Cocktails

Rock & Rye

Rock & Rye

Jeg kan lige så godt fra starten lægge mig fladt ned og erkende, at jeg ikke er den store cocktail kreatør. Bevares, jeg kan da godt på en utrolig god dag lave en Whiskey Sour, men meget længere strækker mine evner heller ikke. Hvilket også er grunden til, at vores Whiskey baserede cocktail opskrifter, normalt bliver skrevet af min medredaktør Henrik. Som jeg skulle hilse at sige, laver en ondsindet Old Fashioned.

Men i dag er det altså undertegnede, der står i køkkenet, som mest af alt skal læses i overført betydning, da jeg rent faktisk befinder mig ved vores spisebord. Hvilket skyldes, at jeg for et par måneders tid siden, lavede research til en anmeldelse om Hochstadter’s Family Reserve Rye. Og i den forbindelse, blev bekendt med Cooper Spirits Co’s færdiglavet Slow & Low – Rock & Rye, som gav mig lyst til at lave min” egen udgave af den klassiske ”cocktail”.

Rock & Rye kan dateres helt tilbage til det 19. århundrede. Hvor et hvert apotek i U.S.A. i 1870’erne, med respekt for sig selv, havde Rock & Rye i deres sortiment. Hvor produktet – hvor besynderligt det end kan lyde i vore dage, ofte blev markedsført og solgt som hostesaft. Den kunne kurere alt, lige fra forkølelse til selv kræft, som en annonce fra 1891 reklamerede for. Rock & Rye var endda klassificeret som værende et lægemiddel og blev derfor også pålagt en betydelig lavere beskatning end alkohol gjorde. Hvilket var yderst fordelagtigt for producenterne. Dette satte regeringen dog en stopper for i 1883, da Rock & Rye blev omklassificeret som værende ”distilled spirit”, og derfor blev beskattet på lige fod med andre alkoholtyper.

TTB foreskriver at Rock & Rye, ved lov minimum skal indeholde 51% Rye Whiskey, Straight Rye Whiskey eller Whiskey destilleret ud fra en rug mash. Derudover skal den enten indeholde kandiseret sukker eller sukkersirup og skal minimum have en alkoholprocent på 24 % ABV. Det er tilladt at tilsætte frugt, frugt juice eller andre naturlige aromaforstærkere, men dette er ikke et krav. En Rock & Rye må også indeholde vin, som dog maximalt må udgøre to en halv procent af det totale indhold.

Der findes talrige udgaver af den klassiske Rock & Rye, som i modsætning til den opskrift jeg følger, b. la. også kan indeholde kirsebær, ananas, sirup, honning, og tørrede kransburre.

I Amerika producerer en lang række producenter færdiglavet Rock & Rye, hvoraf b. la. Jacquin’s Rock & Rye, Hochstadter’s Slow & Low – Rock & Rye og Mr. Boston Rock & Rye kan nævnes. Hvorimod vi herhjemme må kigge langt efter produktet.

Ingredienser til en 700 ml. flaske Rock & Rye

 • 1 flaske 70 cl. Rye Whiskey. Valget af Rye Whiskey, er en smags sag, men mere om det lidt senere.
 • 2 1/2 skive citron
 • 2 1/2 skive appelsin
 • 2 hele kanel stænger
 • 4 hele kryddernelliker
 • 4 tørrede abrikoser
 • 45 g. kandiseret sukker. Hvis du vil have din Rock & Rye sødere, kan du tilføje mere kandiseret sukker.

Jeg har set opskrifter på Rock & Rye, som foreskriver at man med fordel kan købe den billigst tilgængelige Rye Whiskey på markedet. Dette mener jeg bestemt er ukorrekt. Da smagen samt kvaliteten af din Rye Whiskey, selvsagt er afgørende for udfaldet af din Rock & Rye. I denne opskrift valgte jeg at bruge James E. Peppers 1776 Rye – eksport udgave på 46 % ABV. der er sourced fra MGP og er lavet på deres klassiske 95% rug mash bill. Hvorfor valget faldt på netop denne Rye, var fordi at jeg ønskede at min Rock & Rye skulle være krydderi drevet og knap så sød, som det ville havde været tilfældet, hvis jeg havde brugt en konventionel Rye Whiskey fra Kentucky, med et relativt lav indehold af rug. Dette er dog en smagssag.

Udstyr:

 • Patentglas der minimum kan indeholde 1 liter.
 • 700 ml. patentflaske eller lignende.
 • Fintmaskede si.
 •  

Fremgangsmåde:

 1. Steriliser dit patentglas med kogende vand og lad det lufttørre.
 2. Vask citronen og appelsinen grundigt, før at du skærer dem i skiver. Bemærk at citron og appelsinskal skal forblive på. Fjern derefter forsigtigt citron-kernerne.
 3. Tilføj samtlige af dine ingredienser og hæld din Rye Whiskey i glasset.
 4. Forsegl låget og opbevar glasset et køligt og mørkt sted i Ca. 7 – 10 dage. Jeg anbefaler dog, at du efter ca. 7 dage tilsmager din Rock & Rye og eventuelt tilføjer mere kandiseret sukker, hvis du ønsker en sødere smagsprofil. Eller fjerner ingredienserne, hvis du synes at din Rock & Rye har opnået din fortrukne smag.
 5. Når din Rock & Rye har opnået din fortrukne smag, skal du si ingredienserne fra, hvorefter din Rock & Rye er klar til at blive hældt på flaske. Hvis du vælger at genbruge den flaske, som din Rye Whiskey kom i, er der ingen grund til at sterilisere den. Hvis du derimod har købt en patentflaske eller lignende, er dette dog påkrævet. Husk også at steriliser den tragt, som du eventuelt benytter, til at hælde væsken på flaske med.

Rock & Rye kan serveres neat eller med en god stor isterning i et tumbler glas, alt efter smag og behag. Personligt fortrækker jeg selv, at drikke min Rock & Rye neat i et Glencairn Whiskey glas. Da jeg mener at kombinationen mellem isen og tumbler glasset, ligger en dæmper på selve duft samt smagsprofilen.

Rigtig god fornøjelse 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *