Cocktails

Whiskey Sour

Whiskey Sour er en nærmest ikonisk cocktail – og en der tager dig med storm når du lærer den at kende. Det er også en cocktail der fuldstændigt kan ændre folks synspunkt på whiskey. Jeg er selv en af dem – og jeg rørte ikke whiskey før jeg opdagede Whiskey Sour.

For mange mennesker er det den cocktail de bestiller når de er ude – men det er også en cocktail der kræver lidt øvelse at mestre derhjemme. Men bare rolig: Når du følger instruktionerne i dette indlæg, så kan du lave en Whiskey Sour der er lige så god som på en cocktailbar.

De tidligste referencer til denne cocktail stammer fra USA i 1870 – men den er formodentlig endnu ældre. Der findes et hav af variationer over Whiskey Sour, såsom ”New York Sour”, ”Bordeaux Sour”, etc., etc. – og der er endda variationer over grundopskriften.

I Danmark er bartenderne generelt meget dygtige til at lave denne cocktail – men i f.eks. hjemlandet USA kan 9 ud af 10 bartendere ikke finde ud af det (og jeg har ingen forklaring på hvorfor). Selv den officielle opskrift fra IBA (International Bartenders Association) er skuffende: https://iba-world.com/iba-official-cocktails/whiskey-sour/

Men som lovet – her kommer verdens bedste Whiskey Sour opskrift der får englene til at synge og dine gæste til at bede om en ”second round”:

 

Udstyr

 • Boston Shaker (se nedenfor)
 • Strainer (se nedenfor)
 • Cocktailglas der kan indeholde ca. 3dl væske

 

Ingredienser til 2 cocktails

 • 1 æggehvide
 • 12 cl Bourbon eller Rye Whiskey (skotsk whiskey kan ikke bruges)
 • 6 cl sukkersirup (se nedenfor)
 • 6cl citronsaft
 • 2 stænk Angostura
 • 4 Amareno kirsebær (2 i hvert glas)
 • 1 teskefuld saft fra kirsebærene (fordeles i de 2 glas)
 • Isklumper
 • Sugerør (hvis du er til det)

 

Fremgangsmåde (se også video nederst på siden)

 1. Fyld isterninger næsten til toppen i begge glas, så de kan begynde at køle ned
 2. Kom to kirsebær i hvert glas og en halv teskefuld saft
 3. Kom æggehviden i metaldelen af Boston shakeren
 4. Kom nu whiskeyen i (hvis du er bange for bakterier i æggehviden – så bliver de nu slået ihjel)
 5. Kom nu sukkersirup, citronsaft og Angostura i
 6. Kom glaslåget på shakeren (tryk det ikke alt for hårdt på) og ryst nu det hele sammen i 5-6 sekunder UDEN is (meget vigtigt). Dette kaldes også et ”dry shake” og gør at æggehviden laver det fantastiske skum som en Whiskey Sour også er kendt for.
 7. Vrid glaslåget af shakeren og kom nu en håndfuld isklumper i
 8. Ryst nu det hele i 20-30 sekunder.
 9. Vrid igen glaslåget af – kom straineren hen over metaldele – og fordel nu cocktailen i det to glas.
 10. Kom et par dråber Angostura på toppen i hvert glas

Voila – du har nu to Whiskey Sour i verdensklasse!

Hvad er sukkersirup? Det er lige dele sukker og vand der er opløst, hældt på flaske og stillet i køleskabet. Jeg plejer selv at opvarme delene i en lille gryde og afkøle inden jeg hælder på flaske.

Hvad er en ”Boston shaker” og hvad er en ”Strainer”? Du kan se dem på billedet nedenfor. Hvis du ikke har dette udstyr p.t., så kan du også bruge et sylteglas i stedet (også som afbilledet nedenfor). Hvis du vælger denne løsning, så kan du straine ved at kun åbne en anelse for låget på sylteglasset (så isklumperne ikke kommer med ud).Sådan laver du en Whiskey Sour (dog ikke med helt samme ingredienser)

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *