Anmeldelser

Jack Daniel’s Single Barrel serien

Åh Jack Daniel’s, Jack Daniel’s, Jack Daniel’s …..

Det er faktisk lidt ironisk, at jeg sider her og skriver en anmeldelse om Jack Daniel’s – specielt når man tænker på de scorer jeg har givet de 3 flasker jeg anmelder nedenfor. Ironisk, fordi jeg indtil for få år siden udelukkende betragtede Jack Daniel’s som ”noget man blandede sammen med Cola”. Det har heller ikke skortet på fortællinger fra mine venner der har tømt en flaske Jack Daniel’s No 7 – ene mand – i en bus på vej på skiferie i Østrig. Disse venner får den dag i dag trækninger i øjenkrogene, så snart man bare nævner det famøse navn. Jeg kan godt følge dem, da jeg som 18-årig havde et Tequila ”uheld” (Jeps: flasken var den med den lille røde plastikhat på toppen) – og jeg kan den dag i dag (35 år senere) fortsat ikke få mig selv til at drikke Tequila.

Selv da jeg for nogle år siden startede min interesse for amerikansk whiskey, så jeg fortsat lidt ned på Jack Daniel’s.

Hvor har det vist sig at være en forkert konklusion – og jeg har i dag fuldstændig ændret min holdning til denne producent. Og det hele skyldes deres ”Single Barrel” serie som jeg anmelder i dag. Hvorfor, kommer jeg lige tilbage til.

Jack Daniel’s er en af verdens største producenter af whiskey og er ejet af virksomheden Brown-Forman, der også ejer Old Forester og Woodford Reserve. Destilleriet ligger i byen Lynchburg i staten Tennessee – og det er virkelig på bøh-landet. Der er over 100 km til nærmeste by, så du skal VIRKELIG have lyst på at besøge netop deres destilleri.

Det mest mærkeligt er dog ikke den meget isolerede lokation, med derimod at byen ligger i et såkaldt ”dry county” (et ”county” svarer til en kommune). Tro det eller lade være, men det er ikke tilladt af sælge eller udskænke alkohol i en kommune der er ”dry”. Lidt grotesk, at en af verdens største producenter af alkohol ligger der. Den eneste undtagelse er Jack Daniel’s ”gift shop” hvor de må sælge få, udvalgte produkter. Rent teknisk er det specielt-lavede tomme flasker man køber – men butikken har fået lov til at sælge dem med whiskey i. Du tænker sikkert at det er ret langt ude – og det kan jeg bekræfte; Jeg har selv købt en special udgave af deres ”Gentleman Jack” produkt på stedet – og jeg fik ganske rigtig en flaske med sirlige ristninger, som kun kan købe der.

(Hvor er det typisk: Anmeldelsen er allerede nu over 400 ord lang – og jeg er ikke kommet i gang med det vigtigste. Det en min medredaktør Hasse Berg der bærer det fulde ansvar, da han har været en ”inspiration” omkring lange anmeldelser. Suk … beklager ….).

OK – tilbage på sporet.

Historien om Jack Daniel’s starter i princippet helt tilbage omkring 1850 (ingen kender det nøjagtige årstal), hvor Jasper Newton Daniel bliver født. Han blev ret hurtigt kaldt ”Jack” af familien – og det har vi andre så også kaldt ham lige siden.  Kun 14 år gammel blev han taget under vingerne af den lokale moonshine producent Dan Call – og det var her han mødte destillationseksperten Nathan Green, hvis kælenavn i øvrigt var ”Uncle Nearest”. Ifølge overleveringerne, så lærte Uncle Nearest Jack Daniel alt det han skulle vide omkring destillationsprocessen og lagde dermed grundlaget for, at han kunne starte sin virksomhed. Den del af Jack Daniel’s historien forsøgte man i mange år at feje ind under gulvtæppet, da Uncle Nearest var en sort slave. I dag ville man ikke tænke et sekund over det, men dengang blev det nærmest opfattet som pinligt, at den berømte Jack Daniel var blevet oplært af en sort mand.

Da Jack startede hans eget destilleri efter et par år hos Dan Call, så tog han Uncle Nearest med som master distiller – og de arbejdede sammen i flere år. Efterhånden som det gik op for whisekybranchen hvor stor indflydelse Uncle Nearest havde haft, så har han fået mere og mere respekt. I skrivende stund er det kulmineret med, at han har fået opkaldt et whiskeymærke efter sig: https://unclenearest.com/

Er Jack Daniel’s Bourbon? (Afsnittet her er lidt nørdet)

Hvis der er noget der kan skille vandene blandt whiskeynørder, så er det diskussionen omkring hvorvidt Jack Daniel’s er en Bourbon eller ej. Og du under dig måske: Der er jo helt faste regler for hvordan man må fremstille Bourbon – så hvordan kan der overhovedet være tvivl?

Svaret er, at det er ”kompliceret” – og her er årsagerne til striden:

Jack Daniel’s bruger en metode der hedder ”The Lincoln County Proces”. Denne metode går kort ud på, at den nye klare whiskey, der kommer ud af destillationsprocessen, bliver filtreret gennem trækul der er fremstillet af træsorten ”sukkerløn” (den man får ahornsirup fra). Den måde trækullene fremstilles på, er ret imponerede – og det er en af de ting jeg husker bedst fra mit besøg på stedet: Man laver simpelthen en stor stak af sukkerlønbrædder og så overhælder man dem med ikke-lagret whiskey der har en alkoholprocent på 70. Når flammerne så har rigtig godt fat og det hele begynder at forkulle, så sprøjter man vand over så det ikke brænder helt ned. Nu har man så de fineste kulbriketter.

Nu drypper man langsomt den nye whiskey ned gennem kullene – og det tager ca. 3-5 dage at blive filtreret gennem det tykke lag af trækul. Jack Daniel’s kalder denne del af processen for ”Mellowing”. Det lyder jo alt sammen helt tilforladeligt, men nu har vi altså balladen: Man må IKKE tilsætte andet end vand til Bourbon, fra det tidspunkt whiskeyen kommer ud af destillationsapparatet og til den bliver hældt på tønde. Så tilføjer eller fjerner mellowing så noget? Nogen argumenterer for at mellowing er en filtreringsproces er fjerner urenheder – mens andre argumenterer for, at kontakten med trækullet uvægerligt vil tilføje noget – og så kan det ikke længere være Bourbon.

Selv om det er den sidste gruppe der har ret, så er der et yderligere tvist, da tilhængerne af at Jack Daniel’s er Bourbon vil sige: ”OK …. så der bliver tilføjet noget igennem trækulsfiltreringen, men er det ikke ligegyldigt, da det jo alligevel sker med det sammen whiskeyen kommer på tønder?” Bourbonreglerne foreskriver nemlig, at Bourbon kun må lagres i tønder der er forkullede på indersiden.

Som sidste argument, siger den gruppe, der er helt overbeviste om, at Jack Daniel’s ikke er Bourbon, at …. ”Ja, ja – det kan godt være, men trækullet i mellowing-processen er jo lavet af sukkerløn og ikke eg, som reglerne forskriver”.

Med andre ord: Vi er altså hele nede på super-nørde niveau, der hvor slaget står. Og det bliver i virkeligheden endnu mere komisk, når man så spørger Jack Daniel’s selv. I modsætning til hvad man skulle tro, så kæmper Jack Daniel’s IKKE for at kunne kalde sig en Bourbon. Tværtimod, de kæmper med næb og klør for, at alle holder op med at kalde dem Bourbon. Det de selv kalder sig er ”Tennessee Whiskey” og der er de meget stolte af. Tennessee Whiskey er dog kun en kategori der er anerkendt i Tennessee.

OK, OK … beklager … endnu en længere smøre, men vi er jo lidt til den nørdede side her på straightwhiskey.dk. Jeg kunne snildt skrive det dobbelte, men så ville selv min medredaktør Hasse falde i søvn (og der går min grænse trods alt). Så derfor, her kommer selve anmeldelserne:

Jack Daniel’s Single Barrel Select Tennessee Whiskey

 • Producent: Jack Daniel’s
 • Destilleri: Jack Daniel’s
 • Klassifikation: Tennessee Whiskey
 • Alder: Ikke kendt (NAS)
 • ABV: 45 % (47% i USA)
 • Mash Bill: 80% majs, 12% byg og 8% rug
 • Pris: 260-350 kr.

Duft: Behagelig og imødekommende. Friske frugter; æble, banan. Vanilje. Farin.

Smag: Fylder munden godt og jeg kan smage banan – en anelse vanilje – og jeg fanger også noget tannin fra egetræet. Alkoholen fylder ikke meget og jeg har derfor oplevelsen af, at den er nem at drikke.  

Eftersmag: Relativ kort og en anelse skuffende. Ikke mere at melde.

Konklusion: En pænt hop op ad kvalitetsstigen, i forhold til det ikoniske ”No 7” produkt med den sorte etiket. Hvis man lige ser bort fra den lidt skuffende eftersmag, så synes jeg faktisk det er et glimrende produkt – og specielt hvis man kan fange det til 259,- kroner som jeg gjorde på tilbud. Af besynderlige årsager er alkoholprocenten 2% lavere end i USA. Der findes dog også en udgave på 50% som man oftest set i taxfree butikker, som til tider også kan købes herhjemme.

Score: 83/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Rye Whiskey

 • Producent: Jack Daniel’s
 • Destilleri: Jack Daniel’s
 • Klassifikation: Tennessee Rye Whiskey
 • Alder: Ikke kendt (NAS)
 • ABV: 47 % (45% i Europa)
 • Mash Bill: 70% rye, 18% majs og 12% byg
 • Pris: 450 kr.

Duft: Jeg er først lidt forvirret, da jeg bliver mødt af den samme sødme som jeg ville forvente i en Bourbon – men efter et stykke tid stikker de krydrede toner frem. Igen kommer bananduften frem, som jeg får i de fleste JD produkter.

Smag: Banansmagen er meget karakteristisk – faktisk stærkere end i andre JD-produkter. Meget overraskende.  Alkoholen er heller ikke dominerende her (min flaske er på 47%) og krydderierne er dejligt afbalancerede

Eftersmag: Noget længere i forhold til den forrige flaske – og jeg tror ikke kun det er fordi, der er 2% mere alkohol.

Konklusion: Jeg er imponeret over hvor stor en rolle den legendariske banansmag har i denne Rye – troede faktisk kun det var i deres klassiske produkter. Et spændende produkt, der dog ikke helt er sammenligneligt med andre Rye produkter på markedet, synes jeg. Jeg gav det der svarer til 360 kroner for den i USA – og det er den klart værd.

Score: 85/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Jack Daniel’s Single Barrel Barrel Proof Tennessee Whiskey

 • Producent: Jack Daniel’s
 • Destilleri: Jack Daniel’s
 • Klassifikation: Tennessee Whiskey
 • Alder: Ikke kendt (NAS)
 • ABV: Varierer – den anmeldte flakse var på 65,55 %
 • Mash Bill: 80% majs, 12% byg og 8% rug
 • Pris: 850-900 kr.

Duft: Meget lækker start med masser af vanilje, karamel og brun farin. Bananen er der også. Bagte æbler. Overraskede lille alkoholdominans.

Smag: Holy, moly, cannoli – wow! Der er skruet op på styrke 11 på de fleste kanaler og stort set alle indtrykkene fra duften er tilstede. Yummy!

Eftersmag: Bliver ved og ved – virkelig imponerede.

Konklusion: Et fuldstændigt fremragende produkt der desværre også er noget overset. Det er en whiskey der er fuld på højde med Blanton’s SFTB, der (måske) som bekendt har kultstatus. Glem alle fordomme om Jask Daniel’s – dette er whiskey produktion af høj, høj kvalitet. Jeg købte min flaske for det der svarer til 450,- kroner i USA – tænk hvis man kunne købe den til den pris herhjemme! Hvis du kun har mulighed for at købe en enkelt flaske til din samling med høj alkoholprocent, så bør dette produkt stå MEGET højt på din liste.

Score: 92/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

2 Comments

 • Kasper nielsen

  Fedt med jeres relativt nye side her dedikeret amerikansk whiskey.
  Min passion startede som din, alt for sent, i en alder af 36 fik jeg netop single barrel (45%) i gave, indtil da var jeg kommet til god spansk brandy som liqour of choice. Men hold da op, som du selv nævner i din bog, hvor har du været hele mit liv, den opfattelse er som taget ud af mit hoved, for det var præcis hvad jeg selv oplevede med netop denne flaske, og siden har det også taget alvorlig fart, og nu tager det en stor del af min månedlige indtjening, men når først man bliver fanget er det svært og slippe ud, heldigvis. Slutteligt vil jeg lige nævne silver select i samme serie, som måske ikke er den bedste overall jeg hidtil har smagt, men den gav mig på det tidspunkt jeg smagte den første gang, den hidtil vildeste whiskey oplevelse, da den mere end noget andet jeg hidtil havde prøvet nærmest eksploderede i smags nuancer fra første indtag, lige den oplevelse håber jeg og prøve igen en dag, men tvivler. Tak for en god, hyggelig og tiltrængt hjemmeside, skål 🥃

  • Henrik Brandt

   Hej Kasper!

   Tusind tak for feedback, fedt!

   Sjovt nok kommer jeg selv fra spansk Brandy inden min passion for amerikansk whiskey. 1855 og Gran Duque D’Alba var mine favoritter.

   Cheers!

   Henrik.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *