Anmeldelser

Vom Fass – Heaven Hill – Bardstown 1780 – 11 Years Old Straight Bourbon

Til trods for at dagens anmeldelse ikke er en uafhængig aftapning i sin konventionelle form, synes jeg alligevel, grundet det unikke koncept der ligger til grund for denne aftapning, at den fortjener en plads i vores nuværende serie om de uafhængige aftappere. For selvom jeg er næsten hundrede procent sikker på, at firmaet ansvarlig for denne aftapning, ikke har været bare tilnærmelsesvis i nærheden af det destilleri, som dagens anmeldelse omhandler, og derfor heller ikke selv har udvalgt de fade, der indgår i aftapningen, skal guderne vide, at det samme nu til dags kan siges om en lang række af andre uafhængige aftappere. For sandheden er, at en broget skare, blandt de mange nye aftappere, som er kravlet ud af træværket over de seneste år, som b. la. svenske Selected Malts eller danske Fionia Flasken yderst sjældent er direkte involveret i udvælgelsen af de fade som de flasker. Derimod samarbejder de med de såkaldte Whiskey brokers, som har specialiseret sig i at udvælge og købe fade fra en lang række destillerier, for at videresælge dem til privatpersoner eller firmaer, som ønsker at agere som uafhængige aftapper. Så kan man jo spørge sig selv om, hvem den egentlige uafhængige aftapper i dette spil er? Whiskey brokeren som udvælger fadene, flasker dem, samt – i mange tilfælde, også påfører de af kunden forudbestilte lables på flaskerne? Eller de virksomheder, hvor indehavernes eneste egentlige opgave er, at sidde og vente hjemme i deres ”kælder-virksomhed” på at en række samples når frem med posten. Hvorefter at de beslutter hvilket af de, allerede forud valgte fade, de ønsker at sælge igennem deres butik, som i mange tilfælde består af et opbevaringsrum hjemme i privaten samt en webshop.

Så sent som i går satte jeg det sidste punktum i den af mine anmeldelser, som skulle afslutte vores serie om de uafhængige aftappere. Men tilfældet ville det anderledes, og derfor er jeg, her ved midnat, tilbage foran tasterne, på hvad der ser ud til at blive en af vores første trope nætter denne sommer. Så lige nu priser jeg mig lykkelig for at mit kontor er placeret i kælderen, hvor der er behageligt køligt. Især set i lyset af, at jeg har spenderet det bedste af min dag foran rettet i en bil, der *støt arbejdede sig ned af E45, imod den Tyske grænse i 29 graders varme med et defekt klimaanlæg.

(*Slingrende på vinterdæk ned af E45, fordi en eller anden tumpe, som ikke skal nævnes her, åbenbart mente, at han havde bedre at give sig til, end at svinge en donkraft.) Denne mini tour de force, i det altid uforudsigelige danske vejr, skyldes at vi havde lovet vores to unger en tur til – hvad der i en 7 og 11 årring perspektiv, er et mekka, der er Charlie og chokoladefabrikkens værdig; Nemlig de Dansk/Tyske grænsebutikker. Det kompromis som var indgået med vores unger var, at hvis min kone og jeg skulle vende det blinde øje til, imens at de plyndrede Willy Wonka, var de til gengæld efterfølgende indlagt på en dagstur til Flensborg.

Indrømmet så har jeg en slem tendens til altid at undersøge hvilke Whiskey butikker der er beliggende i de forskellige byer vi besøger, inden at vi tager af sted, og ikke mindst hvilket udvalg de fører. Hvilket også var tilfældet denne gang, og jeg havde også et klart byttedyr i sigte, i en af få nærtliggende butikker, som havde vagt min interesse. Men tilfældet ville, at det blev en helt tredje butik, samt et par andre flasker end jeg oprindeligt havde tiltænkt mig, som jeg endte med at slæbe med mig hjem over grænsen. For efter at havde slentret rundt i Flensborg er par timer, hvor jeg endnu en gang blev påmindet om, hvorfor at jeg værdsætter det tyske folk og deres byer så meget som jeg gør, pegede min kone på en Whiskey butik, som Siri af en eller anden grund havde undladt at informere mig om.

Butikken som bar navnet Vom Fass (on tap) var, i modsætning til den parade af flasker, som man normalt bliver mødt af så snart man træder over dørtærsklen til en whisky butik, indrettet med adskillige træ tønder med dertilhørende aftapningshaner. De første tønder jeg nærstuderede indeholdte alle rom, som Flensborg jo i den grad er berømt for. Men ikke langt derfra fik jeg øje på det, der er mit foretrukne kick; nemlig whisky, og det skulle vise sig at der, imellem et pænt antal Skotske og Irske whiskyer, til min store overraskelse også gemte sig en enkelt Amerikansk Bourbon imellem, som var intet mindre end 11 års aftapning fra ingen ringere end Heaven Hill.

Jeg shanghajede hurtigt den tyske ekspedient, som på gebrokken engelsk, forklarede mig, at jeg kvit og frit kunne smage de forskellige whiskyer, hvorefter at jeg, hvis et eller flere af deres fade faldt i min smag, imod betaling kunne flaske min egen whiskey, ved samtidig at tilkøbe en af de mange påfyldnings glasflasker, som butikken førte i deres sortiment. Konceptet var, at man kunne vælge at få tappet en givet whiskey i 100, 350, 500 eller 700 ml. flasker, eller vælge en af de mange flasker der allerede var blevet tappet i alternative flaske størrelser. Prisen varierede naturligvis efter det valgte, og som det også er tilfældet i mange supermarkeder, blev gennemsnits ml. prisen billigere, jo større en flaske man valgte. Som jeg stod der og smagte den første af butikkens whiskyer, overvejede jeg et kort sekund, om man kunne lave en The Big Lebowski, ved at stikke over gaden til nabo kiosken og købe en halv liter cola, for derefter at få fyldt den, men undlod alligevel at stille spørgsmålet. I stedet spurte jeg ekspedienten, hvordan de opbevarede whiskyen, da det var indlysende at de forholdsvis små fade, som man tappede whiskyen fra, totalt ville spolere whiskyen i løbet af meget kort tid, hvis whiskyen var opbevaret direkte i dem. Ekspedienten åbnede et af fadene, og pegede på en plastbeholder, som vi kender det fra papvin. Hvilket må siges, under omstændighederne, at være en udmærket løsning, da whiskyen, når posen bliver opbevaret i fadene, ikke bliver udsat for nogen form for sollys, og da posen samtidig falder sammen, som whiskyen tappes fra den, efterlades der minimal ilt hvorved at oxydering af whiskyen forbygges. Men da jeg spurgte ekspedienten hvilket firma de købte deres whiskey igennem, slog hun dog hurtigt ud med armene og undskyldte at hun desværre ikke vidste hvem der importerede den whiskey som de solgte. Hvilket, om end at det indrømmet ikke var det svar jeg havde håbet på, til trods for alt, var et ærligt og oprigtigt svar, som jeg langt fortrækker, frem for alle de gange at sælgere har stampet det værste vrøvl op af guds golde jord, for at dække over, at de ikke havde den tilstrækkelige viden, til at kunne give et fyldestgørende svar på et givet spørgsmål. Men det der undrede mig var, at det siden den 23. november 2012 har været ulovligt at eksportere single malt whisky fra Skotland, bortset fra i flasker der er i forvejen er mærket til detailsalg, så med mindre at de Single Malts, som Vom Fass i Flensborg fører, er blevet importeret før 2012, er der nogen der har pisset seriøst ved siden af kummen. Men hvad mange ikke ved er, at de amerikanske destillerier helt lovligt kan eksportere Whiskey i ”bulk”. Hvor at importører køber tusindvis af liter Whiskey i ståltanke, for derefter at flaske den under et hav af halvt suspekte mærker i Europa, som det b. la. er tilfældet med Western Gold og Clarke’s Bourbon fra henholdsvis Lidl og Aldi.

Den omtalte Heaven Hill aftapning er flasket ved 40 % og er af uransaglige grunde navnegivet Bardstown 1780, som jeg går ud fra, er grundet at Heaven Hill er beliggende i Bardstown, KY hvor europæiske amerikanere eftersigende bosatte sig i 1780. Jeg endte med at købe en 250 ml. flaske af omtalte Bourbon, som jeg totalt set endte med at betale 150 kr. for, hvilket må siges at være en uhyre rimelig pris, hvis man udelukkende tager whiskyens alder i betragtning.   

Vom Fass – Heaven Hill – Bardstown 1780 – 11 Years Straight Bourbon

  • Destilleri: Heaven Hill
  • Aftapper: Vom Fass
  • Alder: 11 år
  • Whiskey type: Straight Bourbon Whiskey
  • ABV: 40 %
  • Pris: 150 kr. for 250 ml.

Duft: Syrligt sødmefyldt, med en let overtone af grape frugt og citrus, som jeg bestemt ikke genkender fra andre Heaven Hill produkter, skarpt efterfulgt af smør ristede søde majs, med dybdeliggende noter af sort peber, mælke chokolade og karamel. Bestemt en interessant og behagelig næse, som byder på en langt større oplevelse og kompleksitet, end så mange andre 40 % Whiskyer på markedet.   

Smag: Let klæbende mundfornemmelse. Lys, let vandet hvor de søde majs tager styringen, efterfulgt af en sublim smag af akaciehonning der bliver hængende hele vejen igennem eftersmagen.   

Eftersmag: Medium lang. Akaciehonning, karamel og muskatnød. 

Konklusion: Minder mig på overraskende vis i sit udtryk om That Boutique-Y Whiskey Co’ aftapning af Heaven Hill’ 9 års gamle Corn Whiskey, som havde noget af det samme, let sarte, nærmest vinøse udtryk over sig, som dog ikke havde den lette vandet fornemmelse forrest i munden, som denne aftapning desværre lider lidt under. Når det så er sagt, synes jeg i alt sin ret, at det er en interessant aftapning, som på mere eller mindre vellykket vis skiller sig ud i Bourbon land. Det geniale ved Vom Fass’ koncept er, at du ikke behøver at købe en hel flaske, men kan nøjes med at købe helt ned til 100 ml. for en flad hund, og dermed få lejlighed til at få en anderledes oplevelse, der samtidig ikke ødelægger nogens budget, eller spolerer ens humør ved at havde betalt hundrede vis af kroner for en hel flaske, der ikke leverede hele vejen igennem. Men det at jeg personligt synes at Vom Fass kører et skarpt koncept, har naturligvis ikke indflydelse på denne Whiskys endelige score.

Score: 74/100

Kategori: Middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Den anmeldte whiskey er købt af undertegnede hos Vom Fass i Flensborg hvor en 250 ml. flaske kan erhverves for 150 kr. og en 700 ml. flaske for 373 kr.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *