American Single Malt Whiskey
Der er ingen tvivl om, at Single Malt Whisky nærmest er synonym med Whisky, der bliver produceret i Skotland. Ikke desto mindre er der over de seneste 5 – 10 år skudt en lang række af destillerier op i lande, som ellers ikke tidligere har haft en tradition for at destillere whisky, og fællesnævneren for langt de fleste af disse destillerier er, at de med få undtagelser, producerer Single Malt Whisky. Alene herhjemme i lille Danmark har vi små 20 Single Malt producenter, hvoraf bl.a. Stauning og Fary Lochan er med til at sætte dagsordenen.
Amerikanerne derimod har en lang og traditionsrig historie for at destillere især Bourbon og Rye Whiskey, men selv de har over det seneste årti oplevet et regulært boom af ny opstartede Single Malt producenter.
I skrivende stund diskuterer Single Malt producenterne indædt, om hvorvidt tiden er moden til at Single Malt – som det er også er tilfældet med de 35 andre Whiskey kategorier i Amerika, skal underlægges en række reguleringer af regeringen, eller om det stadig er for tidligt. For omstændighederne vil, at Amerikansk produceret Single Malt Whiskey, i skrivende stund, ikke har sin egen kategori. Men for nuværende skal leve op til de gældende amerikanske regler, som er udstukket for en Malt whiskey, som minder betydeligt mere om lovkravene til f.eks. en Bourbon eller Rye Whiskey, end den forbilledlige Single Malt Scotch Whisky.
En Malt Whiskey skal ifølge TTB leve op til følgende krav;
- Mindst 51% byg malt i kornblandingen
- Destilleret til maksimalt 80% alkohol
- Må højest være 62,5% alkohol når den hældes på tønder
- Skal lagres i nye forkullede egetræsbeholdere
Hvilket bl.a. Christian Krogstad fra Westward Whiskey og Jared Himstedt fra Balcones kæmper for at få ændret. De to herrer har nemlig, sammen med en lang række andre fremtrædende Single Malt producenter, dannet The American Single Malt Commission, som ifølge dem selv; “Has been formed in response to the growing need for American-based producers to define the category – both domestically and internationally – in order to protect, educate, promote and ultimately grow it”. Samtlige medlemmer – i skrivende stund mere end 120, har alle underskrevet, at de vil følge seks dekreter, som er blevet udstukket af ASMWC, for hvordan en Amerikansk Single Malt skal produceres, som lyder;
- Destilleres på 100 % byg malt
- Destilleret udelukkende hos et destilleri
- “Mashed”, destilleret samt lagret i USA
- Skal lagres i egetræsfade der ikke overstiger 700 liter
- Destilleret til maksimalt 80% alkohol
- Skal flaskes ved minimum 40% alkohol
Hvilket vil sige, at ASMWC. langt hen af vejen læner sig op af de retningslinjer, som er blevet udstukket for en Single Malt Skotsk Whisky af SWA. Lige med undtagelse af, at en Whisky i Skotland minimum skal have været lagret i tre år, og en Single Malt skal være blevet destilleret i pot stills.
På den anden side af hegnet finder vi bl.a. St. George Spirits master distiller Lance Winters, som har været i gamet i mere end 25 år. Lance er klart af den opfattelse, at det er alt for tidligt at definere, hvad en Amerikansk Single Malt skal eller kan være, og har i den forbindelse udtalt at; “The tradition in this country is to take traditions from other countries then tweak them into something new. Americans are rule breakers, and we need to break some rules for a while longer before we carve into stone what an American single malt has to be by law”.
Herhjemme er Amerikansk Single Malt stadig ikke slået igennem, og derfor er det stadig et ret begrænset udvalg, som de danske Whisky forhandlere fører i deres sortiment. For ikke at sige, nærmest ikke eksisterende. For udover Westland’ trio, bestående af deres Peated, Sherry Wood samt American Oak Single Malt Whiskier, samt Copper Fox Distillery hedengangne Wasmund’s Single Malt Whisky, kan man faktisk ikke købe Amerikansk Single Malt Whiskey på dansk jord.
Over de næstkommende fire mandage vil vi udelukkende fokusere på Amerikansk Single Malt Whiskey, og anmelde produkter fra Balcones, Westland, Hamilton Distillers samt Barrell Craft Spirits. Hvor vi, vanen tro, kigger producenterne efter i sømmene, afdækker destilleriernes baggrunds-historier og kommer med vores uforbeholdne, om end lettere rablende bud på, hvorvidt eller ej det er værd at investere sine penge i deres produkter.