Anmeldelser

J.W. Dant Bottled in Bond

J.W. Dant mærket, som dagens anmeldelse omhandler, er navngivet efter Joseph Washington Dant. Dant drev oprindeligt landbrug på familiens gård; Dant’s Station i Nelson County, Ky, men slog sig samtidig i 1836 på at destillere Whiskey. Som andre på daværende tidspunkt, med al sandsynlighed for at supplere familiens indkomst. Angiveligt var pengene små, så Dant havde ikke råd til at investere i et destillationsapparat og valgte derfor en noget alternativ løsning. Nemlig at bygge sit eget destillationsapparat ud af en udhulet poppel stamme. Hvilket, hvis du nu sidder og tænker, lyder som en lidt for god vandrehistorie, at jeg kan forsikre dig om, ikke er tilfældet. Og hvis det har din interesse, har Michael Veach skrevet en anbefalelsesværdig artikel om brugen af netop denne type destillationsapparat.

Da Dant var landmand dyrkede han selvsagt selv sin korn og gær og byggede endda selv de fade, som han brugte til at lagre sin Whiskey i. Hvilket får mig til at tænke på den lettere luftige grain to glass betegnelse, som mange nyere destillerier, mere eller mindre uberettiget bruger til at beskrive sig selv med. Men i Dant’s tilfælde, han helt legitimt kunne have brystet sig af.

Rygter vil, at Dant som årene gik, producerede mere Whiskey end de lokale kunne nå at købe og konsumere. Hvorfor han lod en tømmerflåde opføre, så han kunne fragte sin overskydende tønder Whiskey ned af Mississippi floden, for at sælge dem i New Orleans. Som nævnt tidligere, var Dant i starten af sin karriere ikke nogen velhavende mand. Og havde derfor ikke råd til at købe en hest i New Orleans, som han kunne tilbagelægge vejen hjem på. Hvorfor at han ikke havde andre muligheder, end at gå de Ca. 1400 kilometer hjem. Den sidste del af historien skal nok tages med et gram salt. Hvorimod den første del er yderst plausibel, tidsalderen som Dant destillerede i, taget i betragtning.

De næste tre årtier steg Dant’s omsætning støt og roligt og endelig i 1870 havde han nok penge til at bygge – hvad der i hans tid, svarede til et moderne destilleri og udskifte hans “log still” med en pot still i kobber. Dant gik bort i 1902, men havde for inden trukket sig tilbage og overladt driften af sit destilleri til sønnerne George og Wallace.

Dant og hans kone havde i alt syv sønner, som alle trådte i deres fars fodspor. Det til trods er det den ældste af Dant sønner; Joseph Bernard Dant, som eftertiden bedst husker. Da han var manden, som i 1854, sammen med D.H. Taylor og J.T. Williams etablerede Cold Springs distillery, som med tiden kom til at lancere Yellowstone Whiskey mærket.

Som næsten alle andre destillerier i Amerika blev Dant familien tvunget til at lukke deres destillerier ned under forbudstiden (1920 – 1933). Deres Whiskey mærker blev dog stadig solgt, blot af andre producenter, som havde licens til at sælge Whiskey til såkaldt medicinskbrug. Heriblandt Brown-Forman og Stitzel-Weller.

Ved forbudstidens afslutning var seks af Dant’s syv sønner stadig i live. Ved fælles hjælp, fik de renoveret og genåbnede deres fars gamle destilleri, som blev omdøbt til Dant & Head distillery.

Joseph Bernard Dant og hans seks sønner fik opført et nyt destilleri, som fik beliggenhed i Jefferson County, Ky og navnegivet Yellowstone Distillery, efter deres bedst sælgende Whiskey mærke.

Til trods for at Dant familien i en lang årrække havde deres virke hos de to destillerier, blev begge med tiden solgt. Dant & Head distillery blev solgt til Arm and Hammer, som i 1952 solgte destilleriet til Schenley. Yellowstone Distillery blev i 1944 solgt til det legendariske Glenmore. Hvorefter United Distillers i 1987 købte både Schenley og Glenmore.

United Distillers solgte J.W.Dant og Yellowstone mærkerne til Heaven Hill i 1994. Hvorefter Heaven Hill solgte Yellowstone mærket til Luxco som fusionerede med Limestone Branch Distillery i 2014, hvor mærket rangerer ind under nu til dags. Og her kommer der en sjov lille kuriositet ind i billedet. Limestone Branch er nemlig stiftet og drevet af de to brødre, Steve og Paul Beam. Som på deres fars side, er slægtninge af Minor Case Beam familien. Hvorimod deres mors familie, er slægtninge af J.W. Dant. Så man må i den grad sige, at Yellowstone mærket, af omveje, langt om længe har fundet hjem.

Men ved Steve og Paul Beam, stopper Dant familiens virke, i nyere tid Amerikansk Whiskey historie ikke. For tilbage i 2019 annoncerede John Wallace Dant – hvis tip, tip, tipoldefar var ingen ringere end J.W. Dant selv, at han havde planer om at citat; “genoplive Dant eftermælet en tønde af gangen!” Når hans fremtidige Log Still Distillery i Gethsemane, KY stod færdigopført. Hvilket i marts 2021 afstedkom at Heaven Hill sagsøgte ham for krænkelse af deres J.W. Dant trademark samt konkurrenceforvridende virke. Ni måneder senere faldt søgsmålet ud i fordel til Heaven Hill, og Log Still blev tvunget til at stoppe med at bruge J.W. Dant mærket. Dog er det Log Still tilladt at referere til historien og deres familiære tilknytning til J.W. Dant. Men selve navnet må ikke benyttes i forbindelse med branding af deres eget Whiskey mærke. Yderlig mere skal Log Still referere til J.W. Dant, som Joseph Washington Dant, for at undgå forvirring imellem Heaven Hill’ Whiskey mærke og manden, som mærket er opkaldt efter. Hver gang Log Still refererer til Joseph Washington Dant, skal de samtidig oplyse, at de ikke ejer mærket, ej heller har nogen tilknytning til det. Det sidste kan man så sætte spørgsmålstegn ved. Og i sit stille sind tænke, om et Dant familiemedlem, i sidste ende, ikke har større tilknytning til mærket, end det er tilfældet med en spirituskoncern, som i sin tid blot har købt rettighederne til det? For hvis tilknytning til Whiskey mærker med en lang historisk arv, pludselig er blevet et must, kan jeg hurtigt remse en række destillerier op, som i givet fald skal underlægges lignende begrænsninger. Ingen nævnt ingen glemt.

Log Still er i skrivende stund stadig under opførsel, dog kan man allerede nu i Amerika købe aftapninger af deres Monk’s Road og Rattle & Snap Whiskyer, som de selvsagt har sourced fra tredjepart.

Igennem årene er der blevet udgivet forskellige udgaver af Dant Bourbon mærket, dog har langt størstedelen haft Bottled in Bond udgave som omdrejningspunkt, som har varieret i alder, og er selvsagt blevet destilleret hos en række forskellige destillerier. Under Heaven Hill ejerskab er der foruden BIB udgave blevet udgivet en 40 % ABV udgave med tilnavnet “Older Bourbon”, som ikke længere er i produktion, samt en anden udgave, som jeg vil komme ind på om lidt.

Dant mærket må i den grad siges at stå i skyggen af et andet af Heaven Hill’s Bottled in Bond mærker, nemlig Evan Williams “White label” BIB. Hvilket jeg tænker at Heaven Hill selv bærer en god del af skylden for. Da det virker som om at de totalt underprioriterer Dant mærket. Som de ikke engang på deres hjemmeside, har opført som værende en del af deres portefølje og som yderlig mere ikke bliver solgt i samtlige Amerikanske stater. Under retssagen imod Log Still, kom det da også frem, at omsætning fra salget af Dant mærkerne havde været drastisk faldende de forgangene 16 år, og var gået fra en omsætning på 19,26 millioner kroner i 2004 til 8,8 millioner kroner i 2020. Hvilket, især set i lyset af det boom, som Amerikas Whiskey har oplevet i samme periode. Må betegnes som værende noget af en røvtur, for at sige det på godt Jysk.

Under min research til denne anmeldelse, var jeg en tur forbi TTB’ COLA register. For at se hvilke produkter, som Heaven Hill de forgangene 15 år har udgivet under Dant mærket. Og til min store forbløffelse, kunne jeg erfare, at de i 2016 udgav en Gin under navnet og året efter udgav en blended Whiskey, som indeholdt såkaldt “natural flavors”. Som dækker over alt fra aromaforstærkere til neutral ulagret spiritus. Hvilket må siges at være en envejs billet til at ødelægge et Whiskey mærke, som har sine rødder dybt forankret i den amerikanske Whiskey historie. Personligt håber jeg, at Heaven Hill kommer på bedre tanker, og at vi i fremtiden vil se Dant mærket blive bragt tilbage til fordums tid storhed.

Men lad os komme tilbage på sporet, før denne anmeldelse totalt slipper tøjlerne.

Dant mærket er, som nævnt, blevet destilleret af Heaven Hill siden 1994, ud fra deres 78% majs, 10% rug og 12% bygmalt mash bill. Derudover er den en NAS Whiskey, men da den samtidig er et Bottled in Bond produkt, ved vi, at den har været lagret i minimum 4 år. Det er måske værd samtidig at bemærke, at hvis andet ikke er angivet, skal en Amerikansk Whiskey, Bottled in Bond eller ej, altid være minimum 4 år gammel.

Måske ville det her være på sin plads at gå i rette med mig selv. For die hard fans af Heaven Hill vil vide, at det ikke er helt korrekt at sige, at Heaven Hill har destilleret Dant mærket siden 1994. For i 1996 mistede Heaven Hill deres Heaven Hill Spring Distillery til den notoriske brænd, som udover selve destilleriet også lagde 7 lagerhuse og Ca. 90.000 fade Bourbon i graven.  Hvilket resulterede i, at Heaven Hill ikke ejede et destilleri, indtil at de i 1999 købte “new” Bernheim fra Diageo. Hvilket vil sige, at J.W. Dant mærket, som så mange andre af Heaven Hill’s mærker i den periode, enten blev kontrakt destilleret hos tredjepart eller slet og ret sat på pause.

J.W. Dant Bottled In Bond Bourbon

  • Producent: Heaven Hill
  • Destilleri: ”new” Bernheim
  • Klassifikation: Kentucky Straight Bourbon Whiskey
  • Alder: NAS
  • ABV: 50 %
  • Mash Bill: 78% majs, 10% rug og 12% bygmalt
  • Pris: 329 Kr.

Næse: Klassisk Bourbon næse, der er drevet af en solid omgang mørk karamel, vanilje, brun farin, kirsebær, lys egetræ, læder og kardemomme.

Smag: Behagelig tør profil, som uden at være viskøs har en god mundfylde. En god del af duftindtrykkene bliver båret videre i selve smagen, og kommer til udtryk i karamel, vanilje, ristede toastbrød samt en pæn portion egetræ, som giver sig til kende, inden at eftersmagen træder ind i billedet.     

Eftersmag: Jeg skal lige love for, at hvad selve næsen og smagen havde undladt af krydderier, kommer til udtryk i den medium lange eftersmag. Som både byder på muskatnød, kanel, sort peber samt let bitter appelsinmarmelade. 

Konklusion: J.W. Dant er ikke nogen stor Bourbon i konventionel forstand, men hvis prisen er rigtig, kan mindre bestemt også gøre det. Til gengæld er den virkelig klassisk skåret med en rigtig fin balance og en dejlig bastant mundfylde. Og der er ikke skyggen af tvivl om, at man her får fuld valuta for pengene. Når det så er sagt, ville jeg personligt fortrække at spendere 70 kr. mere, og investere i en anden af Heaven Hill’s Bourbons, nemlig Evan Williams Single Barrel, som byder på en langt mere kompleks oplevelse.

Men nu hvor vi tager livtag med et Heaven Hill Bottled in Bond produkt, som er tilgængelige på det danske marked, tænker jeg, at 1000 kr. spørgsmålet hos mange af vores læsere er; Hvorvidt eller ej, at jeg fortrækker J.W. Dant over Evan Williams BIB, som er ikke så lidt af en darling hos mangt og mange Bourbon fans. Jeg vil dog undlade at anmelde Evan Williams BIB, da Henrik allerede tidligere har gjort dette. Og i stedet blot konstatere, at jeg klart fortrækker J.W. Dant , da den er Evan Williams overlegen, på en række parametre. Ikke nok med at J.W. Dant byder på en mere fyldig næse og smag, så er eftersmagen også betydelig længere. Til trods for at begge Bourbons er flasket ved 50 % ABV, har jeg altid fundet Evan Williams flad og uinspirerende, hvilket bestemt ville være synd at sige, er tilfældet med J. W. Dant. Når det så er sagt, koster J.W. Dant herhjemme, små 100 Kr. mere end Evan Williams BIB. Hvilket betyder, at prisen på de to Bourbons, går utrolig godt hånd i hånd med kvaliteten.

Score: 84/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Prisinformation: J.W. Dant BIB har indtil for nyligt, været tilgængelig på det danske marked, via Whiskyeksperten, men er i skrivende stund udsolgt.

Den anmeldte flaske er købt af undertegnede hos Whiskyeksperten.dk for 329 kr.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *