Castle & Key

  • Ejer: Wes Murray og Will Arving
  • Beliggende: Frankfort, Kentucky
  • DSP Nr.: DSP-Ky-18
  • Officiel hjemmeside: castleandkey.com

Old Taylor Distillery Co. blev oprindeligt grundlagt af Edmund Haynes Taylor, Jr. tilbage i 1887, efter at han grundet økonomiske vanskeligheder, var blevet tvunget til at sælge hans Old Fire Copper Distillery til Gregory & Stagg. På et utal af punkter var Taylor en sand pioner, i ordets oprindelige forstand, og forstod som få andre, at Whiskey er en totaloplevelse. Hvorfor han lod sit nye destilleri opføre som en lige dele turistattraktion, lige dele funktionel whiskey destilleri. Her kunne folk fra nær og fjern komme og få et sjældent indblik i produktionen af deres ”yndlings” spiritus. En ting som de fleste af os i dag tager for givet, men som før Taylor’ tid ellers havde været forbeholdt de udvalgte få. Taylor’ destilleri blev bygget med inspiration fra europæisk middelalder arkitektur. Selve destilleriet blev opført af Kentucky limestone  – og minder mest af alt om en borg, med tilhørende sunken have, som bl.a. rummede stenbroer, pavillon, samt romersk inspireret søjlegange og tilmed egen tog togstation, hvor de besøgende, ved deres ankomst, fik udleveret miniature flasker af Old Taylor Whiskey.

Som så mange andre, så Taylor sig nødsaget til, i 1920, at stoppe sin Whiskey produktion pga. forbudstiden. Taylor gik bort i 1922, hvorefter at National Distillers opkøbte rettighederne til hans Old Taylor Whiskey mærke. To år efter at forbudstiden var ovre – i 1935, opkøbte National Distillers selve destilleriet og genoptog produktionen. Da National Distillers i 60’erne var på deres højeste, producerede de hos Old Taylor et sted imellem 400 – 1000 fade Whiskey om dagen, og havde ikke mindre end 1000 medarbejdere ansat til at varetage Old Taylor og Old Crow Distillery, som begge var ejet af National Distillers og lå dør om dør. Med da Bourbon boblen endelig bristede, lukkede National Distillers destilleriet i 1972. I 1987 blev National Distillers opkøbt af Jim Beam, som genoptog brugen af de gamle lager huse indtil 1994. I 2009 solgte Beam Old Taylor Whiskey mærket til Sazerac, som sidenhen har udgivet Colonel E.H. Taylor, Jr.

På nær de gamle lager huse, som Beam brugte indtil 94, henlå det gamle destilleri og dets bygninger fra 1972 og indtil 1996 i et stadie af forfald. Lige indtil en tidligere ansat hos National Distillers; Cecil Withrow og hans samarbejdspartner; Robert Sims opkøbte destilleriet for den latterlige sum af to og en halv million. Deres oprindelige planer var at opføre et kunsthåndværk-center i det gamle aftapnings hus, og renovere det gamle destilleri, så Whiskey produktionen på stedet kunne genoptages. Førstenævnte åbnede i februar 1997, men måtte grundet finansielle vanskeligheder lukke igen kort tid efter, og selve renovationen af destilleriet blev aldrig en realitet. I 2005 blev destilleriet solgt til et invester-firma Heart Pine Reserve, som begyndte at rive flere af de gamle lagerbygninger ned, for at sælge det mere end 100 år gamle heartwood pine tømmer, som tidligere havde båret de tusindvis af Bourbon fade, der igennem tiderne havde lagt til lagring her. Heldigvis nåede Heart Pine Reserve ”kun” at rive to lager huse ned. For to år efter at Heart Pine Reserve havde opkøbt destilleriet, bristede den amerikanske boligboble, hvorefter at det finansielle tæppe, med et trylleslag, blev revet væk under fødderne på Heart Pine Reserve. Men de oprindelige planer var at jævne Colonel Taylor’ gamle destilleri med jorden, for derefter at sælge det, sten for sten. Hvis det har din interesse, kan du følge dette link til distillerytrail.com, og se screenshots fra Heart Pine Reserve’ oprindelige hjemmeside, hvorfra de solgte byggematerialerne fra Old Taylor Distillery Compagny.

I Maj 2014 købte invester-firmaet Peristyle LLC, med Wes Murray og Will Arving i spidsen, destilleriet for lidt over seks millioner kroner. Hvorefter en gennemgribende renovering til ikke mindre end 38 millioner kroner fandt sted, for at bringe destilleriet tilbage til fordums storhed. To år efter at Peristyle LLC havde opkøbt det gamle destilleri, annoncerede den nyudnævnte Master Destiller; Marianne Barnes – nu Eaves, endeligt destilleriets nye navn; Castle & Key. Marianne Barnes kom fra en stilling hos Brown-Forman som Master Taster, og skulle vise sig at blive det fundament, og ansigt ud af til, som Castle & Key destilleriet kom til at hvile på. For at sige det lige ud, så gik Marianne Barnes på ingen tid hen og blev en darling blandt Bourbon entusiasterne, og var ikke mindre end genial til at promovere Castle & Key via deres SOMI kontoer, og i diverse Whiskey medier. Om hun samtidig var i stand til at udfylde rollen som Master Destiller, må mere eller mindre stå hen i det uvisse. For den 13. maj 2019, før Castle & Key nåede at lancere en Whiskey, annoncerede hun, at hun fratrådte sin stilling. Hvilket smed den amerikanske Whiskey verden lige lukt ind i konspirationsteoretikernes alt opslugende røvhul, som ikke er set lignende siden Armstrong og Aldring plantede det amerikanske flag – som åbenbart havde lidt for meget vind i seglene, på månen.

Den 19. september 2018 – efter fire og et halvt års renovering, åbnede Castle & Key endelig sine døre for offentligheden. I skrivende stund har Castle & Key lige offentliggjort, at deres Restoration Rye Whiskey vil blive frigivet fredag d.4. december (2020).

Restoration Rye bliver udgivet i to forskellige batches, hvoraf batch #1 er et blend imellem 60 fade, der er blevet flasket ved 51,5% ABV. Batch #2 er et blend fra 57 fade, der er blevet flasket ved 49,5% ABV. Begge batches er lavet ud fra en mashbill, der er bestående af 63% rug, 17% majs af sorten ”yellow corn”, samt hele 20% bygmalt. Der er alt i alt 25,740 flasker tilgængelige, som udelukkende bliver frigivet via deres destilleri, så vi Europæere må desværre kigge langt efter disse to udgivelser.

Følgende Castle & Key produkter er anmeldt hos Straight Whiskey.dk:

Denne artikel er skrevet af: Hasse Berg