Anmeldelser

Subtle Spirits. Quixotic – Straight Rye Whiskey 

“If anyone is interested, my friend bottled some Rye” 

Min Messenger indbakke består mere eller mindre af Whiskey relaterede, private gruppechats. Hvor godtfolk, der tæller en betydelig antal nationaliteter, deler deres viden og passion til Whiskey. Eller, på den ene eller anden måde, hjælper hinanden med alt fra samples til at købe flasker, som ikke er tilgængelige i deres hjemland. Eller er behjælpelige med at arrangere transport af selvsamme. Hvilket foregår efter de uskrevne regler om, at den ene tjeneste er den anden værd, og selvom man muligvis aldrig har mødt hinanden, at man stoler blindt på, at gruppens medlemmer holder ord. Ikke mindst, ligger det i sagens natur, at ingen forsøger at skumme fløde, ved at købe og videresælge til gruppens medlemmer. Hvilket er en af de ting, jeg elsker ved Whiskey miljøet. Eller rettere sagt, dele af Whiskey miljøet, da det unægtelig også har sine skyggesider. Men det jeg elsker, er den del, hvor gensidig passion samt en fantastisk uselvisk vilje til at hjælpe hinanden trives. Hvorom alting er, tikkede der sidste år, en noget underspillet besked ind på en af disse Messenger chats, pålydende; “If anyone is interested, my friend bottled some Rye”.  

Denne ven skulle vise sig at være indehaveren af den Amerikansk uafhængige aftapper; Subtle Spirits, som jeg ærligt skal indrømme, at jeg på daværende tidspunkt ikke var bekendt med. Muligvis fordi Amerikansk uafhængige aftappere, i modsætning til de skotske, er et relativt ukendt fænomen. Og derfor ikke nyder godt af den samme bevågenhed, som de skotske aftappere soler sig i. Når det så er sagt, er jeg dog villig til at spå, at vi i den nærmeste fremtid vil se langt flere uafhængige aftappere skyde op i Amerika. Da aftappere som bl.a. Lost Lantern, virker til at have fundet et solidt fodfæste og høster store roser fra forbrugerne. Hvilket selvsagt er medvirkende til at bane vejen for kommende aftappere i Amerika.  

Subtle Spirits er ejet og drevet af Jushua Thinnes, som i sin tidligere karriere havde fungeret som indkøber hos en velrenommeret vin og spiritus forhandler i San Francisco. Hvor han b.la. stod for at udvælge de fade Bourbon og Rye’s, som indgik i sin arbejdsgivers single cask “store pick” aftapninger. Hvilket i 2021 førte ham til at etablere Subtle Spirits.  

Subtle Spirits opererer efter et credo om at kombinere kunst og Whiskey. Hvilket vil sige, at de individuelle aftapningers etiketter, er blevet skabt til lejligheden af forskellige amerikanske kunstmalere. I skrivende stund har Subtle Spirits udgivet ti vidt forskellige aftapninger. Der tæller alt, lige fra Skotske aftapninger som Clynelish og Glen Grant, til Rye’s fra MGP. For ikke at nævne de to aftapninger, som begge er blends imellem Straight Bourbon samt Straight Rye Whiskey fra MGP. Sådan som jeg har forstået det, solgte Jushua Thinnes, i det første årstid, udelukkende sine aftapninger udenom de gængse kanaler. Hvilket ændrede sig i 2022, da Quixotic Straight Rye Whiskey, som den første blandt hans aftapning, blev distribueret i Californien. 

Den aftapning som jeg skal til at anmelde, er den femte i Subtle Spirits serie og bærer, som flygtigt nævnt, det lettere besynderlige navn Quixotic. Navnet henviser til Cervantes fantastiske roman Don Quixote. Hvis hovedperson af samme navn, til ære for bondepigen Dulcinea, drager ud for at tage kampen op imod verdens ondskab. Men ender med at give sig i kast med, blandt andet, at kæmpe imod vindmøller. Hvorfor at ordet quixotic, henviser til en romantisk fantast, der er præget af urealistiske drømme og misforstået idealisme. Hvilket, jeg tænker, er sådan Jushua Thinnes – selvom det er letter højtravende, i overført betydning har følt, da han begav sig ind Whiskeyindustrien.   

Quixotic – som er lige under seks år gammel, er en Straight Rye Whiskey, som er sourced fra MGP og destilleret ud fra deres legendariske 95% rye mash bill. Quixotic indeholder i praksis Rye Whiskey fra fire fade, hvoraf hoveddelen dog stammer fra tre fade. Hvilket lyder lettere indviklet, men som så meget andet er ligetil, når man får tingenes rette sammenhæng forklaret. Som nævnt består Quixotic hovedsageligt af tre fade, der efter at havde lagret i ca. fem et halvt år hos MGP, blev bragt til Californien. Hvorefter Thinnes overførte Rye Whiskyen fra et af de tre fade, til et nyligt tømt fransk François Frères egetræsfad, som tidligere havde indeholdt russisk river valley pinot noir. Som de fleste ved, konsumerer englene deres andel af den lagrede Whiskey i et fad. I Indiana hvor de tre fade stammer fra, er en god tommelfingerregel, at ca. 10 % af en tøndes indehold fordamper det første år af modningsperioden, og derefter fordamper ca. 4 % på årsbasis. Hvilket selvsagt havde resulteret i, at Thinnes fade efter 5 et halvt år, ikke længere var fyldt. Og det er her, det fjerde fad kommer ind i ligningen. For før Thinnes lagrede de tre fade i yderligere tre måneder i Californien, for at give sin Rye Whiskey karakter fra François Frères fadet, efterfyldte han de tre fade med Rye Whiskey fra det fjerde fad. Efter de tre måneder var gået, blev de tre fade tømt over i ståltank, hvor de opholdt sig i en fjorten dages penge, før Whiskyen blev vandet ned fra 57,84 % til 50,50 % alkohol, for derefter at spendere sin sidste måned i ståltanken. Hvorefter Whiskyen endeligt blev flasket den 14. marts 2022, med et afkast på 863 flasker.  

Subtle Spirits. Quixotic – Straight Rye Whiskey  

  • Producent: Subtle Spirits 
  • Destilleri: MGP 
  • Klassifikation: Straight Rye Whiskey 
  • Alder: 5 år 
  • ABV: 50,50% 
  • Mash bill: 95% rug og 5% bygmalt
  • Pris: 543 kr. i Amerika. Kan ikke købes i Danmark    
  • Udgivelse: 863 udgivne flasker

Duft: Syrlig sød frugt drevet næse, med en duft af abrikoser, syrlig mandarin, eller for at være eksakt, den syrlige duft som mandarinskal frembringer, hvis man presser den, samt hyldeblomster, grøn mynte te og sort peber.      

Smag: God mund fylde – uden dog at kunne prale af at være viskøs, som på mangt og mange måder, bærer præg af de samme noter, som jeg fangede i næsen. For her i selve smagen, er det stadig de frugtsøde smagsnoter af abrikos, mandarin samt sprøde grønne æbler, som er fremtrædende. Når det så er sagt, bliver de kontrabalanceret af kanel, hasselnødder og egetræ, som bidrager til at gøre denne Rye levende og kompleks.         

Eftersmag: Medium lang eftersmag, hvor frugtsødmen langsomt ebber ud, og efterlader en med en smag af med vanilje.  

Konklusion: Quixotic er på alle leder og kanter, en yderst nydelsesværdig, velproduceret og helstøbt oplevelse, som tilføjer et nyt spin, på de ellers efterhånden så velkendte lettere forudsigelige 95 % Rye’s fra MGP, som den ene NDP’er efter den anden, spytter ud på stribe. For udover mynte duften i næsen, er MGP’s ellers så vanlige dild/mynte urt drevne profil, forsvundet som dug for solen, og i stedet blevet erstattet af nævnte frugt drevne profil. Når det så er sagt, kan MGP’s klassiske 95% Rye’s – under de rette forudsætninger, være fuldstændig sublime. Problemet synes dog at være, at der bliver længere og længere imellem MGP Rye aftapninger, som rammer tonen klokkeklart. Da størstedelen mest af alt kan beskrives, som en ørkesløs vandring igennem det selvsamme nedvandet præmaturt landskab.  

0
Kvalitet: FANTASTISK
0
Værdi: FANTASTISK
 
Hvad betyder dette? 
Tjek guiden til vores scoringssystem

Prisinformation: Quixotic Straight Rye er ikke tilgængelig på det danske marked.  

Den anmeldte flaske er købt af undertegnede, igennem en Amerikansk ven, for 543 Kr

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *