Anmeldelser

Dry Fly Cask Strength Wheat Whiskey

Det hører til sjældenhederne at man ser en ”Wheat Whiskey” på hylderne på vores breddegrader – og der er absolut heller ikke hverdagskost i USA. Mit umiddelbare gæt vil være at der kun er en håndfuld produkter tilgængelige i Danmark – og det er da også kun anden gang vi har anmeldt en Wheat Whiskey her på siden. Udover producenten Dry Fly som jeg anmelder i dag, så er det i skrivende stund kun produkter som Bernheim Wheat, Woodford Wheat, Montana Spring Wheat og Koval Wheat som jeg lige kunne finde, men der er måske et par ekstra.

Og hvad er så en Wheat Whiskey? Reglerne er meget lig Bourbon og Rye, dog med den markante forskel, at den dominerende kornsort (minimum 51%) skal være hvede. Hvor f.eks. Bernheim og Woodford har valg at lægge sig lige over minimumsgrænsen på 51%, så bruger Dry Fly 100% hvede i deres mash bill. Wheat Whiskey forveksles nogen gange med “Wheated” Whiskey/Bourbon, men det er absolut ikke de samme; En Wheated Bourbon, f.eks., er et udtryk for at den normale anden kornsort (efter den obligatoriske majs) er hvede – typisk på bekostning af rug. Men hvor der i princippet kun behøver at være mindre end 1% hvede i en Wheated Bourbon, så skal der som sagt være mindst 51% i en Wheat Whiskey.  

Dry Fly Distilling blev grundlagt i 2007 af Don Poffenroth og har til huse i byen Spokane i staten Washington – og det var faktisk det første nye destilleri i den stat, siden forbudstiden startede i 1920. Spokane er en fin by som jeg besøgte i 2014, men jeg var dengang ikke opmærksom på at de eksisterede. Don kom sammen med en ven på ideen med at lave et destilleri under en tur med fluefiskeri – og det er derfor man valgte navnet ”Dry Fly”, da ”dry fly fishing” er det vi på dansk kalder ”tørfluefiskeri”.

Som så mange andre destillerier startede de med at lave vodka og gin – men kom forholdsvis hurtigt i gang med at producere whiskey. Da de startede, var man de eneste der lavede whiskey i USA med 100% hvede. Udover Wheat Whiskey laver de også Bourbon, whiskey lavet på byg og sågar whiskey lavet på Triticale (en korntype der er et mix af hvede og rug). Deres Wheat Whiskey kommer i en standardudgave på 45%, en cask strength udgave på 60% (som jeg anmelder i dag) og en udgave der er efterlagret på portvinsfade.

Dry Flys standard whiskeyer

Destilleriet er et såkaldt ”farm-to-glass” destilleri (kaldes også ”grain-to-glass”), hvor de selv kontrollerer alt, fra kornsorterne vokser op på marken, til det færdige produkt bliver hældt på flaske.

Men lad os så se hvad en Wheat Whiskey lavet på 100% hvede smager af:

Dry Fly Cask Strength Wheat Whiskey

  • Producent: Dry Fly Distilling
  • Destilleri: Dry Fly Distilling
  • Klassifikation: Wheat Whiskey
  • Alder: 3 år.
  • ABV: 60%
  • Mash Bill: 100% hvede
  • Pris: Købt i december 2021 i USA for $53,99 + taxes. I Danmark kan den bl.a. købes hos Uhrskov Vine for 749,-  


Duft: 
I første omgang meget tillukket og ethanol-præget. Efter en seriøs snurretur i glasset åbnede den dog noget mere op og jeg kunne lidt efter lidt fange noget citrus (dog gående mod appelsin), honning, noget der minder om franskbrød, meget svag eg. Med lidt vand: Åbnede sig absolut mere op og kunne nu også fange noget vanilje.

Smag: Wow – der er godt nok knald på. Og der er alle mulige ting der træder frem nu: Papaya, vanilje, lidt mere eg, måske noget peber? (ikke helt sikker). Der er også noget tobak (som er notorisk svært for mig et genkende). Og til allersidst lidt kirsebær. Med lidt vand: Markant mere sødme – og absolut en upgrade.

Eftersmag: Lang og meget behagelig. Sjovt nok kan jeg nu smage egetræet lang mere.

Konklusion: Well … forskellen til en standard Bourbon er ret ekstrem, tænker jeg og det er jo fascinerende, da man ved hvor stor en del af smagsindtrykket fadlagringen (som er identisk for Bourbon og Wheat) er ansvarlig for. Jeg vil også sige at de 60% ABV føles som 70% – måske fordi den er så ung som den er. De laver faktisk specialudgaver på over 70% – så vil ikke vide hvordan de smager 😮. Jeg kommer stort set aldrig vand i mine cask strength whiskeyer, men prøvede for sjov her – og det var en god ide. Hvis du vil prøve noget helt anderledes i den amerikanske whiskeykategori, så kunne dette være et bud. Og 749,- for et cask strength produkt er godkendt, tænker jeg. 

Score: 85/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *