Anmeldelser

Tre gange WhistlePig 10 Year Old Straight Rye’s

Standard aftapningen, plus to forskellige Single Barrel aftapninger fra henholdvis The British Bourbon Society & The Hedonism Wines

”Grisen er dyrenes konge, og stop så for helvede med at tale om Canada?”

Selvom man aldrig har sat sine møg beskidte støvler i den nordøstlige delstat Vermont i New England området, er det egentlig slet ikke svært at forstille sig områdets storslåede natur og landlige idyl. Langt de fleste af os har set fotos af områdets karakteristiske rød og hvidmalede trægårde, der ligger spredt ud i det bølgende frodige landskab, hvor de klukkende vandløb løber, og man måske lige præcis kan skimte spiret af et kirketårn i baggrunden. Uden nogensinde at havde været i Vermont, virker det mest af alt som om tiden har stået stille her, og de yngre gårde virker iøjefaldende traditionsbundne, og henleder tankerne til tiden før det masseproducerede industrielle landbrug gjorde sit indtog.

I shoreham, Vermont, ligger der et 150 års gammelt rød malet stald mejeri, som tilbage i 2007 blev totalt renoveret, så det med tiden kunne huse det nye Rye Whiskey producerende WhistlePig ”Farm Craft Destilleri”. På den 500 acres store gård kan man blandt andet møde får, geder og heste samt de bedårende kunekune tamsvin. Eller man kan tappe sirup direkte fra farmens ahorn lund. Her kunne man også, indtil sin alt for tidlige død i 2018, havde mødt WhistlePig’ karismatiske cowboyhat bærende master-distiller Dave Pickerell.

Ja, selvsamme Dave Pickerell og WhistlePig’ stifter Raj Peter Bhakta vidste utvivlsomt, hvor vigtigt det var at skabe et brand, som på overfladen synede af at have sine rødder dybt plantet i den amerikanske muld, og de var ikke sene til at forstå, at forbrugerne elsker produkter, som lugter af at være håndlavede, og produceret i en mindre eller ligefrem begrænset skala frem for masseproduktion ved samlebånd. Da WhistlePig samtidig ramte ned i en tid, hvor Rye whiskey boomede i Amerika – den samlede producerede mængde af Rye whiskey steg ikke mindre end 934 procent fra 2009 – 2017 – havde de opskriften på et succesrigt brand. Godt hjulpet på vej af WhistlePig’ marketings afdeling, som vedvarende tudede forbrugernes ører fulde af vendinger som, ”WhistlePig is a craft whiskey produced on a small farm in Vermont”. De har ved flere lejligheder ligefrem påstået, at deres Rye Whiskey er ”The nations first farm-to-bottle single destillery Rye”, eller f.eks. omtalt organisk certificeret Rye, som forbrugerne kunne forledes til at tro blev dyrket på WhistlePig’ farm.

Problemet var og er bare, at det i den grad var en sandhed med modifikationer. Som nævnt blev WhislePig lanceret tilbage i 2007, men deres såkaldte farm destilleri startede først med at destillere i 2015. Så hvad er det så lige man gør i mellemtiden? I WhistlePig’ tilfælde får man fat i Maker’s Mark tidligere master destiller Dave Pickerell, og tilbyder ham at blive master distiller for sit firma, velvidnende at man i realiteten ikke producerer whiskey – ”jeg tænker at det må være lidt den samme følelse, som at blive udnævnt første styrmand på et skib, der sank i forgårs” – og beder ham om at fise ned til Alberta Distillers i Canada – ejet af Beam Suntory – og købe en helvedes masse whiskey, for derefter at lagre den i en ekstra periode på ens gård i Vermont. Derefter får man designet en række dyrt udseende flasker, hvoraf den mest eksklusive får en metalprop, formet som en flyvende gris, smækket i, og en trækasse til at gøre sig følge. Herefter hælder man whiskyen i flaskerne, sælger lortet for ustyrligt mange penge under sit eget brand og griner hele vejen ned til banken. Men før man gør det, ansætter man lige en ”troldehær” af velklædte unge brand ambassadører, som kan styrte rundt i Amerikas 50 delstater, og hælde vand ud af ørene, imens de skænker Canadisk whiskey til pænt uvidende amerikanske forbrugere.

 Da det stille og roligt begyndte at gå op for de mere hardcore whiskey nørder og amerikanske whiskey bloggere, hvad WhistlePig egentligt havde gang i, skabte de så megen røre i andedammen, at WhistlePig pludselig besluttede sig for at ændre strategi, og med ét fik frygtelig travlt med blive betydeligt mere transparente.

WhistlePig tilbyder i skrivende stund 5 forskellige Rye whiskyer, hvoraf kun deres årlige udgivne Farmstock Rye, er delvist destilleret hos WhistlePig. Den seneste version; FarmStock Rye Crop No. 002, indeholdte 32 % 2 års rye whiskey fra WhistlePig, de henholdsvis resterende 45 % kom fra MGP i Indiana, og de sidste 23 % fra Alberta Distillers in Canada. WhistlePig er åbenbart blevet så opstemte ved tanken om, at de langt om længe har formået at producere en fraktion af deres whiskey selv, at de allerede på nuværende tidspunkt er begyndt at tale om terroir, eller 100 % triple terrior vision, som WhistlePig så yndefuldt kalder det, som henviser til ”whiskey distilled from our grain, proofed with our water and aged in our custom Vermont White Oak”. Hvis jeg her må komme med en indskudt bemærkning, så giver det jo ligesom sig selv, for man kan ikke på nogen tænkelig måde tale om terrior, hvis man undlader at bruge lokalt produceret korn eller for den sags skyld vand. Det sjove er bare, at WhistlePig på inden måder omtaler deres lagring, som terrior i den grad har en afgørende effekt på, men det lød nok mindre mundret at omtale deres vision som værende en 100 % Quadruple terrior vision.

WhistlePig’ standard 10 års Rye, deres WhistlePig 12 års – Old World, samt deres 15 års – Vermont Estate Oak kan alle købes herhjemme, og er set hos Bevco.dk  for henholdvis 650 kr. – 990 kr. – 1799 kr. Sidst men ikke mindst, så kan man hos Master Of Malts købe deres 13 års 2018 Boss Hog udgave for 5750 kr.

Så kan du jo altid tænke lidt over, hvad der retfærdiggør at tage 5750 kr. for en 13 års Rye whiskey fra Canada, der er blevet efter lageret i Calvados fade, fordi WhistlePig’ ynglings kælegris efter sigende er vild med æbler. Nej, ikke engang jeg har fantasi til at finde på en historie som denne. Den er god nok, og den æble glade gris hedder i øvrigt Mauve, ikke fordi det gør nogen forskel. Men tænk over det, og så kan du jo altid vende tilbage til mig med dit svar. 

1) WhistlePig – 10 Year Old – Straight Rye Whiskey
 • Mærke: WhistlePig
 • Destilleri: Alberta Distillers, Canada
 • Klassifikation: Straight Rye Whiskey
 • Alder: 10 år
 • ABV: 50 %
 • Mash Bill: 100 % Rye
 • Fad: Ny amerikansk eg & ex-bourbon fad
 • Pris: Pris: 650 – 899kr.

WhistlePig’ standard 10 års aftapning er som nævnt, sourced fra Alberta Distillers i Canada, og efterlagret i en ikke angivet periode i først ny amerikansk eg, sidenhen i tønder, der tidligere har indeholdt bourbon, hos WhistlePig Farm i Vermont. Whiskyen er produceret på 100 % Rye og flasket ved 50 % ABV.

Duft: Med sin duft af karamel, vanilje, popcorn med smør, forkullet egetræ fra fadet, samt et strejf af rød chilipeber, har duften egentlig mere karakter af en typisk bourbon end en Rye whiskey.

Smag: En bølge af vanilje og honning skyller henover ens tunge og er væk nærmest før man får set sig om.

Eftersmag: Kort eftersmag der lige nøjagtig når at byde på en tør stødt kanel smag, der hurtigt ebber ud og efterlader en støvet stjerneanis smag i ens mund.  

Konklusion:

Jeg elsker en Rye whiskey med et højt indehold af rug i sin mashbill, for sin krydrede, varme og bombastiske smag, der som oftest også byder på en fantastisk lang eftersmag, derfor er det indrømmet en noget flad fornemmelse, når man har en 100 procent Rye Whiskey i sit glas, at blive spist af med vanilje og en knivspids kanel. Egentlig så er WhistlePig’ 10 års Straight Rye langt hen af vejen en stor skuffelse, hvor duften er den eneste formidlende faktor. 100 procent Rye eller ej, så forventer jeg langt mere af en whiskey end WhistlePig her har at byde på, og til 899 kr. flasken! ”Tro mig, du skal ikke engang få mig startet.

Score: 52/100
Kategori: Under middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

2) WhistlePig. Single Barrel – 10 Year Old – Straight Rye Whiskey. Barrel pick by British Bourbon Society
 • Mærke: WhistlePig
 • Destilleri: Alberta Distillers, Canada
 • Klassifikation: Single Barrel/Straight Rye Whiskey
 • Alder: 10 år
 • ABV: 57,8 %
 • Mash Bill: 100 % Rye
 • Fad: Ny amerikansk eg & ex-bourbon fad
 • Fad valgt af: The British Bourbon Society
 • Pris i England: £96/818 kr.

Efter en tynd kop te haster jeg hurtigt videre, finder et nyt glas, og skænker mig en ny whiskey. Denne gang en 10 års Single Barrel WhistlePig aftapning, udvalgt af The British Bourbon Society. Fuldstændig ligesom standard aftapningen, er denne enkelt fads aftapning sourced fra Alberta Distillers i Canada og efterlagret i en ikke angivet periode i først ny amerikansk eg, sidenhen i tønder der tidligere har indeholdt bourbon, hos WhistlePig Farm i Vermont. Whiskyen er produceret på 100 % Rye, men er til forskel fra standard aftapningen, fra et enkelt fad, flasket ved en betydelig højere alkohol procent – 57,8 % – end WhistlePig’ standard aftapning.

For de af jer, der ikke allerede er bekendt med Single Barrel Pick begrebet, følger her en kort introduktion; Single Barrel Pick eller enkelt fads aftapninger af amerikanske whiskyer er i alt sin enkelthed når en forening, butik eller i sjældne tilfælde enkeltpersoner, udvælger/køber et enkelt fad/tønde whiskey fra et destilleri, som falder i deres smag. Efter fadet er valgt, flasker destillerier whiskyen for vedkommende, hvorefter butikken eller foreningen selv står for distributionen. En Single Barrel whiskey udmærker sig især ved, netop at være fra et enkelt fad, og er derfor ikke blevet blenden sammen af mange, for at imødekomme et destilleris fortrukne smags profil, og derfor vil en Single Barrel Whiskey, som oftest have en markant anderledes smags profil, end en whiskey der er blended af det givne destilleri.

The British Bourbon Society er ifølge dem selv; “Established in early 2016 by a handful of bourbon fanatics after one too many cask strength pours in Milroys of Soho, our infectious enthusiasm rapidly brought together a fast growing community of members hell bent on discussing (and tasting!) everything that is great about bourbon on this side of the pond.

We regularly organise exclusive events across London, Manchester and the UK for our members. These range from ticketed tasting dinners focused on new, interesting or just plain rare whiskies to informal tastings with the producers and brand ambassadors behind our favourite spirit

The British Bourbon Society’s ethos is refreshingly simple, ‘it’s all about the whiskey’ – we encourage everyone (of legal drinking age!) to get involved in creating a friendly, knowledgeable and, above all, unpretentious community based on our shared appreciation of America’s finest export.”

Jeg ved ikke med dig, men hvis jeg tilfældigvis befandt mig i England, ville jeg ikke tøve med at besøge The Brittish Bourbon Society, for de fyre lyder som om, at de har alt det sjov, som de overhovedet kan håndtere.

Duft: En fantastisk duft af Creme Brulé hilser dig velkommen straks du sætter din næse til glasset, efterfulgt at en bølge af karamel, en solid mængde af Rye krydderier, frisk mynte og en duft af garvet læder, som jeg elsker ubetinget i en whiskey, rammer på en og samme tid.

Smag: Rye krydderierne er i højsædet i denne enkelt fads aftapning, og man mærker straks den vidunderlig prikkende fornemmelse på tungen, som nogle Rye Whiskier byder på. Så snart Rye krydderierne begynder at aftage, får Whiskyen en mere frugtagtig karakter, der bibringer en super balance. Whiskyen er både varm og sødmefyldt, med smag af karamelliserede pære, akacie honning, sukkerrør, egetræ og kanel.    

Eftersmag: Super lang eftersmag, som starter ud med en røvfuld sort peber, der langsomt toner ud og giver plads til bitter orange marmelade og syltede blommer i Madeira.

Konklusion: I forhold til WhistlePig’ standard aftapning, er The Brittish Bourbon Society enkelt fad aftapning en markant anderledes ”gris” i en hver henseende. Fuldstændig ligeså ligegyldig og intetsigende standard aftapningen er, lige så kompleks, dyb og perfekt balanceret er TBBS enkelt fad aftapning. For slet ikke at tale om, at TBBS aftapningens smags profil, som rent faktisk afspejler en Rye Whiskey, hvor WhistlePig’ mest af alt, mindede om en udvandede Bourbon.

Score: 90/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

3) WhistlePig. Single Barrel – 10 Year Old – Straight Rye Whiskey. Store pick by The Hedonism Wines in London 
 • Mærke: WhistlePig
 • Destilleri: Alberta Distillers, Canada
 • Klassifikation: Single Barrel/Straight Rye Whiskey
 • Alder: 10 år
 • ABV: 60,4 %
 • Mash Bill: 100 % Rye
 • Fad: Ny amerikansk eg & ex-bourbon fad
 • Fad valgt af: The Hedonism Wines, London
 • Pris i England: £92/784kr.

Dagens sidste whiskey er også en Single Barrel aftapning, denne gang fra The Hedonism Wines i London, flasket ved 60,4 % abv. Hvor fremgangs måden er identisk med Single Barrel aftapningen fra The British Bourbon Society.

Duft: Virkelig dominerende duft af karamel fudge og mørk sirup efterfulgt af søde kirsebær og eg.

Smag: En eksplosion af Rye krydderier – kanel og hvid peber – som hurtigt fortager sig, og afslører en dominerende smag af karamel og brun farin, med et strejf af rosiner og vanilje. Den relativ høje alkohol procent på 60,4 % taget i betragtning, er denne Single Barrel WhistlePig enorm ”smooth” uden nogen form for brændende alkohol fornemmelse.    

Eftersmag: Kort til mellemlang eftersmag, hvor en lidt oversødlig smag af sukkerlage lukker og slukker ballet.

Konklusion: Der er ingen ende på min fascination af Single Barrel whiskyer, og hvor forskelligartet en whiskey, som er destilleret det samme sted, i den samme type fade, og lageret i lige lang tid, kan smage. For igen, lige så kompleks, dyb og perfekt balanceret som TBBS fad aftapning er, ligeså kedelig, endimensionale og oversødlig er The Hedonism Wines aftapning. Når det så er sagt, er Hedonism aftapning stadig fuldstændig overlegen i forhold til WhistlePig’ standard aftapning.

Score: 74/100
Kategori: Middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

De to anmeldte single barrel Whistlepig’ er ikke længere tilgængelige fra The British Bourbon Society & The Hedonism Wines i London, men 10 års standard aftapningen kan herhjemme købes flere steder.

    

Undertegnede ønsker at takke vores gin destillerende, metal lyttende, bourbon brawling svenske kammerat Erik Hasselgärde, for at sende mig en sample af WhistlePig’ 10 års Straight Rye Whiskey. Samt vores alle sammens passioneret, whiskey fællesskabs elskende udlandsdansker Johnny Michaelsen, for at sende mig samples af The British Bourbon Society samt The Hedonism Wines WhistlePig 10 års Single Barrel aftapninger.

 

De anmeldte samples var sendt til undertegnede ud af en pludselig opstået næstekærligheds følelse fra afsendernes side, og hverken Erik eller Johnny har nogen form for finansiel interesse i hverken WhistlePig eller whiskey importører, der fører WhistlePig i deres sortiment.

Alle fotos bragt i denne anmeldelse af WhistlePig Single Barrel aftapningerne er taget af Johnny Michaelsen,

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *