Anmeldelser

Slipknot No. 9 Iowa Whiskey

Helt tilbage i august 2020 fik jeg den flaske jeg i dag skal anmelde, som en gave af mine søde naboer. Jeg var ret imponeret over at han havde fundet en amerikansk whiskey jeg ikke allerede havde prøvet – givet det utroligt ringe udvalg i Danmark. Forklaringen var dog, at han havde spurgt den lokale vinhandler til råds og at selvsamme vinhandler har brugt flere timer i min kælder, så han havde måske kunnet huske, at netop Slipknot No. 9 Iowa whiskey var en af dem jeg ikke havde. Hvis du i øvrigt er på de kanter, så kan jeg klart anbefale at kigge ind i butikken og hilse på Claus Oxholm. Han har altid nogle sjove Bourbon/Rye på lager.

Anyway …

No. 9 er produceret af Cedar Ridge Distillery i staten Iowa og de har på det seneste fået en del positiv omtale. Bemeldte No 9. har endda for helt nyligt fået rosende omtale af den kendte skribent Fred Minnick. Jeg kom derfor at tænke på, at jeg aldrig havde fået åbnet den – det er der nu rådet bod på.

Lad mig kort tackle Slipknot (for dem der ikke kender dem), inden jeg går over til Cedar Ridge: Det er et meget kendt Heavy Metal band der blev dannet i 1995 – og de kommer fra byen Des Moines i staten Iowa. I 2019 indgik de et samarbejde med Cedar Ridge Distillery (også fra Iowa) og frigav sammen ”No. 9”, der referer til antallet af medlemmer i bandet. Selve whiskeyen er faktisk blended af bandmedlemmet Shawn Crahan (også kendt som ”Clown”).

De 9 charmetrolde fra Slipknot

Cedar Ridge Distillery blev grundlagt i 2005 i byen Swisher af Jeff Quint. Det var det første destilleri der åbnede i Iowa siden forbudstiden – på tide, skulle man mene, taget i betragtning af at netop Iowa er den stat der producerer mest majs i USA. Kentucky kommer f.eks. ikke engang ind i top-10.

I 2010 frigav de deres første whiskey og siden da har de oplevet en solid vækst. De har efterhånden en ganske stor portefølje på 10-15 produkter og en håndfuld af disse kan p.t. købes i Danmark.

No. 9 er blot kategoriseret som ”Whiskey”, da det er et blend af Bourbon og Rye. Den har også en ”Reserve” storebror der har været lagret et par år mere.

Mash bill’en er meget usædvanlig, da der er 35% maltet rug (der er ikke mange der malter deres rug) og hele 14% maltet byg (plejer at være uder 10%). De sidste 51% er naturligvis majs. Glæder mig virkelig til at prøve hvordan den sammenblanding smager.

Og med disse ord …

 

Slipknot No. 9 Iowa Whiskey

  • Producent: Cedar Ridge Distillery
  • Destilleri: Cedar Ridge Distillery
  • Klassifikation: Whiskey
  • Alder: 3-4 år
  • ABV: 45%
  • Mash Bill: 51% majs, 35% maltet rug og 14% maltet byg
  • Pris: Kan p.t. købes fra 549,- , herunder hos Juuls.dk og Vinoble.dk. Dyrest er p.t. kokkensvinhus.dk med 599,-.

Duft: Super lækker, nærmest cremet (hvis man kan sige det om en duft). Søde frugter, honning, let karamel, skumfiduser, totalt fravær af alkohol.

Smag: Ordet ”lækker” er igen det det kommer først frem, selvom det jo ikke er særlig specifikt. Karamel, vanilje, majs, papaya, mandel. Kan slet ikke smage den store andel af malt – overraskende.

Eftersmag: Godkendt. Til den korte side, men ganske behagelig.

Konklusion: Well ….. jeg var helt sikker på at blive skuffet; Mærkelig mash bill, produceret i en stat der ikke er kendt for whiskey, samarbejde med et celebrity band – you get the picture. Men jeg må i den grad sige at jeg er overrasket over hvor god denne whiskey er; Duften er helt i topklasse og smagen er utrolig behagelig og lækker. Det er virkelig en ”crowd pleaser” og jeg kunne godt finde på at nappe en flaske af deres ”Reserve”, næste gang jeg er i USA. Ja, prisen kunne godt lige have været lidt lavere, men den er for så vidt OK. Og så ser det ud som om den er blevet mindre og mindre tilgængelig i Danmark, så det kunne godt være, at du skulle nappe en flaske mens tid er. Jeg er i hvert fald meget glad for min 😊 

 

Score: 89/100
Kategori:
Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *