Anmeldelser

Pikesville Rye

For dem der interesserer sig lidt for den amerikanske whiskeyhistorie, så spiller Pikesville Rye faktisk en vis rolle. Det er primært Kentucky og Bourbon der får mest opmærksomhed i historiebøgerne, men det er et faktum, at Rye Whiskey produktionen ikke alene var lige så betydningsfuld som Bourbon i starten – men måske endda endnu mere. Staterne Pennsylvania og Maryland (hvor Pikesville stammer fra) var de helt store lokomotiver i udbredelsen af Rye Whiskey og destillerierne i disse stater havde stolte traditioner.

Da forbudstiden startede i 1920, blev hele den amerikanske produktion naturligvis påvirket, men det gik specielt hårdt ud over Rye producenterne af en eller anden grund. Man vurderer, at der har været over 1000 destillerier der producerede Rye omkring 1920 og at næsten alle gik konkurs, for ikke at opstå igen.

Pikesville Rye gik ikke konkurs, men hold lige næsen over vandet og blev i 3 år efter ophøret af forbudstiden i 1933 opkøbt, for at starte produktionen op igen. Men det var hårde tider for Rye producenterne – og de forbrugere der stadig købte whiskey foretrak Bourbon.

I 1972 gik den ikke længere og man stoppede produktionen. Dermed blev Pikesville det sidste destilleri der producerede Rye Whiskey i staten Maryland, efter at have været i gang uafbrudt siden 1895.

I 1982 købte den store producent Heaven Hill rettighederne til navnet – og man startede samtidigt produktionen op igen, nu i Kentucky. Pikesville er opkaldt efter nabobyen til den by hvor man startede destillationen op i 1895. Og hvorfor så lige nabobyen? Den by hvor Pikesville startede hed ”Scott’s Level” og man var simpelthen bange for, at det ville forvirre forbrugerne, så de troede det var en ”Scotch”.

Pikesville er en såkaldt ”barely legal” Rye Whiskey, hvor den kun lige nøjagtigt er lavet af 51% rug, som er det mindste, der er lovligt.

Pikesville Rye

  • Mærke: Pikesville Rye
  • Producent: Heaven Hill
  • Destilleri: Bernheim Distillery
  • Alder: 6 år
  • Mash Bill: 51% rug, 39% majs og 10% maltet byg
  • Whiskey type: Straight Rye Whiskey
  • ABV: 55%
  • Pris: 700-750 kr.

Duft: Ikke så fremtrædende som jeg lige havde forventet – og jeg kan med det samme fornemme alkoholen på duften, dog ikke på en ubehagelig måde. Duften er krydret, som er meget normalt for en Rye, selv om indholdet af rug ikke er højt. Der er også noget sødme der tog mig et stykke tid at få frem – og det er mere karamel end vanilje, selv om vaniljen er der til sidst. Der er også en anelse tørret frugt – abrikos er nok det der kommer tættest på.

Smag: Fantastisk dejlig oplevelse, hvor de krydrede smagsindtryk blander sig med de søde indtryk på en utrolig harmonisk måde. Jeg får igen en klar fornemmelse af frugt, selv om det er mere frisk frugt end tørret, denne gang. Der er pære, kirsebær og en anelse papaya, tror jeg. Til sidst får jeg en klar fornemmelse af egetræ, på den bagerste del af ganen.

Eftersmag: Lang og behagelig – og i virkeligheden en blanding af duft- og smagsindtrykkene. Der er både sødme og krydderier, og de bliver ved …..

Konklusion: Jeg har ikke smagt en Pikesville, der er lavet før Heaven Hill overtog dem i 1982, så jeg ved naturligvis ikke om kvaliteten er gået op eller ned, efter overtagelsen. Men en ting er sikkert: Det Pikesville produkt du kan købe i dag, er fantastisk – og et af de allerbedste Rye produkter du p.t. kan købe i Danmark. Det er også glædeligt, at Heaven Hill fortsat har en angivelse af år på flasken, i modsætning til den trend der er i branchen. Hvis du har lyst til et Rye produkt, der er i den gode ende, så kunne Pikesville meget vel være den næste flaske du skulle overveje i din samling.

Score: 92/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Den anmeldte flaske er købt i Total Wine i Glendale, Arizona i marts 2019 for $63.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *