Anmeldelser

Four Roses Small Batch Select

Siden etableringen i 1888 har Four Roses destilleriet i Lawrenceburg, Kentucky oplevet enorme opture og lige så mange nedture. I dag bliver de opfattet som en af de dygtigste producenter – men sådan har det ikke altid været; Specielt i de magre år for Bourbon i 70’erne og 80’erne oplevede man både nedgang i omsætning og kvalitet i selve produktet. Det startede ellers godt – og Four Roses var endda et af de bedst sælgende Bourbonmærker i tiden før og efter 2. verdenskrig. Da de magre år startede, besluttede den daværende ejer (Seagram), at tiden var inde til at fokusere på Blended Whiskey i stedet for Bourbon – og man tog derfor den drastiske beslutning kun at sælge Four Roses Bourbon internationalt – mens selve navnet (der jo var kendt af de fleste) nu blev brugt på deres billige Blended produkter (som blev solgt nationalt).

Der skete derfor det helt unikke, at navnet Four Roses nationalt blev forbundet med billig (og ofte dårlig) whiskey – mens navnet internationalt fik et bedre og bedre ry. Specielt i Japan var dette tilfældet, da man eksporterede kvalitetsprodukter dertil i stor stil i denne periode. Den dag i dag har Four Roses en nærmest kultagtig status i Japan og de flasker der i den periode blev eksporteret, opnår fantastiske priser på auktioner. Og det groteske var, at Four Roses navnet på dette tidspunkt som sagt nærmest var synonym med ”bottom-shelf” whiskey i USA.

Men så skete der noget.

Detaljerne er ikke helt klare, men det er formodentlig kombinationen af Kirin’s køb af Four Roses i 2002 og en utrættelig indsats fra den kendte Master Destiller Jim Rutledge, der på det tidspunkt arbejde i virksomheden. Sikkert er det dog, at Kirin (en gigantisk Japans koncern, mest kendt for deres øl af samme navn) besluttede at gen-introducere Four Roses på det amerikanske marked som et kvalitets Bourbonprodukt. Man havde jo set hvor populært produktet var i Japan – og var derfor overbevist om at man kunne genvinde det tabte renomme og den tabte omsætning.

Det var en klog beslutning og Four Roses er i dag et af de mest respekterede navne i branchen. Årsagen til dette skal næste udelukkende findes i kvaliteten og bredde af deres produkter; De laver alt fra deres standard ”Yellow label” produkt der i Danmark kan købes fra 150 kroner til eksklusive ”Special editions” der kan koste flere tusinde kroner herhjemme.

De fleste større producenter af Bourbon bruger kun en eller to forskellige mash bills (kornblanding) og en enkelt type gærceller. Sådan er det ikke hos Four Roses, hvor man bruger to mash billls og fem forskellige gærtyper. Kombineret giver det 10 forskellige ”opskrifter” – og dette har været med til at skille Four Roses ud fra mængden.

Ingen andre opererer med så mange forskellige opskrifter – og som du kan se på oversigtsbilledet, så giver de også forskellige smagsprofiler. 4-bogstavs betegnelserne er primært af teknisk karakter. Det første bogstav er altid ”O”, det næste indikerer mash bill (”B” har højt indhold af rug og ”E” har laverer indhold af rug), det næste er altid ”S” og det sidste indikerer typen af gærceller. Du kan læse mere og kombinationerne på https://fourrosesbourbon.com/our-recipes/.  

Deres produkter

Indtil for nylig havde man tre standard produkter som blev solgt globalt:

 1. ”Yellow Label”. Dette er deres billigste produkt og indeholder alle 10 opskrifter for konsistens.
 2. ”Small Batch”. Her er vi et niveau oppe både pris- og kvalitetsmæssigt. Der bruges 4 opskrifter til dette produkt.
 3. ”Single Barrel”. Som navnet indikerer, så er der kun brugt whiskey fra samme tønde og derfor kun en enkelt opskrift. Man bruger OBSK opskriften til dette produkt. Man kan i øvrigt købe specialudgaver af deres Single Barrel produkt som er baseret på en specifik opskrift og som desuden er ufortyndet ”barrel strength”. Kvaliteten af disse udgaver er ofte tårnhøje – og jeg har selv i skrivende stund skrabet otte af de 10 udgaver sammen.

”Small Batch Select”, som denne anmeldelse handler om, støder til familien som det 4. standardprodukt – så lanceringen er en ret stor ting. Flaskeformen er den samme som til deres ”Small Batch” produkt, men skiller sig ud fra dette på følgende punkter:

 • Der bruges seks forskellige opskrifter (OBSV, OBSK, OBSF, OESV, OESK og OESF)
 • Alkoholprocenten er 52 og derfor noget højere end de normale 45% i Small Batch udgaven.
 • Non-chill filtered (læs mere i vores oversigt over fagudtryk) – det eneste medlem af standardfamilien der er uden denne filtrering.

Prismæssigt ligger man lige en tand over deres Single Barrel produkt.

Og så til selve anmeldelsen ….

Four Roses Small Batch Select

 • Producent: Four Roses
 • Destilleri: Four Roses Distillery, Lawrenceburg, Kentucky
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: Blanding af 6 og 7 år gamle Bourbon
 • ABV: 52 %
 • Mash Bill: Kombination af mash bill ”E” (75 % majs, 20 % rug og 5 % bygmalt) og ”B” (60 % majs, 35 % rug og 5 % bygmalt)
 • Pris: $50-60 – officiel dansk pris endnu ikke offentliggjort (forventes at blive 400-450 kroner).

Duft: Alkoholen kommer en del mere igennem end jeg havde forventet – men ikke på en ubehagelig måde. Det er en langt mere krydret duft sammenlignet med deres andre produkter. Der er også noget frugt over duftindtrykkene – jeg tænker æbler og måske endda æbler der har ligget fremme, afskårne, et stykke tid. De klassiske Bourbonindtryk er nedtonede – nok grundet det mere krydrede indtryk. 

Smag: Ka-pow! Krydderierne fra duften fylder hele munden og den vanilje jeg manglede fra duften er tilbage – selv om den aldrig kommer helt op til overfladen. Smagen bliver længere på den bagerste del af tungen end nogen anden Bourbon jeg har smagt – ret specielt.

Eftersmag: Eftersmagen er middellang, men spiller andenviolin, da jeg stadig har den oprindelige smag på tungen intakt – næsten som om whiskeyen stadig er i min mund. Det har den side-effekt, at jeg kan blive ved med at trække luft hurtigt ind gennem munden og få følelsen af at jeg kan forlænge eftersmagen flere gange.

Konklusion: Four Roses har lavet et super interessant produkt som giver et meget kompliceret og meget krydret smagsindtryk. Jeg er meget imponeret, men det er omvendt ikke en whiskey jeg ville nyde hver dag – dertil er indtrykkene for voldsomme. Four Roses har bl.a. udtalt at Small Batch Select er inspireret af deres 130th Limited Edition, men jeg kan selv ikke helt finde de samme noter. Til prisen – og den (relativt) høje ABV synes jeg dog de har et potentiel hit. Kan ikke vente med at prøve den i en Old Fashioned, iøvrigt. Tror den krydrede smag vil komplementere Angostura og sukker sirup ganske glimrende. 

Score: 87/100

Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Den anmeldte flaske er købt i Four Roses Gift Shop to dage efter den blev frigivet til $60.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *