Anmeldelser

Rittenhouse Bottled-In-Bond

“En Pennsylvania style Rye i fåreklæder”

Rittenhouse Bottled-In-Bond Straight Rye Whiskey er produceret i Louisville, Kentucky af Heaven Hill. Rittenhouse er, som de gældende regler om brugen af Bottled-In-Bond definitionen forskriver det, flasket ved præcis 100 proof / 50 % abv og bærer ingen aldersbetegnelse, men Heaven Hill’s hjemmeside oplyser at den har været lageret i fire år, som er minimumskravet for en whiskey der bærer Bottled-In-Bound ”kvalitetsstemplet”.

Hvis du er interesseret i at lære mere om The Bottled-In-Bound Act, så kan jeg klart anbefale den relativt korte artikel, som Melissa Alexander har skrevet for Bourbon & Banter’s whiskey blog.  

Rittenhouse BIB Rye og Buffalo Trace’s Colonel E.H. Taylor Rye var indtil for nylig de to eneste rye whiskys der kunne bryste sig af at ”sejle” under Bottle-In-Bond banneret. Men siden efterspørgselen for rye whiskey over de seneste år har ændret sig radikalt, har en stribe af de mindre destillerier fulgt trop, og bottle-in-bound- rye mærker som Dad’s Hat Rye, Wigle Deep Cut Rye, A.D. Laws Secale Rye, J. Becher Rye, North American Steamship Rye samt Maysville Club Rye er nu tilgængelige på det Amerikanske marked. 

Rittenhouse Rye er tidligere blevet udgivet i en 23 og 25 års Single Barrel udgave, og hvis du tilfældigvis ligger inde med en, eller begge af disse udgaver, så er det nok en udmærket ide at ringe til dit forsikringsselskab, for at få justeret dækningen på din indboforsikring. Tidligere fandtes også en mindre fancy 40% straight rye udgave, som for længst gik ud af produktion, men som jeg besynderligt nok stadig, fra tid til anden, støder på hos de forskellige danske whiskey forhandlere. Tro mig, de ville ikke havde overlevet længe på de Amerikanske forhandleres hylder, da de efterhånden er gået hen og blevet samler objekter.

Rittenhouse BIB har en mash-bill på 51% rug, 37% majs og 12% maltet byg, hvilket gør at den placerer sig selv lige præcis på spærregrænsen for at kunne kaldes sig selv en straight rye whiskey, for som mange nok ved, skal en straight rye whiskey som minimum indeholde 51% rug.      

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg har en tendens til at læse den påtrykte tekst på en whiskys bag – etikette med et halvt øje, da det skrevne ofte er en halvkvædet vise om fordums tiders storhed samt mash-bill opskrifter, som er gået i arv fra generation til generation, og som originalt stammer fra en ”tilfældig halvt beruset prostitueret tilbage i 1804”, som Morrissey på poetisk vis udtrykker det i The Smiths Cemetary Gates. Men nu hvor jeg er ved at anmelde produktet, synes jeg trods alt, at det er værd at rette mit fokus på omtalte label, og jeg må indrømme, at der især er en sætning, der springer mig i øjnene; “Rittenhouse Straight Rye Whiskey is a storied Pennsylvania style rye”. Virkelig? For mig bekendt var den legendariske ryg whiskey, der blev produceret i Pennsylvania – også kendt som Monongahela-style rye – før det amerikanske spiritusforbud, nærmest alle som en destilleret med et meget højt indehold af rug, hvis ikke destilleret udelukkende på rug? Og jeg må sige, at jeg ikke er alene om denne antagelse, for Steve Ury’s fra den hedengangne legendariske whiskey blog; Sku’s recent eats skriver følgende; ”Monongahela Pennsylvania style rye was one of the major categories of rye. It’s hard to find information about the rye of that era, but from what I gather, it contained a much higher percentage of rye than today’s Kentucky rye whiskeys, which tend to have close to the minimum of 51% rye”. Tid til eftertanke? Det tænker jeg vist, at der er!

Rittenhouse Bottled-In-Bond – Straight Rye Whiskey
  • Mærke: Rittenhouse
  • Producent: Heaven Hill
  • Destilleri: Bernheim distillery
  • Klassifikation: Straight Rye Whiskey
  • Alder: NAS (Mindst 4 år)
  • ABV: 50 %
  • Mash Bill: 51% Rug, 37% Majs, 12% Maltet byg
  • Pris: 329 – 360kr.

Duft: Delikate noter af frugt, modne sorte kirsebær, kandiserede fersken og rosiner, efterfulgt af vanilje, cigar boks træ og mørkt let bittert chokolade.

Smag: Solid mængde rye krydderier, med en fantastisk, nærmest tør og lettere ”støvet” Cherry Coke smag, efterfulgt af karamel, marshmallows, brun farin og sødlig egetræ.       

Eftersmag: Lang varm afslutning med sød Finsk lakrids og nelliker.

Konklusion: Rittenhouse BIB Rye er et skolebogs eksempel på en velsmagende og bund solid Rye whiskey, hvor kvaliteten langt overstiger de 330 kr. som nærmest virker latterlig billigt i dagens Danmark, hvor der ikke synes at være noget ydre tegn på, at whiskey inflationen vil stilne af i den nærmeste fremtid. Selvom jeg personligt foretrækker rye whiskyer med et langt højere indehold af rye, er Rittenhouse bare en fantastisk blød, rund, balanceret og velproduceret rye, som altid har en fast plads i min whiskey samling. Med sit ”lave” indehold af rye og afrundet, bløde karakter, er Rittenhouse en super introduktions whiskey til folk, som overvejer at udforske de amerikansk rye whiskyer.

Score: 88/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Set hos bevco.dk for 329 kr. men den anmeldte flaske er købt i et lokalt supermarked af undertegnede.

Link til omtalte artikel: https://www.bourbonbanter.com/banter/bottled-in-bond-a-brief-history

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *