Anmeldelser

Texas Legation

For lidt over en måned siden havde jeg besøg af min gode ven Hasse Berg, som er min medredaktør her på bloggen. Han havde været så sød at have en gave med til mig. Inden jeg åbnede gaven, sagde han: ”Er du klar over hvor svær du er at finde gave til?”. Jeg var godt klar over hvad han hentydede til; Jeg ønsker mig som oftest whiskey – og det bliver sværere og svære for venner og familie at finde en flaske jeg ikke har i forvejen, da udvalget af amerikansk whiskey desværre er så lille som det er her i Danmark.

Med Hasse havde ikke alene fundet en jeg ikke havde smagt før – jeg havde ikke engang hørt om den før. Så min øjne var så store som tekopper, da jeg stod med den flaske ”Texas Legation” i hånden, som han havde haft med.

En af årsagerne til at den var ny for mig var, at det er et produkt der kommer fra en uafhængig aftapper – og dermed ikke et produkt der leveres af selve whiskeyproducenten. Da vi så blev enige om at køre et tema om netop uafhængige aftapper her i august måned, så stod det jo lige for at skrive en anmeldelse.

Navnet ”Texas Legation” er ret interessant i et historisk perspektiv og er en vigtig del af den bemærkelsesværdige historie om staten Texas, som dels engang har været sit eget land, og dels annekteret af Mexico. En ”Legation” er en slags ambassade – og Texas oprettede flere af disse i Europe, med den i London som den største. England blev derfor en tæt allieret til Texas – og hjalp dem med at beskytte grænserne mod både Mexico og USA. I 1845 blev Texas dog annekteret af USA som den 28. stat – efter kun af have været et selvstændigt land i 10 år.

Nå… det var vist rigeligt med historieundervisning (jeg kunne i princippet blive ved) – så lad os komme i gang med at kigge på selve flasken:

Texas Legation er en Bourbon der (ikke overraskende) kommer fra Texas. Den er produceret af Ironroot Republic, som bliver drevet af de utroligt dygtige Likarish brødre. Jeg besøgte brødrene i maj i år i forbindelse med en forretningsrejse til Dallas, hvor min gode ven Chris Trevino (som går under navnet ”Liquorhound” på de sociale medier) bor.  Han havde inviteret mig til en rundvisning på Ironroot, som han kender godt. Destilleriet var lukket for offentligheden den dag jeg var der, men de to brødre brugte alligevel to timer på at vise mig rundt – og ikke mindst lade mig smage whiskey direkte af 12 forskellige tønder. En oplevelse jeg ikke glemmer lige med det samme. Iroonroot laver måske verdens bedste Corn Whiskey – men de har også rigtigt gode Bourbon produkter.

Fra venstre: Undertegnede, Robert Likarish, Jonathan Likarish og Liquorhound

Der er i alt produceret 5000 flasker – og min er en del af Batch #2. Ironroot har ganske vist destilleret og lagret produktet, men det er blevet blended og flasket i England af ”Berry Bros. & Rudd” – et tudsegammelt firma der er grundlagt i 1698.

Der er ingen angivelse af hvor længe den er lagret. Det betyder normalt 4 år, da de amerikanske regler foreskriver, at man skal skrive alder når den er lagret mindre end 4 år. Men dette er en flaske der i princippet er produceret (blended og flasket) i England, så det er muligt der kan dispenseres for reglen. Dog skal en whiskey være mindst 3 år gammel i Europa – så det er i det mindste inden for 3-4 år vi taler om. Men mit gæt er dog, at europæere også skal overholde 4-års reglen for produkter der er flasket her, da man netop skriver ordet ”Bourbon” på etiketten. Det er dog lidt overraskende, da den ravgyldne farve som whiskeyen har, indikerer at den er lagret kortere; Whiskey fra Texas bliver udsat for ekstrem varme i sommermånederne – og tager derfor hurtigere farve til sig end whiskey fra Kentucky. Mit eneste gæt på hvorfor farven ikke er mørkere end den er, må være fordi tønderne kun er blevet meget nænsomt forkullede på indersiden.

 

Texas Legation

  • Destilleri: Ironroot Republic
  • Aftapper: Berry Bros. & Rudd
  • Alder: NAS (formodentlig 4 år)
  • Whiskey type: Bourbon
  • ABV: 46,2%
  • Pris: Gave*
  • Batch: #2
  • Udgivelse: 5000 flasker

* Kan bl.a. købes hos whiskyexperten.dk for 479,-

 

Duft: Behagelig, blød og afrundet. Der er en meget karakteristisk duft af søde popcorn, som man ofte finder i whiskeyer der kommer fra Texas. Der er en svag strejf af lakrids – og efter et stykke tid kommer de mere klassiske dufte som bagte/modne æbler og vanilje også frem. Alkoholen er næsten fraværende og det støtter op om det behagelige og afrundede førstehåndsindtryk.

Smag: Viskositeten er overraskende høj og væsken lægger sig næsten som silke rundt om tungen – ret unikt, i virkeligheden. Som det første kommer den søde smag af majs og jeg synes også jeg kan fornemme nogle underliggende toner af honning eller en eller anden form for nektar. Vaniljen kommer lidt forsinket, som i duften – men jeg kan ikke smage farin og karamel, som man normalt kan i Bourbon. Fraværet af disse understøtter mig i min teori om, at tønderne kun er blevet let forkullede.

Eftersmag: Meget behagelig, men abosult det svage led, da den er meget kort. Hvis produktet var blevet flasket ved fadstyrke, så tænker jeg, at eftersmagen havde været helt fænomenal.

Konklusion:  Jeg er fan – og jeg synes at Texas Legation er et produkt der er skruet rigtigt godt sammen. Det er et produkt der er nemt at drikke og nemt at holde af. Det kunne havde været fantastisk med en udgave med fuld fadstyrke – og så skal det naturligvis siges, at man kan få produkter på det danske marked til samme pris, som både er lagret længere og som har højere alkoholprocent. Men … tøv ikke med at berige din samling med en flaske Texas Legation.

 

Score: 83/100

Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *