Anmeldelser

Rebel Yell Bourbon og Rebel Yell Small Batch Reserve

”To rebeller uden skyggen af en sag!”

Rebel Yell brandet blev originalt skabt af daværende Louisville’s borgmester; Charles Farnsley i midt 40’erne, som en såkaldt ”private label” flaske i gave øjemed. Men det var først i 1961, at det legendariske Stitzel-Weller destilleri officielt startede med at distribuere Rebel Yell til sydstaterne. Rebel Yell udgjorde på daværende tidspunkt – sammen med W.L. Weller, Cabin Still og Old Fitzgerald – Stitzel-Weller’s Wheated Bourbons, som alle havde den samme mash bill, dog med forskellige smags profiler, da der var forskel på lagrings perioden og den alkoholprocent, som de forskellige mærker blev flasket ved. På daværende tidspunkt blev Rebel Yell lagret i 6 år og flasket ved 45 %.

I 1972 solgte Van Winkel familien Stitzel-Weller destilleriet til United Distillers, som indtil destilleriet blev permanent lukket i 1992, fortsatte med at flaske deres whiskey der. I 1980’erne blev Rebel Yell ændret til en NAS whiskey og alkohol procenten blev sænket til 40 %.

Efter at Stitzel-Weller destilleriet lukkede, flyttede United Distillers deres produktion til deres nybyggede Bernheim distillery, hvorefter samtlige af Stitzel-Weller’s gamle hvede whiskey mærker blev splittet op og solgt. Old Fitzgerald og Cabin Still gik til Heaven Hill, og Weller mærkerne til Buffalo Trace.

I 1999 blev Rebel Yell mærket solgt til David Sherman Corporation, som senere blev til Luxco. Rebel Yell blev fortsat produceret på Bernheim distillery – som Heaven Hill havde opkøbt i 1999, indtil Luxco sidste år åbnede deres Lux Row Distillery i Bardstown, Kentucky.

Rebel Yell fås i dag som en 40 % Bourbon, en 45,3 % Small Batch Bourbon, en Small Batch Rye, samt en American Whiskey, som er et blend af Bourbon og Rye Whiskey. Yderlig mere frigiver Luxco årligt en 10 års Single Barrel Bourbon i et begrænset oplag.

De tre førstnævnte kan i skrivende stund købes i Danmark, men jeg har her kun valgt at fokusere på de to Rebel Yell Wheated Bourbons.

For nogle år siden kunne vi langsomt begynde at se Rebel Yell’s redesignede flasker dukke op på det danske marked, og siden de blev solgt til en rimelig pris, købte jeg en flaske af deres 45,3 % Small Batch Bourbon. Indrømmet kendte jeg på daværende tidspunkt ikke meget til Rebel Yell mærket, udover at deres wheated bourbon var destilleret hos Bernheim distillery af Heaven Hill og at Rebel Yell mærket var ejet af Luxco, som på daværende tidspunkt var ved at opføre deres eget destilleri i Bardstown, Kentucky.  Så vanen tro gik jeg hjem og researchede historien bag mærket og besøgte også i den forbindelse Rebel Yell’s hjemmeside, kun for med en vis irritation at placere min nykøbte flaske bagerst i min whiskey samling, hvor den har stået uåbnet lige siden. For nylig bestilte jeg en flok forskellige whiskyer fra en dansk forhandler og de sendte mig ved en fejl Rebel Yell’s 40 % Bourbon. Da jeg kontaktede forhandleren, for at få rettet fejlen, informerede ejeren mig om, at han ville sende mig den korrekte flaske, og at jeg som et plaster på såret kunne beholde den fejl sendte flaske. Dette gjorde at jeg pludselig havde to uåbnede versioner af Rebell Yell til at stå og samle støv.

Så hvorfor åbnede jeg ikke mine flasker for år siden? Har du seriøst besøgt Rebel Yell’s hjemmeside? Selvom jeg har en ting for James Dean og Marlo Brando, og Rebel without a cause og The Wild One – som Rebel Yell tydeligvis henter sin inspiration fra er fantastiske film, finder jeg Luxco’s “Risk takers, rule breakers and noisemakers united, join the band of rebels” motorcykel markedsførings mareridt, uforsætlig tragikomisk i forbindelse med et whiskey mærke. Hvis jeg skal være hudløs ærlig, så bevirkede deres kampagne, at jeg fuldstændig tabte min interesse for deres whiskey.

Luxco oplyser hverken deres mash bill eller taler højt om, at de på daværende tidspunkt fik deres bourbons destilleret hos Heaven Hill’s Bernheim distillery. Det eneste de oplyser er, at deres whiskey er destilleret på hvede, majs og bygmalt, hvilket nærmest siger sig selv, når vi taler om en hvede whiskey. Men de tilføjer gerne, at deres opskrift kan dateres 150 år tilbage og er gået i arv fra en generation af fredsløse. Jeg er personligt ikke sikker på, at Farnsley, Stitzel og Van Winkel ville have defineret sig selv som værende fredsløse, men hvem er jeg til at kaste den første sten? Men rygterne vil vide, at deres mash bill består af 68 % majs, 20 % hvede, 12 % bygmalt, og er lageret i tønder med en Barrel Char #3 forkulning.

Rebel Yell beskriver deres whiskey som værende “surprisingly smooth”.  Utrolig ofte har jeg oplevet, at whiskyer der bliver beskrevet på nævnte vis, mangler både karakter og fylde, men lad os finde ud af, om det også er tilfældet for Rebel Yell.

Rebel Yell – Straight Bourbon Whiskey

 • Mærke: Rebel Yell
 • Producent: Luxco
 • Destilleri: Bernheim distillery (Heaven Hill)
 • Klassifikation: Straight Bourbon
 • Alder: NAS
 • ABV: 40 %
 • Mash Bill: Ukendt – Hvede/Majs/Bygmalt – Mash Bill
 • Pris: 249 – 299 kr.

Duft: Anonym lys duft af søde majs og karamel, med et strejf af Stimorol tyggegummi med pebermynte smag. 

Smag: Smager udvandet, som den åbenlyst er – det er trods alt en 40 % whiskey – men det jeg mener er, at den smager som en 40 % Bourbon, der er blevet vandet endnu længere ned. Smagen er komplet strippet ned og minder på uhyggelig vis, mest af alt, som om den er blevet fremstillet kunstigt i et laboratorium. Lige under overfladen kan man lige ane den klassiske karamel og vanilje Bourbon profil, som totalt bliver domineret af en kvalm Hermesetas sødemiddel smag. 

Eftersmag: Ultrakort, nærmes ikke eksisterende eftersmag, der ikke efterlader meget andet end en svag brændende alkohol fornemmelse i din mund.   

Konklusion: The Rebel Yell var oprindeligt et kampråb, som blev brugt af Sydstatssoldaterne under den amerikanske borgerkrig. Sydstatssoldaterne brugte kampråbet, når de angreb fjendens linjer, for at intimidere og skabe frygt og rædsel blandt fjendens soldater, og for at booste deres egen moral. Det er ikke svært at få øje på, hvorfor Luxco har brug for et moralsk boost, men at prøve på at drukne deres middelmådige produkter i motorcykel-støj og appellere til vores indre drengerøv, hjælper dem ikke det mindste. For lige meget hvordan man end skærer den, forbliver Rebel Yell’s bourbon en papirtiger, ligegyldig hvor ”ondt” udseende en biker, der drikker den.

Score: 47/100
Kategori: Bundskraber

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Rebel Yell – Small Batch Reserve – Straight Bourbon Whiskey

 • Mærke: Rebel Yell
 • Producent: Luxco
 • Destilleri: Bernheim distillery (Heaven Hill)
 • Klassifikation: Straight Bourbon
 • Alder: NAS
 • ABV: 45,3 %
 • Mash Bill: Ukendt – Hvede/Majs/Bygmalt – Mash Bill
 • Pris: 319 – 399 kr.

Fuldstændig ligesom det er tilfældet med deres 40 % Rebel Yell Bourbon, angiver Luxco heller ikke deres mash bill for deres Small Batch Reserve. Rebel Yell Small Batch Reserve er flasket ved 45,3 % og er, som ordet antyder det, en såkaldt Small Batch Whiskey.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg af flere årsager har det noget ambivalent med den noget luftige Small Batch definition. Først fremdeles fordi at der ikke findes nogen regulering af betegnelsen, og det derfor er fuldstændig op til producenten selv at definere brugen af den.

Med mindre der er tale om en Single Barrel Whiskey, er alle amerikanske whiskyer produceret ved at blende et – af producenten forud bestemt- antal fade sammen. En Small batch whiskey er produceret ved at blende et relativt ”lille” antal af udvalgte fade sammen. Men da det som nævnt er op til producenten selv at definere hvor mange, eller hvor få fade de udvælger til deres Small Batch Whiskey, adskiller den sig i mange tilfælde ikke fra alle andre whiskyer på markedet, som ikke bærer betegnelsen. For at give et par eksempler på, hvor mange fade der faktisk indgår i en small batch whiskey, kan det her nævnes at Jefferson’s bruger ca. 36 fade til at skabe deres Very Small Batch Bourbon. Beam bruger op til 150 fade og Heaven Hill bruger 200 fade for at skabe deres Elijah Craig Small Batch Bourbon, så forskellen fra producent til producent er til at tage og føle på. Betyder det så, at Jefferson’s, der ”kun” benytter sig af 36 fade, producerer et bedre produkt end en producent der bruger flere hundrede? Ikke nødvendigvis, for I sidste ende kommer det an på kvaliteten af fadene, og hvordan de komplimenterer hinanden.

Grund tanken med en Small Batch Whiskey var utvivlsomt, at det relativt lille udvalg af fade blev valgt med omhu, for at hvert enkelt fad skulle komplimentere hinanden, ud fra alder og smagsprofil, for at skabe et produkt af megen høj kvalitet. Da jeg efterhånden har smagt alt for mange Small Batch Whiskyer af en noget tvivlsom kvalitet, er jeg af den klare overbevisning, at det er et fåtal af de amerikanske producenter, der stadig holder den tradition i hævd.

Fuldstændig ligesom det er tilfældet med de såkaldt crafted eller handcrafted betegnelser man finder på nogle whiskey producenters etiketter, er det største problem ved de såkaldte Small Batch whiskyer, at mange forbrugere ofte fejlagtigt tror, at de køber et produkt af megen høj kvalitet, fordi ordet Small Batch henleder tankerne på et produkt, der er produceret i en mindre skala, i stedet for at være masseproduceret. En antagelse, som producenterne i udbredt grad benytter til deres fordel.

Duft: En damp af alkohol rejser sig fra glasset, hvilket bestemt ikke er et særligt godt førstehåndsindtryk, især ikke da jeg benytter mig af et bredmundet og højt Corpita glas, hvilket gør, at min næse ikke er i nærheden af whiskyens overflade, og at der af masser af luft til at lede ethanol dampene væk fra min næse. Yderlig mere er Rebel Yell’s Small Batch Reserve, med sine 45,3 % ikke i nærheden af at være en High Proof bourbon, så alkoholen burde slet ikke være så dominerende, som det er tilfældet. Efter at havde ”svinget” whiskyen i glasset godt og grundigt, afslører noter af vanilje, rosiner, popcorn med smeltet smør, og toastet hvede brød med sød abrikos marmelade sig endelig.     

Smag: Smøragtig med søde majs og karamel.

Eftersmag: Mellemlang eftersmag, der fuldstændig ligesom det var tilfældet med Rebel Yell’s 40 % Bourbon, ikke efterlader meget andet end en svag brændende alkohol fornemmelse i din mund.

Konklusion: Det fuldstændige rungende fravær af noget der bare kunne minde om karakter og dybde, samt den ethanol stinkende sump, som Rebel Yell kæmper en brav kamp for at komme ud af, får mig til at drage konklusionen, at Luxco max har lageret deres Small Batch Bourbon i fire år, for at de lige præcis har kunnet snige sig over spærregrænsen for en Straight Bourbon. I alle de år jeg efterhånden har anmeldt whiskey for Son Of Winston Churchill Whiskey Blog, kan jeg ærligt ikke huske tidligere at have givet en whiskey en så dårlig karakter, som det var tilfældet med Rebel Yell’s 40 % Bourbon. Men hvis man skal tage højde for – som vi her hos Straight Whiskey.dk gør, at Rebel Yell’s Small Batch Reserve koster 70 kr. mere end deres 40 % Bourbon, så ser det desværre ud til, at jeg på en og samme dag skal slå en noget kedelig rekord. For hvis jeg skal være hudløs ærlig, så er Rebel Yell’s Small Batch Reserve en nærmest imponerende dårligt produceret Bourbon, som fuldstændig dumper på alle parametrene. Den er for ung, og for alkohol drevet, uden egentlig krop og karakter. Tynd og endimensionel, med en nærmest ikke eksisterende afslutning.

Score: 45/100
Kategori: Bundskraber

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

De to anmeldte flasker er købt andetsteds af undertegnede, men er set hos Bevco.dk hvor Rebel Yell 40 % Bourbon kan købes for 249 kr. og Rebel Yell Small Batch kan købes for 319 kr.  

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *