Anmeldelser

Bulleit Bonanza – del 1 af 2

Hvis man interesserer sig bare en lille smule for amerikansk whiskey – eller har været på en coctailbar på et tidspunkt – så vil Bulleit-mærket med den ikoniske flaskeform være meget velkendt. Navnet Bulleit udtales i øvrigt præcis som bullet, hvis du skulle undre dig.

Bulleit er en utrolig succeshistorie og vel nok det whiskeymærke der på kortest tid er blevet kendt i næsten hele verden.  Ikke alt har dog været positivt de sidste par år – men det vender jeg tilbage til i andel del af denne miniserie.

Historien for Bulleit starter i princippet omkring 1830, da kroejeren Augustus Bulleit begynder at destillere whiskey i Louisville, Kentucky. Ifølge legenden forsvinder han dog sporløst omkring 1860 på vej til New Orleans – og hans opskrift forsvandt sammen med ham. Det eneste man vidste var, at det var en Bourbon med et højt indhold af rug. Herefter sker der ingenting i 117 år indtil Augustus’ tipoldebarn Thomas (Tom) E. Bulleit Jr. i 1987 startede firmaet op igen. Han havde været advokat i en del år – men var løbet træt i at skulle læse kontrakter hele tiden.

Sådan så den oprindelige Bulleit flaske ud. Hvis du ligger inde med en der er uåbnet, så er den mange penge værd.

På det tidspunkt var Bourbon inde i en dårlig periode og der var meget lav efterspørgsel. Han gjorde derfor noget ret genialt – og det var at involvere bartendere meget tæt i udviklingen af hans produkter. Den dag i dag er Bulleit en af de foretrukne whiskeyer til at lave cocktails på – og der er sådan at mange forbrugere har lært mærket at kende.

Fra starten i 1987 var det Ancient Age destilleriet (ejet af Buffalo Trace) der destillerede Bulleits whiskey og man begyndte så småt at sælge produkterne en 5-6 år senere. I disse 5-6 år eksperimenterede Bulleit desuden med kunstig opvarmning og afkøling i lagerbygningerne – en teknik der kan få whiskey til at ældes hurtigere. Ifølge deres eget marketing-spin skulle deres 5-6 årige whiskey således smage som en der var 10 år gammel.

I 1997 købte Seagram Bulleit. I denne forbindelse verserer der en ekstra røverhistorie, da Seagram tilsyneladende have besluttet sig for at lancere et whiskeymærke med navnet ”Bullet” – og derfor faldt over Bulleit som jo udtales på samme måde og staves på næsten samme måde. Seagram ejede på det tidspunkt producenten Four Roses – og det var derfor dem der overtog produktionen af whiskey fra Ancient Age.

På dette tidspunkt introducerer man også den ikoniske ”medicin” flaske som man kender i dag. Med ny ejer i ryggen – og et helt nyt udseende – introducerer man derfor i 1999 for alvor mærket nationalt i USA og i Europa. 1999 betragtes derfor af flere som det år hvor Bulleit i virkeligheden blev (re)lanceret. 

Det ikoniske flaskedesign, som de fleste kender.

Four Roses fortsatte med at producere Bulleit indtil ca. 2013 hvor det ikke alene stod klart at Four Roses ikke kunne følge med i efterspørgslen – de havde også selv brug for whiskeyen til deres egne produkter. Man besluttede derfor i 2013 at lave sit eget Bulleit destilleri. Det åbnede dørene i 2017 – og her har man siden produceret whiskey. Det varer derfor ikke længe før den standard Bulleit Bourbon man køber, udelukkende består af egen whiskey.

Hvem der producerede Bulleit mellem 2013 og 2017 er fortsat omgivet af mystik – men bl.a. Brown-Forman (Jack Daniel’s, Woodford Reserve, Old Forester, etc.), Barton (en del af Sazerac/Buffalo Trace) og Jim Beam har været nævnt. Svaret er nok, at der har været flere leverandører – og det skulle heller ikke undre mig, hvis der fortsat var lidt Four Roses whiskey i Bulleit i disse år.

Uanset hvem der har været leverandør, så virker det som om at man har holdt fast i den samme mash bill, der består af 68% majs, 28% rug og 4% maltet byg. Det er – som jeg nævnte i starten – et meget højt indhold af rug som også Toms tipoldefar Augustus brugte. I 2011 introducerede man desuden Bulleit Rye, lavet på den legendariske 95% rug og 5% maltet byg mash bill fra MGP i Indiana. Den dag i dag bliver deres Rye produceret af MGP – og de 95% rug er endda blevet en del af deres produktlogo, som du kan se ovenfor.

Siden 2017 er der sket en del ting hos Bulleit men det må du vente med at høre mere om til anden del af denne miniserie, hvor jeg blandt andet også vil introducere dig til deres 10-års Bourbon og deres Cask Strength Bourbon.

Men hvad angår selve anmeldelserne, så kigger jeg i dag på 3 udgaver, hvoraf den ene er ”hjemmelavet” ….

Bulleit Bourbon

 • Producent: Bulleit Distilling Company
 • Destilleri: Ukendt
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS (menes at være 5-6 år)
 • ABV: 45 %
 • Mash Bill: 68% majs, 28% rug og 4% maltet byg.
 • Pris: Købt i februar 2018 i Føtex for 169,- Prisniveau er i skrivende stund omkring 240 kroner.

Duft: Eg, svage mineraler, svag vanilje, æbler, en anelse papaya, krydderier. Alkoholen let forstærket i løbet af duftningen   

Smag: God sødme og dejlig vanilje på den forreste del af ganen – med en del krydderier på den bagerste del. 

Eftersmag: Kort, selv om man godt kan fornemme krydderierne efter længere tid.

Konklusion: Jeg aldrig været den store fan af at drikke Bulleit neat – og det har ikke ændret sig i skrivende stud, hvor de er flere år siden jeg sidst har prøvet den neat. Der er ikke noget direkte galt – men det hele er bare lidt lunkent. Når det er sagt, så er denne whiskey vanvittig god i cocktails og jeg har af samme grundt haft 8 flasker gennem systemet i den tid jeg har holdt regnskab. Den er med jævne mellemrum på tilbud til under 200 kroner – og ud fra det prisniveau er det et rigtig godt køb. 

Score: 82/100
Kategori: Rigtig god
Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Bulleit Bourbon – efterlagret på romfad

For nogle år siden lavede jeg et lille sjovt eksperiment hvor jeg købte en mini-tønde og hældte en standard Diplomatico rom i og lod den være der i 2 uger. Herefter hældte jeg rommen tilbage – og kom derefter en flaske Jim Beam White Label i tønden og lod nu også denne være. Der skete nu det meget tilfredsstillende, at både rommen og whiskeyen hver for sig smagte bedre end før. Et stykke tid senere gentog min gode ven Klaus Veile kunststykket, da han havde fået et brugt fad på et 2-3 liter (som jeg husker det) der tidligere have indeholdt rom (men som nu var tørret ind). Heri hældte han nu 3-4 flasker Bulleit Bourbon og lod dem efterlagre i et par måneder – og der er det produkt jeg anmelder nedenfor. Jeg ved ikke hvad alkoholprocenten er, men den kunne godt finde på at være højere end 45%, da der var en hel del afdampning.

Duft: Overraskende lig den normale udgave. Lidt bere brun farin – men ellers er duften som beskrevet ovenfor. 

Smag: Markant upgrade i forhold til den normale smag. Melasse, farin, vanilje, eg  – og højere viskositet. Denne udgave ville jeg uden problemer kunne drikke neat – og endda med fornøjelse. 

Eftersmag: Flot, uden direkte at være prangende.

Konklusion: Det er en virkelig god efterlagring min vej Klaus har lavet – og jeg får helt lyst til at prøve det igen. Det er – hands down – en bedre whiskey der er kommet ud af det. Tror også den ryger i en Old Fashioned næste gang – gætter på den vil passe perfekt!

 

Bulleit Rye

 • Producent: Bulleit Distilling Company
 • Destilleri: MGP, Indiana
 • Klassifikation: Straight Rye Whiskey
 • Alder: NAS (menes at være 4-5 år)
 • ABV: 45 %
 • Mash Bill: 95% rug og 5% maltet byg.
 • Pris: Købt i januar 2021 hos mybooze.eu for €25,49 + fragt. Prisniveau i Danmark er skrivende stund er 250-300 240 kroner.

Duft: Kirsebær, afdæmpet eg, papaya, fersken, læder, svag vanilje – og (overraskende) svage krydderier for en Rye whiskey.

Smag: Hmmm …. en lille smule skuffende, da jeg lidt havde sat mig op til noget større med alle de frugter der var i duften. Egen er mere fremtrædende – og der er krydderierne nu også (som forventet). Viskositeten er lav og den virker i det hele taget lidt udvandet.

Eftersmag: Respektabel længde med krydderierne som den dominante faktor.

Konklusion: Endnu en gang må jeg sige, at det nok ikke er Bulleit jeg vil gå efter på hylden når jeg skal nyde en god rye whiskey; den er lidt for afdæmper til mit temperament – men duften fejler ikke noget. Og endnu engang må jeg også konstatere, at det bare er en whiskey der fungerer bedre i en cocktail. Det er der i øvrigt intet galt med og jeg er selv stor fan af Bulleits evne til at ramme smagsprofiler der passer godt til netop dette segment. Jeg foretrækker deres Rye frem for deres Bourbon med et mulehår, men de får alligevel sammen rating, da Rye’en er lidt dyrere. Generelt er det et rigtig godt produkt som du med stor fordel kan lave whiskey-tunge cocktails med. 

Score: 82/100
Kategori: Rigtig god
Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *