Anmeldelser

Balcones – tre skarpe skud fra Texas

Som du måske ved, så er Kentucky den helt overskyggende stat i USA, for så vidt angår bourbonproduktion – og det estimeres, at næsten 95% af al Bourbon produceres der. Når man kigger på alle amerikanske whiskeytyper (der er 34) samlet, så er procenten naturligvis mindre – men stadig en kæmpe sammenlignet med alle andre. Tennessee er også en magtfaktor grundet Jack Daniel’s (og til dels George Dickel).

Siden det store bournbonboom for alvor satte ind for nogle år siden, så har der været en gevaldig opblomstring af destillerier på tværs af USA. Det gælder ikke mindst staten Texas, hvor destillerier som Garrison Brothers, Balcones og Ironroot Republic er i fuld gang med at sætte solide fodaftryk på den amerikanske whiskeyscene.

Betingelserne for at producere whiskey i Texas er ikke særligt gode

I løbet af lagringsprocessen i tønderne er det helt afgørende, at der er store temperaturudsving mellem vinter og sommer. Når der er disse forskelle, så bliver whiskeyen presset ind i træet om sommeren når trykket stiger inde i tønderne – og ud igen når det bliver koldt om vinteren. Man snakker om at whiskeyen på denne måde ”trækker vejret” inde i tønderne og det er den direkte årsag til, at den får den gode smag og den fine farve. I Kentucky er det enkelt, da temperaturen i gennemsnit svinger mellem nogle få frostgrader til ca. 32 grader – hvorimod der sjældent er under 10 grader i Texas – og sagtens kan være over 40 grader i perioder.

Når der bliver rigtig varmt inde i tønderne, så bliver presset enormt – og whiskeyen trænger dybt ind i træet og bliver der længe. Det gør, at whiskey lagret på denne måde hurtigere tager farve og smag. Det kunne lyde som en helt fantastisk genvej til at reducere lagringstiden, men det kræver desværre utroligt meget overvågning af processen og kvaliteten af råvarerne, da whiskeyen ellers tager al for meget smag af egetræet – og det er generelt ikke noget der er positivt.

Man skal også være over processen for så vidt angår alkoholprocenten, da den i princippet kan løbe løbsk og nærme sig 80% hvis man ikke er opmærksom. Årsagen til dette er, at vandmolekylerne er mindre end alkoholmolekylerne – og derfor har nemmere ved at slippe ud af tønden. Og når temperaturen er ekstra høj, så bliver vandet næsten sparket ud af tønderne. Når man runder 70%, så er man i virkeligheden (ufrivilligt) ved at lave en 3. destillation.

For at sikre at dette ikke sker, så har mangle af producenterne i Texas klimakontrol i deres lagerhuse – og de hælder også whiskeyen på flasker langt tidligere end i Kentucky. Heldigvis foreskriver reglerne, at man skal skrive hvor længe whiskeyen er lagret (med mindre det er mere end 4 år), så det er nemt for forbrugeren at se hvor længe en whiskey fra Texas er lagret. Der findes selvfølgelig produkter fra Texas der er mere end 4 år gamle – men de fleste er yngre.

De tre flasker i denne anmeldelse, fra producenten Balcones, er lagret i henholdsvis 6, 24 og 24 måneder. Kan man virkelig få kvalitet på så kort tid? Det bliver du klogere på længere nede i denne anmeldelse.

Producenten Balcones

Balcones Distilling blev grundlagt i 2008 og har til huse i byen Waco – der desværre mest er kendt for den frygtelige tragedie hvor 76 mennesker fra en religiøs sekt døde i 1993. Waco ligger midt mellem hovedstaden Austin og det gigantiske Dallas/Fort Worth område hvor der bor 7-8 millioner mennesker. Det er en ganske hyggelig by, som jeg har besøgt ved en enkelt lejlighed. Balcones begyndte at destillere i 2009 og er en såkaldt ”grain to glass” producent. Dette betyder, at de har egen kontrol over hele processen fra korntyperne vokser på marken – til whiskeyen er hældt på flaske. De bruger næsten udelukkende blå majs fra New Mexico og byg fra deres egen stat. Blå majs – og røde majs, for den sags skyld – afgiver ingen farve til whiskeyen, som er lige så klar som vand når den kommer på tønde. Præcis som alle andre whiskeytyper i hele verden. Men blå og røde majskolber er bare så utroligt flotte og fascinerende at kigge på, men det er jo en anden historie …

Givet deres størrelse (de er 20 ansatte), så har de et kæmpeudvalg på intet mindre end 15 forskellige whiskeyer – hvoraf halvdelen dog kun udkommer en gang imellem. De spænder over næsten hele paletten og tilbyder således Bourbon, Rye, Malt whiskey, Corn whiskey, m.v. Specielt deres single malt (som dog ikke er en del af denne anmeldelse) har vundet utallige priser.

Balcones kan teknisk set godt købes herhjemme, men desværre kun via whisky.dk som har prissat flaskerne afsindigt højt (som denne butik desværre har for vane at gøre). Heldigvis er der et stort udvalg af deres flasker på masterofmalt.com, hvor du f.eks. kan købe 2 flasker + fragt fra England for det samme som 1 flaske koster hos whisky.dk. Det er altså vildt.

Nå … nu kan jeg vist ikke trække den længere … lad os se på selve varerne ….

Balcones Baby Blue Corn Whiskey

Der skal mindst være brugt 80% majs, for at man må kalde det en Corn whiskey og det er tilladt at lagre den både i brugte fade og i ståltanke. Det eneste der er forbudt, er nye fade. Baby Blue siges at være den første whiskey fra Texas der er kommet på markedet, efter forbudstiden ophørte i 1933.

 • Aftapper: Balcones Distilling
 • Destilleri: Balcones Distilling
 • Klassifikation: Corn Whiskey
 • Alder: 6 måneder
 • ABV: 46 %
 • Mash Bill: 100% majs
 • Pris: Jeg har fået den som gave, men kan købes hos masterofmalt.com for 439,- kroner.

Duft: Det første der rammet er en svag duft af malt, som jeg ikke rigtig forstår hvor kommer fra. Efter lidt snusen rundt kommer der flere dufte af smør, majs, vanilje – og måske endda lidt popcorn – og det var mere som forventet. Alkoholen er meget afdæmpet og i det hele taget er duften som jeg ville forvente af en Corn Whiskey.

Smag: Noget af en wake-up call, da den første tanke er ”det smager ikke godt”. Den maltede smag – som jo kendes fra skotsk whisky – er tilbage på fuld styrke. Jeg kan kun tro, at det må stamme fra at de rister deres majs inden destillationsprocessen. Det er virkelig forvirrende. Der er også en let smag af noget der får mig til at tænke tilbage på mit ”tequilauheld” jeg havde da jeg var 18. Jeg har ikke lyst til at gå i detaljer – men det er ikke positivt.     

Eftersmag: Overraskende lang, taget i betragtning af den meget korte lagringstid. Problemet er bare, at en forlængelse af noget der er dårligt er …. well …. også dårligt.

Konklusion: Det er ikke en whiskey jeg ville købe en ny flaske af – og jeg ville endda tøve med at komme den i en cocktail. Den er helt off i forhold til hvad jeg foretrækker – men jeg gætter på, at den måske ville blive taget lidt bedre imod af en person der enten foretrækker skotsk whisky og/eller er fan af maltede whiskeyer generelt.

Score: 46/100

Kategori: Bundskraber

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Balcones True Cask Strength Corn Whiskey

 • Aftapper: Balcones Distilling
 • Destilleri: Balcones Distilling
 • Klassifikation: Straight Corn Whiskey
 • Alder: 24 måneder
 • ABV: 65,7 %
 • Mash Bill: 100% majs
 • Pris: Jeg har fået den som gave, men kan købes hos masterofmalt.com for 895,- kroner.

Duft: Sammenlignet med Baby Bue giver True Blue et langt mere komplekst duftindtryk; den brune farin og vaniljen er der med det samme – og noget der minder om smørkarameller. Jeg kan også fange pekan- og paranødder, selv om det tog lidt tid. Alkoholen er mere fremtrædende end i Baby Blue, men man kan næsten fornemme den ekstra alder i alkoholen, selv om det måske ikke giver mening i en beskrivelse af duften.

Smag: Kompleks og med smagsindtryk der træder lidt over hinanden for at komme først. Majsen er den der er mest fremtrædende og jeg fanger også mange af de smagsnuancer der var i duften. Hertil kommer svesker, tror jeg – eller i det mindste en eller anden form for tørret frugt. Noget imellem abrikos og dadler, måske. Lidt svært at skelne. Alt i alt, særdeles behagelig.

Eftersmag: Lang og koncentreret – primært hjulpet af den meget høje alkoholprocent. Over et minut efter jeg havde sunket slurk nummer to, så kunne jeg stadig fornemme eftersmagen. Flot!

Konklusion: Det er næsten ikke til at tro at dette er en Corn Whiskey fra samme producent som Baby Blue – og at der er blevet brugt præcis samme råvarer. Eneste forskel er, at den er lagret 24 måneder og at det kun er de bedste tønder der er udvalgt. Jeg ville absolut købe en flaske igen og er generelt imponeret over hvor god whiskey man kan lave efter blot to års lagring.

Score: 81/100

Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Balcones Texas Blue Corn Bourbon

Selvom også denne whiskey er baseret på 100% majs, så er det en Bourbon, fordi den er lagret på nye fade.

 • Aftapper: Balcones Distilling
 • Destilleri: Balcones Distilling
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: 24 måneder
 • ABV: 64,9 %
 • Mash Bill: 100% majs
 • Pris: Jeg har fået den som gave – er p.t. udsolgt i Europa – men kan købes i USA for $70,-

Duft: Igen et flot og komplekst duftindtryk – og man fornemmer med det samme, at der er knald på, for så vidt angår alkoholen. Der er også en let krydret vinkel som jeg oftest fanger i Rye Whiskey – måske det er den høje alkoholprocent der spiller mig et puds. Igen kommer smørkaramellen snigende og der er også her noget stenfrugt – fersken eller abrikos.

Smag: En vidunderlig oplevelse der fylder hele mundhulen. De klassiske Bourbon-noter er der med det samme og jeg får næsten følelse af, at det er flydende slik jeg drikker – selv om sødmen på intet tidspunkt tager overhånd. Man er ikke i tvivl om, at andelen af majs er høj (100% i dette tilfælde) og tankerne falder hen på popcorn med smeltet smør.

Eftersmag: Lidt kortere end jeg havde regnet med, men den fortsætter i selve mundhulen – dog uden at komme helt ned i svælget.

Konklusion: Jeg er igen imponeret over hvor god whiskey man kan lave på så kort tid. Farven er også meget mørk – og jeg tror kun at min 12-års Elijah Craig Barrel Proof overgår den i farvedybde. Ufatteligt efter kun 2 år. Det er en unik og specielt Bourbon der ikke smager som de fleste. Jeg ville ikke tøve et sekund med at købe en flaske til.

Score: 89/100

Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *