Old Overholt Straight Rye Whiskey
Bedst som jeg sidder i sofaen en dejlig lørdag eftermiddag og stener til TV2 News, så tikker der en besked in fra min medredaktør Hasse der spørger: ”Hvad skriver du om til på mandag. Eller ved du, som sædvanlig, først det i morgen aften?” Manden har jo en pointe, da jeg har opbygget en vane med at beslutte mig i sidste øjeblik for hvad jeg skal anmelde om mandagen.
”Godt spørgsmål”, tænkte jeg ved mig selv. Vi har i skrivende stund anmeldt 162 flasker her på bloggen og selv om mig egen samling nu er på over 300, så foretrækker jeg at anmelde flasker der kan købes i Danmark – og de fleste kan desværre ikke købes her.
Efter at have betragte herlighederne i et minuts tid, så fangede mine øjne noget så sjældent som en flaske af farvet glas, der stod allerbagerst på den nederste hylde: Old Overholt Straight Rye Whiskey. ”Vi kører den ind med Overholt” tænkte jeg – og sendte samtidigt Hasse et billede, så han kunne sove roligere den kommende nat. Old Overholt har en interessant historie og det kan vi jo godt lide på redaktionen – så her er den ”korte” version:
Det hele startede med landmanden Henrich Oberholtzer, der blev født i staten Pennsylvania i 1739. Heinrichs forældre var indvandret fra Tyskland, og valgte på et tidspunkt (som var ret almindeligt dengang) at ændre hans navn til et der var nemmere for amerikanerne at udtale – og valget faldt på Henry Overholt. Efternavnet blev formodentlig valgt som en kombination af det faktiske navn og byen ”West Overton” hvor de boede.
Henrys familie kom oprindeligt fra et område i Tyskland hvor man var specialister i at destillere bl.a. rug og i 1800 flyttede familien til den vestlige del af Pennsylvania og fik ryddet ca. 150 hektar land hvor de kunne begynde at dyrke afgrøder – primært rug til fremstilling af whiskey. Her blev der desuden bygget et lille destilleri – formodentligt omkring 1802. I 1810 overtog Henrys næstældste søn Abraham roret og fik officielt grundlagt firmaet – og de begyndte nu at bruge en del deres tid på whiskeyproduktion. Den etiket som flasken i dag har nævner derfor 1810 som startåret – og har samtidigt både Abrahams billede og underskrift på.
Omkring 1820 er produktionen nået op på 50-60 liter om dagen – svarende til 2 tønder om ugen – så man må i den grad sige, at der var tale om en forsigtig start. I 1832 river man det gamle destilleri ned og genopbygger det med kalksten – og kapaciteten er nu over 600 liter om dagen, eller det der svarer til 3 tønder. For at sammenligne det med en af de store producenter vi kender i dag, så producerer bl.a. Heaven Hill 1200 tønder om dagen!
I 1843 er Overholt nu blevet så kendt et mærke, at man begynder at annoncere i aviser der dækker hele Pennsylvania og nabostaten Maryland. Det var faktisk lidt specielt at man annoncerede for whiskey på dette tidspunkt, da de fleste producenter blot solgte deres whiskey i tønder til distributører og forhandlere – og så lod disse stå for det kommercielle.
Der kom nu virkelig godt gang i forretningen og i 1859 rundede man 15 tønder om dagen. De følgende år blev naturligvis påvirket at den amerikanske borgerkrig, men det var ikke noget man kunne mærke på omsætningen – og Rye whiskey var meget populær blandt soldaterne. Da krigen officielt sluttede i 1865, var Abraham derfor blevet en holden mand.
Herefter følger en del år med diverse overtagelser af konkurrenter og efterfølgende frasalg og tingene begynder først at falde til ro, da Abrahams barnebarn Henry Clay Frick overtager forretningen i 1881. Frick var år forinden blevet mangemillionær i kul-branchen og overtog Overholt af sentimentale årsager. Disse år var storhedstiden for amerikansk Rye whiskeyproduktion og der var i 1881 76 Rye destillerer i Pennsylvania og 21 i staten Maryland – og det er derfor at man betragter netop disse to stater for helt afgørende for starten af den amerikanske whiskeyhistorie (og ikke mindst Rye). Jeg kunne skrive stolpe op og stolpe ned omkring denne del af historien – men det må blive en anden gang. Produktionen hos Overholt var nu ca. 60-70 tønder om dagen.I 1888 begyndte man at kalde produktet for ”Old Overholt”, hvor man tidligere primært have brugt ”Overholt” – og Abrahams billede kom dette år for første gang på etiketten. Samtidigt fulgte man i fodsporene fra konkurrenten Old Forester, der i 1870 var begyndt at sælge deres whiskey på flasker i stedet for på tønder – og dermed kunne kontrollere kvaliteten og sikre, at der ikke var nogle der snød med deres produkter.
I starten af det nye århundrede rundede man 125 tønder om dagen, men det var også i starten af dette århundrede problemerne for Old Overholt startede. I 1905 hærgede en brand destilleriet og man mistede 16.000 tønder i den lagerbygning hvor branden var opstået – men reddede ved et svineheld de resterende bygninger. I 1910 fejrede man 100-års fødselsdag som en af de største producenter i USA – og fremtiden så på dette tidspunkt lys ud. Desværre lå forbudstiden i 1920 lige rundt om hjørnet, og allerede i 1913 havde 9 stater forbudt alkohol.
I 1916 besluttede man at indstille produktionen grundet bl.a. Første Verdenskrig, den stigende modstand mod whiskey (som 4 år senere skulle blive et reelt forbud) og de næsten 35.000 tønder fik nu lov til at ligge og blive ældre og ældre. Først i 1928 startede produktionen op igen.
I 1932 blev Old Overholt solgt til det sagnomspundne ”National Distillers Products Co.” (ND), som formodentligt har lavet de bedste whiskeyprodukter i historien – men som desværre ikke findes mere. De tønder som havde ligget på lager siden 1916 indeholdt nu whiskey som man sikkert i dag ville give sin højre arm for – men den tykke, rige og krydrede smagsoplevelse var ikke det der faldt i forbrugernes smag. Da Anden Verdenskrig startede, så blev ND nødt til at sælge næsten al den gamle Rye whiskey til at blive forædlet til industrialkohol til krigsmaskinen. Det er næsten til at tude over. Som en vild sideeffekt var almindelig whiskey nu særdeles svær at finde, og de tønder Old Overholt som ND fik lov til at sælge, blev vandet ned for at kunne strække længst muligt. I 1942 lanceres Old Overholt derfor i en udgave med 43% alkohol til barer, men havde fortsat 50% udgaven til forbrugerne.
Salget gik i de efterfølgende mange år lidt trægt og man havde generelt svært ved at tiltrække yngre forbrugere – også selv om bl.a. JFK var fan af produktet. I 1963 faldt alkoholprocenten til 43 på alle deres produkter og deres pressemeddelelse om at Old Overholt nu var ”lettere, mildere og mere tilgængelig” blev ignoreret af forbrugerne.
70’erne og 80’erne var en horribel periode for amerikansk whiskey, da forbrugerne nu foretrak ”hvide” spiritusprodukter som vodka, Tequila og Bacardi rom. Med skarpt faldende salg solgte ND nu Old Overholt fra – og produktet landede hos deres nuværende ejere Jim Beam (Beam-Suntory) i 1987. Blot 3 år senere i 1990 reduceres alkoholprocenten til 40 og produktionen flyttes til Clermont i Kentucky, hvor Jim Beam har hovedsæde. Den sidste forbindelse til den legendariske Pennsylvania Rye historie forsvinder altså ved denne lejlighed.
Siden 1990 er der ikke sket det nævneværdige fra Old Overholts side – dog genintroducerede man en 50% Bottled-in-Bond udgave for et par år siden.
Det var så den ”hurtige” gennemgang af Old Overholts historie (sorry – got carried away), så lad os kigge på selve whiskeyen:
Old Overholt Straight Rye Whiskey
- Producent: Beam-Suntory
- Destilleri: Jim Beam Distillery
- Klassifikation: Straight Rye Whiskey
- Alder: NAS (så minimum 4 år)
- ABV: 40 %
- Mash Bill: Ikke oplyst
- Pris: Købt i november 2020 hos Sprit & Co. Pris i Danmark i skrivende stund for 1 LITER: 299,- kroner.
Duft: Svag alkohol (ikke overraskende), Klar indikation af rug, læder, friske æbler, eg, vanilje – egentlig bedre end forventet!
Smag: Lav viskositet, tynd og generelt udvandet – svært at se noget positivt.
Eftersmag: Lidt længere end frygtet, tør, præget af eg, krydderier på den ikke-fede måde.
Konklusion: Der er her tale om et produkt fra allernederste hylde (som der sjovt nok også var tale om i mit eget tilfælde) – og prisen i hjemlandet er da også sat derefter ($12 for 750ml). Det er derfor min vurdering, at de 299 kroner er ca. 100 kroner for højt – selv om der er tale om en hel liter. Den er ikke egnet til at drikke rent, den er ikke egnet til en Old Fashioned – men det kan fint indgå i en Whiskey Sour, eller andre cocktails hvor kvaliteten af whiskeyen ikke er vanvittig vigtig. De 299 kroner for en liter svar til ca. 210 kroner for en 700ml udgave, og til de penge kan du få flere Rye produkter der er bedre, herunder Jim Beam Rye og ikke mindst Wild Turkey Rye (40,5% ABV udgaven). Det bedste ved Old Overholt er historien – så den fik lige to ekstra point på den konto.
Score: 62/100
Kategori: Under middel.
Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem