Anmeldelser

Knaplund Atlantic Aged Straight Bourbon Whiskey – Batch #2

I sidste uge sad jeg og browsede mig igennem whisky.dk’s amerikanske whiskey udvalg, for at se om de havde fået noget nyt og spændende hjem. En handlig, som efterhånden er gået hen og blevet en total formålsløs tvangshandling fra min side, og som jeg nok mest af alt burde tale med nogen om. Men set på den lyse side, så er min tilbagevendende OCD til at overse. For til trods for at whisky.dk har Danmarks største udvalg af amerikansk whiskey, så fylder kategorien alligevel kun fem sølle sider, og med uhyre få variationer og endnu færre nyheder, er udvalget genkendeligt i en grad der gør, at man hurtigt er videre og dermed kan bruge sin kostbare tid på noget mere fornuftigt, såsom at sidde ude i haven og se græsset gro. Men i sidste uge var der rent faktisk ikke mindre end tre nyheder på plakaten, og oven i købet fra et destilleri, som jeg ikke var bekendt med. Efter mindre end et minuts læsning på destilleriets hjemmeside, stod det mig klart, at omtalte destilleri var beliggende i Danmark, og som det første herhjemme har i sinde at producere amerikansk-inspireret whiskey, hvilket i den grad vækkede mig fra den halvvågne tilstand, som jeg normalt refererer til som værende mit liv.

Før dagen var omme havde jeg købt en af deres whiskyer og mailet destilleriet om muligheden for at få en snak – nogle af os befinder os trods alt i Jylland – med dem om deres destilleri, produkter, og fremtidsplaner, hvilket den ene halvdel af indehaverteamet fra Knaplund destilleri, Karl Povlsen, var så elskværdig at indvilge i.

Knaplund destilleri er beliggende på den midtjyske hede ca. 33 km kørsel fra Herning, og er ejet og drevet af ægteparret Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen. Knaplund Destilleri – som tidligere har huset både en skole og efterskole, blev i 2015 opkøbt af Karl Povlsen, som efter års renovation af stedet, officielt kunne åbne dørene for besøgende i juni 2018. Sideløbende med produktionen af whiskey, driver ægteparret Knaplund som et ferie og kursuscenter, hvor man kan overnatte med familien, eller afholde alt lige fra receptioner til den næste fest. Udover det tilbyder Knaplund også såkaldte Bourbon Bed & Breakfast arrangementer. Hvor man foruden en eksklusiv rundtur i destilleriet, kan smage sig igennem Knaplund’ produkter.

I det hele taget slår Karl Povlsen mig som en mand med mange jern i ilden. For da jeg talte med ham over telefonen, kan han endvidere oplyse, at han også importerer brugte såvel som nye whiskey tønder fra Amerika. Samt at han i fremtiden satser på også at kunne importere amerikansk whiskey fra nogle af de mindre destillerier, som pt. ikke er på det danske marked.

Knaplund har udover en række gin’s og en række moonshine’s, der lanceres under navnet; Roadhouse, for nylig lanceret deres Atlantic Aged Whiskey serie. Serien består i skrivende stund af to forskellige Straight Bourbon Whiskyer samt to Rye Whiskyer, hvoraf førstenævnte kan købes i en 43 % udgave samt en Cask Strength udgave. Sidste nævnte kan købes i en Single Barrel/Cask Strength udgave samt i en såkaldt Select udgave på 56 %. Fællesnævnere for de fire whiskyer er, at de alle er blevet destilleret i USA af Karl Povlsen. Whiskyerne er derefter blevet lagret i ca. 3 år i USA, for derefter at blive fragtet over Atlanten i fadene, for til sidst at være blevet flasket hos Knaplund.

Knaplund’ Atlantic Aged serie, leder utvivlsomt tankerne hen på Jefferson’s Ocean’s serie, hvor Trey Zoeller eksperimenterer med at lagre whiskey på havet, for at se hvilken indflydelse det har på whiskyens smag. Men da jeg lufter sammenligning for Karl, afviser han dog promte, at hans hensigt var at eksperimentere med sin whiskey, og forklarer at grunden til at han valgte at fragte sin whiskey hjem i tønderne, bunder i et simpelt ønske om, at hans whiskey skulle flaskes hjemme på Knaplund Destilleri, men samtidig ikke ønskede, at whiskyen skulle tappes på ståltanke i USA for at blive fragtet hjem. Hvilket giver rigtig god mening, da whiskyen bliver ved med at lagre, så længe den bibeholdes i fadene, og at Karl på den måde har fuld kontrol over, hvor længe han ønsker de forskellige fade skal lagres, før han mener, at de har næet en alder, hvor de er klar til at blive flasket. At Knaplund så i sine pressemeddelelser vælger at lægge vægt på, at whiskyen er; citatLagret på fad over Atlanten” Eller skriver at, citat; ”Resultatet er verdens første Atlantic Aged Rye Whiskey”, nok mest af alt skal ses som et marketings fremstød, og ikke som noget, der konkret har indflydelse på whiskyens smag er uomtvisteligt.

Da jeg spørger Karl, om han har planer om at fortsætte med at destillere whiskey i USA, og hvilket destilleri han producerer sin whiskey hos, oplyser han, at han snarest rejser over for at destillere en wheat whiskey. Men glider dog let og elegant af på sidstnævnte spørgsmål, med en kommentar om; ”at det alligevel ikke er et destilleri, som nogen kender!”. Hvilket han sandsynligvis har ret i, for da der i disse år er enorm efterspørgsel på amerikansk whiskey, findes der destillerier, som udelukkende producerer whiskey for NDP’er og whiskey brokers, hvor man også kan leje sig ind, hvis man som Karl ønsker at destillere sin egen whiskey. Når det så er sagt, skal det dog nævnes at Knaplund’ Atlantic Aged serie har en slående lighed med Lexington, Kentucky’s Bluegrass Distillers’ flaske og etiket design. Bluegrass Distillers bruger samtidig også en mash bill, samt flasker deres flagskibs Bourbon, ved en alkoholprocent, som næsten er identisk med Knaplunds. Ydermere har Bluegrass Distillers også en wheated Bourbon i deres portfolio, så et godt bud vil være, at det er her at Karl har destilleret sin Bourbon. Men overnævnte er selvfølgeligt kun spekulationer og det skal derfor ikke kunne udelukkes at Straight Whiskey.dk’s halvretarderede konspirationsteoretiske medredaktørs sølvpapirshat har været skruet for hårdt ned over hans solskoldet isse.

Ved siden af sit eventyr i USA producerer Karl også whiskyer herhjemme, og i skrivende stund ligger der allerede adskillige fade og venter på at havde nået en tilfredsstillende alder. Selvom drømmen er at kunne destillere på danske produceret korn, importerer Knaplund pt. den majs som indgår i deres mash bill’s fra USA. Karl har dog allerede forsøgt sig med at destillere fra et parti dansk produceret majs, men desværre uden videre held, men håber stadig i fremtiden at kunne finde en lokal producent, som kan levere et tilfredsstillende produkt til deres produktion.

Knaplund beskriver sig selv som værende et destilleri der ”producerer amerikansk inspireret whiskey,” hvilket er et noget diffust begreb, som man kan putte mangt og meget ind i. Derfor var jeg selvfølgelig meget interesseret i at vide, hvordan Knaplund definerer deres eget udsagn. For betyder det, at Knaplund vil være tro mod de Amerikanske produktions metoder og producere whiskey, der lever op til TTB’s krav for, hvordan man skal producere de forskellige whiskey typer i USA? Eller vil man ”blot” lade sig inspirere af de amerikanske produktions traditioner? Men da jeg spørger Karl, forklarer han, at det vil være for omstændigt at beskrive sine produktions metoder over telefonen. Men nævner dog i en bisætning, at han både lagrer sin whiskey i forkullede nye egetræsfade, samt eksperimenterer med brugte. Hvilket kan tyde på, at Knaplund har et ben i både den Amerikanske samt den Europæiske lejr. Men jeg håber meget på at kunne få en mere fyldestgørende beskrivelse på overnævnte spørgsmål, ved et forhåbentligt snarligt kommende besøg på destilleriet. 

Knaplund’ fire whiskyer fra deres Atlantic Aged Serie kan alle købes hos whiskey.dk Hvor de henholdvis koster 299 kr. for Knaplund’ 43 % Bourbon og 499 kr. for deres Cask Strength Bourbon. Knaplund’ Select Rye og Single Barrel Rye whiskyer koster 699 kr. pr styk. Som forbruger skal man huske at tage forbehold for at Knaplund benytter sig af 500 ml. flasker i modsætning til de gængse 700 ml. flaske, hvilket gør, at man sammenlignet med andre produkter på marked, reelt betaler henholdsvis 418 kr. 698 kr. og 978 kr. Hvilket gør at Knaplund’ Rye Whiskyer opnår den tvivlsomme ære af at høre til blandt de dyreste Rye Whiskyer på det danske marked, og overgår både Pikesville 110 proof og WhistlePig 10 års udgaven, som i forvejen er fuldstændig ublu prissat. Når det så er sagt, er de første udgaver fra ny opstartede destillerier herhjemme vanen tro højere prissat i forhold til whiskey fra de etablerede destillerier. Hvilket er ok med mig, da man ikke kun køber et produkt, men samtidig støtter destilleriet i de første svære finansielle år, hvor etableringsudgifterne er skyhøje. Hvad der til gengæld ikke er ok med mig er, at enkelte destillerier herhjemme totalt synes at havde glemt de forbrugere, som trofast støttede dem i opstartsfasen, og som årene er gået, ikke har reguleret deres priser til et acceptabelt leje, men til stadighed åbenbart tror, at træerne vokser ind i himlen.

Knaplund’ 43 % udgave af deres Atlantic Aged straight bourbon har som beskrevet tidligere, været lagret i mindst 3 år, hvoraf den er blevet lagret i 6 – 7 uger over Atlanten. En straight whiskey skal ifølge TTB reelt kun lagres i to år – selvom langt de fleste producenter vælger at lagre deres Bourbon’ betydeligt længere, men da Knaplund har valgt at sælge deres Bourbon i Danmark, skal den ifølge europæisk lovgivning have været lagret i mindst tre år, for at kunne betegnes som værende en whisky, eller i dette tilfælde Whiskey.

Karl har valgt at bruge en high rye mash bill til sin bourbon, og med sin 21 procent rug i kornblandingen, ligger den sig pænt i den højere ende af skalaen, da de fleste producenter bruger ca. 10 – 13 procent rug i deres kornblandinger. Knaplund har lagret deres whiskyer på 55 liters fade – som især er blevet populærere blandt de yngre destillerier i Amerika, og er langt mindre end de gængse 53 gallon/200 liter fade, som mange af de større ”etablerede” producenter benytter sig af. Fordelene, nogle påstår ulemperne, ved de mindre fade er, at whiskyen har langt mere kontakt med fadet, og derfor også bliver modnet langt hurtigere. Ulempen er, at en whiskey smag, hvis producenten ikke er meget varsom, kan gå hen og blive fuldstændig domineret af egetræ smag.      

Knaplund Atlantic Aged Straight Bourbon Whiskey – Batch #2      

  • Mærke: Atlantic Aged
  • Producent: Knaplund
  • Destilleri: Unavngivet Amerikansk destilleri
  • Alder: 3 år
  • Mash Bill: 76 % majs, 21 rug, 3 % bygmalt
  • Whiskey type: Straight Bourbon Whiskey
  • ABV: 43 %
  • Pris: 299 kr.

Duft: Mine første tanker er, at Knaplund’ Bourbon, hvor mærkeligt det end lyder, har en slående lighed med en floral speyside malt. Men efter at glasset og dermed whiskyen er blevet varmet op af mine hænder, efter jeg on and off har duftet til indholdet i en ti minutters tid, begynder mere velkendte Bourbon dufte at træde frem. Søde majs, brun farin og sort Ceylon te i forgrunden som bliver spillet op imod en mur af egetræ og rug krydderier, med en – på trods af at denne whiskey er flasket ved 43 % ABV -underlæggene let brændende alkohol fornemmelse. 

Smag: Frugt sød og let klæbende mundfornemmelse. Gennemgående lys, og fattig på smagsnuancer, hvor den gennemgående smag er saltede søde majs med smør.  

Eftersmag: Bliver en anelse mere tør og mundsnerpende i eftersmagen, med et strejf af kanel og sort peber.

Konklusion: I forhold til hvor relativ en ung whiskey Knaplund’ Atlantic Aged Bourbon er, og dermed også hvor meget smag og karakter whiskyen har kunnet nå at udvinde fra fadene, virker beslutningen om at flaske den ved 43 % ABV, desværre ikke som et særligt smart træk. Der er ikke noget jeg hellere vil end at kunne honorere Karl & Co’s mod på at starte et Amerikansk inspireret destilleri på Dansk jord, men lige gyldigt hvordan jeg end vender og drejer det, er Knaplund’ Atlantic Aged Bourbon bare ikke en særlig vellykket og vel produceret Bourbon. Når det så er sagt, ønsker jeg Knaplund alt held og lykke, og glæder mig til at følge dem i fremtiden og smage andre af deres produkter. Især er jeg spændt på at smage, om deres Cask Strength udgave af anmeldte Bourbon tilbyder mere dybde og karakter, samt at smage deres Rye Whiskyer, som ofte bedre kan bære at blive flasket ved en ung alder i forhold til Bourbon’s. Yderlig mere ser jeg frem til at smage, hvilken indflydelse især klimaet har på amerikansk inspireret whiskey. For til trods for at Knaplund har en anden tilgang til whiskey, ved vi jo fra Stauning, at der under de rigtige forudsætninger kan lagres fantastiske Rye Whisky under vores nordiske himmelstrøg. 

Score: 46/100
Kategori: Bundskraber

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Den anmeldte flaske er købt hos whisky.dk for 299 kr. af undertegnede

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *