Anmeldelser

California Gold

Hvis du er musik interesseret, har du muligvis hørt om Bob Dylan’s The Great White Wonder, som i 1969 indvarslede starten på en lang række undergrunds distribuerede musikalbums, som blev kendt under fællesnævneren: Bootleg recordings eller slet og ret, piratoptagelser på dansk. En meget stor andel af disse LP’er blev optaget og distribuerede i relativt små oplag af hardcore musik fans. Der, udover at tjene en skilling, var drevet af passionen til musikken, og lysten til at dele den med venner og bekendte. I modsætning til LP udgivelser fra de etablerede pladeselskaber, blev original udgaven af The Great White Wonder i øvrigt, og som navnet antyder det, udgivet i et anonymt udseende hvidt LP sleeve.

Hvorfor jeg kom i tanke om den legendariske bootleg udgivelse er fordi, at de to Whiskyer, som dagens anmeldelser omhandler, på mangt og mange måder har en lignende DNA.

Først fremdeles bærer flaskerne ingen etiketter. Hvorfor vi heller ikke har skyggen af anelse om, hvad de indeholder. Yderlig mere er de blended og distribueret af en person, som går under et alias. Og hvis man overhovedet skulle have chancen for at købe en flaske, skulle man kende nogen i Whiskey miljøet, som kendte nogen, som kendte vedkommende.

De blends – da der med tiden blev udgivet to forskellige udgaver, blev kendt under navnet; California Gold og var blended af en fyr, som navnet antyder det, var bosiddende i Californien og gik under aliasset; Danny Strongwater.

Herhjemme er det nok de færreste, der har hørt om navnet, men i Amerika blev Strongwater’s blend med tiden et kultfænomen, og derfor også ekstremt eftertragtet. Først fremdeles, da rygterne om at hans blend i blindsmagninger, fejede konkurrenter som bl.a. Van Winkel samt de forskellige udgaver fra Buffalo Trace’s Antique Collection af banen. Næst fremdeles, da Punch i 2017 bragte en artikel af forfatteren Aaron Goldfarb, hvor Strongwater medvirkede.

Selve historien om Strongwater’s blends startede dog en håndfuld år før Goldfarb med sin artikel, udbredte kendskabet om California Gold til den Whiskey hungrende del af den Amerikanske befolkning.

Som så mange andre, der har en stor passion for Whiskey, byttede Strongwater samples med venner og bekendte i sin Whiskey kreds. Og i forbindelse med disse byttehandler, ville han fra tid til anden inkludere samples af hans blend. Ifølge Goldfarb, ledte dette til, at en af Strongwater’s bekendte ønskede at købe to flasker af ham, som han serverede for de mange gæster, der jævnligt frikvarterer hans hjemmebar. Hvorefter efterspørgslen og rygterne om kvaliteten af hans blends fik sit eget liv via de sociale medier. Som også blev Strongwater’s yndede platform til at sælge sine blends igennem. Dog med det krav, at potentielle købere, havde en ven, som Strongwater allerede var bekendt med. Og som kunne garantere, at vedkommende ikke videresolgte sine flasker. Men selv åbnede og konsumerede dem. Desuden skulle købere højt og helligt love, ikke at poste billeder af deres flasker, via sociale medier, for at undgå at blendet kom for meget i søgelyset og dermed gik hen og blev mainstream. Hvorfor at Strongwater så i 2017 gik med til at blive interviewet til Punch, kan så undre en del. Men måske vidste han allerede, på det tidspunkt, at hans blends sang på sidste vers. Men mere om det lidt senere.

Det er egentlig meget nærliggende, og i tråd med den før omtalte DNA, som omgiver California Gold, at jeg selv har modtaget samples af de to blends, som denne anmeldelse omhandler, af en god ven, som er bosiddende i Sverige. Som igennem sin Amerikanske kammerat, i tidernes morgen, fik mulighed for at købe flaskerne af Strongwater. Det var derfor også oplagt, da jeg skulle lave research til dagens anmeldelse, at række ud til min svenske kammerats ven, som er bekendt med Strongwater’s sande identitet og har et indgående kendskab til hans blends. Selvsagt i den udstrækning, som Strongwater ellers har været villig til at videregive informationer om dem.

Som nævnt har Strongwater lavet to udgaver af hans California Gold. En “standard” udgave, samt en high rye udgave. De to udgaver, som jeg anmelder i dag, stammer enten fra 2016 eller 2017 og kostede på daværende tidspunkt 700 Kr. for en 375 cl. flaske. Så der er på ingen måde tale om et billigt blend her. Men eftersigende er det også “premium” Whiskey, hvoraf en betydelig andel skulle være flasket ved fadstyrke, der indgår i de to blends. Til trods for at det kun er Strongwater, som med 100 % sikkerhed kender blend opskrifterne. Kunne min “kilde” oplyse, at der eftersigende bl.a. indgår Buffalo Trace’s Stagg Jr. samt de såkaldte B og C barrels fra Willett’s Family Estate Bottled Single Barrel Bourbon serie, hvoraf langt størstedelen var 20 år plus Bourbon. Og for at det ikke skal være helt løgn, tilføjer Strongwater et drys guld støv til hver af sine flasker.

Hvorfor jeg simpelthen ikke kan undlade at tænke på, om Strongwater havde en forudanelse om det hysteri og hype, som hans blends muligvis ville skabe. For blendets navn og hans lille guldstøv stunt, leder unægtelig tankerne hen på det Californiske gold rush, som startede i 1848 og som fik cirka 300.000 mennesker til at strømme til staten. Ikke ulig, og i overført betydning, det hysteri, som vi oplever, når det kommer til sjældne flasker Whiskey. Eller så er det netop en stor parodi over det selv samme?

Meget vand er løbet under broen siden Strongwater startede med at blende. Og selvom min kilde ikke med sikkerhed ved, om han stadig er aktiv, er en ting sikkert. Og det er, at i så fald har hans blends ændret sig, eller så er de blevet så bekostelige, at de ikke er til at betale med menneskepenge. For ikke nok med at Stagg Jr. på nuværende tidspunkt er næsten umulig at opdrive, så er B og C single barrel udgaver fra Willett ikke til at betale for.

California Gold (standard udgaven)

 • Producent: “Danny Strongwater”
 • Destilleri: Ikke oplyst.
 • Klassifikation: Ikke oplyst
 • Alder: Ikke oplyst
 • ABV: Ikke oplyst
 • Mash Bill: Ikke oplyst
 • Pris: 700 kr. for 375 cl.

Duft: Ufattelig kompleks og virkelig voluminøs næse, hvor man slet ikke er i tvivl om, at man har med en Whiskey at gøre, som rummer en meget høj alkoholprocent. Hvilket kommer til udtryk i før omtalte kompleksitet, samt en virkelig behagelig varme i bunden af glasset. Det første jeg fanger, er en klokkeklar duft af kirsebær, brunfarin, hvedebrød, samt en fantastisk krydret barrel char note. Med et dybere liggende lag af appelsinskal, nelliker samt en duft af saltede smør ristede popcorn. 

Smag: Fyldig mundklæbende profil – som i sin viskositet minder mere om dessertvin end Bourbon. Selve smagen starter ud med en lettere ulden og virkelig frugt sød smag af kirsebær og karamel, som får følgeskab af fersken, lakridsrod samt pæretærte, hvor der er brugt et beundringsværdigt lag marcipan. 

Eftersmag: Smagen i sig selv varer ved virkelig længe, men da eftersmagen langsomt kommer snigende, sker det i form af en mundprikkende fornemmelse af sort peber, der blander sig med Mathilde kakaomælk.   

Konklusion: Indrømmet, så er jeg blæst fuldstændig bag over af selve næsen i ”Danny Strongwater’s” blend, som kan konkurrere med næsen på nogle af mine favorit Bourbons. Selve smagen er markant anderledes end flertallet af de Bourbons, som forefindes på markedet. Da den som nævnt, i sin mundfylde, minder om en dessertvin. Og ikke ulig visse dessertvine, er det også her sødmen, der er i højsædet. I en grad, der gør, at den næsten kammer over, men heldigvis bliver reddet på målstregen af den krydrede eftersmag. Der er ikke skyggen af tvivl om, at ”Strongwater’s” blend er virkelig godt skruet sammen, og vil appellere til fans af meget frugt søde Bourbons. Personligt ville jeg dog ønske, at den fantastiske krydrede barrel char note i næsen, også havde optrådt i selve smagen. Som utvivlsomt ville have skabt en større kompleksitet, samt en kontrabalance til den frugt søde smag.

Score: 86/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

California Gold – High Rye

 • Producent: “Danny Strongwater”
 • Destilleri: Ikke oplyst
 • Klassifikation: Ikke oplyst
 • Alder: Ikke oplyst
 • ABV: Ikke oplyst
 • Mash Bill: Ikke oplyst
 • Pris: 700 kr. for 375 cl.

Duft: Fuldstændig ligesom det også var tilfældet med standard udgaven af California Gold, er der ingen tvivl om, at der også her er tale om en Whiskey med en betydelig alkohol procent. Igen bliver jeg budt velkommen af en duft af kirsebær, som dog her er betydelig mere nedtonet. Grundet en rug tung, vel krydret og virkelig delikat element, som utvivlsomt minder om Four Roses OBSV udgave af deres single barrel Bourbon. Som jeg i øvrigt er kæmpe fan af. Her er noter af let syrlige røde bær, karamel, kanel, egetræ samt en, om end nedtonet, duft af rød chili peber.   

Smag: Et rendyrket festfyrværkeri af smagsnoter, som byder på en overdådig smag af mørk karamel, kiksekage lavet på let bitter mørk chokolade, mørkristede kaffebønner, forkullede egetræ, læder, samt en på en og samme tid syrlig/sød smag af citrus og abrikoser, bagerst i mundhulen. 

Eftersmag: Imponerende lang eftersmag, hvor de forskellige smagsnoter langsomt fortager sig. Før at en frugt sød smag af kirsebær indfinder sig yderst på spidsen af tungen. Imens en støvet smag af kanel, ligger sig til rette i den resterende del af munden.

Konklusion: Jeg er, som jeg muligvis har skrevet i tidligere anmeldelser, en virkelig stor fan af Bourbons med et højt indhold af rug, så dette blend går rent ind hos mig. Næsen er yderst delikat, men det er i selve smagen samt eftersmagen at Strongwater’s blend virkelig skinner igennem. Jeg er helt solgt til den eksklusive høj aromatiske dybe smag, som de ristede, forkullede og mørke smags nuancer tilsammen udgør. Og som på fornemmeste vis, bliver rundet af det syrlig/søde element, som citrus samt abrikos smagen bibringer.

Score: 94/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Undertegnede ønsker at takke Linus Jonsson for at sende mig de anmeldte samples. Samt Jonathan Renshon for at være behjælpelig, med at videregive informationer om California Gold blended.

Fotoet der er bragt i denne anmeldelse er taget af Linus Jonsson.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *