Anmeldelser

That Boutique-y Whisky Company. New York Distilling Co. 2 Year Rye – Batch #1

Det er relativt sparsomt med informationer om New York Destilling Company, men det lidt jeg med sikkerhed ved er at; New York Distilling Co. er beliggende i bydelen Brooklyn, New York og åbnede sine døre for offentligheden den 5. december 2011, præcis 73 år efter ophævelsen af det amerikanske spiritus forbud. NYDC er ejet og drevet af Tom Porter – tidligere medstifter af Brooklyn Brewery, og Allen Katz som er direktør for Spirits Education & Mixology for Southern Wine & Spirits of New York.

For lovligt at kunne drive et destilleri, skal indehaverne være i besiddelse af en alkohol bevilling. I NYDC’ tilfælde opererer de under en såkaldt Class D farm distillery license, hvilket betyder, at deres årlige alkohol produktion ikke må overstige 284,000 liter, og at mindst 75 % af de ingredienser, der indgår i deres produktion, skal være produceret i staten New York.

NYDC har i tilknytning til deres destilleri deres egen bar – The Shanty, hvor man igennem det dertil installerede vindue, kan beundre synet af selve destilleriet, imens man nyder en af de mange cocktails, som menukortet byder på, eller slet og ret drikke Ragtime Rye, som er den eneste whiskey, som destilleriet i skrivende stund producerer.

Hvis man kigger TBWC amerikansk aftapninger efter i sømmene, vil man hurtigt erfare, at de benytter sig af nogle lidt usædvanlige klassifikationer, som falder udenfor TTB’ 35 gældende whiskey typer. I stedet for at bruge de gængse klassifikationer, som f.eks. rye whiskey og corn whiskey, har de ved flere lejligheder i stedet klassificeret deres aftapninger som værende rye og corn spirits, og trækker dermed ”whiskey” ud af klassifikationen. Hvorfor TBWC vælger at klassificere deres aftapninger på nævnte måde, er højest sandsynligt fordi deres aftapninger udelukkende er tiltænkt det europæiske marked, og ifølge europæisk lovgivning, skal en whisky/whiskey havde været lagret i minimum tre år for at kunne bære betegnelsen. Det lidt vi ved om den anmeldte flaske er, at den er blevet lagret i sammenlagt 2 år. Først i et fad af ukendt type, dernæst i et fad, der tidligere har indeholdt Applejack, og er blevet flasket ved 53 % ABV. Hvilket, hvis ellers, det første fad har været et nyt forkullet egetræsfad, alt sammen i realiteten overholder TTB’ lovkrav til en rye whiskey. TBWC er beklageligvis altid sparsomme med deres informationer, og oplyser heller ikke, hvilke mash bill, som NYDC har brugt til denne aftapning. Men NYDC’ Ragtime Rye har en mash bill bestående af 72% rug, 16% majs og 12% maltet byg. Set i lyset af at NYDC kun producerer en rye, er det fair at antage, at der her er tale om den samme mash bill. NYDC har i øvrigt også selv tidligere udgivet en limited edition udgave af deres Ragtime rye, der også var blevet efterlagret i netop et applejack fad.

Den anmeldte rye var den første udgave som TBWC aftappede fra NYDC, sidenhen er der blevet føjet et batch 2 og 3 til serien. Samtlige batches kan købes hos Master Of Malt.

Vi har her hos Straight Whiskey.dk tidligere bragt en mere fyldestgørende beskrivelse af den uafhængige aftapper That Boutique-y Whisky Co. Klik her hvis du ønsker at læse den.

 

That Boutique-y Whisky Company.

New York Distilling Co. 2 Year Rye – Batch #1

  • Destilleri: New York Distilling Co.
  • Aftapper: That Boutique-Y Whiskey Co.
  • Alder: 2 år
  • Whiskey type: Rye Spirit
  • ABV: 53%
  • Pris: 343 kr.
  • Fad: Applejack
  • Udgivelse: 570 udgivne flasker

Duft: Kirsebær og tørret mynte dominerer næsen, efterfulgt af mælkechokolade med en underlæggende duft, som jeg egentlig bedst kan beskrive, som at befinde sig i et drivhus på en varm sommerdag.

Smag: Meget frugt sød til at starte med, men den udvikler sig hurtigt, og en bølge af robuste rug krydderier overtager smagen, efterfulgt af muskatnødder og hyben, med en tør underlæggende varme, som akkompagnerer en igennem eftersmagen.

Eftersmag: Kort til medium lang eftersmag.

Konklusion: I modsætning til mange bourbons, der kun har lagret et par år, har en god del af disse yngre rug whiskyer ofte rigtig meget godt at byde på, hvor deres ungdommelige rug krydderier i den grad kan bibringe en nærmest ”sprælsk” smagsprofil. Men desværre tilbyder denne rug whiskey ikke den balance, som jeg er på udkig efter i en whiskey, og samtidig er den for stram i sit udtryk, en smule alkohol skarp og tør. Men respekt til TBWC for at forsøge at vælge et fad, som ikke bærer den typiske rye profil, hvis det da ellers var deres intention?

Score: 75/100

Kategori: Middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Den anmeldte flaske er købt af undertegnede hos goldendrops.dk, som desværre ikke længere har TBWC i deres sortiment, men en flaske kan stadig erhverves for 343 kr. hos Master of Malt.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *