Anmeldelser

The War Of The Roses – Del #2 – Four Roses. Small Batch – Limited Edition 2017, 2018 & 2019 Udgaverne

Følgende anmeldelse er del #2 af vores miniserie om Four Roses Small Batch – Limited Edition Serien. Sidste mandag stillede vi skarpt på selve Small Batch serien og anmeldte 2014, 2015 samt 2016 udgaverne. Hvis du missede første del, så klik her. I dagens anmeldelse dykker vi ned i historien bag Four Roses destilleriet og anmelder 2017, 2018 samt 2019 udgaverne af Four Roses Small Batch Limited Edition Bourbons.

Når man graver sig ned i Four Roses Destilleriets historie, bliver man mødt af et væld af modstridende oplysninger. Hvilket der egentligt ikke er noget nyt i. Da det i den grad ville være synd at påstå, at samtlige af de oplysninger, som man kan trække fra nettet, er baseret på fakta. Tværtimod kan det ofte virke som om afsenderen af det glade budskab, mest af alt sigter efter at skrive en så medrivende og farverig historie som muligt. Hvilket også er tilfældet med den lyserøde historie om, hvorfor Four Roses stifter; Paul Jones, navngav hans Whiskey mærke, som han gjorde. En historie som bliver gengivet i en uendelighed, og ikke mindst af Four Roses selv via deres hjemmeside. Overleveringen lyder, at Jones havde forelsket sig i en ung sydstats kvinde, og som en naturlig forlængelse heraf, havde bedt hende om at gifte sig med ham. Angiveligt havde hendes svar været, at hvis hun ved det næstkommende bal bar en corsage med fire røde roser, ville hun ægte Jones. Hvilket hun gjorde, og som en tegn på sin hengivenhed, navngav han sit Whiskey mærke Four Roses. Sandheden er bare – ifølge C. Spoelman og D. Haskell’s bog; Dead Distillers, at Paul Jones døde som ungkarl. Men der er ingen tvivl om, at der er blevet solgt mange en flaske Four Roses Bourbon på den historie, da farfar var dreng. Det bemærkelsesværdige er bare, at folk til dato bliver ved med at gengive den – inklusiv Four Roses egen Al Young.  

Som nævnt, så er historien om Four Roses noget uklar og flere af de oplysninger, som Four Roses hjemmeside tilbyder, bliver da også korrigeret af bl.a. Bourbon historikeren Michael Veach, som igen bliver gået i rette med af andre. Men jeg har her gjort mit ypperligste for at gengive historien så præcist, som det har været mig muligt. 

Four Roses stifter Poul Jones ejede ikke selv et destilleri, men startede, som så mange andre før ham, sin karriere ved at købe whiskey fra et lokalt destilleri for derefter at sælge det via sin købmandsbutik, der var beliggende i Atlanta, Georgia. Det destilleri som Jones handlede med, skulle ifølge Veach være The Rose Distillery i Atlanta, Georgia.

I 1884, nogle kilder henviser til 1886, flyttede Jones, sin butik fra Atlanta, til Whiskey Row i Louisville, Kentucky, hvor han tog patent på Four Roses varemærket. Jones gik bort i 1895 og efterlod sin virksomhed til sine nevøer. I 1922 opkøbte nevøerne Frankfort Distillery og begyndte at destillerer deres egen whiskey under Four Roses mærket. Under det Amerikanske spiritusforbud var Four Roses et ud af kun seks destillerier, som havde licens til at sælge Whiskey i Amerika. I 1943 opkøbte Seagram Frankfort Distillery samt Four Roses whiskey mærkerne. Da Seagram havde sin storhedstid i Amerika ejede de ikke mindre end fem destillerier i Kentucky, bl.a. The Old Prentice Distillery som Seagram havde opkøbt året før Frankfort Distillery. Disse fem destillerier benyttede sig alle af de samme to mash bill’s, men havde alle forskellige gærceller/yeast strains.

Med undtagelse af The Old Prentice Distillery, som Seagram omdøbte til Four Roses Distillery, lukkede Seagram imellem 1960 – 1970 samtlige af deres Amerikanske destillerier ned. For at Seagram stadig kunne opretholde produktionen af de Whiskey mærker, der tidligere blev produceret hos de nu lukkede destillerier, sendte de gærcellerne til Four Roses, og det er disse fem gærceller samt to mash bill’s som Four Roses, den dag i dag, stadig producerer sine Bourbons ud fra. Hvilket gør Four Roses til et ganske unikt destilleri. For langt de fleste producenter benytter sig kun af en eller to mash bill’s og en enkelt gærcelle, hvorimod Four Roses, som sagt, benytter sig af to mash bill’s – betegnet E og B, samt fem forskellige gærceller, som er betegnet V K O Q F. De to mash bill’s og fem gærceller kombineret giver ti forskellige opskrifter med forskellige smagsprofiler. De ti forskellige opskrifter er betegnet OBSV OBSK OBSQ OBSO OBSF OESV OESK OESQ OESO OESF. Det første bogstav i Four Roses opskrifter er altid O, det næste indikerer, hvilken mash bill der er brugt. Det tredje bogstav er altid S og det fjerde og sidste bogstav indikerer, hvilken gærcelle der er brugt.

Til trods for at Four Roses imellem 1930 – 1950 var et af de mest sælgende Whiskey mærker i Amerika, tog Seagram i slutningen af 50’erne den mærkværdige beslutning udelukkende at sælge deres Straight Bourbon Whiskyer i Europa samt Asien. For at gøre ondt værre, valgte Seagram at udskifte den variation af Four Roses Blended – som Amerikanerne havde været vant til, med en variation hvor flaske samt etiket designet lignede den gamle til forveksling, men indholdet var blevet udskiftet med et blend der indeholdte hele 66% neutral korn alkohol. Hvilket selvsagt havde det fatale udfald, og Four Roses gik hen og fik ry af at være totalt udrikkelig.

I mere end 40 år vedblev Four Roses Straight Bourbon med at være utilgængelig på det amerikanske marked. Indtil Vivendi opkøbte Seagram, som solgte de fleste af deres Whiskey mærker til Diageo, som igen solgte Four Roses til japanske Kirin i 2002. Kirin tog den yderst kloge beslutning at stoppe med at producere den førnævnte blended Bourbon, for udelukkende at fokusere på Straight Whiskey og dermed også genintroducere deres Straight Bourbon til de amerikanske forbrugere.

Tilbage i 2015 smed Kirin ikke mindre end 379 millioner gode danske kroner på bordet, for at kunne udbygge Four Roses nuværende destilleri i Lawrenceburg, deres lagerbygninger samt deres aftapnings fabrik i Cox’s Creek. Da udvidelsen stod færdig i 2019, blev Four Roses i stand til at fordoble deres Whiskey-produktion, og derved gå fra at kunne producere fire til otte millioner proof gallons. Eller sagt på denne måde – så vi europæere er i stand til at forstå det svimlende beløb, nok til at kunne fylde 130,000 fade om året.  

Min medredaktør Henrik har tidligere skrevet en anmeldelse af Four Roses nyeste skud på stammen; Select, og jeg er ikke en dag i tvivl om, at vi også engang i den nærmeste fremtid vil anmelde Four Roses tre andre core range whiskier; Yellow Label, Small Batch samt Single Barrel Bourbon.

 

Four Roses. Small Batch. Limited Edition 2017

3 ud af Four Roses i alt 10 forskellige Bourbon opskrifter, hvor whiskyens alder varierer fra 12 – 15 år, er brugt til af kreerer 2017 udgaven af deres Small Batch Limited Edition: 12 års gammel OESV, 13 års gammel OESK og 15 års gammel OESK.

  • Producent: Four Roses
  • Destilleri: Four Roses Distillery
  • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
  • Alder: Blend af 16,15,14 & 11 års gammel Bourbon
  • ABV: 53,90 %
  • Mash Bill: 75 % majs, 20 % rug og 5 % bygmalt
  • Pris: Ca. 750 kr. på udgivelsestidspunktet.

Næse: Dyb barrel char note, syrlig mandarinskrald, kandiseret æble, pebermynte og flødekaramel, samt en lys røg note i bunden af glasset. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg indtil videre har sat læberne til glasset, for blot at vendt tilbage til næsen, som er totalt fortryllende og nærmest umulig at slippe.         

Smag: Frugt bombe, uden det før omtalt rug kick, hvilket giver god mening, da denne 2017 udgave udelukkende er et blend imellem Four Roses mash bill E, som ”kun” indeholder 20 % rug. Mandarin i sukkerlage blander sig med ananas og vanilje med tør muskatnød bagerst i munden. Silkeblød, balanceret, perfekt!       

Eftersmag: En god del varme bygger sig op i den medium lange eftersmag, hvor en ren egetræs smag melder sig på banen og får følgeskab af hvid peber.  

Konklusion: På en og samme tid vanvittig imødekommende og let drikkelig men samtidig kompleks og en virkelig stor oplevelse. Til trods for at jeg personligt er mere til Four Roses mash bill B, er denne Bourbon totalt uimodståelig.

Score: 94/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Four Roses. Small Batch. Limited Edition 2018

Denne udgave er også kendt som ”130 years edition”, da 2018 markerede 130-året for grundlæggelsen i 1888. Til denne udgave er der brugt 4 af deres opskrifter, fordelt som følger: 10 år OBSV, 13 år OBSF, 14 år OESV og 16 år OESK. Der er i alt fremstillet 13140 flasker, hvoraf de 3804 blev sat til salg i Europa.

  • Producent: Four Roses
  • Destilleri: Four Roses Distillery
  • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
  • Alder: Blend af 10,13,14&16 år gammel Bourbon
  • ABV: 54,2 %
  • Mash Bill: Kombination imellem mashbill ”E” (75 % majs, 20 % rug og 5 % bygmalt) og ”B” (60 % majs, 35 % rug og 5 % bygmalt)
  • Pris: Blev købt hos Masters of Malt i oktober 2018 for £130.

Næse: Behagelig fornemmelse med et næsten fuldstændigt fravær af alkohol. Vaniljen vinder frem efter et stykke tid og jeg fornemmer flødekaramel, en diskret tørret appelsin og en endnu mere diskret duft af sultan-rosiner. 

Smag: Alkoholen er noget mere fremtrædende men viger hurtigt for et cremet og nærmest fløjlsagtigt indtryk. De klassiske Bourbon noter dominerer overraskende lidt – og der måtte gerne være skruet en anelse op efter min smag.

Eftersmag: Lang eftersmag – og det er i virkeligheden først her at jeg fornemmer egetræet for alvor. Og til sidst en god blanding at krydderier.

Konklusion: En virkelig flot Bourbon der er en fornøjelse at drikke, men som mangler en anelse afbalanceret vanilje og brun farin til at kunne svinge sig op i stratosfæren. Men hvis jeg havnede på en øde ø med en kasse af 2018 udgaven, så ville jeg (for en stund, i det mindste) være en lykkelig mand.     

Score: 88/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Four Roses. Small Batch. Limited Edition 2019

3 ud af Four Roses i alt 10 forskellige Bourbon opskrifter, hvor whiskyens alder varierer fra hele 21 – 11 år, er brugt til af kreerer 2019 udgaven af deres Small Batch Limited Edition: 21års gammel OBSV, 15 års gammel OESK, 15 års gammel OESV og 11 års gammel OESV.

  • Producent: Four Roses
  • Destilleri: Four Roses Distillery
  • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
  • Alder: Blend af 21,15,15 & 11 års gammel Bourbon
  • ABV: 56,3%
  • Mash Bill: Kombination imellem mashbill ”E” (75 % majs, 20 % rug og 5 % bygmalt) og ”B” (60 % majs, 35 % rug og 5 % bygmalt)
  • Pris: Ca. 1600 kr. på udgivelsestidspunktet.

Næse: Vaniljen er helt fremme i bussen i dette batch, efterfulgt af hvedebrød med honning, brun farin, bagte æbler og pære på en bund af forkullet egetræ, kanel og sort peber, som mere afslører sig selv ved en behagelig prikkende fornemmelse i næsen, end en egentlig duftnuance.

Smag: Virkelig olieret mundprofil, og langt det sødeste batch jeg endnu har smagt fra serien, uden Whiskyen mister sin dybde af den grund. Karamel bombe, med mørk sirup, som bliver hængende bagerst i munde, imens de andre smags noter – honning og vaniljeis udfolder sig. 

Eftersmag: Lang eftersmag, hvor den mørke sirup blander sig med mynte, læder og egetræ.

Konklusion: Med sin alkoholprocent på 56,3 % samt 21 år gammel Bourbon i blendet, er dette batch det ældste i serien og hører samtidig til blandt de batches der er blevet flasket ved den højeste alkoholprocent, hvilket man på ingen måde fornemmer. For denne udgave er vanvittig imødekommende, fantastisk balanceret og let drikkelig, med samtidig dyb og kompleks. Personligt er jeg mere til Four Roses krydrede og mere bombastiske Bourbons, som giver et fantastisk modspil til de sødere smags nuancer, men det er mere min personlige reference end en egentlig kritik af dette batch. For ærligt, så skal man være mere en god gammeldags kritisk, for at kunne finde noget at udsætte på dette batch, ja så skulle det da lige være prisen på 1600 gode danske kroner. Hvilket er det eneste der gør, at dette batch modtager en lavere score, end jeg gav både 2016 og 2017 udgaverne, som opnåede top karakterer.

Score: 91/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Undertegnede ønsker at takke vores alle sammens passionerede, whiskey fællesskabs elskende udlandsdansker Johnny Michaelsen, for at sende mig samples af Four Roses 2017 Small Batch – Limited Edition udgave. Den anmeldte sample blev sendt til undertegnede ud af en pludselig opstået næstekærligheds følelse fra afsendernes side. Johnny har ingen form for finansiel interesse i hverken Kirin/Four Roses eller whiskey importører, der fører Four Roses i deres sortiment.

Den anmeldte flaske af Four Roses Small Batch – Limited Edition 2019 er købt af min medredaktør Henrik på en af sine utallige rejser til USA, hvoraf en sample blev sendt til undertegnede på en skyfri iskold december nat tilbage i 2019.

Anmeldelsen af Four Roses Small Batch Limited edition 2018 er skrevet af Henrik Brandt.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *