Anmeldelser

Kyrö Malt Rye Whisky & Wood Smoke 

Breaking news… ja, OK, i vores lille domæne:

Vi har glædet os til denne dag i lang tid, da vi har intet mindre end tre ændringer på straightwhiskey.dk. Hvoraf nummer 1 er den største siden den dag vi gik i luften i 2019:

1. Hvor vi tidligere udelukkende har anmeldt whiskey fra Nordamerika, så kommer vi nu til at anmelde whisk(e)y-produkter fra hele verden! Det er noget vi har talt om i over et år – og nu skal det altså være!

2. Fra og med i dag vil alle nye anmeldelser have to scorer; En hvor vi udelukkende tager udgangspunkt i kvaliteten – og en hvor vi vægtet kvaliteten i forhold til pris. Det er et ønske vi har fået fra flere sider og nu kan du altså selv vælge hvad du foretrækker.

3. Hjemmesiden har fået en mindre opdatering med nye farver, ny grafik, ny menu-struktur – og så er den ikke mindst nemmere at tilgå via mobilen.

Håber I tager godt imod ændringerne – og skriv gerne til os hvis I har kommentarer, på kontakt

For at ”fejre” ændringerne lægger vi hårdt ud med noget så specielt som to finske whiskyer, baseret på maltet rug.

Bedste hilsner, Hasse Berg og Henrik Brandt.

“In Rye We Trust!” 

I 1969 slentrede de fire Beatles medlemmer over en fodgængerovergang, ud for hvad der dengang var EMI Studios på Abbey Road i London, og lidt over 40 år senere styrtede fem nøgne finnere brølende ud af en sauna og fortsatte igennem en rugmark et sted i Isokyrö i Finland.  

Hvor ligheden imellem Beatles legendariske album og de fem finneres nøgne bagdele skal findes, skal jeg ærligt indrømme, at jeg ikke helt er klar over. Men hver gang jeg støder på Kyrö’s reklamefoto, kommer jeg ubevidst altid til at tænke på Abbey Road albummet. Måske fordi begge fotografier i min verden er lige ikoniske, og emmer af kammeratskab og fremdrift hen imod et fælles mål. Men nu er det her trods alt ikke et aftenskolekursus i billedanalyse for begyndere, ved FOF underviser; Tove Pagehår. Som er pensioneret revisor fra skattestyrelsen, men nu primært bruger sin tid på at lave stentøj i spraglede farver og former. Men en god gammeldags Whiskyanmeldelse, om end – indrømmet, ind til videre, af den lettere rablende slags. Hvilket jeg tænker, er den primære grund til, at jeg ikke er betalt skribent. Men hvis nogen derude, i den danske magasinbranche, står og mangler lidt fyld et sted, hvor I ikke kunne presse en annonce ind, så tøv endelig ikke med at gribe fat i mig. For “this gun’s for hire”, som Springsteen sang. Så længe at betalingen falder i små umærkede sedler, så jeg kan betale af på min galoperende gæld til min Jyske Whiskey pusher.  

Hvis jeg, trods alt, skal forsøge at lave en blød mellemlanding fra indledning og hurtigt bevæge mig i retningen af en mere informativ anmeldelse, så er “kammeratskab” og “fremdrift hen imod et fælles mål” måske alligevel ikke helt i skoven. Hvis man så samtidig tilføjer en flok ældre halvt afklædte overvægtige mænd i ballerina strutskørter, en god portion humor, en ingen nonsens filosofi, samt en ambition om at producere en helvedes god Rye Whisky, så har du Kyrö Distillery Co. 

Hvis du ikke allerede har fornemmet det, så knuselsker jeg Kyrö. Af den simple årsag, at alt imens de på deres egen uhøjtidelige måde, er travlt beskæftiget med at tage pis på sig selv, så er deres fokus på kvalitet uhyre højt. Rent faktisk så højt, at jeg vil våge påstanden, at de i skrivende stund, sammen med Zuidam Distillers, hører til blandt de ypperligste Rye Whisky producenter i Europa. Og det vel at mærke, med en række Rye Whiskyer, som har sin helt egen umiskendelige stil, og derfor skiller sig ud fra mængden af, hvad man tidlige har smagt.  

Hvis man skal tage Kyrö på ordet, så blev drømmen om at starte et Rye Whisky destilleri; “som alle andre gode ideer i Finland” udtænkt i en sauna. Denne specifikke tur i saunaen, indebar en flaske Rye Whisky, og snakken faldt på, om de fem venner, nu hvor Finland trods alt, producerede en god andel rug, ikke selv skulle gå i gang med at producere Rye Whisky. Ifølge Kyrö eget udsagn, er der rent faktisk ikke meget andet i Finland end; søer, skove, rugmarker, og ja, så lige Helsinki. Hvilket, til trods for det humoristiske udsagn, at man skal tage med et gram salt. Da den kornsort, der bliver dyrket mest af i Findland er byg, som langt overgår rug produktionen, men lad nu det ligge. Når det så er sagt, blev der I anledning af 100 året for Finlands uafhængighed i 2017, afholdt en afstemning om, hvad der skulle kåres som finnernes nationalret. Hvorefter ruisleipä, som er det finske ord for rugbrød, løb med sejren. Så om ikke andet, tapper Kyrö direkte ind i essensen af finsk madkultur.  

Kyrö Distillery Co. – eller Rye Rye Osakeyhtiö, som selskabet på daværende tidspunkt hed, blev etableret i August 2012 af de fem herrer; Miika Lipiäinen, Mikko Koskinen, Kalle Valkonen, Miko Heinilä og Jouni Ritola. De første spæde skridt hen imod at destillere Rye Whisky, forgik i Head distiller; Kalle Valkonen forældres garage, af alle steder. Hvorefter Kyrö’s karismatiske CEO; Mikko Koskinen, smuglede et par flasker af deres new make med til The Whisky Show i London. Som han formåede at overtale en række master destiller’s samt blender’s, heriblandt Buffalo Trace’s master blender; Drew Mayville, til at smage. For at få feedback på, om de fem venner var på rette vej. Mayville skulle angiveligt ved den lejlighed havde udtalt; “Wow! This is good, I need to up my game!”

Herefter begyndt jagten på at finde et passende hjem til deres destilleri. Valget faldt på et tidligere ostemejeri, der var opført i 1908, og ligger idyllisk lige ned til floden Kyrönjoki, i den finske kommune Isokyrö. I 2013 startede renovationen af destilleriet, som officielt startede med at producere Rye Whisky og Gin i 2014. 

Samme år som Kyrö startede med at destillere, udsendte de deres Juuri “new make” Rye Spirit. Der blev efterfuldt af Versus, som ligeledes var en Rye Spirit, men i modsætning til Juuri, havde været lagret i fire måneder. Derudover udgav de deres Napue Gin, som i 2015 løb med IWSC’s hovedpris i kategorien, Gin & Tonic. Hvilket resulterede i, at Kyrö var ved at drukne i deres egen succes, da de simpelthen ikke kunne følge med efterspørgslen. Hvorfor at deres Rye produktion, mere eller mindre, indtil 2017 blev lagt på hylden. Dette forhindrede dem dog ikke i samme år at udgive deres første officielle Rye Whisky i et stærkt begrænset oplag på 315 flasker. Hvorefter deres såkaldte Pre-Release Batches drypvis blev udgivet, indtil 2020, hvor deres core range Kyrö Malt Rye Whisky langt om længe ramte markedet. Eller det vil sige, at den blev tilgængelig i en lang række europæiske lande, hvorimod Danmark til min store frustration blev forbigået. Udover Kyrö’s core range Rye, udgav de i 2021 deres Pre-release batch af deres Wood Smoke Rye, som jeg nok skal komme mere ind på senere, samt deres Kyrö’s Choice serie. Hvoraf sidstnævnte er en række “limited edition” aftapninger, som er blevet efterlagret i fortrinsvis vinfade.  

Til trods for at jeg elsker Kyrö’s nede på jorden, forfriskende humoristiske tilgang til sig selv, og de stereotyper, som vi forbinder med Finland, for ikke at nævne whiskyverdens ofte selvhøjtidelige syn på sig selv og deres mærker. Er de samtidig også en sten i skoen på en whiskynørd som undertegnede. Da de nærmest ikke ofrer spalteplads på deres hjemmeside, til at videregive relevante informationer om deres produktionsmetoder. Men det lidt jeg trods alt ved, vil jeg vanen tro, forsøge at gengive her.  

Kyrö’s Rye Whiskyer består at 100% maltet lokalt fuldkornsrug, som har gennemgået en fermenteringen på hele 144 timer. Hvilket er imponerende lang tid, i forhold til f.eks. de skotske destillerier fermenterings tid. Hvor den gennemsnitlige tid, for hvor længe malten bliver mæsket, varer et sted imellem 48 til 96 timer. Hvoraf de destillerier, der placerer sig i den laveste ende af skalaen, har en fermenterings tid på 48 – 60 timer. Men blot for at komme med et par eksempler på nogle af de destillerier, som er notorisk kendte for deres lange fermenterings tider, kan nævnes; Springbank (110 timer) samt Waterford (120 timer). Hvilket Kyrö med deres 144 timer, langt overstiger. Men dog bliver overgået af Bimber, som fermenterer hele 168 timer. Hvis du lige nu sidder og undrer dig over, hvorfor fermenteringstiden overhovedet er værd at nævne, er det fordi, at den efter sigende spiller en afgørende rolle for kompleksiteten i en whiskys smag. Hvilket trods alt, ikke er helt uvæsentlig. Derudover dobbelt destillerer Kyrö deres “whisky” i kobber Pot Stills, som det også er tilfældet hos majoriteten af de Skotske destillerier. Til trods for at Kyrö ikke angiver alder på deres Rye Whisky, vil et godt bud være, at den er lagret et sted imellem 3 – 4 år. Derudover koldfiltrerer Kyrö ikke deres Whisky. Hvad angår Kyrö’s brug af fade, benytter de alt fra nye amerikanske egetræsfade, Franske egetræsfade samt ex-Bourbon fade. Og jeg ved, at de tidligere har eksperimenteret med mindre fad størrelser, så som 30 og 60 liter fade. Men skal ærligt også indrømme, at jeg ikke ved, om de er gået væk fra at bruge dem i deres produktion. Hvis vi tager deres core range Malt Rye Whisky, så oplyser de via deres hjemmeside, at den er lagret i Amerikanske egetræsfade. Men hvis man kigger godt efter, på flaskens etikette, så står der; “Aged mostly in American white oak casks”. Hvilket både er vildledende samt ufattelig ukonkret. Men om de modstridende oplysninger skyldes, at nyere batches udelukkende indeholder Whisky, der har været lagret i Amerikanske egetræsfade, skal jeg ikke kunne udelukke.  

Kyrö’s stilrene flaske er designet af finske Studio Mikko Laakkonen og skiller sig ud fra mængden. I modsætning til de masseproducerede whiskyflasker, som mange producenter benytter sig af. En sjov lille kuriositet i den forbindelse er, at min svigermor, som er en del af Hobro kunstforening, i forbindelse med en kommende særudstilling om Finsk design, talte med min kone og jeg om, hvor mange finske designs, vi umiddelbart kunne nævne. Hvilket jeg tænker skyldes, at hun havde sin tvivl om, hvor mange gæster nævnte særudstilling ville kunne tiltrække. Hvorom alting er, nævnte jeg Laakkonen og Kyrö’s flaskedesignet. Hvorfor at en god andel af min Kyrö Whisky samling, endte med at være udlånt til Hobro’s kunstetager. Hvor de i en periode på tre måneder, i al deres pomt og pragt, kunne besigtiges i den glasmontre, de til lejligheden, var blevet placeret i. Hvilket jeg tænker, at de fem Kyrö stiftere ville havde fundet umådelig komisk. Hvis ellers de havde været informeret derom.  

Kyrö Malt Rye Whisky  

 • Producent: Kyrö Distillery Co. 
 • Destilleri: Kyrö Distillery 
 • Klassifikation: Finnish Malt Rye Whisky 
 • Alder: NAS 
 • ABV: 47,2% 
 • Mash Bill: 100 % maltet rug  
 • Fad: Amerikansk hvid eg & ? 
 • Batch: 180321 
 • Pris: 470 – 549 Kr. for en halv liter 

Duft: Egentligt er jeg ikke meget for at skrive personlige associationer ind i mine anmeldelser. Af den simple årsag, at andre ikke kan bruge hvilke vilkårlige minder, der manifesterer sig i mit forkrøblede hoved, til særligt meget. Men i dag vil jeg alligevel gøre en undtagelse. For hver gang jeg stikker næsen ned i et glas Kyrö, bliver jeg smidt direkte tilbage til min barndom. Nærmere bestemt til min bedstemors køkken, når hun stangede to friskbagte rugbrød ud af ovnen. For præcis så rendyrket en rugbrødsduft, byder Kyrö på. Hvilket jeg aldrig tidligere, i de ufattelig mange forskellige rug Whiskyer, som jeg igennem årene har nydt, er stødt på i samme grad. Udover nævnte rugbrøds duft, har Kyrö en duft, som jeg har lidt svært ved at sætte min finger på. Men egentlig bedst kan beskrives som organisk eller fugtig drivhus jord. Som ikke lyder videre behagelig, men på forunderlig vis, fungerer uendelig godt med det rug tunge element. Derudover byder næsen på malt sødme, vanilje, abrikos, mørke blommer, samt en barbecue krydret bund.  

Smag: Virkelig god cremet mundfylde, hvor man lige når at tænke, at næsen dikterer smagen. Da det føromtalte fremtrædende rug tunge element også gør sig gældende i smagen. Men hurtigt får følgeskab af tropiske frugter, flødekaramel og akaciehonning med safran.  

Eftersmag: Akacie honningsødmen bliver hængende som en dyne over ens undermund i den lange eftersmag, alt imens sort peber og kanel blander sig med valnød i ens overmund.  

Konklusion: Første gang jeg stiftede bekendtskab med Kyrö’s Malt Rye Whisky, var jeg blæst fuldstændig bagover af begejstring. Og til trods for, at den anmeldte flaske, som jeg til lejligheden har åbnet, er min tredje flaske, og jeg derfor er fuldt ud bevidst om, hvad jeg kan forvente, bliver jeg ved med at lade mig imponere. Hvilket er en kvalitet, som er de færreste Whiskyer forundt. 

Kyrö må i ordets oprindelige forstand betegnes som en vaskeægte terroir Whisky. Da den er umiskendelig sin egen. Hvilket jeg har svært ved at se kan tilskrives andet, end det finske vand samt deres rug. Eller nærmere bestemt den jord og det klima, som rugen er dyrket i. 

Kyrö’s Malt Rye Whisky er på alle parametre en helstøbt og helt igennem fantastisk nydelsesværdig Whisky i særklasse. Der – samtidig med, at den er potent som ind i helvede, bibringer en forfinet elegance, sublim kompleksitet samt balance.   

Man skal huske at tage i betragtning at Kyrö, herhjemme, bliver solgt i 50 Cl. flasker. Hvilket vil sige, at en gængs 70 Cl. flaske ville koste 658 Kr. Hvilket dog ikke ændrer en tøddel på den endelige score. Da 658 Kr. for en Whisky af denne kaliber, er yderst rimelig. “Kippish!” 

0
Kvalitet: EXCEPTIONEL
0
Værdi: EXCEPTIONEL
Hvad betyder dette?
Tjek guiden til vores scoringssystem

Prisinformation: Den danske markedspris på Kyrö Malt Rye Whisky ligge i skrivende stund et sted imellem 470 –  549 Kr. Den er i skrivende stund set billigst online hos aevin, hvor en flaske kan erhverves for 470 Kr. Samt dyrest hos wateroflife, hvor den udbydes til 549 Kr. 

Kyrö Wood Smoke – Limited Edition Pre-release Batch  

 • Producent: Kyrö Distillery Co. 
 • Destilleri: Kyrö Distillery 
 • Klassifikation: Finnish Malt Rye Whisky 
 • Alder: NAS 
 • ABV: 47,2% 
 • Mash Bill: 100 % maltet rug  
 • Fad: Ex-Bourbon, Fransk egetræsfade, nye amerikanske egetræsfade
 • Pris: 519 – 549 Kr. for en halv liter 

Kyrö’s Wood Smoke kom på markedet i 2021, som en såkaldt Limited edition pre-release udgave. Som er tænkt, som forløberen til en række røgede core range Rye Whiskyer. Men her i 2023, venter vi stadig på disse aftapninger. Wood Smoke adskiller sig på flere parametre, fra Kyrö’s core range Rye Malt Whisky. Først fremdeles, er det selvsagt en “røgede” Whisky, som vi især kender det fra Skotland. Men i stedet for at tørre deres rug ved hjælp af tørv/peat, har Kyrö valgt at bruge brænde fra rødel-træ. Derudover er Wood Smoke lagret i en combo af ex-Bourbon, fransk egetræ samt nye amerikanske egetræsfade. Wood Smoke er en NAS Whisky, men mit bud er, at den er lagret lige over tre år.  

Duft: Kyrö’s føromtalte rugbrøds duft fornægter sig bestemt ikke i deres Wood Smoke, selvom den er mere nedtonet, i forholdt til Kyrö’s Malt Rye Whisky. Hvor den i denne udgave får følgeskab af honning, røget sødladen skinke og abrikos.   

Smag: Til at starte med har Kyrö’s Wood Smoke en overvældende smag af egetræ, som dog hurtigt fortoner sig, hvorefter en sødladende smag af røget skinke og røde let syrlige bær træder ind på scenen.

Eftersmag: Relativ lang urt-drevet eftersmag, der ender på en syrlig smag af grannåle, som man normalt forbinder med Gin og som jeg ikke er videre vild med. Hvilket dog må siges at være en smagssag.  

Konklusion: Der er ingen tvivl om, at Kyrö’s Wood Smoke er helt sin egen, hvilket desværre ikke er nok til at gøre den til en helt igennem vellykket Whisky. Der er ingen tvivl om, da der trods alt er tale om et såkaldt Pre-release batch, at bundniveauet er relativt højt, da Kyrö’s sublime destillat bestemt ikke fornægter sig. Desværre er “røgen”, som er præsenteret ved den sødladne røget skinke duft og smag, for dominerende. Hvilket desværre er medvirkende til, at den før nævnte balance og kompleksitet, der var til stede i deres Malt Rye Whisky, bliver smidt overbords. 

0
Kvalitet: RIGTIG GOD
0
Værdi: MIDDEL
Hvad betyder dette?
Tjek guiden til vores scoringssystem

Prisinformation: Den danske markedspris på Kyrö Wood Smoke ligge i skrivende stund et sted imellem 519 – 549  Kr. Den er i skrivende stund set billigst online hos vinobleodense, hvor en flaske kan erhverves for 519 Kr. Samt dyrest hos wateroflife, hvor den udbydes til 549 Kr.

De anmeldte flasker er købt af undertegnede hos henholdsvis Whiskyeksperten (Kyrö Malt Rye Whisky) samt Whisky.dk (Kyrö Wood Smoke) for 489 Kr. samt 449 Kr.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *