Anmeldelser

That Boutique-y Whiskey Company’s Heaven Hill – 9 year old Corn Whiskey & 9 year old Blended Whiskey – Batch #1

”Et par halvt suspekte uafhængige aftapninger, samt en helvedes masse snak om regulativer”

I min optik svinger kvaliteten på Heaven Hill’s produktserie virkelig meget. Jeg er fuldt ud bevidst om, at Heaven Hill, som mange af de andre store destillerier, har ufattelig mange forskellige brands i alle prisklasser i deres portefølje, og at det derfor også er naturligt, at ikke alle deres produkter er af lige høj kvalitet. Men i min optik er Heaven Hill’s helt store akilleshæl deres lidt flade smagsprofil – “som en cola der har været åbnet for længe og alt brusen er gået af” – som optræder i nogle af deres produkter. Jeg er desuden opmærksom på, at vor alles charmeklud’s bærende Amerikanske Whiskey kritiker; Fred Minnick og det resterende dommerpanel ved SF World Spirits Competision, sidste år kårede Heaven Hill’s Henry McKenna 10 års Single Barrel bourbon som årets Whiskey. Dette var noget af et scoop, da Henry McKenna kan købes for $35 dollars i USA. Jeg er også opmærksom på, at utallige Amerikanske whiskey bloggere vedvarende bliver ved med at udnævne blandt andre Heaven Hill’s Evan William’s White Label BIB som en af de bedste bourbons til prisen, der kan købes på Guds grønne jord, eller rettere sagt i Guds eget land. For som altid, her hos Straightwhiskey.dk tager vi afsæt i det danske marked, og ser derfor stort på hvad man kan, og ikke kan i USA, hvor Henry McKenna som nævnt kan købes for 230 kr. og Evan Williams White Label kan fås for en flad hund. For selvsamme whiskyer skal man herhjemme betale henholdsvis 799 kr. (whisky.dk) og 239 kr. (whiskyexperten) og det ændrer unægtelig gamet en hel del. For til den pris kan man ikke med rette kategorisere Henry McKenna som værende hverken en “hverdags whiskey” eller tale om, at man får en whiskey af ufattelig høj kvalitets til prisen. Selvom Henry McKenna er en rigtig fin Bourbon, så fryser helvede forhåbentlig til is, før man kan retfærdiggøre at skulle betale 799 kroner for den. Derimod er Evan Williams White Label bestemt en rigtig god Bourbon til prisen, selvom jeg personligt foretrækker Four Roses Small Batch Bourbon, eller standard udgaven af Bulleit Bourbon i samme prisklasse.

Hvem jeg til gengæld er rimelig begejstret for, er den uafhængige aftapper That Boutique-Y Whisky Co, som over de seneste år har plukket nogle meget spændende og virkelig unikke aftapninger fra Amerikansk destillerier, hvoraf især St. George Spirits 2 års Rye og FEW Spirits 2 års Bourbon skal fremhæves, og mon ikke begge aftapninger vil blive anmeldt her på straightwhiskey.dk engang i den nærmeste fremtid.

De to Heaven Hill aftapninger, som denne anmeldelse omhandler, indgik i et 5 styks bland selv sample sæt fra Master Of Malts’ Drinks By The Dram, som jeg købte tidligere på måneden, og som varmt kan anbefales, hvis man som undertegnede er en nærig Jydetamp, som godt kan lide at vægte en whiskys kvalitet, før han hovedkulds springer ud i at købe en flaske. Eller man ønsker at smage en Whiskey, der befinder sig i en prisklasse, som ligger over ens budget. Tak fordi at du spurgte, men nej, Straightwhiskey.dk har heller ikke et samarbejde med, eller bliver finansielt støttet af Atom Group, så overstående var ikke en reklame, blot en velment anbefaling, og det skal selvfølgeligt tilføjes, at der findes andre sample forhandlere på markedet end førnævnte, som virker ligeså udmærket.

That Boutique-Y Whiskey Co. Heaven Hill. Corn Whiskey – 9 year old – Batch 1
 • Aftapper: That Boutique-Y Whisky Co.
 • Producent: Heaven Hill
 • Destilleri: Bernheim distillery
 • Klassifikation: Straight Corn Whiskey
 • Alder: 9 år
 • ABV: 49,5 %
 • Mash Bill: Ukendt
 • Udgivelse: 1679 udgivne flasker
 • Pris: 405kr.

Corn Whiskey er ikke et specielt udbredt fænomen inden for Amerikansk Whiskey. Når det så er sagt, har Heaven Hill’s Mellow Corn de seneste år oplevet ikke så lidt af en renæssance og det anmelderroste Balcones Distilling har også bidraget til kategorien med deres True Blue Corn Whiskey samt Baby Blue Corn Whiskey.  

Rygtet vil også vide, at Heaven Hill producerer ulageret Corn whiskey, som bliver solgt til detailvirksomheder, som derefter videresælger det under deres egne brands.

Ulig Bourbon, som skal have minimum 51% majs i sin kornblanding  og skal lagres i ”forkullede” nye egetræsfade, skal en Corn whiskey have minumum 80 % majs i sin kornblanding. Hvis producenten vælger at lagre sin Corn whiskey, skal den lagres i nye fade, der ikke er brændte indvendigt, eller benytte sig af brugte fade.  

Duft: Meget lys og sart duft, som ikke byder på meget mere end kærnet smør, vanilje og let saltede majskolber, hvor træet fra fadet lige præcis formår at afsløre sig selv i baggrunden.     

Smag: Klæbrig frugt- saftig mundfornemmelse. Lys sirup og akaciehonning med safran (som min kone og jeg fik serveret på vores let syrlige yoghurt hver morgen, imens vi boede i Italien), efterfulgt af mørke blommer.  

Eftersmag: Medium lang eftersmag af mørk chokolade og den fantastiske smag af akaciehonning med safran.

Konklusion: Da jeg først stak næsen i glasset, blev jeg ærlig talt en smule skuffet. Men heldigvis viste selve smagen sig ikke at være ligeså anonym som duften. Der er en rigtig fin balance og selvom whiskyen, som forventeligt, er til den søde side, kammer den aldrig over og bliver vammel, men forbliver derimod forbavsende elegant og forfinet, næsten vinøs i sit udtryk. Selvom selve duften lader langt mere tilbage at ønske af sig, ville den være en super dessert whiskey, og med fare for at lyde som en prætentiøs vin anmelder fra Jyllands Posten, kan jeg sagtens se mig selv i selskab med denne whiskey, på terrassen en varm sommer aften – nu skal det så hertil siges, at der er mere græs imellem vores terrasse fliser end der sammenlagt er i Søren Ryges have, bare for at male indtryksbilledet med den helt brede pensel – og til omkring de 400 kr. for en 50 cl. flaske skal det lige bemærkes, har jeg ikke de helt store indvendinger.

Score: 78/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

That Boutique-Y Whisky Co. Heaven Hill. American Whiskey – 9 year old
– Batch 1 Blended Whiskey
 • Aftapper: That Boutique-Y Whisky Co.
 • Producent: Heaven Hill
 • Destilleri: Bernheim distillery
 • Klassifikation: Blended Whiskey
 • Alder: 9 år
 • ABV: 48,4 %
 • Mash Bill: Ukendt
 • Udgivelse: 1177 udgivne flasker
 • Pris: 405kr.

Blended Whiskey og blended Straight Whiskey er to forskellige Whiskey kategorier, som man endelig ikke må forveksle. Reglerne er næsten identiske på området, dog er der en yderst vigtig faktor, der gør sig gældende i den ene kategori, nemlig brugen af neutral spiritus.

Den førstnævnte kategori er Ifølge Bourbon historikeren Michael R. Veach nærmest uddød, og udover de to brands; Seven Crown og Kessler’s bliver der på det nærmeste ikke længere produceret blended whiskey i USA.

Blended whiskey består af en sammenblanding af forskellige Whiskey typer. Hvoraf blended – ifølge TTB’s gældende regler på området – skal bestå af minimum 20 % Straight Whiskey. Da det dermed er lovligt at tilføje neutral spiritus, og ikke at forglemme, aromaforstærkere, tilhører blendede Amerikanske whiskey en kategori, som de fleste whiskey entusiaster går i en lang bue uden om.

Blended Straight Whiskey derimod, må ikke indeholde neutral spiritus. Dog er det tilladt at tilføje aromaer og farvestoffer, men det ser heldigvis ud til at langt de fleste blendere har lagt denne praksis på hylden. På trods af blended whiskys dårlige omdømme, og den generelle forvirring omkring forskellene på de to, er blended straight whiskey stille og roligt ved at vinde indpas, og jeg er overbevist om, at vi vil se en kraftig opblomstring i den nærmeste fremtid. Man kan yderligere håbe på, at TTB med tiden ændrer lovgivningen, så vi som forbrugere er fri for at bekymre os om, hvorvidt destillerierne tilsætter aromaer og farvestoffer eller ej.

En af de helt store grunde til at der er kommet øget fokus på blended straight whiskey, kan i min optik, tilskrives High West Distillery, som med deres fantastiske produkter på det nærmeste egenhændigt har omdefineret blended straight whiskey kategorien. En anden og ikke uvæsentlig medvirkende faktor var, at Freddie Noe’s debut whiskey for Jim BeamLittle Book. ”The Easy” – til alles store overraskelse, viste sig at være ikke mindre end en blended straight whiskey, og en fantastisk en af slagsen, skulle jeg hilse at sige.

Hvorom alting er, så er That Boutique-Y’s aftapning en blended whiskey, og det skal hermed tilføjes, at man ikke må foranlediges til at tro, at whiskyen har været lageret i de 9 år, som etiketten angiver. For ifølge den gældende lov om blended Whiskey, er det kun den yngste af de straight whiskeys, der er i blended, som destilleriet, hvis de ønsker at angive en alder på deres etikette, skal opgive aldrene på. Når man tager i betragtning, som nævnt tidligere, at et blend ikke behøver at indeholde mere end 20 % straight whiskey, kunne That Boutique-Y lige så godt havde undladt at angive alderen, da det i denne sammenhæng betyder nul og nix. Men That Boutique-Y har selvfølgelig tilføjet den for blikfangets skyld, for at få deres aftapning til at fremstå mere eksklusiv end den er. Jeg er sikker på, at hvis du spurgte That Boutique-Y, hvorfor de har valgt at angive alderen, så ville deres svar have været, fordi de ønskede at være transparente. Men hvis det virkelig havde været det ærinde de var ude i, kunne de uden problemer på deres hjemmeside, have oplyst præcist hvilke typer whiskyer, der indgår i deres blend.

Når alt dette er sagt, glæder jeg mig oprigtigt til at smage noget nyt og anderledes. For hvem ved? Måske gemmer der sig en fantastisk oplevelse i denne flaske, og det er lige præcis derfor jeg elsker de uafhængige aftappere, for uden dem, havde whiskyer som denne aldrig set dagens lys, i en verden hvor destillerierne leder efter kontinuerlighed i deres whiskey profiler.  

Duft: Krydret, let parfumeret næse, med kanel, egetræ, vanilje softice, marshmallows, men desværre også en smule ætanol, som ikke fordamper, lige meget hvor længe jeg lader whiskyen ”ilte”.    

Smag: Smøragtig mundfornemmelse med en dominerende smag af muskatnød, efterfulgt af vanilje, mørk karamel samt bitter appelsin marmelade.

Eftersmag: ”Flad” mellemlang eftersmag med tør pibetobak, lakridsrod, hvid peber samt en ”muggen” urte-agtig smag, som jeg i denne konstellation egentlig ikke bryder mig specielt meget om.      

Konklusion: Nogle whiskyer kan være tilfredsstillende sprudlende og levende, uden at have nogen egentlig dybde og lag. Denne whiskey lider desværre under Heaven Hill’s før omtalte flade smags profil, og mangler i den grad dybde. Balancen halter grundlæggende, da ætanol duften tipper balancen i næsen, og den mugne urte-agtige smag synes at stikke af og dominere eftersmagen.  

Score: 67/100
Kategori: Middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

That Boutique-Y bliver desværre ikke længere distribueret i Danmark, så vi skal skæve mod vores europæiske naboer, for at få finger i deres aftapninger.

Samples købt hos Master of Malts, hvor flaskerne kan erhverves for 405 kr. stykket.  

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *