Anmeldelser

Michter’s Single Barrel Rye og Sour Mash Whiskey

I denne anden og sidste del af vores Michter’s serie sætter jeg fokus på de mere tekniske dele af produktionen og anmelder samtidigt deres Rye og Sour Mash produkter. Første del behandlede Michter’s historie og deres produkter Straight Bourbon og Unblended American Whiskey.

Jeg skal på forhånd beklage, at denne anmeldelse bliver lidt til den nørdede side – men Michter’s specielle produktionsmetoder interesserer mig en hel del. De fleste producenter bekymrer sig naturligvis om kvalitet, men er naturligvis også interesseret i at økonomien hænger sammen. Da jeg begyndte at kigge Michter’s efter i sømmende, så undrede det mig derfor, at de tilsyneladende tog nogle valg i deres produktionsproces, der virkede helt unødigt komplicerede og dyre.

Jeg vil derfor kort gennemgå fem ting som de bruger en del tid og penge på. Hver af emnerne kunne skrive stolpe op og stolpe ned om – men du ville formodentligt været faldet i søvn, inden jeg var kommet igennem første emne. Så derfor – nedenstående er kun et meget hurtigt overblik:

Produktionen af deres træfade. De har valgt at lagre de rå træstave under åben himmel i meget lang tid – op til fire år – inden de skal bruges tønderne. Denne proces kalds også for ”wood seasoning” og er noget som alle producenter gør – men fire år er ekstremt lang tid. Når træstavende ligger under åben himmel, så sker der en naturlig (og nødvendig) tørring af træt, hvor mængden af vand reduceres til omkring en sjettedel. Næsten lige så vigtig nedbryder de naturligt forekommende mikroorganismer nogle af de ”uønskede” elementer i træet. Det drejer sig bl.a. om tanniner (som man kender fra rødvin) der kan afgive bitterhed, som typisk ikke er noget man ønsker.

Her er stave der netop er kommet ind after modningen. Billedet er taget under mit besøg hos Kelvin Cooperage.

Toasting. Michter’s har fra første færd benyttet sig af den såkaldte ”toasting” teknik, som kort fortalt går ud på, at varme tønderne op igennem et længere stykke tid inden de bliver brændt/forkullet indvendigt. Forkulningsprocessen kaldes også for ”charring” og der er stor forskel på toasting og charring; Toasting tager typisk ret lang tid (over en time er ikke uhørt) ved lav varme – hvorimod charring kun tager sekunder, men med intens høj varme, i form af åben ild. Både toasting og charring går ud på at gøre de naturlige sukkerstoffer i træet mere tilgængelige for den whiskey der bliver hældt på fadene. Toasting er blevet mere populær de seneste år, da det giver langt flere muligheder for at eksperimenter end med charring. Michter’s har ikke opfundet denne teknik, men er en af dem der bruger allermest tid på at forfine teknikkerne – og frigiver til tider endda produkter der har fået navn efter metoden.

Et eksempel på en tønde der er blevet toasted i 45 min ved 200 grader celsius – og endnu ikke charred. Også fra mit besøg hos Kelvin.

Lav ”Barrel Entry Proof”. Dette emne er lidt teknisk og jeg har ikke mulighed for at beskrive det i detaljer her. Hvis du er interesseret, så har jeg lavet et indlæg om emnet på engelsk på Bourbonr bloggen. Kort fortalt er Barrel Entry Proof indholdet af alkohol i den ikke-lagrede whiskey (det som man også kalder ”new make” eller ”white dog”) og som komme ned i tønderne. Det er tilladt at gå helt op til 62,5% – hvilket mange af de store producenter gør – med Michter’s har valgt 51,5%. Jo lavere procent, jo flere tønder skal der bruges – og jo dyrere bliver det. En lavere Barrel Entry Proof gør, at man ikke skal fortynde det endelige produkt så meget – og en mindre fortynding giver et bedre produkt. Du kan som sagt læse mere om detaljerne i linket – og det er nok en af de ting jeg synes er mest spændende ved Michter’s.

Heat cycling. Igen et emne der i virkeligheden kræver et helt kapitel i en bog, men det går kort ud på at imitere årstiderne – eller helt specifikt at få mere end fire årstider på et år. Når temperaturen stiger om sommeren så stiger trykket inde i tønderne – og whiskeyen bliver presset ud i træet. Mens whiskeyen er i træet henter den en masse gode sukkerstoffer ud – og det er det der giver både smag og farve. Jeg har også her lavet et indlæg på engelsk på Bourbonr, hvis du er interesseret, hvor jeg forklarer dette mere – samt ikke mindst beskriver hvad ovennævnte ”charring” går ud på. Michter’s øger og sænker løbende temperaturen i deres lagerbygninger – og det er det man kalder ”heat cycling”. Det skulle efter sigende give bedre whiskey hurtigere – og det giver jo mening. Det er dog en teknik som ikke alle billiger, da kritikerne synes, at man ikke bør snyde moder natur på denne måde.

Chill filtering. Uha-da-da – her er der tale om et potentielt minefelt. ”Chill filtering” – eller koldfiltrering – er en proces der filtrerer urenheder væk i den færdige whiskey. Der er visse urenheder der er specielt synlige hvis whiskeyen bliver kold – og det mener de fleste producenter at man ikke rigtig kan være bekendt at have i deres produkter. De køler derfor whiskeyen ned til omkring nul grader celsius, hvor urenhederne begynder at samle sig – og således nemmere at filtrere bort. Der er dog mange der (med rette) påpeger, at koldfiltrering også filtrerer smagsstoffer væk. Du vil derfor se en del af de bedre produkter der skriver ”Non chill filtered” på deres etiket – for dermed at appellere til den oplyste forbruger. Michter’s bruger derfor enorm energi på at justere filteringsprocesserne, så de gode smagsstoffer forbliver intakte – og man fjerner de uønskede ting. Da jeg fik min rundtur på stedet i 2017, var det en af de ting der overraskede mig mest.

En lille video der viser filtreringsapparatet. Fra michters.com.

Så med andre ord: De bruger en del krudt på kvalitet. Man kan selvfølgelig diskutere deres strategi omkring heat cycling og chill filtering – men jeg elsker producenter der bliver ved med at investere og eksperimentere for at få bedre kvalitet. Deres to mottoer er ”It’s all about the Whiskey” og ”Cost be damned!” og det er ret cool i min optik.

Det afsluttende billede, efter en fantastisk dag hos Michter’s, hvor min gode ven Linus Jonsson og jeg havde tre timer alene med deres Master Distiller Dan McKee og deres Master of Maturation Andrea Wilson. De sødeste mennesker man kan forstille sig.

Nå … det var vist rigeligt nørderi. Lad os så kigge på de to produkter jeg anmelder i dag:

 

Michter’s Single Barrel Straight Rye Whiskey

Deres Rye er (i modsætning til deres Bourbon) et Single Barrel produkt – hvilket betyder at hele indholdet i flasken kommer fra sammen tønde. Det er et koncept som blev opfundet af Elmer T. Lee, i forbindelse med udgivelsen af produktet Blanton’s fra Buffalo Trace. Det er en væsentlig dyrere måde at lave whiskey på – og specielt i Michter’s tilfælde skal de i princippet justere filtreringsprocessen for hver eneste tønde. Single Barrel konceptet giver mulighed for at levere flasker til forbrugerne der er ekstra gode – men det giver til gengæld ikke samme konsistens som når man blader mange tønder sammen til at såkaldt ”batch”.

 • Mærke: Michter’s Single Barrel Straight Rye Whiskey
 • Producent: Michter’s Distillery
 • Destilleri: Michter’s Distillery
 • Klassifikation: Straight Rye Whiskey
 • Alder: NAS (dog mindst 4 år – og formodentlig 5-6)
 • ABV: 42,4%
 • Mash bill: Ikke oplyst
 • Pris: Har fået den som gave, men kan i Danmark købes for ca. 500,- kroner.

Duft: Jeg kan med det samme dufte at jeg har en Rye Whiskey i glasset og den krydrede duft der kendetegner denne type whiskey er umiskendelig. Vaniljen er der også, umodne æbler og egetræet fra tønderne er heller ikke til at tage fejl af.

Smag: Mums-filli-baba! Virkelig en dejlig fornemmelse der breder sig i munden med god viskositet, lang mere sødme end næsen – og meget velafbalanceret alkohol. Der er også lidt flødekaramel, som jeg for det meste kun fanger i Bourbon-produkter.   

Eftersmag: Medium-lang og en fortsættelse af smagsindtrykket. Dog bliver krydderierne mere dominerende til sidst – men på en elegant måde.

Konklusion: Et fantastisk dejligt kvalitetsprodukt der vidner om en producent der har styr på kvaliteten. Det er et produkt som uden tøven kan drikkes neat – og som er genial i en Old Fashioned. Jeg er imponeret.

  

Score: 89/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

 

Michter’s Sour Mash Whiskey

Navnet ”Sour Mash” stammer fra fremstillingsmetoden, der går ud på at man overfører lidt ”mæsk” (en grød-lignende substans, der er en af stadierne i produktionen) fra den tidlige produktion til den nye produktion. Man gør det for bl.a. for at kick-starte den nye produktion – og princippet minder meget om det man kender fra brød der er lavet på surdej. Alle Michter’s produkter er lavet på denne måde, men man har valgt at opkalde netop dette produkt efter metoden. Jeg har desværre ikke kunnet grave meget information frem om dette produkt, men mit eget gæt er derfor, at det netop lige nøjagtig er for lidt majs og rug i kornsammensætningen til at den kan kaldes Bourbon eller Rye. Derfor navnet – og derfor kategoriseringen som ”bare” American Whiskey.

Alternativet til Sour Mash er i øvrigt ”Sweet Mash”, hvor man starter helt forfra i hver produktion.

 • Mærke: Michter’s Sour Mash Whiskey
 • Producent: Michter’s Distillery
 • Destilleri: Michter’s Distillery
 • Klassifikation: American Whiskey
 • Alder: NAS (minimum 4 år og formodentlig 5-6)
 • ABV: 43%
 • Mash bill: Ikke oplyst
 • Pris: Købt i Tyskland i marts 2017 for €45,99

Duft: Afdæmpet, men alligevel med en god sødme. Vanilje, eg, karamel – ret klassisk, i virkeligheden. Får lidt pære til sidst – men faktisk først efter jeg smagte på den.

Smag: Viskositeten er virkelig god og den lægger sig næsten som silke på tungen. Jeg kan ikke umiddelbart gætte mig til hvilken kortsort der er fremtrædende – men det er måske også helt naturligt, givet mit gæt på at hverken majs eller rug er over 51%. Jeg synes smagen er lidt udvandet, men det kan måske være fordi flasken har været åben i tre år. Jeg husker den som mere ”viril” lige da jeg købte den – men kan også huske, at jeg aldrig fik en smagseksplosion.

Eftersmag: Kort, men faktisk meget behagelig.

Konklusion: Det er klart en whiskey som mange vil finde yders behagelig. Den er balanceret og velkonstrueret. Sammenlignet med deres Rye falder den lidt sammen og jeg er ikke et sekund i tvivl om hvilket produkt jeg foretrækker af de to. De er den af de fire standardprodukter fra Michter’s jeg er mindst begejstret for – men jeg slukke også hilse at sige at det er en hård gruppe at være i.   

 

Score: 82/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *