Anmeldelser

Traveller Whiskey

Tidligere i denne måned udspillede der sig tumultariske scener i flere af de amerikanske liquor stores; Svagt-gående ældre blev væltet, babyer blev kastet op i luften – og raske unge mænd gav hinanden springskaller i et forsøg på at komme først hen til hylden hvor den nye feterede og ombejlede whiskey stod. Var det mon Pappy van Winkel 15-års udgaven der pludselig var ”sat ned” til vejl. udsalgspris? Kunne det være Michter’s 25-års udgave som ved en fejl var blevet prissat til $199?? Nej …. Det var såmænd bare en ukendt ”Blended Whiskey” til $39.  

Og hvordan kunne det så lige ske? Der er to forklaringer og når man sætter dem sammen – og kender lidt til den amerikanske Bourbon-forbruger – så giver alting pludselig god mening; Det var intet mindre end en ny whiskey fra Buffalo Trace Distillery, som nogen vistnok havde fået at vide, var en ”limited release”. Og samtidigt, så var den lavet i samarbejde med country music legenden Chris Stapleton. Selvom scenerne i butikkerne heldigvis ikke helt var som jeg beskrev, så gik der dog kun få timer fra det nye produkt var blevet frigivet til prisen var steget til det tredobbelte det sekundære marked. Og ja, denne blended whiskey uden aldersangivelse nåede altså $120 den første dag.

Der skal efterhånden ikke meget til at overraske mig, men det er alligevel forunderligt hvordan alt fra Buffalo Trace åbenbart genererer FOMO.  Ved et rent og skær tilfælde fik jeg i sidste uge en flaske af en ven i Phoenix, Arizona og jeg tænkte derfor, at det kunne være sjovt at anmelde en af de allerførste flasker der er kommet til Europa.

Udover den FOMO produktet forårsagede, så var der også et par ekstra ting der pirkede min interesse;

For det første er det en Blended Whiskey hvor det ifølge reglen et tilladt at tilsætte ”Neutral Grain Spirits” (NGS), som er en alkoholtype der minder meget om vodka. Og da den anden mand der står bag produktet – Buffalo Traces Master Distiller Harlen Wheatley – rent faktisk har fået en vodka opkaldt efter sig, så var det jo lidt interessant at undersøge om de virkelig kunne finde på at hælde vodka i denne whiskey.

For det andet så er førnævnte Chris Stapleton – som har været med til at udvikle den endelige blend – afholdsmand, og rører ikke alkohol!!!

Well .. .lad os kaste os over ”Traveller” for at finde ud af mere.

Som jeg nævnte, så er det en ”Blended Whiskey” – og det er en meget speciel type i USA, hvor kun 20% af den alkohol der er i produktet, behøver at komme fra whiskey! Resten kan som sagt komme fra NGS, som er meget lig vodka. Buffalo Trace har dog offentliggjort, at der kun er whiskey i Traveller – men de har ikke været specielt åbne omkring hvor denne whiskey kommer fra. Efter en del research synes det dog ret plausibelt, at det er en kombination af Bourbon fra Barton 1792 (som er søsterselskab til Buffalo Trace i Sazerac koncernen) og så canadisk whisky, produceret som noget der minder om ”Light Whiskey”, hvor lagringen foregår i brugte fade – og hvor det er blevet destilleret til langt over de maksimale 80% ABV som er grænsen for Bourbon. Sazerac ejer en håndfuld canadiske brands, så det giver måske på overfladen mening. Det er dog noget besynderligt, at man er blevet nødt til at bruge whiskey fra et andet land, når man ved hvor meget Sazerac producerer i USA. Men det er jo nok fordi det var den eneste måde at man kunne finde et blend der passede til den ikke-drikkende Chris Stapletons smag ….

Og når vi nu er ved emnet ”Blend”, så er Travellers bi-navn ”Blend No. 40”. De to grundlæggere, altså Harlen Wheatley og den ikke-drikkende Chris Stapleton, skulle efter sigende have lavet 50 forskellige blends, som de ”begge” så har smagt igennem og udvalgt nummer 40.

Harlen Wheatley (tv.) og Chris Stapleton

Som du sikkert kan fornemme, så finder jeg det ironisk, at man vælger en ikke-drikkende celebrity som co-founder af et whiskey-mærke. Der er i forvejen alt for mange celebrities involveret i alkoholbranchen – så kunne man i det mindste ikke have valgt en der rent faktisk var forbruger af produktet? Det er selvfølgelig heller ikke første gang det sker – og tankerne falder bl.a. på Jennifer Lopez, der har sit eget Tequila-mærke, på trods af at hun stort set aldrig rører en dråbe.

Nå … jeg lyder efterhånden som en gammel sur mand (noget som jeg primært overlader til min medredaktør Hasse), så lad os haste til selve anmeldelsen:

 

Traveller Whiskey

  • Producent: Buffalo Trace Distillery
  • Destilleri: Ikke oplyst
  • Klassifikation: Blended Whiskey
  • Alder: NAS.
  • ABV: 45%
  • Mash Bill: Ikke oplyst
  • Pris: Modtaget som gave. Pris i USA er $39.95. P.t. ikke tilgængelig i Danmark.  


Duft: 
Meget afdæmpet alkohol – og i det hele taget afdæmpet. Dejlig sødme – og duft af friske æbler. Tror også at jeg fanger lidt kanel. Men ikke nogen stor næse.

Smag: Overraskende god, næsen taget i betragtning. Jeg kan smage vanilje og smagen reflekter også den sødme jeg fangede i næsen. Men det er næsten umuligt at identificere de individuelle noter.

Eftersmag: Kort.

Konklusion: Well …. Flot, uden at være prangende. Det er virkelig en ”easy sipper” og den vil helt sikkert appellere til mange der er nye i whiskeyverden. Men der er mange, mange produkter der er bedre til prisen; Tænk på at man i USA kan få Four Roses Small Batch, Knob Creek, Wild Turkey 101, Buffalo Trace, Elijah Craig, Maker’s 46, Woodford Reserve, etc., etc. for mindre penge – alle produkter der (i min smag) er bedre end Traveller. Men genialt set af Buffalo Trace at teame op med Chris Stapleton, der er mega stor i USA. Tror af samme grundt ikke at vi kommer til at se meget til Traveller i Europe, da Country Music trods alt er noget mindre populært her …

0
Kvalitet: RIGTIG GOD
0
Værdi: MIDDEL

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *