Anmeldelser

Blanton’s – The Original Single Barrel Bourbon Whiskey

 

Maj 2019 er BLANTON’S måned her på StraightWhiskey.dk. Du vil hver mandag kl. 08:00 kunne se en anmeldelse af en af deres fire produkter: Original Single Barrel, Special Reserve, Gold og ”Straight from the Barrel”. Hvis du vil have en e-mail når vi lægger dem på, så kan du abonnere på nyheder i højre side af bloggen. Dette er den første anmeldelse i serien og handler om deres ”Orignal Single Barrel” produkt.

Når man har interesseret sig amerikansk whiskey i et stykke tid, så vil man uvægerligt støde på mærket Blanton’s; Flaskens udseende er ikonisk, historien bag er enestående – og de fleste af produkterne smager fortryllende. I Danmark kan man (som oftest) købe fire forskellige udgaver af deres produkter – og det er disse udgaver denne serie handler om.

Alle Blanton’s produkter er såkaldte ”single barrel” produkter. Det betyder, at hele indholdet i en given flaske kommer fra samme tønde – og du kan på Blanton’s flasker altid læse hvilken tønde whiskeyen stammer fra. Du kan også læse hvilken dag whiskeyen er blevet hældt ud af tønden (den såkaldte ”Dump Date”). Specielt i USA er det en sport at finde en flaske med en Dump Date der matcher vigtige dage i ens liv – typisk børns fødselsdage eller bryllupsdage.

Alle Blanton’s produkter har desuden en ikonisk prop med en lille metalstatue af en rytter på en hest. Det er en hyldest til Kentuckys stolte traditioner omkring hestevæddeløb. Faktisk er det sådan, at der er flere heste end mennesker i staten Kentucky – og der er i øvrigt desuden dobbelt så mange whiskeytønder der lagrer end der er mennesker. Et lille kuriosum i forbindelse med den lille hestestatue er, at man kan finde et bogstav ved den bagerste hov på hesten. Det er forskellige bogstaver – men alle nogen der indgår i ordet ”Blanton’s”. Og jeg behøver vel næppe at sige det: Der er selvfølgelig gået sport i at samle så mange propper, at man kan stave til det fulde navn. Faktisk er det således at man kan sende et fuldt ”sæt” til Buffalo Trace destilleriet – som så kvitterer ved at sende dem retur en stav fra en tønde som du kan se nedenfor (mod betaling).

Blanton’s produkterne er opfundet af den berømte – og nu afdøde – Master Distiller ”Elmer T. Lee” hos Buffalo Trace. Han opkaldte produkterne efter hans mentor ”Albert Bacon Blanton” der var direktør hos Buffalo Trace indtil 1952. Efter sigende havde Elmer fået til opgave at lave et nyt produkt i den lidt højere ende – og han fik derfor ideen til ”Single Barrel” konceptet. Det kan du læse meget mere om det i den næste anmeldelse af deres ”Gold” produkt.

Det første Blanton’s produkt så dagens lys i 1984.

 

Blanton’s – The Original Single Barrel Bourbon Whiskey

 • Producent: Buffalo Trace Distillery
 • Destilleri: Blanton Distilling Company
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS
 • ABV: 46,5 %
 • Mash Bill: Buffalo Trace Mash #2 (formodentligt 80 % majs, 15 % rug og 5 % bygmalt)
 • Barrel #: 365
 • Flaske #: 176
 • Dump date: 12. april 2016
 • Lagerlokation: Warehouse H, Rick 7.
 • Pris: 399 kr (oktober 2016). Nuværende niveau er 500-600 kroner.

Duft: Jeg bliver med det samme mødt af de helt klassiske Bourbon noter, med karamellen en anelse kraftigere end vaniljen. Det er også en kant af noget citrus som jeg ikke lige havde forventet. Der er også en anelse eg i duften og det er som forventet, da Blanton’s produkter typisk ikke bliver lagret i mange år. Alt i alt vil jeg sige et harmonisk duftindtryk der hverken overrasker positivt eller negativt.

Smag: Alkoholen kommer ind noget kraftigere end jeg havde forventet, specielt fordi den ikke er mere end 46,5% ABV. Selve smagen er meget tæt på duften og jeg kan fortsat smage en anelse bitterhed fra noget der minder om appelsin forrest i ganen. Jeg kan også smage noget der minder om smørkaramel da jeg smager anden gang – noget som jeg ikke fangede i første omgang. Igen en meget behagelig smagsoplevelse, som dog ikke får mig helt op at ringe.

Eftersmag: Lidt kortere end jeg havde håbet og med primær fokus på alkoholen og egetræ. Man når lige at fornemme vaniljen i eftersmagen, men den forsvinder relativt hurtigt.

Konklusion: Der er tale om et klassisk og godt Bourbon produkt der ikke skuffer – men hvor du også kan finde bedre produkter i samme prisleje. Den flaske jeg her har anmeldt, har desuden været åben i næsten 2½ år og det kan have haft en betydning på niveauet i dag. Og så skal man huske at duft, smag og eftersmag kan være forskelligt fra tønde til tønde, da der jo er tale om et single barrel produkt.

Score: 82/100

Kategori: Rigtig God

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Den anmeldte flaske er købt i oktober 2016 hos whiskyexperten.dk for 399 kroner. Det nuværende prisniveau i Danmark er 500-600 kroner og kan købes adskillige steder i dette prisleje.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *