s Mark – den eneste udgave der var på det europæiske marked på det tidspunkt. Men det var en kæmpe skuffelse. Jeg syntes smagen var lidt ”ved siden af” og med en mærkelig tørhed jeg ikke lige kunne definere nærmere. Samme aften prøvede jeg den også i en cocktail (er næsten sikker på det var en Old Fashioned) og jeg synes også der jeg kunne fornemme de skæve smagsindtryk, som jeg ikke var imponeret af.

Jeg har siden da prøvet mange forskellige wheated Bourbon produkter som jeg er meget begejstret for – så det var altså Maker’s Mark jeg ikke kunne lide og heldigvis ikke wheated Bourbon generelt.

Da en af mine venner for nogle måneder siden stod i en ”Total Wine & More” butik i Glendale, Arizona ringede han til mig og spurgte om jeg havde hørt om et produkt der hed ”Maker’s Mark RC6”. Det havde jeg ikke og jeg bad ham om at købe en flaske til mig, som jeg fik overbragt i Chicago hvor vi alligevel skulle være på en udstilling sammen. Jeg tænkte nemlig, at det var på tide at give Maker’s Mark en ny chance.

Vi plejer jo at skrive en hel del baggrundsinformation om destillerierne i vores anmeldelser her på bloggen, men jeg har undtagelsesvis besluttet mig for at begrænse mig lidt. Dels er der ufatteligt meget at skrive om deres historie – og dels er der rigtig mange gode kilder om netop Maker’s Mark på nettet. I korte træk er følgende en opsummering af destilleriets historie.

Det hele begyndte da Bill Samuels Senior købte et destilleri i byen Loretto i Kentucky i 1953. Første destillation skete i 1954 og i 1958 kom de første produkter ud til forbrugerne. Allerede fra første færd forseglede man flaskerne med rød lak – som jo er blevet en ikonisk og integreret del af deres produkter.

Der er forskellige udgaver af historien om hvorfor Bill Samuels Senior fandt på at erstatte rug med hvede, som anden kornsort efter majs. Ifølge deres egen hjemmeside forsøgte han at genskabe en 170 år gammen familieopskrift – men der er absolut også nogen der mener at opskriften er kraftigt inspireret af hans ven Julian ”Pappy” van Winkel der havde lavet wheated Bourbon siden 1930’erne. Det var dog hverken Pappy eller Bill Samuels Senior der havde opfundet konceptet, da William Larue Weller endnu tidligere havde startet på samme type opskrift. Det også derfor, at du vil se ”The Original Wheated Bourbon” på Weller produkter. Hvis man virkelig skal dykke ned i detaljerne, så det formodentligt ikke engang Weller der har startet konceptet, da Stitzel familien (som han arbejdede sammen med) havde gjort det endnu tidligere.

Nå … men jeg havde jo netop lovet ikke at gå i detaljer, så op på hesten igen.

Legenden foreskriver, at Samuels kone Margaret havde bagt en lang række brød til ham, hvor hun havde eksperimenteret men nogle forskellige kornblandinger. Det brød der vandt, havde både majs og hvede i blandingen – og ingen rug. Det skulle altså være forklaringen på at Maker’s Mark blev en wheated Bourbon.

Indtil for relativt nyligt havde de kun deres standardprodukt på hylderne og havde lykkedes med at udbrede det i hele verden, primært grundet en fantastisk tæft for at lave god marketing. Eneste tidspunkt de virkelig kom i uvejr på, var da de i 2013 annoncerede, at de ville sænke alkoholprocenten fra 45 til 42. Forbrugerne lavede et kæmpe oprør og de skyndte sig at trække beslutningen tilbage.

I 2010 introducerede de for første gang et nyt produkt siden virksomheden blev grundlagt, med introduktionen af ”Maker’s 46”. I 2014 introducerede de en ”Cask Strength” udgave af deres standardprodukt. Det sidste produkt i deres portefølje er deres ”Private Select” serie, hvor de kommer 10 egestave ned i tønden for at give ekstra smag. Der findes 5 forskellige stave, der således giver over 1000 kombinationsmuligheder. Hvis man køber en hel tønde (heraf navnet ”Private Select”), så kan man selv bestemme fordelingen af stavene. I 2019 introducerede de produktet ”Maker’s Mark 101” som dog ikke er en del af standardporteføljen, da den kun kan købes i taxfree butikker internationalt.

Eksempel på de 5 forskellige typer stave man kan vælge i “Private Select” programmet. Man udfylder antallet i boksene til venstre – indtil man er nået til 10.

Maker’s Mark er i dag en del af Beam-Suntory gruppen og således i familie med verdens største Bourbon producent Jim Beam.

Godt, så … her er selve anmeldelserne:

Maker’s 46

Kort info: Alkoholprocenten er 47 og det kan jo virke lidt forvirrende. ”46” henfører dog til antallet af forsøg som Bill Samuels Junior (opfinderen af produktet) skulle igennem, inden den sad i skabet. Det 46. forsøg endte med at man nedsænkede 10 stave af fransk eg i tønderne – og lod dem trække i 9 uger i deres lagerkældre (altså ikke over jorden, som normalt).

 • Mærke: Maker’s 46
 • Producent: Maker’s Mark Distillery
 • Destilleri: Maker’s Mark Distillery
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS, men formodentlig 5-6 år
 • ABV: 47%
 • Mash Bill: 70% majs, 16% hvede og 14% maltet byg
 • Pris: Købt hos Sprit & Co i april 2017 til 299,- kroner. Kan i skrivende stund købes fra 275,- kroner.

Duft: Afdæmpet, frugtig med god sødme. Vaniljen er der meget svagt og jeg får også lidt æbler til sidst.

Smag: Flot, uden at være prangende; lægger sig behageligt i ganen og på tungen, men er også lidt for fraværende, til at gøre et godt indtryk. Jeg har langt sværere ved at identificere de enkelte smagsnuancer, men må indrømme, at det hele dog er ganske behageligt og harmonisk.

Eftersmag: Lang eftersmag, som dog er præget lidt for meget af alkohol og eg.

Konklusion: En pæn upgrade i forhold til deres standardprodukt, men ikke noget jeg falder bagover af. Den er klart i familie med standardproduktet og det er som sagt ikke helt min smag. Som man måske kan se på billedet, så er flasken næsten tom. Det skyldes, at jeg primært har brugt den til cocktails. Og det er den ganske fin til.

Score: 74/100
Kategori: Middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Maker’s Mark 101

Kort info: Det er som sagt et produkt der kun kan købes i taxfree butikker og ”101” stammer fra alkoholstyrken i proof – det der svarer til 50,5% alkohol. Produktmæssigt, er det blot en udgave af deres standardprodukt, hvor alkoholprocenten er øget fra 45 til 50,5.

 • Mærke: Maker’s Mark 101
 • Producent: Maker’s Mark Distillery
 • Destilleri: Maker’s Mark Distillery
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS, men formodentlig 5-6 år
 • ABV: 50,5%
 • Mash Bill: 70% majs, 16% hvede og 14% maltet byg
 • Pris: Købt i München lufthavn i februar 2019 for €42,90

Duft: Endnu mere afdæmpet end 46 – der er næste ikke nogen næse på denne. Efter en ordentlig rundtur i glasset kommet der æble, lidt karamel og svag vanilje frem. Også en anelse eg til sidst.

Smag: Selv om jeg prøver at være objektiv, så kan jeg ikke lade være med at tænke på hvor tæt den er på deres standardprodukt – og jeg er ikke fan. Det skal dog siges, at den ekstra alkohol (som forventet) klæder smagen og får specielt vaniljen, farinen og lidt flødekaramel til at træde frem. Og der er faktisk OK.

Eftersmag: Lang eftersmag, som dog – præcis som 46 – er præget lidt for meget af alkohol og eg. Jeg synes dog den er bedre end 46.

Konklusion: Hvis du er Maker’s Mark fan, så kan du roligt købe en flaske. Der er vitterligt deres standardprodukt med højere alkohol – som dog fremhæver nogle af de gode nuancer noget bedre.

Score: 72/100
Kategori: Middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Maker’s Mark RC6 (2019)

Kort info: Dette er en meget speciel udgave af deres Private Select serie, hvor man har brugt 10 ”Virgin Toasted American Oak Staves”. Denne type stave er normal ikke tilgængelige i deres Private Select program

 • Mærke: Maker’s Mark Limited Release RC6, 2019
 • Producent: Maker’s Mark Distillery
 • Destilleri: Maker’s Mark Distillery
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS, men formodentlig 5-6 år
 • ABV: 54,1%
 • Mash Bill: 70% majs, 16% hvede og 14% maltet byg
 • Pris: Købt i USA i februar 2020 for $69,99 + taxes.

Duft: Endelig sker der noget! Bagte æbler, ahornsirup, kakao (eller måske mørk chokolade), rosiner, vanilje og et behageligt strejf af eg.

Smag: Dejlig sødme, med gode mængder vanilje og karamel. Jeg fanger stadig rosinerne fra før og måske endda lidt abrikos.

Eftersmag: Lidt kortere, men lagt mere behagelig end de to andre.

Konklusion: Uden sammenligning det bedste af de tre produkter – og absolut på højde med deres ”Cask Strenght” produkt. Efter utallige forsøg de sidste 5-6 år, så er dette det første Maker’s produkt jeg rigtig har syntes om. Der er dog, efter min smag, adskillige wheated Bourbon produkter i samme prisgruppe der kan måle sig og som også er bedre.

Score: 82/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *